Τι είναι η παραμόρφωση διατροπίας (IMD);

Όταν πρόκειται για τη διατήρηση της καθαρότητας του ήχου, υπάρχουν διάφορα στοιχεία που πρέπει να προσέξετε και να λάβετε υπόψη. Αν και είναι λιγότερο γνωστός σε πολλούς, η διατροπική παρενόχληση (συντομογραφία IMD) μπορεί να είναι αρκετά ο αδίστακτος όταν αναβοσβήνει το άσχημο, κακοφωνικό κεφάλι του. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες μορφές παραμόρφωσης που σχετίζονται με τη μουσική, η Παραμόρφωση Διατροπισμού είναι πολύ προφανής στο αυτί και μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα να μετριάζεται σε ηχητικά συστήματα.

Τι είναι η παραμόρφωση διαμόρφωσης;

Η παραμόρφωση διαμόρφωσης συχνά βρίσκεται ως προδιαγραφή ενισχυτή ή προενισχυτή (αλλά μπορεί να υπάρχει και για άλλα στοιχεία ήχου όπως ηχεία, CD / DVD / media players κλπ.) Που ποσοτικοποιεί τις μη αρμονικές συχνότητες που προστίθενται σε ένα σήμα εισόδου. Παρόμοια με τη συνολική αρμονική παραμόρφωση , η διατροπική παραμόρφωση μετριέται και αντιπροσωπεύεται ως ποσοστό του συνολικού σήματος εξόδου. Και όπως συμβαίνει και με τη συνολική αρμονική παραμόρφωση, οι χαμηλότεροι αριθμοί είναι καλύτεροι για βελτιωμένη απόδοση.

Intermodulation Η παραμόρφωση μπορεί να συμβεί όταν δύο ή περισσότερα σήματα αναμιγνύονται μέσω μιας μη γραμμικής συσκευής ενισχυτή. Κάθε ένας από τους τόνους αλληλεπιδρούν μεταξύ τους παράγοντας μεταβαλλόμενα (ή διαμορφωμένα) πλάτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό συχνοτήτων - που συχνά αναφέρονται ως "πλευρικές ζώνες" - που δεν υπάρχουν στο αρχικό σήμα. Δεδομένου ότι αυτές οι συχνότητες πλευρικής ζώνης εμφανίζονται στο άθροισμα και τη διαφορά των αρχικών τόνων, θεωρούνται μη αρμονικές και εξαιρετικά ανεπιθύμητες λόγω της μη μουσικής φύσης.

Για να το δείξουμε, λέμε ότι το όργανο παίζει ένα σημείωμα και παράγει μια θεμελιώδη συχνότητα 440 Hz. Οι αρμονικές συχνότητες (ακέραια πολλαπλάσια των θεμελιωδών) για το όργανο ένα συμβαίνουν στα 880 Hz, 1220 Hz, 1760 Hz, και ούτω καθεξής. Εάν ένας ενισχυτής δημιουργήσει μια μη αρμονική συχνότητα 300 Hz μαζί με τη θεμελιώδη συχνότητα των 440 Hz, θα αναπαραχθεί μια τρίτη συχνότητα 740 Hz (440 Hz + 300 Hz) και το 740 Hz δεν είναι αρμονική των 440 Hz. Έτσι, ονομάζεται Distortion Intermodulation επειδή είναι μεταξύ αρμονικών συχνοτήτων.

Γιατί η παραμόρφωση της διαμόρφωσης είναι σημαντική

Δεδομένου ότι η διατροπική παραμόρφωση είναι ασύμφωνη (όχι αρμονική), είναι μια πιο σημαντική μέτρηση. Και όταν είναι παρόν, είναι πολύ πιο εύκολο να παραλάβεις το αυτί από την αρμονική παραμόρφωση, αφού αρμονικές είναι γενικά παρούσες στα ηχητικά σήματα ούτως ή άλλως. Αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα έντασης ή / και με πιο απλή μουσική, η διατροπική παραμόρφωση μπορεί να μην είναι τόσο αισθητή. Ξεχωριστοί ήχοι μπορούν ακόμα να ακουστούν σαφώς. Αλλά όταν η ένταση αυξάνεται σε ένα σημείο όπου η μη-γραμμικότητα συμβαίνει εντός του ενισχυτή, η αλλοίωση και η ανεπιθύμητη δημιουργία συχνοτήτων καθυστερούν ή θολώνουν το αρχικό σήμα.

Αυτή η επίδραση συνδυάζεται επίσης με πιο σύνθετα μουσικά είδη (π.χ. ορχήστρα) όπου υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των συχνοτήτων. Και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η δημιουργία ενός δαπέδου θορύβου που ουσιαστικά διαβρώνει την ηχητική λεπτομέρεια και την ακρίβεια. Στην καλύτερη περίπτωση, η διατροπική παραμόρφωση οδηγεί σε θαμπή, φρεσκαρισμένη ή ανόητη μουσική. Στη χειρότερη περίπτωση, όλα ακούγονται σκληρά ή / και στρεβλή.

Ωστόσο, όπως και με την ολική αρμονική παραμόρφωση, η παραμόρφωση της διαμόρφωσης είναι συνήθως τόσο χαμηλή ώστε είναι αδύνατη. Οι περισσότεροι σύγχρονοι ενισχυτές έχουν σχεδιαστεί αρκετά καλά ώστε να καταστήσουν τη Διατροπική Διαμόρφωση ασήμαντη. Απλά θυμηθείτε ότι τα αυτιά σας είναι ο καλύτερος κριτής της ποιότητας του ήχου, οπότε μην κρίνετε τα συστατικά αποκλειστικά από τις προδιαγραφές για παραμόρφωση διαμόρφωσης.