Η γραμμή κατάστασης στο Excel και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Η γραμμή κατάστασης, η οποία εκτελείται οριζόντια κατά μήκος του κάτω μέρους της οθόνης του Excel , μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να εμφανίζει διάφορες επιλογές, οι περισσότερες από τις οποίες παρέχουν στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με:

Αλλαγή των επιλογών της γραμμής κατάστασης

Η γραμμή κατάστασης έχει προκαθοριστεί με έναν αριθμό προεπιλεγμένων επιλογών, όπως τον αριθμό σελίδας της σελίδας του επιλεγμένου φύλλου εργασίας και τον αριθμό σελίδων στο φύλλο εργασίας, όταν εργάζεστε στην προβολή "Διάταξη σελίδας" ή "Προεπισκόπηση προεπισκόπησης εκτύπωσης".

Αυτές οι επιλογές μπορούν να αλλάξουν με δεξί κλικ στη γραμμή κατάστασης με το δείκτη του ποντικιού για να ανοίξετε το μενού περιβάλλοντος της γραμμής κατάστασης. Το μενού περιέχει τη λίστα των διαθέσιμων επιλογών. Εκείνοι με ένα σημάδι ελέγχου δίπλα τους είναι ενεργά.

Κάνοντας κλικ σε μια επιλογή στο μενού, ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται.

Προεπιλεγμένες επιλογές

Όπως αναφέρθηκε, ορισμένες επιλογές είναι προεπιλεγμένες για εμφάνιση από προεπιλογή στη γραμμή κατάστασης.

Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν:

Επιλογές υπολογισμού

Οι προεπιλεγμένες επιλογές υπολογισμού περιλαμβάνουν την εύρεση του μέσου όρου , του αριθμού και του αθροίσματος για επιλεγμένα κελιά δεδομένων στο τρέχον φύλλο εργασίας. Αυτές οι επιλογές συνδέονται με τις λειτουργίες του Excel με το ίδιο όνομα.

Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, εάν σε ένα φύλλο εργασίας έχουν επιλεγεί δύο ή περισσότερα κελιά που περιέχουν δεδομένα αριθμού, η γραμμή κατάστασης εμφανίζει:

Παρόλο που δεν είναι ενεργή από προεπιλογή, οι επιλογές για την εύρεση των μέγιστων και ελάχιστων τιμών σε μια επιλεγμένη περιοχή κελιών είναι επίσης διαθέσιμες χρησιμοποιώντας τη γραμμή κατάστασης.

Με ζουμ και ζουμ

Μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες επιλογές της γραμμής κατάστασης είναι το ρυθμιστικό ζουμ στην κάτω δεξιά γωνία, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να αλλάξουν το επίπεδο μεγέθυνσης ενός φύλλου εργασίας.

Δίπλα σε αυτό, αλλά ξεχωριστά, μια ξεχωριστή επιλογή είναι το ζουμ , το οποίο δείχνει το τρέχον επίπεδο μεγέθυνσης - αυτό, πιθανώς, έχει ρυθμιστεί από το ρυθμιστικό ζουμ.

Εάν για κάποιο λόγο επιλέξατε να εμφανίσετε την επιλογή ζουμ αλλά όχι το ρυθμιστικό ζουμ , μπορείτε να αλλάξετε το επίπεδο μεγέθυνσης κάνοντας κλικ στο ζουμ για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου ζουμ που περιέχει επιλογές αλλαγής μεγέθυνσης.

Προβολή φύλλου εργασίας

Επίσης ενεργοποιημένη από προεπιλογή είναι η επιλογή συντομεύσεων προβολής . Βρίσκεται δίπλα στο ρυθμιστικό ζουμ , αυτή η ομάδα εμφανίζει την τρέχουσα προβολή φύλλου εργασίας και συνδέεται με τις τρεις προεπιλεγμένες προβολές που υπάρχουν στο Excel - κανονική προβολή , προβολή διάταξης σελίδας και προεπισκόπηση διακοπής σελίδας . Οι προβολές παρουσιάζονται ως κουμπιά στα οποία μπορείτε να κάνετε κλικ για εναλλαγή μεταξύ των τριών προβολών.

Κυτταρική λειτουργία

Μια άλλη καλά ενεργοποιημένη επιλογή και μία ενεργοποιημένη επίσης από προεπιλογή είναι η Cell Mode, η οποία εμφανίζει την τρέχουσα κατάσταση του ενεργού κελιού στο φύλλο εργασίας.

Στην αριστερή πλευρά της γραμμής κατάστασης, η λειτουργία κυψέλης εμφανίζεται ως μία μόνο λέξη που υποδηλώνει την τρέχουσα λειτουργία του επιλεγμένου στοιχείου. Αυτές οι λειτουργίες είναι: