Όλα για ψηφιακά ακουστικά βιβλία με δυνατότητα λήψης DAISY

Το DAISY, το οποίο αντιπροσωπεύει το ψηφιακό σύστημα προσβάσιμων πληροφοριών, είναι ένα σύνολο προτύπων που αναπτύσσονται για να καθιστούν τα έγγραφα, όπως βιβλία πιο προσιτά σε άτομα με προβλήματα εκτύπωσης. Η DAISY παρέχει έναν τρόπο δημιουργίας ψηφιακών βιβλίων ομιλίας για όσους θέλουν να ακούσουν - και να πλοηγηθούν - γραπτά υλικά που παρουσιάζονται με ηχηρή μορφή, σύμφωνα με την DAISYpedia, την ιστοσελίδα του οργανισμού που παράγει αυτή την τεχνολογία.

Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσκολίες στην εκτύπωση, συμπεριλαμβανομένης της τύφλωσης, της όρασης, της δυσλεξίας ή άλλων προβλημάτων και η DAISY προσπαθεί να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν αυτές τις αναπηρίες επιτρέποντάς τους να ακούν βιβλία και να περιηγούνται εύκολα σε ιστοτόπους βιβλίων ομιλίας.

Ιστορία και ιστορικό

Η Κοινοπραξία DAISY, που ιδρύθηκε το 1996, είναι ένας διεθνής οργανισμός που αναπτύσσει, συντηρεί και προωθεί πρότυπα και τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν σε όλους τους ανθρώπους ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες. Η ομάδα δημιούργησε το DAISY για άτομα που έχουν περιορισμούς που δυσκολεύουν ή αδυνατούν να διαβάσουν τυποποιημένα έντυπα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι τυφλοί ή με προβλήματα όρασης , έχουν γνωστικές δυσλειτουργίες όπως η δυσλεξία, καθώς και περιορισμένες κινητικές δεξιότητες καθιστώντας δύσκολο το βιβλίο ή στροφή σελίδες.

"Η DAISY προσφέρει ευελιξία παρέχοντας πλοήγηση που ξεπερνά την πλοήγηση απλού κειμένου που χρησιμοποιείται στα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλία για τους τυφλούς", λέει η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, η μεγαλύτερη ομάδα υποστήριξης του έθνους για άτομα με προβλήματα όρασης.

Πολλαπλές μορφές

Το DAISY έρχεται σε διάφορες μορφές, αλλά το πλήρες ηχητικό βιβλίο είναι το πιο απλό. Αποτελείται από ήχο που έχει προκαθοριστεί είτε από έναν αναγνώστη ανθρώπων είτε από τεχνολογία κειμένου σε ομιλία.

Οι ψηφιοποιημένες λέξεις μπορούν να μεταδοθούν γρήγορα μέσω του Ιστού και να έχουν πρόσβαση σε πολλούς τύπους βοηθητικών συσκευών. Για παράδειγμα, ένα ηχητικό βιβλίο DAISY μπορεί να αναπαραχθεί σε έναν υπολογιστή ή σε μια κινητή συσκευή χρησιμοποιώντας λογισμικό ή ένα πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης ή σε έναν παίκτη, όπως το Victor Reader Stream. Το κείμενο μπορεί επίσης να διευρυνθεί για όσους έχουν χαμηλή όραση ή να μετατραπεί σε γραφή Braille για ανάγλυφη (εκτύπωση) ή ανάγνωση σε ανανεωμένη οθόνη.

Ενσωματωμένη πλοήγηση

Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι τα βιβλία DAISY έχουν ενσωματωμένη πλοήγηση που επιτρέπει στους αναγνώστες να μεταβούν άμεσα σε οποιοδήποτε μέρος ενός έργου - με τον ίδιο τρόπο που ένα άτομο με προβλήματα όρασης μπορεί να μεταβεί σε οποιαδήποτε σελίδα. Με το DAISY, το κείμενο οριοθετείται με ετικέτες, όπως τμήμα, κεφάλαιο, σελίδα και παράγραφο, και συγχρονίζεται με τα αρχεία ήχου. Οι αναγνώστες μπορούν να περιηγηθούν σε αυτήν την ιεραρχία χρησιμοποιώντας το πλήκτρο καρτελών ή άλλο στοιχείο ελέγχου παίκτη.

Άλλα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα βιβλία της DAISY είναι η αναζήτηση λέξεων, ο έλεγχος ορθογραφίας και η δυνατότητα τοποθέτησης ηλεκτρονικών σελιδοδεικτών σε βασικά περάσματα και πλοήγηση πίσω σε αυτά σε μελλοντικές αναγνώσεις.

Πρόσβαση σε βιβλία DAISY

Οι μεγαλύτεροι πάροχοι βιβλίων DAISY περιλαμβάνουν το βιβλίο Bookshare.org, το Learning Ally και την Εθνική Υπηρεσία Βιβλιοθήκης για τυφλούς και άτομα με σωματική αναπηρία (NLS). Τα άτομα με τυπικές δυσκολίες εκτύπωσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε βιβλία από αυτές τις πηγές. Οι αναγνώστες κατεβάζουν περιεχόμενο BookShare και μάθησης Ally μέσω του Web σε υπολογιστή ή κινητή συσκευή. Το NLS παρέχει δωρεάν ψηφιακούς παίκτες και, μέσω του προγράμματος BARD, κάνει διαθέσιμα ορισμένα βιβλία για λήψη.

Για να συμμορφωθούν με τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, τα βιβλία Learning Ally και NLS κρυπτογραφούνται για να περιορίσουν την πρόσβασή τους σε άτομα με τεκμηριωμένες αναπηρίες εκτύπωσης.

Παίζοντας DAISY Talking Books

Για να παίξετε βιβλία DAISY, πρέπει είτε να εγκαταστήσετε ειδικό λογισμικό σε έναν υπολογιστή είτε σε μια κινητή συσκευή ή να χρησιμοποιήσετε έναν φορέα συμβατό με DAISY. Το πιο δημοφιλές λογισμικό που υποστηρίζει τη μορφή DAISY περιλαμβάνει:

Οι πιο δημοφιλείς συσκευές αναπαραγωγής DAISY περιλαμβάνουν: