Πώς να καθαρίσετε φυσικά το φορητό υπολογιστή σας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το φορητό σας υπολογιστή ; Ναι, το σκεφτήκαμε. Αυτή η απλή εργασία συντήρησης ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν απλά να απαλλαγεί από τη συσσώρευση βρωμιάς και σκόνης - διατηρεί το φορητό υπολογιστή σας σε λειτουργία κορυφής.

Εξαρτήματα φορητού υπολογιστή για καθαρισμό

Τα πέντε γενικά μέρη του φορητού υπολογιστή που θα πρέπει να κρατάτε καθαρά είναι η περίπτωση, η οθόνη LCD, το φορητό πληκτρολόγιο (και touchpad), οι θύρες και οι οπές ψύξης.

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε το φορητό σας υπολογιστή για να εκθέσετε και να καθαρίσετε το σύστημα ψύξης του (ανεμιστήρα και ψύκτρα ), αλλά προσπαθήστε μόνο αν το άνετο άνοιγμα του φορητού υπολογιστή σας. Ο καθαρισμός του συστήματος ψύξης μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων υπερθέρμανσης του φορητού υπολογιστή και των σχετικών συμπτωμάτων όπως η κατάψυξη του φορητού σας υπολογιστή ή η διακοπή των εργασιών.

Όπως πάντα, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή του φορητού σας υπολογιστή για τη συνιστώμενη διαδικασία καθαρισμού για φορητούς υπολογιστές.

Υλικά

Για να καθαρίσετε τον φορητό σας υπολογιστή θα χρειαστείτε τα εξής (κάντε κλικ στους συνδέσμους για να συγκρίνετε τις τιμές και να τα αγοράσετε online):

Προετοιμασία για καθαρισμό

Καθαρίστε την θήκη του φορητού υπολογιστή

Χρησιμοποιήστε το υγρό πανί για να σκουπίσετε το εξωτερικό του φορητού υπολογιστή. Αυτό θα σας βοηθήσει να το φανείτε ολοκαίνουργιο και πάλι. Στη συνέχεια ανοίξτε το καπάκι και σκουπίστε τις περιοχές γύρω από το πληκτρολόγιό σας.

Καθαρίστε την οθόνη LCD

Καθαρίστε την οθόνη χρησιμοποιώντας το ίδιο ύφασμα ή το νωπό, εάν το πρωτότυπο είναι πολύ βρώμικο (και πάλι, μην ψεκάζετε απευθείας διάλυμα στην οθόνη). Χρησιμοποιήστε απαλές κυκλικές κινήσεις ή σκουπίστε την οθόνη από τα αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω προς τα κάτω.

Καθαρίστε το πληκτρολόγιο και την επιφάνεια αφής

Χρησιμοποιήστε ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα για να χαλαρώσετε και να αφαιρέσετε ακαθαρσίες, ψίχουλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να κολλήσει στα πλήκτρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να γυρίσετε το φορητό υπολογιστή και να απαλλαγείτε απαλά από τυχόν χαλαρά συντρίμμια, κρατώντας τα δάχτυλά σας πάνω από τα πλήκτρα για να βοηθήσετε τη διαδικασία.

Εάν έχετε κολλήσει πλήκτρα ή ένα πολύ βρώμικο πληκτρολόγιο (εξαιτίας των χυμένων ποτών, για παράδειγμα), μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τα μεμονωμένα πλήκτρα και να τα σκουπίσετε κάτω από αυτά με βαμβακερό στυλό που βυθίζεται στο διάλυμα καθαρισμού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει το εγχειρίδιο του φορητού σας υπολογιστή για να βεβαιωθείτε ότι τα κλειδιά μπορούν να αφαιρεθούν για καθαρισμό και, βεβαίως, να τα επαναφέρετε με τον σωστό τρόπο.

Ορισμένοι φορητοί υπολογιστές έχουν ενσωματωμένα αποχετεύσεις στο δίσκο του πληκτρολογίου. Αν η δική σας είναι έτσι, μπορείτε να ρίξετε απεσταγμένο νερό στο πληκτρολόγιο και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Ελέγξτε το εγχειρίδιο σας για να είστε σίγουροι.

Τέλος, χρησιμοποιήστε το υγρό πανί για να σκουπίσετε τα πλήκτρα και την επιφάνεια αφής.

Καθαρίστε τις θυρίδες και τους αεραγωγούς ψύξης

Χρησιμοποιήστε το δοχείο πεπιεσμένου αέρα για να καθαρίσετε τα ανοίγματα των κιβωτίων: τις θύρες και τις οπές ψύξης. Ψεκάστε από μια γωνία έτσι ώστε τα συντρίμματα να εκτοξεύονται μακριά από τον υπολογιστή, αντί να μπαίνουν σε αυτό.

Επίσης, να είστε προσεκτικοί όταν ψεκάζετε τους ανεμιστήρες, γιατί αν ψεκάσετε πολύ σκληρό υγρό μπορεί να φτάσει στις λεπίδες του ανεμιστήρα. Για να αποτρέψετε την υπερβολική περιστροφή των ανεμιστήρων, ενώ φυσάτε τον αέρα (που μπορεί να βλάψει τους ανεμιστήρες), τοποθετήστε ένα βαμβακερό σπάτουλα ή οδοντογλυφίδα ανάμεσα στις λεπίδες του ανεμιστήρα για να τις κρατήσετε στη θέση τους.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό

Βεβαιωθείτε ότι ο φορητός υπολογιστής σας είναι εντελώς στεγνός πριν τον ενεργοποιήσετε.

Ένα βίντεο για το πώς να καθαρίσετε το φορητό υπολογιστή σας είναι επίσης διαθέσιμο αν θέλετε περισσότερες οπτικές οδηγίες.