Στήλες στήλης και γραμμής σε υπολογιστικά φύλλα του Excel

Στο Excel και στα Φύλλα Google, η επικεφαλίδα της στήλης ή η κεφαλίδα της στήλης είναι η γκρίζα σειρά που περιέχει τα γράμματα (A, B, C κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση κάθε στήλης στο φύλλο εργασίας . Η κεφαλίδα στήλης βρίσκεται πάνω από τη γραμμή 1 στο φύλλο εργασίας.

Η επικεφαλίδα σειράς ή επικεφαλίδα σειράς είναι η στήλη γκρι χρώματος που βρίσκεται στα αριστερά της στήλης 1 στο φύλλο εργασίας που περιέχει τους αριθμούς (1, 2, 3 κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση κάθε γραμμής στο φύλλο εργασίας.

Ομάδες και σειρές γραμμών και αναφορές κελιών

Συνολικά, τα γράμματα στήλης και οι αριθμοί γραμμών στις δύο επικεφαλίδες δημιουργούν αναφορές κυττάρων που αναγνωρίζουν μεμονωμένα κελιά που βρίσκονται στο σημείο τομής μεταξύ μιας στήλης και μιας γραμμής σε ένα φύλλο εργασίας.

Οι αναφορές κυττάρων - όπως τα A1, F56 ή AC498 - χρησιμοποιούνται εκτεταμένα σε λειτουργίες υπολογιστικών φύλλων, όπως τύποι και κατά τη δημιουργία γραφημάτων .

Εκτύπωση γραμμών και επικεφαλίδων στήλης στο Excel

Από προεπιλογή, το Excel και το Google Spreadsheets δεν εκτυπώνουν τις στήλες ή τις επικεφαλίδες των γραμμών που εμφανίζονται στην οθόνη. Η εκτύπωση αυτών των γραμμών επικεφαλίδας συχνά διευκολύνει την παρακολούθηση της θέσης των δεδομένων σε μεγάλα τυπωμένα φύλλα εργασίας.

Στο Excel, είναι απλό να ενεργοποιηθεί το χαρακτηριστικό. Σημειώστε, ωστόσο, ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί για κάθε φύλλο εργασίας που θα εκτυπωθεί. Η ενεργοποίηση της λειτουργίας σε ένα φύλλο εργασίας σε ένα βιβλίο εργασίας δεν θα οδηγήσει στην εκτύπωση των επικεφαλίδων γραμμών και στηλών για όλα τα φύλλα εργασίας.

Σημείωση : Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η εκτύπωση επικεφαλίδων στηλών και γραμμών στα υπολογιστικά φύλλα Google.

Για να εκτυπώσετε τις στήλες ή / και τις επικεφαλίδες σειράς για το τρέχον φύλλο εργασίας στο Excel:

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Διάταξη σελίδας της κορδέλας .

  2. Κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου Εκτύπωση στην ομάδα Επιλογές φύλλων για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία.

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των επικεφαλίδων σειράς και στήλης στο Excel

Οι επικεφαλίδες των γραμμών και των στηλών δεν χρειάζεται να εμφανίζονται σε ένα συγκεκριμένο φύλλο εργασίας. Λόγοι για την απενεργοποίησή τους θα ήταν να βελτιώσουν την εμφάνιση του φύλλου εργασίας ή να αποκτήσουν επιπλέον χώρο στην οθόνη σε μεγάλα φύλλα εργασίας - ενδεχομένως κατά τη λήψη συλλήψεων οθόνης.

Όπως και με την εκτύπωση, οι επικεφαλίδες των γραμμών και των στηλών πρέπει να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν για κάθε ξεχωριστό φύλλο εργασίας.

Για να απενεργοποιήσετε τις επικεφαλίδες γραμμών και στηλών στο Excel:

  1. Κάντε κλικ στο μενού Αρχείο για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα.
  2. Κάντε κλικ Επιλογές στη λίστα για να ανοίξετε το Το παράθυρο διαλόγου Επιλογές Excel.
  3. Στο αριστερό πλαίσιο του παραθύρου διαλόγου, κάντε κλικ στο κουμπί Για προχωρημένους.
  4. Στις επιλογές εμφάνισης για αυτήν την ενότητα του φύλλου εργασίας - που βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος του δεξιού παραθύρου του παραθύρου διαλόγου - κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου δίπλα στην επιλογή Εμφάνιση κεφαλίδων γραμμής και στήλης για να καταργήσετε το σημάδι επιλογής.
  5. Για να απενεργοποιήσετε τις επικεφαλίδες σειράς και στηλών για επιπλέον φύλλα εργασίας στο τρέχον βιβλίο εργασίας, επιλέξτε το όνομα ενός άλλου φύλλου εργασίας από το αναπτυσσόμενο πλαίσιο που βρίσκεται δίπλα στις επιλογές εμφάνισης για αυτήν την επικεφαλίδα φύλλου εργασίας και καταργήστε την επιλογή του σημείου επιλογής στην ενότητα Εμφάνιση κεφαλίδων σειράς και στηλών πλαίσιο ελέγχου.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί OK για να κλείσετε το παράθυρο διαλόγου και να επιστρέψετε στο φύλλο εργασίας.

Σημείωση : Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η απενεργοποίηση των επικεφαλίδων στηλών και γραμμών στα Φύλλα Google.

Αναφορές R1C1 εναντίον A1

Από προεπιλογή, το Excel χρησιμοποιεί το στυλ αναφοράς A1 για αναφορές κυττάρων. Αυτό προκύπτει, όπως αναφέρθηκε, στις επικεφαλίδες στηλών που εμφανίζουν γράμματα πάνω από κάθε στήλη ξεκινώντας από το γράμμα Α και την επικεφαλίδα σειράς που εμφανίζει αριθμούς που αρχίζουν με ένα.

Ένα εναλλακτικό σύστημα αναφοράς - γνωστό ως αναφορές R1C1 - είναι διαθέσιμο και αν είναι ενεργοποιημένο, όλα τα φύλλα εργασίας σε όλα τα βιβλία εργασίας θα εμφανίζουν αριθμούς αντί γράμματα στις επικεφαλίδες στηλών. Οι επικεφαλίδες σειράς συνεχίζουν να εμφανίζουν αριθμούς όπως και στο σύστημα αναφοράς A1.

Υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα στη χρήση του συστήματος R1C1 - κυρίως όταν πρόκειται για τύπους και όταν γράφετε κώδικα VBA για μακροεντολές Excel .

Για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το σύστημα αναφοράς R1C1:

  1. Κάντε κλικ στο μενού Αρχείο για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα.
  2. Κάντε κλικ στις Επιλογές στη λίστα για να ανοίξετε το Το παράθυρο διαλόγου Επιλογές Excel.
  3. Στο αριστερό πλαίσιο του παραθύρου διαλόγου, κάντε κλικ στους τύπους.
  4. Στην ενότητα Εργασία με τύπους του δεξιού παραθύρου του παραθύρου διαλόγου, κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου δίπλα στην επιλογή στυλ αναφοράς R1C1 για να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε το σημάδι επιλογής.
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί OK για να κλείσετε το παράθυρο διαλόγου και να επιστρέψετε στο φύλλο εργασίας.

Αλλαγή της προεπιλεγμένης γραμματοσειράς σε κεφαλίδες στηλών και γραμμών στο Excel

Κάθε φορά που ανοίγετε ένα νέο αρχείο Excel, εμφανίζονται οι επικεφαλίδες γραμμών και στηλών χρησιμοποιώντας την προεπιλεγμένη γραμματοσειρά κανονικού στυλ του βιβλίου εργασίας. Αυτή η γραμματοσειρά κανονικού στυλ είναι επίσης η προεπιλεγμένη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται σε όλα τα κελιά του φύλλου εργασίας.

Για Excel 2013, 2016 και Excel 365, η προεπιλεγμένη γραμματοσειρά τίτλου είναι Calibri 11 pt. αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν είναι πολύ μικρό, πολύ απλό, ή απλά δεν σας αρέσει. Σημειώστε, ωστόσο, ότι αυτή η αλλαγή επηρεάζει όλα τα φύλλα εργασίας σε ένα βιβλίο εργασίας.

Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις κανονικού στυλ:

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αρχική σελίδα του μενού Κορδέλα.
  2. Στην ομάδα Στυλ, κάντε κλικ στην επιλογή Στυλ κυψελών για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη παλέτα "Στυλ κυττάρων".
  3. Κάντε δεξί κλικ στο πλαίσιο στην παλέτα με τίτλο Κανονικό - αυτό είναι το κανονικό στυλ - για να ανοίξετε το μενού περιβάλλοντος αυτής της επιλογής.
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή Τροποποίηση στο μενού για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Στυλ.
  5. Στο παράθυρο διαλόγου, κάντε κλικ στο κουμπί Format για να ανοίξετε το πλαίσιο διαλόγου Format Cells.
  6. Σε αυτό το δεύτερο παράθυρο διαλόγου, κάντε κλικ στην καρτέλα Γραμματοσειρά .
  7. Στην ενότητα Γραμματοσειρά: αυτής της καρτέλας, επιλέξτε τη γραμματοσειρά που θέλετε από την αναπτυσσόμενη λίστα επιλογών.
  8. Κάντε οποιεσδήποτε άλλες επιθυμητές αλλαγές - όπως το στυλ γραμματοσειράς ή το μέγεθος.
  9. Κάντε κλικ στο κουμπί OK δύο φορές, για να κλείσετε και τα δύο παράθυρα διαλόγου και να επιστρέψετε στο φύλλο εργασίας.

Σημείωση: Εάν δεν αποθηκεύσετε το βιβλίο εργασίας μετά από αυτήν την αλλαγή, η αλλαγή γραμματοσειράς δεν θα αποθηκευτεί και το βιβλίο εργασίας θα επανέλθει στην προηγούμενη γραμματοσειρά την επόμενη φορά που θα ανοίξει.