Φόρτιση και συντήρηση της μπαταρίας του αυτοκινήτου

Διατηρώντας την μπαταρία σας υγιή, ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει όλες τις συσκευές σας υψηλής τεχνολογίας

Εκτός από τον εναλλάκτη , η μπαταρία είναι το πιο σημαντικό συστατικό του ηλεκτρικού συστήματος οποιουδήποτε αυτοκινήτου. Παρέχει στον χυμό να τρέξει όλα τα φανταχτερά ηλεκτρονικά σας όταν ο κινητήρας δεν λειτουργεί και όταν ο κινητήρας λειτουργεί, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ρυθμιστή τάσης του εναλλάκτη. Σε αντίθεση με τα ξεπερασμένα ηλεκτρικά συστήματα που χρησιμοποίησαν γεννήτριες και μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς μπαταρία, τα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα συστήματα αυτοκινήτων χρειάζονται μια μπαταρία για να λειτουργήσουν σωστά. Μια νεκρή μπαταρία σημαίνει ένα αυτοκίνητο που δεν θα ξεκινήσει και ένας εναλλάκτης που θα πρέπει να λειτουργήσει πολύ σκληρά - ενδεχομένως σε σημείο αστοχίας - και γι 'αυτό το θέμα της σωστής φόρτισης μιας μπαταρίας αυτοκινήτου είναι τόσο ζωτικής σημασίας από την άποψη της σύγχρονης τεχνολογίας αυτοκινήτων . Παρόλο που ο εναλλάκτης του οχήματος είναι σε θέση να κρατήσει τη μπαταρία του φορτισμένη υπό κανονικές συνθήκες, οι μπαταρίες γίνονται νεκρές για διάφορους λόγους και υπάρχει και ένας χρόνος στη ζωή κάθε μπαταρίας αυτοκινήτου όταν είναι καιρός να προχωρήσουμε.

Τι χρεώνει μια μπαταρία αυτοκινήτου;

Όταν φορτίζεται σωστά και σε καλή κατάσταση λειτουργίας, μια μπαταρία αυτοκινήτου θα διαβάζει τυπικά περίπου 12,4 έως 12,6 βολτ και θα έχει αρκετή εφεδρική χωρητικότητα για να τροφοδοτεί φορτίο 25Α για οπουδήποτε από εννέα έως 15 ώρες, οπότε η τάση θα έχει πέσει κάτω από 10,5 βολτ και η μπαταρία πιθανότατα δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει το αυτοκίνητο. Οι ακραίες θερμοκρασίες και η φθορά που προκαλείται από τον κανονικό κύκλο φόρτισης και εκφόρτισης μπορούν να μειώσουν την εφεδρική χωρητικότητα και γι 'αυτό μπορεί να επιστρέψετε σε μια νεκρή μπαταρία αφού αφήσετε τα φώτα σας ενώ εκτελείτε μια σύντομη εντολή, ενώ σε άλλη περίπτωση, μπορείτε να είναι σε θέση να τους αφήσει σε όλη την ημέρα και να ξεκινήσει ακόμα ο κινητήρας καλά.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν δύο τρόποι να φορτιστεί μια μπαταρία αυτοκινήτου: από τον εναλλάκτη ή από έναν εξωτερικό φορτιστή. Η κανονική χρήση της μπαταρίας, όπως η λειτουργία των φώτων ραδιοφώνου ή θόλου, ενώ ο κινητήρας είναι απενεργοποιημένος, θα αναπληρώνονται φυσικά την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε το αυτοκίνητό σας. Καθώς αυξάνεται η RPM του κινητήρα, αυξάνεται και η ικανότητα του εναλλάκτη να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και οποιαδήποτε ενέργεια που δεν χρησιμοποιείται από αξεσουάρ όπως οι προβολείς θα είναι διαθέσιμη για τη φόρτιση της μπαταρίας σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν βρίσκεστε σε αδράνεια σε φως διακοπής, μπορεί να μην υπάρχει αρκετή ισχύς για να τρέξετε όλα τα αξεσουάρ σας, οπότε η μπαταρία θα απορροφηθεί στην πραγματικότητα περισσότερο αντί να λάβει μια χρέωση.

Φόρτιση μπαταρίας αυτοκινήτου

Αν ο εναλλάκτης δεν ανταποκρίνεται στην εργασία, ο άλλος τρόπος φόρτισης μιας μπαταρίας αυτοκινήτου είναι να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό φορτιστή. Οι φορτιστές αυτοί εξουδετερώνουν την παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος και παρέχουν 12V DC σε σχετικά χαμηλές τάσεις, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να φορτίσετε μια εντελώς νεκρή μπαταρία. Η φόρτιση μιας νεκράς μπαταρίας με υπερβολικά υψηλή τάση μπορεί να αυξήσει την αφαίρεση του αερίου από το υδρογόνο, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε επικίνδυνη κατάσταση όπου η μπαταρία μπορεί να εκραγεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να λαμβάνετε την ίδια φροντίδα όταν συνδέετε έναν φορτιστή μπαταρίας αυτοκινήτου όπως θα κάνατε όταν συνδέετε καλώδια βραχυκυκλωτήρα και επίσης γιατί είναι συχνά μια καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα φορτιστή στάγδην.

Έχοντας αυτό κατά νου, είναι επίσης δυνατό να παρέχεται ένα ορισμένο επίπεδο φόρτισης σε μια νεκρή μπαταρία μέσω καλωδίων βραχυκυκλώματος, αν και υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Αφού συνδέσετε καλώδια βραχυκυκλώματος από ένα όχημα δότη στη μπαταρία και τον κινητήρα ή το πλαίσιο ενός οχήματος με νεκρή μπαταρία, ξεκινώντας και τρέχοντας το όχημα του δότη για λίγο, θα επιτρέψει στον εναλλάκτη του να φορτίσει τη νεκρή μπαταρία. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, όλα τα αξεσουάρ του οχήματος δότη πρέπει να απενεργοποιηθούν ή ο εναλλάκτης να μην έχει αρκετό χυμό για να φορτίσει τη νεκρή μπαταρία. Ανάλογα με το πόσο νεκρή είναι η νεκρή μπαταρία, λίγα λεπτά θα παρέχουν συνήθως μια επιταχυνόμενη επιφάνεια για να φτάσουν τα πράγματα σε τροχιά.

Μετά τη λήψη ενός άλματος, ο εναλλάκτης στο αυτοκίνητο με τη νεκρή μπαταρία θα αναλάβει και όσο δεν λειτουργούν πάρα πολλά εξαρτήματα, η απλή οδήγηση του αυτοκινήτου θα επιτρέψει στην μπαταρία να φορτίσει πίσω. Ωστόσο, οι εναλλάκτες δεν έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζουν εντελώς νεκρές μπαταρίες, οπότε η σύνδεση ενός φορτιστή μπαταρίας εξακολουθεί να είναι μια αρκετά καλή ιδέα, ακόμη και μετά την έναρξη ενός άλματος.

Διατηρώντας μια μπαταρία αυτοκινήτου

Εκτός από τη διασφάλιση ότι η μπαταρία διατηρεί ένα καλό επίπεδο φόρτισης, κυρίως επειδή δεν αφήνει τους προβολείς σε μια νύχτα, οι περισσότερες μπαταρίες αυτοκινήτων απαιτούν τακτική συντήρηση υπό τη μορφή ελέγχου του επιπέδου ηλεκτρολύτη και της ειδικής βαρύτητας. Ο ηλεκτρολύτης, ο οποίος είναι ένα διάλυμα υδροχλωρικού οξέος και νερού, θα πρέπει πάντα να καλύπτει τις πλάκες μολύβδου σε κάθε κυψέλη, καθώς η έκθεση των πλακών στον αέρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Εάν το ειδικό βάρος είναι χαμηλό σε όλες τις κυψέλες, αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία χρειάζεται ένα φορτίο ή μπορεί να βρεθεί σε έξοδο, ενώ ένα χαμηλό ειδικό βάρος σε ένα μόνο κελί δείχνει ότι η μπαταρία έχει εσωτερικά προβλήματα.