Πώς να οργανώσετε το μενού Έναρξης των Windows 10

Το μενού Έναρξη των Windows 10 είναι διαφορετικό από τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Η βασική ιδέα είναι η ίδια δεδομένου ότι το μενού "Έναρξη" βρίσκεται ακόμα στο σημείο όπου θα κλείσετε τον υπολογιστή ή θα έχετε πρόσβαση στα προγράμματα και τα βοηθητικά προγράμματα του συστήματος σας. Ωστόσο, η Microsoft πρόσθεσε μια νέα διάσταση στο μενού Έναρξη με την προσθήκη εφαρμογών των Windows Store και ζωντανών πλακιδίων στη δεξιά πλευρά.

Αυτή είναι στην πραγματικότητα η μόνη πλευρά του μενού "Έναρξη" που είναι πλήρως προσαρμόσιμο. Μπορείτε να ομαδοποιήσετε εφαρμογές και επιτραπέζια προγράμματα ανά κατηγορίες που δημιουργείτε ή να αποφασίσετε να χρησιμοποιείτε μόνο εφαρμογές των Windows Store με ζωντανά πλακίδια για να λαμβάνετε πληροφορίες σχετικά με την κίνηση.

Ρύθμιση του μενού "Έναρξη"

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να θέλετε να κάνετε είναι να αλλάξετε το μέγεθος του μενού "Έναρξη". Από προεπιλογή, το μενού "Έναρξη" είναι λίγο ευρύ και όχι η στενότερη στήλη που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι από τα Windows 7 , Vista και XP.

Εάν προτιμάτε τη στήλη, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και στη συνέχεια τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από την άκρη δεξιά του μενού "Έναρξη" μέχρι ο κέρσορας να μετατραπεί σε διπλό βέλος. Όταν δείτε το βέλος, κάντε κλικ και μετακινήστε το ποντίκι προς τα αριστερά. Το μενού "Έναρξη" θα είναι τώρα πιο αναγνωρίσιμο.

Ομαδοποίηση του μενού

Κατά την πρώτη εκκίνηση των Windows 10 υπάρχουν ήδη ορισμένες ομάδες με τις οποίες η Microsoft σας ξεκινάει. Μπορείτε να τα διατηρήσετε ως έχουν, να επεξεργαστείτε το όνομα, να αλλάξετε τις εφαρμογές, να αναδιατάξετε τις ομάδες ή να τα διαγράψετε πλήρως. Από σένα εξαρτάται.

Ας ξεκινήσουμε με τη μετακίνηση των ομάδων μας γύρω. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω σε μια γραμμή τίτλου ομάδας, όπως η "Ζωή με μια ματιά". Στα δεξιά του τίτλου της ομάδας, θα δείτε ένα εικονίδιο που μοιάζει με ένα σήμα ισότητας. Κάντε κλικ σε αυτό και έπειτα σύρετε για να μετακινήσετε την ομάδα σε μια νέα θέση στο μενού Έναρξη. Μπορείτε πραγματικά να κάνετε κλικ σε οποιοδήποτε σημείο της γραμμής τίτλου για να το μετακινήσετε, αλλά προτιμώ να επικεντρωθώ στο εικονίδιο στα δεξιά, δεδομένου ότι είναι ένας εύκολος τρόπος να καταλάβετε τι κάνω.

Αν θέλετε να αλλάξετε το όνομα της ομάδας εφαρμογών σας, κάντε κλικ στον τίτλο. Όταν κάνετε αυτό το τμήμα της γραμμής τίτλου θα μετατραπεί σε ένα πλαίσιο εισαγωγής κειμένου. Διαγράψτε τι υπάρχει εκεί πατώντας Backspace , πληκτρολογήστε τον νέο τίτλο σας πατήστε Enter και τελειώσατε.

Για να καταργήσετε μια ομάδα, πρέπει να καταργήσετε κάθε εφαρμογή μέσα σε αυτήν και στη συνέχεια θα διαγραφεί αυτόματα.

Προσθήκη και κατάργηση των εφαρμογών

Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσθέσετε εφαρμογές και προγράμματα επιφάνειας εργασίας στη δεξιά πλευρά του μενού "Έναρξη". Ο πρώτος τρόπος είναι η μεταφορά και απόθεση από την αριστερή πλευρά του μενού "Έναρξη". Αυτό μπορεί να γίνει από την ενότητα "Πιο χρησιμοποιούμενο" ή από τη λίστα "Όλες οι εφαρμογές". Η μεταφορά και απόθεση είναι η ιδανική μέθοδος για την προσθήκη νέων εφαρμογών και πλακιδίων, καθώς μπορείτε να ελέγξετε σε ποια ομάδα θα προστεθεί μια εφαρμογή.

Η άλλη μέθοδος είναι να κάνετε δεξί κλικ σε μια εφαρμογή - και πάλι στην αριστερή πλευρά - και να επιλέξετε Pin to Start από το μενού περιβάλλοντος. Όταν το κάνετε αυτό, τα Windows θα προσθέσουν αυτόματα το πρόγραμμά σας ως κεραμίδι σε μια νέα ομάδα στο κάτω μέρος του μενού "Έναρξη". Στη συνέχεια, μπορείτε να μετακινήσετε το κεραμίδι σε διαφορετική ομάδα, αν προτιμάτε.

Για να καταργήσετε ένα πλακίδιο εφαρμογής, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Απεμπλοκή από το Έναρξη .

Ζωντανά πλακάκια στο μενού "Έναρξη"

Οποιοδήποτε πρόγραμμα προσθέτετε στο μενού Έναρξη εμφανίζεται ως πλακίδιο, αλλά μόνο οι εφαρμογές των Windows Store μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία ζωντανών πλακιδίων. Τα ζωντανά πλακάκια προβάλλουν περιεχόμενο από την εφαρμογή, όπως τίτλους ειδήσεων, τον καιρό ή τις τελευταίες τιμές των μετοχών.

Όταν επιλέγετε να προσθέσετε εφαρμογές των Windows Store στο μενού Έναρξης, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πού να τοποθετήσετε πλακίδια με ζωντανό περιεχόμενο. Εάν σας αρέσει η ιδέα να χτυπήσετε το μενού Έναρξη για να πάρετε γρήγορα τον καιρό, βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει το κεραμίδι σε ένα περίοπτο σημείο στο μενού Start.

Μπορείτε ακόμη και να αλλάξετε το μέγεθος του κεραμιδιού αν θέλετε να το κάνετε πιο εμφανές. Για να το κάνετε αυτό, κάντε δεξί κλικ στο πλακίδιο και επιλέξτε Αλλαγή μεγέθους από το μενού περιβάλλοντος. Θα έχετε πολλές επιλογές για μεγέθη, συμπεριλαμβανομένων των μικρών, μεσαίων, ευρέων και μεγάλων. Κάθε μέγεθος δεν είναι διαθέσιμο για κάθε κεραμίδι, αλλά θα δείτε κάποια παραλλαγή αυτών των επιλογών.

Το μικρό μέγεθος δεν εμφανίζει καμία πληροφορία, το μεσαίο μέγεθος θα ισχύει για πολλές εφαρμογές και τα μεγάλα και ευρεία μεγέθη σίγουρα κάνουν - όσο η εφαρμογή υποστηρίζει το χαρακτηριστικό ζωντανών πλακιδίων.

Εάν υπάρχει μια εφαρμογή που δεν θέλετε να εμφανίζονται πληροφορίες ζωντανού κεραμιδιού, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Περισσότερα> Απενεργοποίηση ζωντανών πλακιδίων . Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της δεξιάς πλευράς του μενού "Έναρξη". Την επόμενη εβδομάδα θα ρίξουμε μια ματιά στην αριστερή πλευρά.