Πώς να προσθέσετε στήλες ή σειρές αριθμών στο Open Office Calc

01 από 02

Λειτουργία SUM του OpenOffice Calc

Σύνοψη δεδομένων Χρησιμοποιώντας το κουμπί SUM. © Ted French

Η προσθήκη σειρών ή στηλών αριθμών είναι μία από τις πιο συνηθισμένες λειτουργίες που εκτελούνται σε προγράμματα υπολογιστικών φύλλων όπως το OpenOffice Calc. Για να καταστεί ευκολότερη η εκπλήρωση αυτής της εργασίας, το Calc περιέχει έναν ενσωματωμένο τύπο που ονομάζεται συνάρτηση SUM.

Δύο τρόποι εισαγωγής αυτής της λειτουργίας περιλαμβάνουν:

  1. Χρησιμοποιώντας το πλήκτρο συντόμευσης λειτουργίας SUM - είναι το ελληνικό κεφαλαίο Sigma (Σ) που βρίσκεται δίπλα στη γραμμή εισόδου (ίδια με τη γραμμή τύπων στο Excel).
  2. Προσθήκη της συνάρτησης SUM σε ένα φύλλο εργασίας χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου του οδηγού λειτουργίας. Το παράθυρο διαλόγου ανοίγει κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Οδηγός λειτουργίας που βρίσκεται δίπλα στο κουμπί Sigma στη γραμμή εισόδου .

Συντομεύσεις συντόμευσης και πλαισίου διαλόγου

Το πλεονέκτημα της χρήσης του κουμπιού Sigma για είσοδο στη λειτουργία είναι ότι είναι γρήγορο και εύκολο στη χρήση. Εάν τα δεδομένα που θα αθροιστούν συγκεντρωθούν σε ένα συνεχόμενο εύρος, η λειτουργία θα επιλέξει συχνά το φάσμα για εσάς.

Το πλεονέκτημα της χρήσης του πλαισίου διαλόγου συνάρτησης SUM είναι αν τα δεδομένα που αθροίζονται κατανέμονται σε μια σειρά μη συνεχών κυψελών . Χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου σε αυτήν την κατάσταση διευκολύνεται η προσθήκη των επιμέρους κελιών στη λειτουργία.

Η σύνταξη και τα επιχειρήματα της συνάρτησης SUM

Η σύνταξη μιας συνάρτησης αναφέρεται στη διάταξη της λειτουργίας και περιλαμβάνει το όνομα, τις αγκύλες και τα επιχειρήματα της συνάρτησης.

Η σύνταξη για τη συνάρτηση SUM είναι:

= SUM (αριθμός 1, αριθμός 2, ... αριθμός 30)

νούμερο 1; νούμερο 2; ... αριθμός 30 - τα δεδομένα που αθροίζονται από τη λειτουργία. Τα επιχειρήματα μπορούν να περιέχουν:

Σημείωση : μπορούν να προστεθούν έως και 30 αριθμοί από τη λειτουργία.

Τι αγνοεί η λειτουργία SUM

Η λειτουργία αγνοεί κενά κελιά και δεδομένα κειμένου στην επιλεγμένη περιοχή - συμπεριλαμβανομένων των αριθμών που έχουν μορφοποιηθεί ως κείμενο.

Από προεπιλογή, τα δεδομένα κειμένου στο Calc είναι αριστερά ευθυγραμμισμένα σε ένα κελί - όπως φαίνεται με τον αριθμό 160 στο κελί A2 στην παραπάνω εικόνα - τα δεδομένα αριθμού ευθυγραμμίζονται προς τα δεξιά από προεπιλογή.

Αν αυτά τα δεδομένα κειμένου μετατραπούν αργότερα σε αριθμητικά δεδομένα ή προστεθούν αριθμοί σε κενά κελιά στην περιοχή, το σύνολο συνάρτησης SUM ενημερώνεται αυτόματα για να συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα.

Χειροκίνητη εισαγωγή της λειτουργίας SUM

Ακόμη μια άλλη επιλογή για την εισαγωγή της συνάρτησης είναι να την πληκτρολογήσετε σε ένα φύλλο φύλλου εργασίας. Εάν είναι γνωστές οι αναφορές κυψελών για το εύρος των δεδομένων που θα αθροιστούν, η λειτουργία μπορεί εύκολα να εισαχθεί με το χέρι. Για παράδειγμα στην παραπάνω εικόνα, πληκτρολογώντας

= SUM (Α1: Α6)

στο κελί A7 και πατώντας το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο θα επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με τα βήματα που αναφέρονται παρακάτω για τη χρήση του πλήκτρου συντόμευσης SUM.

Σύνοψη δεδομένων με το πλήκτρο SUM

Για όσους προτιμούν το ποντίκι στο πληκτρολόγιο, το κουμπί SUM είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να εισέλθετε στη λειτουργία SUM.

Όταν εισάγεται με αυτόν τον τρόπο, η λειτουργία προσπαθεί να καθορίσει το εύρος των κυττάρων που αθροίζονται με βάση τα περιβάλλουσα δεδομένα και εισέρχεται αυτόματα στην πιο πιθανή περιοχή ως το όρισμα αριθμού λειτουργίας.

Η λειτουργία αναζητά μόνο τα αριθμητικά δεδομένα που βρίσκονται σε στήλες παραπάνω ή σε γραμμές στα αριστερά του ενεργού κελιού και αγνοεί δεδομένα κειμένου και κενά κελιά.

Παρακάτω παρατίθενται τα βήματα που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή της λειτουργίας SUM στο κελί A7 όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

  1. Κάντε κλικ στο κελί A7 για να γίνει το ενεργό κελί - η θέση όπου θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα της λειτουργίας
  2. Πατήστε το κουμπί SUM δίπλα στη γραμμή εισόδου - όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα
  3. Η συνάρτηση SUM θα πρέπει να εισαχθεί στο ενεργό κελί - η συνάρτηση θα πρέπει να εισαγάγει αυτόματα την αναφορά κυψελών Α6 ως όρισμα αριθμού
  4. Για να αλλάξετε το εύρος των αναφορών κελιών που χρησιμοποιούνται για το όρισμα αριθμών , χρησιμοποιήστε το δείκτη του ποντικιού για να επισημάνετε την περιοχή A1 έως A6
  5. Πατήστε το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιο για να ολοκληρώσετε τη λειτουργία
  6. Η απάντηση 417 πρέπει να εμφανίζεται στο κελί A7
  7. Όταν κάνετε κλικ στο κελί A7, η πλήρης λειτουργία = SUM (A1: A6) εμφανίζεται στη γραμμή εισόδου πάνω από το φύλλο εργασίας

02 του 02

Προσθήκη αριθμών χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου Λειτουργία SUM της Calc

Σύνοψη δεδομένων χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου Λειτουργία SUM στο Open Office Calc. © Ted French

Σύνοψη δεδομένων Με το παράθυρο διαλόγου Λειτουργία SUM

Όπως αναφέρθηκε, μια άλλη επιλογή για την εισαγωγή της λειτουργίας SUM είναι να χρησιμοποιήσετε το παράθυρο διαλόγου της λειτουργίας, το οποίο μπορεί να ανοίξει είτε από:

Πλεονεκτήματα διαλόγου

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του πλαισίου διαλόγου περιλαμβάνουν:

  1. Το παράθυρο διαλόγου φροντίζει για τη σύνταξη της λειτουργίας - καθιστώντας ευκολότερο να εισάγετε τα επιχειρήματα της συνάρτησης μία κάθε φορά χωρίς να χρειάζεται να εισάγετε το ίση σημάδι, τις αγκύλες ή τα ερωτηματικά που λειτουργούν ως διαχωριστικά μεταξύ των παραδειγμάτων.
  2. Όταν τα δεδομένα που αθροίζονται δεν βρίσκονται σε συνεχόμενο εύρος, οι αναφορές κελιών, όπως A1, A3 και B2: B3, μπορούν εύκολα να εισαχθούν ως χωριστά αριθμητικά στοιχεία στο παράθυρο διαλόγου χρησιμοποιώντας την ένδειξη - που περιλαμβάνουν κλικ σε επιλεγμένα κελιά με ποντίκι αντί να τα δακτυλογραφείτε. Δεν δείχνει μόνο ευκολότερη, αλλά και βοηθά στη μείωση των σφαλμάτων στους τύπους που προκαλούνται από εσφαλμένες αναφορές κυττάρων.

Παράδειγμα λειτουργίας SUM

Παρακάτω παρατίθενται τα βήματα που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή της λειτουργίας SUM στο κελί A7 όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Οι οδηγίες χρησιμοποιούν το παράθυρο διαλόγου λειτουργίας SUM για να εισαγάγετε τις τιμές που βρίσκονται στα κελιά A1, A3, A6, B2 και B3 ως αριθμητικά στοιχεία για τη λειτουργία.

  1. Κάντε κλικ στο κελί A7 για να γίνει το ενεργό κελί - η θέση όπου θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα της λειτουργίας
  2. Κάντε κλικ στο εικονίδιο " Οδηγός λειτουργιών" δίπλα στη γραμμή εισόδου (ίδια με τη γραμμή τύπων στο Excel) για να εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου "Οδηγός λειτουργιών"
  3. Κάντε κλικ στην αναπτυσσόμενη λίστα Κατηγορία και επιλέξτε Μαθηματική για να δείτε τη λίστα μαθηματικών λειτουργιών
  4. Επιλέξτε SUM από τη λίστα λειτουργιών
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο
  6. Κάντε κλικ στον αριθμό 1 στο παράθυρο διαλόγου, εάν χρειάζεται
  7. Κάντε κλικ στο κελί A1 στο φύλλο εργασίας για να εισάγετε εκείνη την αναφορά κυττάρων στο παράθυρο διαλόγου
  8. Κάντε κλικ στον αριθμό 2 στο παράθυρο διαλόγου
  9. Κάντε κλικ στο κελί A3 στο φύλλο εργασίας για να εισαγάγετε εκείνη την αναφορά κελί
  10. Κάντε κλικ στον αριθμό 3 στο παράθυρο διαλόγου
  11. Κάντε κλικ στο κελί Α6 στο φύλλο εργασίας για να εισαγάγετε αυτήν την αναφορά κυψέλης
  12. Κάντε κλικ στον αριθμό 4 στο παράθυρο διαλόγου
  13. Επισημάνετε τα κελιά B2: B3 στο φύλλο εργασίας για να μπείτε σε αυτό το εύρος
  14. Κάντε κλικ στο κουμπί OK για να κλείσετε το παράθυρο διαλόγου και να επιστρέψετε στο φύλλο εργασίας
  15. Ο αριθμός 695 θα πρέπει να εμφανίζεται στο κελί A7 - καθώς αυτό είναι το άθροισμα των αριθμών που βρίσκονται στα κελιά A1 έως B3
  16. Όταν κάνετε κλικ στο κελί A7 εμφανίζεται η πλήρης λειτουργία = SUM (A1, A3, A6, B2: B3) στη γραμμή εισόδου πάνω από το φύλλο εργασίας