Επίλυση του διακομιστή DNS που δεν ανταποκρίνεται στα σφάλματα στο δίκτυό σας

Η σύνδεση στο Internet δεν θα λειτουργήσει; Πάρε μια βαθιά ανάσα; έχουμε τις απαντήσεις

Όταν συνδέετε μια συσκευή στο οικιακό σας δίκτυο ή σε ένα σημείο πρόσβασης Wi-Fi με πρόσβαση στο διαδίκτυο, η σύνδεση στο διαδίκτυο ενδέχεται να μην λειτουργήσει για διάφορους λόγους.

Μία κλάση αποτυχιών σχετίζεται με το Domain Name System (DNS) - την υπηρεσία κατανομής ονομάτων που χρησιμοποιούν οι πάροχοι διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Οι υπολογιστές των Windows 7, των Windows 8.1 και των Windows 10 ενδέχεται να αναφέρουν τα ακόλουθα μηνύματα λάθους στο παράθυρο "Προβλήματα αντιμετώπισης προβλημάτων":

Ο διακομιστής DNS δεν αποκρίνεται

Ο υπολογιστής σας φαίνεται να έχει ρυθμιστεί σωστά, αλλά η συσκευή ή ο πόρος (διακομιστής DNS) δεν αποκρίνεται

Η συσκευή δεν θα μπορέσει να φτάσει στο διαδίκτυο όταν συμβαίνουν αυτές οι συνθήκες αστοχίας. Αυτά τα σφάλματα του διακομιστή DNS ενδέχεται να εμφανιστούν για οποιονδήποτε από διάφορους λόγους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν βήματα βήμα προς βήμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων δικτύου για τη διάγνωση και την επιδιόρθωση του προβλήματος όπως περιγράφεται παρακάτω.

Τρόπος εκτέλεσης διαγνωστικών δικτύου δικτύου των Windows

Σε υπολογιστές με Microsoft Windows , το Windows Network Diagnostics μπορεί να εκτελεστεί για να βοηθήσει στη διάγνωση προβλημάτων σύνδεσης στο διαδίκτυο. Εάν δεν είστε σίγουροι αν ο υπολογιστής σας αναφέρει ή όχι σφάλματα του διακομιστή DNS που δεν ανταποκρίνεται, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου.
  2. Ανοίξτε το Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης των Windows .
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή Αντιμετώπιση προβλημάτων στην περιοχή Αλλαγή ρυθμίσεων δικτύου.
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή Συνδέσεις Internet στο Δίκτυο . Εμφανίζεται ένα νέο παράθυρο σύνδεσης στο Internet.
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο .
  1. Κάντε κλικ στην επιλογή Αντιμετώπιση προβλημάτων σύνδεσης στο Internet.
  2. Περιμένετε να ολοκληρώσετε τις δοκιμές αντιμετώπισης προβλημάτων και ανατρέξτε στην ενότητα Προβλήματα που βρέθηκε στο παράθυρο για το μήνυμα σφάλματος.

Τρόπος επίλυσης του διακομιστή DNS που δεν απαντά σε ζητήματα

Για να διορθώσετε σωστά αυτές τις αποτυχίες σύνδεσης στο διαδίκτυο απαιτεί πρώτα την απομόνωση του προβλήματος μέχρι τη βασική αιτία.

Τα παρακάτω τμήματα καλύπτουν κοινές αιτίες αυτών των αποτυχιών:

Εάν δεν είστε σίγουροι ότι τα ζητήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο σχετίζονται πραγματικά με το DNS, δοκιμάστε πρώτα τις γενικές τεχνικές αντιμετώπισης προβλημάτων σύνδεσης. Δείτε: Δεν είναι δυνατή η σύνδεση στο Internet; Βρείτε και διορθώστε Προβλήματα σύνδεσης στο Internet .

Επίλυση αποτυχιών TCP / IP και DHCP

Είναι πιθανό το λογισμικό TCP / IP μέσα στο λειτουργικό σύστημα μιας συσκευής πελάτη να μην λειτουργήσει και να ρυθμίσει εσφαλμένα τις διευθύνσεις του διακομιστή DNS. Η επανεκκίνηση ενός υπολογιστή με Windows συχνά εκκαθαρίζει αυτές τις προσωρινές δυσλειτουργίες. Μια πιο κομψή λύση περιλαμβάνει την εκτέλεση προγραμμάτων βοηθητικών προγραμμάτων TCP / IP που εκτελούν την τυπική διαδικασία για την απελευθέρωση και ανανέωση των ρυθμίσεων διευθύνσεων IP των Windows. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Τρόπος απελευθέρωσης και ανανέωσης διευθύνσεων IP στα Microsoft Windows .

Ομοίως, τα περισσότερα δίκτυα TCP / IP χρησιμοποιούν την υπηρεσία DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) για να εκχωρήσουν διευθύνσεις IP σε πελάτες. Το DHCP εκχωρεί όχι μόνο την ιδιωτική διεύθυνση IP της συσκευής αλλά και τις διευθύνσεις διακομιστών πρωτεύοντος και δευτερεύοντος διακομιστή DNS. Εάν η λειτουργία DHCP δεν λειτουργεί σωστά, ίσως απαιτείται επανεκκίνηση του υπολογιστή για να την ανακτήσετε.

Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι τόσο η συσκευή όσο και ο δρομολογητής δικτύου έχουν ενεργοποιημένη την υπηρεσία DHCP.

Εάν κανένα από τα δύο άκρα της σύνδεσης δεν χρησιμοποιεί DHCP, συνήθως προκύπτουν σφάλματα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Διαχείριση των ζητημάτων του παροχέα DNS

Πολλοί άνθρωποι διαμορφώνουν τα οικιακά δίκτυά τους για να αποκτούν αυτόματα διευθύνσεις διακομιστών DNS από τον πάροχο διαδικτύου τους. Όταν οι διακομιστές ή το δίκτυο του παρόχου υφίστανται διακοπή ή είναι φορτωμένοι με κυκλοφορία, οι υπηρεσίες DNS τους μπορούν να σταματήσουν ξαφνικά. Οι πελάτες πρέπει να περιμένουν έως ότου ο πάροχος διορθώσει αυτά τα ζητήματα προτού μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το DNS του παροχέα.

Ως εναλλακτική λύση για τους ιδιωτικούς διακομιστές DNS που υποστηρίζονται από κάθε πάροχο, αρκετοί δωρεάν δημόσιοι διακομιστές DNS έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο, κυρίως από το Google και το OpenDNS.

Ένας διαχειριστής δρομολογητή μπορεί να αλλάξει τη ρύθμιση DNS του δικτύου του από μια ιδιωτική σε μια δημόσια διαμόρφωση DNS, εάν το επιλέξουν, εισάγοντας χειροκίνητα τις δημόσιες διευθύνσεις IP DNS στις ρυθμίσεις διαμόρφωσης του δρομολογητή.

Οι διαχειριστές μπορούν να επιλέξουν να το κάνουν προσωρινά μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή μπορούν να κάνουν μια μόνιμη αλλαγή (και πολλά νοικοκυριά κάνουν). Σημειώστε ότι οι ρυθμίσεις DNS μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στη συσκευή των Windows μέσω του Network and Sharing Center. Ωστόσο, αυτό συνήθως δεν θα λειτουργήσει ως μόνιμη λύση, καθώς οι συσκευές συνήθως αποκτούν και παρακάμπτουν τις τοπικές ρυθμίσεις τους με αυτές που προέρχονται από το δρομολογητή μέσω DHCP.

Αποφυγή παρεμποδίσεων στο Internet από προγράμματα προστασίας από ιούς

Τα προγράμματα αντιμετώπισης ιών που εγκαθιστούν οι χρήστες στους υπολογιστές τους Windows έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τους εισβολείς, αλλά έχουν επίσης την δυνατότητα να αποκλείουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο εάν ανιχνεύσουν μια συσκευή κακής συμπεριφοράς.

Τα περισσότερα προγράμματα αντιμετώπισης ιών λειτουργούν με τη χρήση ειδικών αρχείων δεδομένων ( dat ) τα οποία οι προμηθευτές λογισμικού ενημερώνονται αυτόματα σε τακτική βάση. Οι χρήστες υπολογιστών συχνά δεν αντιλαμβάνονται όταν αυτές οι ενημερώσεις εγκατάστασης συμβαίνουν καθώς ενεργοποιούνται στο παρασκήνιο και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην διακόπτουν την κανονική εργασία.

Δυστυχώς, ορισμένες φορές τα λάθη γίνονται με αυτές τις ενημερώσεις δεδομένων που προκαλούν το πρόγραμμα προστασίας από ιούς να πιστεύει ότι ένας υπολογιστής είναι μολυσμένος όταν είναι πραγματικά ψευδής συναγερμός ( ψευδώς θετικός έλεγχος). Αυτά τα ψεύτικα θετικά μπορούν να ενεργοποιήσουν το WIndows να ξεκινήσουν ξαφνικά να αναφέρουν τα σφάλματα του διακομιστή DNS που δεν ανταποκρίνονται.

Για να επαληθεύσετε αν αυτή είναι η αιτία για τη συσκευή σας, απενεργοποιήστε προσωρινά το πρόγραμμα προστασίας από ιούς και εκτελέστε ξανά το Διαγνωστικό δίκτυο δικτύου των Windows.

Στη συνέχεια, συμβουλευτείτε τον προμηθευτή ιών για είτε μια νέα ενημερωμένη έκδοση είτε μια τεχνική υποστήριξη. Παρόλο που η απενεργοποίηση του antivirus δεν λειτουργεί ως μόνιμη λύση, η προσωρινή αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι κανονικά (όχι πάντα) ασφαλής.

Ανάκτηση ή αντικατάσταση ενός δρομολογητή ή ενός μόντεμ

Ένας ενοχλητικός ευρυζωνικός δρομολογητής ή μόντεμ ευρείας ζώνης μπορεί να ενεργοποιήσει αυτά τα μηνύματα σφάλματος DNS σε συσκευές οικιακού δικτύου. Η επανεκκίνηση του δρομολογητή και του μόντεμ θα επιλύσει προσωρινά τις δυσλειτουργίες του δρομολογητή, τουλάχιστον προσωρινά. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Βέλτιστοι τρόποι επαναφοράς ενός δρομολογητή οικιακού δικτύου .

Οι δρομολογητές και τα μόντεμ πρέπει τελικά να αντικατασταθούν εάν εξακολουθούν να παρουσιάζουν βλάβες. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά απίθανο να αποτύχει με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να δημιουργήσει τακτικά σφάλματα DNS. Οι αποτυχημένοι δρομολογητές και μόντεμ κανονικά δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν καθόλου ή αλλιώς δημιουργούν σφάλματα που σχετίζονται με την υποκείμενη σύνδεση δικτύου. Εάν συνδέεστε στο δρομολογητή μέσω ενσύρματης θύρας Ethernet , δοκιμάστε να μετακινήσετε το καλώδιο Ethernet για να χρησιμοποιήσετε διαφορετική θύρα.