Δρομολογητές δικτύου, σημεία πρόσβασης, προσαρμογείς και άλλα

01 από 07

Ασύρματο δρομολογητές

Linksys WRT54GL. Αμαζόνα

Το βασικό προϊόν πολλών δικτύων οικιακών υπολογιστών είναι ένας ασύρματος δρομολογητής . Αυτοί οι δρομολογητές υποστηρίζουν όλους τους οικιακούς υπολογιστές διαμορφωμένους με προσαρμογείς ασύρματου δικτύου (βλ. Παρακάτω). Περιέχουν επίσης διακόπτη δικτύου για να επιτρέπουν τη σύνδεση ορισμένων υπολογιστών με καλώδια Ethernet .

Οι ασύρματες δρομολογητές επιτρέπουν την κοινή χρήση καλωδιακού μόντεμ και συνδέσεων Internet DSL . Επιπλέον, πολλά προϊόντα ασύρματου δρομολογητή περιλαμβάνουν ένα ενσωματωμένο τείχος προστασίας που προστατεύει το οικιακό δίκτυο από εισβολείς.

Εικονογραφημένο παραπάνω είναι το Linksys WRT54G. Πρόκειται για ένα δημοφιλές προϊόν ασύρματου δρομολογητή βασισμένο στο πρότυπο δικτύου 802.11g Wi-Fi . Οι ασύρματες δρομολογητές είναι μικρές συσκευές τύπου κουτιού, γενικά λιγότερο από 12 ίντσες (0.3 m) σε μήκος, με φώτα LED στο μπροστινό μέρος και με θύρες σύνδεσης στα πλάγια ή πίσω. Ορισμένοι ασύρματες δρομολογητές όπως το WRT54G διαθέτουν εξωτερικές κεραίες που προεξέχουν από την κορυφή της συσκευής. άλλοι περιέχουν ενσωματωμένες κεραίες.

Τα προϊόντα ασύρματου δρομολογητή διαφέρουν στα πρωτόκολλα δικτύου που υποστηρίζουν (802.11g, 802.11a, 802.11b ή συνδυασμός), στον αριθμό των καλωδιακών συνδέσεων που υποστηρίζουν, στις επιλογές ασφαλείας που υποστηρίζουν και σε πολλούς άλλους μικρότερους τρόπους. Γενικά, απαιτείται ένας μόνο ασύρματος δρομολογητής για να συνδέσει ολόκληρο το νοικοκυριό.

Περισσότερα > Wireless Router Advisor - το διαδραστικό εργαλείο σας βοηθά να επιλέξετε έναν καλό ασύρματο δρομολογητή

02 του 07

Ασύρματοι Σημεία Πρόσβασης

Linksys WAP54G ασύρματο σημείο πρόσβασης.

Ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης (μερικές φορές αποκαλούμενο "AP" ή "WAP") χρησιμεύει για να συνδέσει ή να "γεφυρώσει" τους ασύρματους πελάτες σε ένα ενσύρματο δίκτυο Ethernet. Τα σημεία πρόσβασης συγκεντρώνουν όλους τους πελάτες WiFi σε ένα τοπικό δίκτυο με τη λεγόμενη "υποδομή" λειτουργία. Ένα σημείο πρόσβασης, με τη σειρά του, μπορεί να συνδεθεί σε άλλο σημείο πρόσβασης ή σε έναν ενσύρματο δρομολογητή Ethernet.

Τα ασύρματα σημεία πρόσβασης χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλα κτίρια γραφείων για τη δημιουργία ενός ασύρματου τοπικού δικτύου (WLAN) που εκτείνεται σε μια μεγάλη περιοχή. Κάθε σημείο πρόσβασης τυπικά υποστηρίζει μέχρι και 255 υπολογιστές-πελάτες. Συνδέοντας τα σημεία πρόσβασης μεταξύ τους, μπορούν να δημιουργηθούν τοπικά δίκτυα με χιλιάδες σημεία πρόσβασης. Οι υπολογιστές-πελάτες ενδέχεται να κινούνται ή να περιφέρονται μεταξύ αυτών των σημείων πρόσβασης ανάλογα με τις ανάγκες.

Στην οικιακή δικτύωση, τα ασύρματα σημεία πρόσβασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επέκταση ενός υφιστάμενου οικιακού δικτύου με βάση έναν ενσύρματο ευρυζωνικό δρομολογητή. Το σημείο πρόσβασης συνδέεται με τον ευρυζωνικό δρομολογητή, επιτρέποντας στους ασύρματους πελάτες να ενταχθούν στο οικείο δίκτυο χωρίς να χρειαστεί να επανασυνδέσετε ή να διαμορφώσετε ξανά τις συνδέσεις Ethernet.

Όπως φαίνεται από το Linksys WAP54G που παρουσιάζεται παραπάνω, τα ασύρματα σημεία πρόσβασης εμφανίζονται φυσικά παρόμοια με τους ασύρματους δρομολογητές. Οι ασύρματες δρομολογητές περιέχουν πράγματι ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης ως μέρος της συνολικής συσκευασίας τους. Όπως και οι ασύρματες δρομολογητές, τα σημεία πρόσβασης είναι διαθέσιμα με υποστήριξη για 802.11a, 802.11b, 802.11g ή συνδυασμούς.

03 του 07

Προσαρμογείς ασύρματου δικτύου

Linksys WPC54G ασύρματο προσαρμογέα δικτύου. linksys.com

Ένας προσαρμογέας ασύρματου δικτύου επιτρέπει σε μια υπολογιστική συσκευή να ενταχθεί σε ένα ασύρματο LAN. Οι προσαρμογείς ασύρματου δικτύου περιέχουν ενσωματωμένο πομπό και δέκτη ραδιοκυμάτων. Κάθε προσαρμογέας υποστηρίζει ένα ή περισσότερα από τα πρότυπα Wi-Fi 802.11a, 802.11b ή 802.11g.

Οι προσαρμογείς ασύρματου δικτύου υπάρχουν επίσης σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Οι παραδοσιακοί ασύρματοι προσαρμογείς PCI είναι πρόσθετες κάρτες σχεδιασμένες για εγκατάσταση σε επιτραπέζιο υπολογιστή που διαθέτει δίαυλο PCI. Οι ασύρματες προσαρμογείς USB συνδέονται στην εξωτερική θύρα USB του υπολογιστή. Τέλος, οι αποκαλούμενοι κάρτες PC Card ή PCMCIA τοποθετούνται σε στενό ανοιχτό χώρο σε φορητό υπολογιστή.

Ένα παράδειγμα ασύρματου προσαρμογέα PC Card, το Linksys WPC54G, φαίνεται παραπάνω. Κάθε τύπος προσαρμογέα ασύρματου δικτύου είναι μικρός, γενικά λιγότερο από 6 ίντσες (0,15 μ.). Καθένα παρέχει ισοδύναμη ασύρματη δυνατότητα σύμφωνα με το πρότυπο Wi-Fi που υποστηρίζει.

Μερικοί φορητοί υπολογιστές κατασκευάζονται τώρα με ενσωματωμένη ασύρματη δικτύωση. Τα μικρά τσιπ μέσα στον υπολογιστή παρέχουν τις αντίστοιχες λειτουργίες ενός προσαρμογέα δικτύου. Αυτοί οι υπολογιστές προφανώς δεν απαιτούν ξεχωριστή εγκατάσταση ξεχωριστού προσαρμογέα ασύρματου δικτύου.

04 του 07

Ασύρματοι εκτυπωτές εκτύπωσης

Ασύρματο διακομιστή εκτυπώσεων Linksys WPS54G. linksys.com

Ένας ασύρματος διακομιστής εκτύπωσης επιτρέπει την κοινή χρήση ενός ή δύο εκτυπωτών σε ένα δίκτυο Wi-Fi. Προσθήκη ασύρματων διακομιστών εκτύπωσης σε δίκτυο:

Ένας ασύρματος διακομιστής εκτύπωσης πρέπει να είναι συνδεδεμένος σε εκτυπωτές μέσω καλωδίου δικτύου, συνήθως USB 1.1 ή USB 2.0. Ο ίδιος ο διακομιστής εκτύπωσης μπορεί να συνδεθεί σε ασύρματο δρομολογητή μέσω Wi-Fi ή μπορεί να συνδεθεί με καλώδιο Ethernet.

Τα περισσότερα προϊόντα διακομιστή εκτύπωσης περιλαμβάνουν λογισμικό εγκατάστασης σε CD-ROM που πρέπει να εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή για να ολοκληρωθεί η αρχική διαμόρφωση της συσκευής. Όπως και με τους προσαρμογείς δικτύου, οι ασύρματοι διακομιστές εκτύπωσης πρέπει να ρυθμιστούν με το σωστό όνομα δικτύου ( SSID ) και τις ρυθμίσεις κρυπτογράφησης. Επιπλέον, ένας ασύρματος διακομιστής εκτύπωσης απαιτεί την εγκατάσταση λογισμικού πελάτη σε κάθε υπολογιστή που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει έναν εκτυπωτή.

Οι διακομιστές εκτύπωσης είναι πολύ συμπαγείς συσκευές που περιλαμβάνουν ενσωματωμένη ασύρματη κεραία και φώτα LED για ένδειξη της κατάστασης. Ο ασύρματος διακομιστής εκτυπώσεων Linksys WPS54G 802.11g USB εμφανίζεται ως ένα παράδειγμα.

05 του 07

Ασύρματες προσαρμογείς παιχνιδιών

Προσαρμογέας ασύρματου παιχνιδιού Linksys WGA54G. linksys.com

Ένας προσαρμογέας ασύρματου παιχνιδιού συνδέει μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών σε ένα οικιακό δίκτυο Wi-Fi για να ενεργοποιήσει το διαδίκτυο ή το head-to-head LAN gaming. Οι προσαρμογείς ασύρματων παιχνιδιών για οικιακά δίκτυα διατίθενται και στις δύο ποικιλίες 802.11b και 802.11g. Ένα παράδειγμα ενός ασύρματου προσαρμογέα παιχνιδιών 802.11g εμφανίζεται παραπάνω, το Linksys WGA54G.

Οι προσαρμογείς ασύρματου παιχνιδιού μπορούν να συνδεθούν είτε σε ασύρματο δρομολογητή που χρησιμοποιεί καλώδιο Ethernet (για καλύτερη αξιοπιστία και απόδοση) είτε μέσω Wi-Fi (για μεγαλύτερη ευκολία και άνεση). Τα προϊόντα ασύρματης προσαρμογής παιχνιδιών περιλαμβάνουν λογισμικό εγκατάστασης σε ένα CD-ROM που πρέπει να εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή για να ολοκληρωθεί η αρχική διαμόρφωση της συσκευής. Όπως συμβαίνει με τους γενικούς προσαρμογείς δικτύου, οι προσαρμογείς ασύρματου παιχνιδιού πρέπει να έχουν ρυθμιστεί με το σωστό όνομα δικτύου ( SSID ) και τις ρυθμίσεις κρυπτογράφησης.

06 του 07

Βιντεοκάμερες ασύρματου Internet

Linksys WVC54G ασύρματη κάμερα βίντεο Internet. linksys.com

Μια ασύρματη κάμερα βίντεο στο Internet επιτρέπει τη λήψη και τη μετάδοση δεδομένων βίντεο (και μερικές φορές ήχου) σε ένα δίκτυο υπολογιστών WiFi. Οι κάμερες βίντεο ασύρματου Internet είναι διαθέσιμες τόσο σε ποικιλίες 802.11b όσο και 802.11g. Η ασύρματη κάμερα Linksys WVC54G 802.11g φαίνεται παραπάνω.

Οι κάμερες βίντεο ασύρματου Internet λειτουργούν εξυπηρετώντας ροές δεδομένων σε οποιονδήποτε υπολογιστή που συνδέεται με αυτές. Κάμερες όπως αυτή που περιγράφεται παραπάνω περιέχουν ενσωματωμένο διακομιστή Web. Οι υπολογιστές συνδέονται με την κάμερα χρησιμοποιώντας είτε ένα τυπικό πρόγραμμα περιήγησης στο Web είτε μέσω ενός ειδικού περιβάλλοντος εργασίας πελάτη που παρέχεται στο CD-ROM με το προϊόν. Με τις σωστές πληροφορίες ασφαλείας, οι ροές βίντεο από αυτές τις κάμερες μπορούν επίσης να προβληθούν στο Internet από εξουσιοδοτημένους υπολογιστές.

Οι κάμερες βίντεο στο Διαδίκτυο μπορούν να συνδεθούν σε ασύρματο δρομολογητή χρησιμοποιώντας είτε ένα καλώδιο Ethernet είτε μέσω Wi-Fi. Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν λογισμικό εγκατάστασης σε CD-ROM που πρέπει να εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή για να ολοκληρωθεί η αρχική διαμόρφωση Wi-Fi της συσκευής.

Χαρακτηριστικά που διακρίνουν διαφορετικές ασύρματες κάμερες βίντεο από το ένα από το άλλο περιλαμβάνουν:

07 του 07

Ασύρματη επέκταση σειράς

Linksys WRE54G Ασύρματη επέκταση εμβέλειας. Linksys WRE54G Ασύρματη επέκταση εμβέλειας

Μια επέκταση ασύρματης εμβέλειας αυξάνει την απόσταση από την οποία μπορεί να εξαπλωθεί ένα σήμα WLAN , ξεπερνώντας τα εμπόδια και βελτιώνοντας την συνολική ποιότητα του σήματος δικτύου. Διάφορες μορφές ασύρματων συσκευών επέκτασης διαθεσιμότητας είναι διαθέσιμες. Αυτά τα προϊόντα αποκαλούνται ενίοτε "διαστολείς σειράς" ή "ενισχυτές σημάτων". Ο ασύρματος εμβολιασμός Rangeys WRE54G 802.11g φαίνεται παραπάνω.

Μια επέκταση ασύρματης εμβέλειας λειτουργεί ως αναμεταδότης αναμετάδοσης δικτύου ή δικτύου, λαμβάνοντας και αντανακλώντας τα σήματα WiFi από το βασικό δρομολογητή ή το σημείο πρόσβασης ενός δικτύου. Η απόδοση του δικτύου των συσκευών που είναι συνδεδεμένες μέσω μιας συσκευής επέκτασης της εμβέλειας θα είναι γενικά χαμηλότερη από εάν συνδεθεί απευθείας με τον πρωτεύοντα σταθμό βάσης.

Μια επέκταση ασύρματης εμβέλειας συνδέεται μέσω Wi-Fi σε δρομολογητή ή σημείο πρόσβασης. Ωστόσο, λόγω της φύσης αυτής της τεχνολογίας, τα περισσότερα ασύρματα συστήματα επέκτασης σειράς λειτουργούν μόνο με περιορισμένο σύνολο άλλων συσκευών. Ελέγξτε προσεκτικά τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα.