Η χρήση πτητικών λειτουργιών στο Excel

Οι πτητικές λειτουργίες είναι εκείνες οι λειτουργίες στο Excel και σε άλλα προγράμματα υπολογιστικών φύλλων που προκαλούν εκ νέου υπολογισμό των κελιών στα οποία βρίσκονται οι λειτουργίες κάθε φορά που επανεκτιμάται το φύλλο εργασίας. Οι πτητικές λειτουργίες επανυπολογίζονται ακόμη και αν δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει τα δεδομένα ή τα στοιχεία από τα οποία εξαρτώνται.

Περαιτέρω, οποιοσδήποτε τύπος που εξαρτάται είτε άμεσα είτε έμμεσα από ένα κύτταρο που περιέχει μια πτητική λειτουργία, θα υπολογίζεται επίσης κάθε φορά που λαμβάνει χώρα επανυπολογισμός. Για τους λόγους αυτούς, η χρήση πάρα πολλών μεταβλητών λειτουργιών σε ένα μεγάλο φύλλο εργασίας ή βιβλίο εργασίας μπορεί να αυξήσει σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για τον επανυπολογισμό.

Κοινή και ασυνήθιστη πτητική λειτουργία

Μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες πτητικές λειτουργίες είναι:

ενώ οι λιγότερο χρησιμοποιούμενες πτητικές λειτουργίες περιλαμβάνουν:

Παράδειγμα πτητικής λειτουργίας

Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα,

Συνεπώς, κάθε φορά που γίνεται επανυπολογισμός φύλλου εργασίας, οι τιμές στα κελιά D2 και D3 θα αλλάξουν μαζί με την τιμή στο κελί D1 επειδή και τα δύο D2 και D3 εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τυχαίο αριθμό που παράγεται από την πτητική λειτουργία RAND στο D1.

Ενέργειες που προκαλούν επανυπολογισμούς

Οι κοινές ενέργειες που ενεργοποιούν τον υπολογισμό του φύλλου εργασίας ή του νέου βιβλίου εργασίας περιλαμβάνουν:

Υποχρεωτική μορφοποίηση και επανυπολογισμός

Οι υπό όρους μορφές πρέπει να αξιολογούνται με κάθε υπολογισμό για να προσδιοριστεί αν εξακολουθούν να υπάρχουν οι συνθήκες που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες επιλογές μορφοποίησης. Ως αποτέλεσμα, οποιοσδήποτε τύπος που χρησιμοποιείται σε έναν κανόνα μορφοποίησης υπό όρους γίνεται ουσιαστικά ασταθής.