Γιατί η αποκατάσταση καταστροφών για θέματα δικτύωσης και πληροφορικής

Οι επαγγελματίες της τεχνολογίας πληροφοριών (IT) έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της ανάκαμψης από καταστροφές εδώ και δεκαετίες. Οι σκουλήκια υψηλού προφίλ στο Διαδίκτυο , οι φυσικές καταστροφές και άλλες παραβιάσεις ασφαλείας υψηλού προφίλ, όλα χρησιμεύουν ως υπενθύμιση της ανάγκης να προγραμματιστούν σωστά για αποκατάσταση καταστροφών και άλλα θέματα συνέχισης της λειτουργίας.

Η ανάκαμψη από καταστροφές ισχύει κυρίως για επιχειρήσεις και άλλους μεγάλους οργανισμούς, αλλά ισχύουν και οι ίδιες βασικές αρχές στην οικιακή δικτύωση.

Τι είναι η αποκατάσταση καταστροφών;

Η ανάκαμψη από καταστροφές συνεπάγεται μια σειρά ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν σε περίπτωση σημαντικών μη προγραμματισμένων διακοπών προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις τους. Στη δικτύωση, οι καταστροφές μπορεί να προκύψουν από γεγονότα όπως

Η σχετική έννοια της επιχειρησιακής συνέχειας συνεπάγεται την εξασφάλιση ότι οι κρίσιμες επιχειρηματικές διαδικασίες μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν συστήματα ΤΠ, μπορούν να διατηρηθούν σε περίπτωση καταστροφής.

Γιατί η αποκατάσταση καταστροφών είναι σημαντική

Όταν εκτελούνται καλά, οι διαδικασίες αποκατάστασης καταστροφών εξοικονομούν μεγάλα ποσά χρημάτων. Ο οικονομικός αντίκτυπος για τις επιχειρήσεις, ακόμη και μερικές ώρες απώλειας του δικτύου και της σύνδεσης στο Διαδίκτυο, τρέχει εύκολα στα εκατομμύρια των δολαρίων. Η ανάκαμψη από την καταστροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής και μπορεί ακόμη και να σώσει ζωές. Η απώλεια της επαφής κινητού τηλεφώνου με τους φίλους και την οικογένειά σας γίνεται εξαιρετικά καταστροφική σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Όλα αυτά τα λόγια, οι επενδύσεις στην επιχειρησιακή συνέχεια πρέπει να εξισορροπούνται με πρακτικές εκτιμήσεις του κόστους και της πολυπλοκότητας της προετοιμασίας για ένα άγνωστο μέλλον:

Τα οικιακά δίκτυα δεν διαθέτουν το ακριβό υλικό μιας μεγάλης επιχείρησης, αλλά η διατήρηση δεδομένων και επικοινωνιών μπορεί να είναι εξίσου σημαντική.

Σχεδιασμός αποκατάστασης καταστροφών

Η καλύτερη προσέγγιση για την αποκατάσταση καταστροφών επικεντρώνεται κυρίως στον προγραμματισμό και την πρόληψη. Ενώ οι σεισμοί και οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι γενικά δύσκολο να προβλεφθούν, πολλά άλλα σενάρια καταστροφών μπορούν να αναλυθούν λεπτομερώς.

Για τα γεγονότα που δεν μπορούν να αποφευχθούν, ένα σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών πληροφορικής λαμβάνει υπόψη την ανάγκη

Αυτές ονομάζονται συλλογικά δραστηριότητες διαχείρισης κινδύνου ή μετριασμού των κινδύνων.

Τεχνικές αποκατάστασης καταστροφών

Όλα τα καλά σχέδια αποκατάστασης καταστροφών σε ΤΠ θεωρούν τα τρία βασικά στοιχεία των λειτουργιών: δεδομένα, συστήματα και άτομα.

Από τεχνική άποψη, οι περισσότερες οργανώσεις βασίζονται σε κάποια μορφή πλεονασμού για να καταστήσουν δυνατή την ανάκτηση δεδομένων και συστημάτων. Ο πλεονασμός επιτρέπει να πατηθούν δευτερεύοντα δεδομένα ή πόροι συστήματος σε υπηρεσία σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν οι κύριοι πόροι αποτύχουν ή άλλως δεν καταστούν διαθέσιμοι. Οι οργανισμοί μπορούν να αναπαράγουν διακομιστές και άλλο κρίσιμο υλικό σε πολλαπλές τοποθεσίες για να προφυλαχθούν από οποιοδήποτε σημείο αποτυχίας.

Ενώ ο παραδοσιακός καθρέφτης δίσκων διατηρεί τα δεδομένα εξαιρετικά διαθέσιμα σε κανονικές καταστάσεις, λειτουργεί μόνο σε μικρές αποστάσεις. Τα αντίγραφα ασφαλείας επιτρέπουν τη λήψη στιγμιότυπων των δεδομένων κατά τη μετακίνηση σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Οι παραδοσιακές στρατηγικές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δικτύου , για παράδειγμα, αρχειοθετούν περιοδικά τα κρίσιμα δεδομένα περιοδικά, έτσι ώστε να μπορούν να αποκατασταθούν αργότερα, αν χρειαστεί. Εάν τα αντίγραφα ασφαλείας διατηρούνται στο χώρο ή μόνο σε τοποθεσία, η αξία τους για ανάκαμψη μετά από καταστροφή είναι χαμηλή. Οι μεγαλύτεροι οργανισμοί επενδύουν στην τεχνολογία δικτύου αποθήκευσης (SAN) για να διανέμουν δεδομένα ευρύτερα σε όλα τα εσωτερικά τους δίκτυα. Ορισμένοι χρησιμοποιούν επίσης υπηρεσίες φιλοξενίας τρίτων για αποθήκευση σε σύννεφα .

Τα οικιακά δίκτυα μπορούν να επωφεληθούν από λύσεις αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας και cloud storage επίσης, για να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους τους.

Άλλες κοινές τεχνικές για την υποστήριξη σχεδίων αποκατάστασης καταστροφών περιλαμβάνουν: