Ο οδηγός για αρχάριους για Roguelikes

Αυτοί οι τύποι παιχνιδιών γίνονται πιο δημοφιλείς, αλλά τι ακριβώς είναι;

Έχετε δει πιθανώς τον όρο "roguelike" που ρίχτηκε γύρω από πολλά, και ίσως να είστε μπερδεμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένας συγχέοντας όρος, ο οποίος έχει μολυνθεί με την πάροδο του χρόνου. Αλλά μπορείτε να αποτολμήσετε να μάθετε τι είναι και να απολαύσετε ένα είδος παιχνιδιών που ίσως δεν έχετε καταλάβει πριν.

Τι είναι το Roguelike;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση και μία με μια περίπλοκη απάντηση, επειδή ο ορισμός της έχει γίνει πολύ κακοδιατηρημένος. Ωστόσο, ο πυρήνας του τι πρέπει να είναι ένα roguelike είναι ότι το παιχνίδι διαθέτει επίπεδα που παράγονται διαδικαστικά. Ο χαρακτήρας σας πάσχει από "permadeath" - που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν από κάποιο προκαθορισμένο αρχικό σημείο φρέσκο. Ουσιαστικά, ένα roguelike θα πρέπει να σας αναγκάσει να μάθετε τα συστήματά του μέσα από το κόστος της αποτυχίας που είναι απότομη.

Το ίδιο το όνομα προέρχεται από το Rogue, ένα από τα καθοριστικά κλασικά του είδους, που ενέπνευσε αργότερα παιχνίδια όπως το NetHack. Το NetHack βρίσκεται εδώ και δεκαετίες και βρίσκεται ακόμη σε ενεργό ανάπτυξη. Χάρη στην ανοικτή πηγή, υπάρχουν θύρες για πολλές πλατφόρμες υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων των Android!

Τι σκέφτονται οι παραδοσιακοί;

Δεν υπάρχει καθορισμένος ορισμός, αλλά ορισμένοι ενθουσιώδεις φίλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές. Η Διεθνής Διάσκεψη για την Ανάπτυξη της Roguelike, το 2008, ορίστηκε στο Βερολίνο. Αυτό ορίζει έναν αριθμό παραγόντων υψηλής αξίας και χαμηλού επιπέδου που πηγαίνουν σε ένα παιχνίδι roguelikeike. Συγκεκριμένα, οι πτυχές της permadeath, και η τυχαία δημιουργία περιβάλλοντος, είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που πηγαίνουν σε αυτό που είναι roguelike. Αλλά θα έχετε και παιχνίδια όπως τα παιχνίδια που βασίζονται σε στροφές και βασίζονται σε πλέγματα, ή ακόμα και διαθέτουν κόσμους που εκπροσωπούνται με χαρακτήρες ASCII.

Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που διαφωνούν σχετικά με τη σημασία αυτών των παραγόντων ή που επηρεάζουν τον ορισμό ενός roguelike. Αλλά αυτοί οι παράγοντες είναι τουλάχιστον κάπως οριστικοί για το τι πρέπει να είναι ένα παραδοσιακό roguelike.

Έτσι, πολλοί Roguelikes Aren & Roguelikes;

Τουλάχιστον όχι με την ερμηνεία του Βερολίνου. Όταν ακούτε τον όρο roguelike, θα μπορούσατε να πάρετε οτιδήποτε από μια ανώνυμη crawler τέχνης ASCII τέχνης σε έναν πυροβολητή διπλού ραβδιού.

Γιατί είναι τόσο περίπλοκο;

Λοιπόν, τα παιχνίδια άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και στις αρχές του 2010, τα οποία έλαβαν έμπνευση από τα roguelikes χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιούν τις συμβάσεις του είδους. Κάποιοι αποφεύγουν όλη την πτυχή "ξεκινήστε από τίποτα" που συχνά έχουν οι roguelikes, δίνοντας στους παίκτες μόνιμη εξέλιξη για να ξεκινήσουν και να εργαστούν προς την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, πολλά από αυτά τα παιχνίδια παραλλαγής roguelike έγιναν οικονομικές επιτυχίες. Το Spelunky μπορεί να αποδειχθεί το πιο επιρροή παιχνίδι εμπνευσμένο από το roguelike, επειδή εισήγαγε πολλές από τις συμβάσεις των roguelikes σε ένα δύσκολο παιχνίδι πλατφορμών. Η έντονη δυσκολία του τερματίστηκε κάνοντας το παιχνίδι πραγματικό επίτευγμα για εκείνους που θα μπορούσαν να το χτυπήσουν - και αυτοί που θα μπορούσαν με συνέπεια να κερδίζουν καλά τη φήμη τους στις ταχύτατες κοινότητες. Η καθημερινή της λειτουργία ενέπνευσε επίσης αρκετά άλλα παιχνίδια για να χρησιμοποιήσει παρόμοιες λειτουργίες.

Δύο άλλα παιχνίδια που αξίζει να αναφέρουμε περιλαμβάνουν το FTL, το οποίο δούλεψε θεαματικά σαν ένα παιχνίδι που οι παίκτες θα μπορούσαν να κάθονται πίσω και να απολαύσουν για ώρες στο τέλος ενώ ταξιδεύουν στο διάστημα. Επίσης, η σκληρή λειτουργία του Diablo, η οποία έδωσε στους παίκτες μία ζωή, εισήγαγε πολλά από τα στοιχεία των roguelikes σε παίκτες σε μορφή πιο οικεία σε αυτούς από αυτό που θα ήταν ένα παραδοσιακό roguelike.

Ποια είναι τα παιχνίδια που εμπνέονται από το Roguelike;

Λοιπόν, ακόμη και αν η ερμηνεία του Βερολίνου είναι ευέλικτη ως προς το τι είναι και δεν είναι ένα roguelike - μερικά παιχνίδια είναι πιο roguelike από άλλα - η ορολογία για αυτά τα roguelike offshoots είναι συχνά περιπλεγμένη. Ο όρος roguelite χρησιμοποιείται περιστασιακά για παιχνίδια που έχουν στοιχεία όπως permadeath και διαδικαστική γενιά, αλλά λίγα από τα άλλα high-value ή low-value roguelike στοιχεία. Ωστόσο, αυτός ο νεολογισμός δεν χρησιμοποιείται πάντα. Θα δείτε συχνά τη φράση roguelike-εμπνευσμένη, αλλά χρησιμοποιώντας αυτό συνεχώς μπορεί να γίνει κουραστική. Μερικές φορές λέγοντας απλώς ότι ένα παιχνίδι είναι ένα roguelike ως επίθετο - όπως ένα "roguelike διπλό stick shooter" - είναι αρκετά καλό για να μεταδώσει την έννοια του τι οι παίκτες μπορούν να περιμένουν από ένα παιχνίδι στον πυρήνα του. Μερικές φορές οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται κατά λάθος, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον καλές αφετηρίες για όσους αναρωτιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα τι μπορεί να κάνει ένα παιχνίδι που χρησιμοποιεί τον όρο.

Πώς μπορώ να μπω στο είδος;

Πρώτα απ 'όλα, ξέρετε ότι roguelikes είναι σχεδόν ομοιόμορφα δύσκολο ως είδος. Είναι χτισμένα δίνοντας στους παίκτες προκλητικά συστήματα που πρέπει να κατακτηθούν - και τα λάθη θα τιμωρούνται. Πρέπει να δώσετε στον roguelikes έναν καλό πυροβολισμό πριν να καταδυθείτε.

Αυτή η λίστα των καλύτερων Android roguelikes εξακολουθεί να αποτελεί μια μεγάλη λίστα των παιχνιδιών, αλλά μία που δεν είναι στη λίστα μπορεί να είναι ένα φανταστικό σημείο εισόδου: το Sproggiwood. Αυτό είναι αυτό που συμβαίνει όταν οι βετεράνοι προγραμματιστές που αντιμετωπίζουν με rougelikes (το παιχνίδι τους Σπηλιές του Qud στην πρώιμη πρόσβαση στο Steam είναι απίστευτα βαθιά) κάνει ένα παιχνίδι που είναι προσβάσιμο στους παίκτες που μπαίνουν στο επίπεδο εισόδου. Με στοιχεία οικοδόμησης πόλεων και διαφορετικούς κόσμους από τους οποίους μπορείτε να ξεκινήσετε, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να δώσουν στην roguelikes έναν πυροβολισμό για τον εαυτό τους. Μετά από αυτό, τα παιχνίδια για την καλύτερη λίστα roguelikes, και ακόμη και κάποια πιο ασυνήθιστα action-roguelikes όπως το Downwell αξίζει να παίξετε.

Πρέπει να παίξω τον αρχικό Rogue;

Μπορείτε σίγουρα μπορεί - προτείνω NetHack ως ένα καλό σημείο εκκίνησης - αλλά σημειώνω ότι αυτές οι κλασικές, πρώτες δεκαετίες του 1980 roguelikes, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό είναι για δύο λόγους: ένα, τα παιχνίδια έχουν πάρει πολύ πιο εύκολη και πιο προσιτή από τις ημέρες του Rogue. Η κατάδυση στο Rogue θα είναι σαν να προσπαθείτε να παίξετε το Dragonforce's Through the Fire και τις Φλόγες σε Expert από το Guitar Hero 3 την πρώτη φορά που θα σηκώσετε τον ελεγκτή πλαστικής κιθάρας. Πρέπει να φτιάξετε το δρόμο σας, επειδή δεν είστε από την κουλτούρα του παιχνιδιού. Παίξτε, καταλάβετε και αποκτήστε την ικανότητα σε διάφορα άλλα roguelikes πρώτα, στη συνέχεια πηγαίνετε στο NetHack.

Αυτό που μπορεί να σας εντυπωσιάσει είναι πόσο βαθιά είναι τα αρχικά roguelikes, αν μπορείτε να ξεπεράσετε τα απλοϊκά γραφικά και την απότομη καμπύλη μάθησης. Είναι ένα παιχνίδι που είναι βαθύτερο και πιο περίπλοκο από ό, τι ακόμα και πολλά σύγχρονα παιχνίδια με τεράστιους κόσμους και πανέμορφα γραφικά. Υπάρχει χωρίς συμβιβασμούς ελευθερία, αλλά με αυτό έρχονται πολλές προκλήσεις για να ευδοκιμήσουν.

Και γι 'αυτό το είδος ευδοκιμεί μέχρι σήμερα - ακόμα και αν είναι διαφορετικό από την προέλευσή του, το είδος roguelike σε όλες τις παραλλαγές του προσφέρει μεγάλες ανταμοιβές σε παίκτες που ενδιαφέρονται για το τι μπορούν να προσφέρουν αυτά τα παιχνίδια. Θα σας δοκιμάσουν, αλλά η ικανοποίηση μπορεί να είναι τεράστια.