Αφαίρεση τσιγάρων και καπνιστών μυρωδιών από τα αυτοκίνητα

Από όλες τις οσμές που μπορεί να πάρει έδαφος στην ταπετσαρία και το χαλί σε ένα αυτοκίνητο, καπνός από πούρα και τσιγάρα μπορεί να είναι το πιο δύσκολο να ξεφορτωθεί. Η μυρωδιά δεν μπορεί να ενοχλήσει τους καπνιστές που εξακολουθούν να έχουν τη συνήθεια να ανάβουν, αλλά μπορεί γρήγορα να γίνει ενοχλητική για τους καπνιστές που βρίσκονται σε διαδικασία εγκατάλειψης και για οποιονδήποτε νέο ιδιοκτήτη μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που εξακολουθεί να στοιχειοθετείται από το φάσμα των καπνιστών .

Ο ευκολότερος τρόπος για να αφαιρέσετε μια παρατεταμένη μυρωδιά καπνού από ένα αυτοκίνητο είναι να το πάρετε σε έναν επαγγελματία, αλλά είναι επίσης δυνατό να το κάνετε στο σπίτι αν είστε πρόθυμοι να βγάλετε τα χέρια σας βρώμικα και να εργαστείτε με κάποια τεχνολογία που διαφορετικά δεν θα μπείτε επικοινωνήστε με.

Δεδομένου ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι επιφανειών σε ένα αυτοκίνητο που οι οσμές του καπνού μπορούν να προσκολληθούν, υπάρχουν επίσης αρκετές διαφορετικές μέθοδοι για την αφαίρεση του παρατεταμένου αρώματος των τσιγάρων. Έτσι πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να έχετε έτοιμη τουλάχιστον μερικά βασικά εργαλεία και προμήθειες, όπως:

Προετοιμασία ενός αυτοκινήτου για την αφαίρεση παρατεταμένων μυρωδιών καπνού

Είτε πρόσφατα έχετε κλωτσήσει τη συνήθεια, είτε έχετε βρεθεί ξαφνικά με τα κλειδιά σε ένα αυτοκίνητο που κάποτε ανήκε σε έναν καπνιστή, το πρώτο βήμα για να απαλλαγείτε από αυτή την παρατεταμένη μυρωδιά καπνού είναι να καθαρίσετε το εσωτερικό.

Εάν υπάρχουν στο στόλο οποιεσδήποτε άκρες ή στάχτες, είτε τοποθετημένες σε σταχτοδοχεία ή σκονισμένες στο πάτωμα, αυτοί πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα πάνε. Ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσετε τις μυρωδιές καπνού από ένα αυτοκίνητο μία για πάντα είναι να ξεκινήσετε με μια καθαρή σχιστόλιθο.

Οι οσμές καπνού μπορούν να διεισδύσουν και να εισχωρήσουν σε οποιαδήποτε πορώδη επιφάνεια, οπότε ο καθαρισμός του αυτοκινήτου έξω δεν σταματά με την απομάκρυνση των παλιών γλωττίδων και στάχτης. Το επόμενο βήμα είναι να καθαρίσετε οποιαδήποτε αντικείμενα ή άλλα αντικείμενα που κάθονται γύρω από το πάτωμα ή τα καθίσματα του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να μπορείτε να υποπίεση τα πάντα.

Η κενή του χαλιού και της ταπετσαρίας μπορεί να σας βοηθήσει να τραβήξετε παρατεταμένες οσμές, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Αφαίρεση μυρωμάτων καπνού από τα ταπετσαρίες αυτοκινήτων και τα χαλιά

Το κενό είναι μια καλή αρχή, αλλά μερικές φορές θα πρέπει να πάτε ένα βήμα πιο μακριά για να εξουδετερώσετε τις οσμές καπνού που έχουν εμποτιστεί στην ταπετσαρία και το χαλί. Υπάρχουν προϊόντα καθαρισμού ταπετσαριών και ταπήτων έξω εκεί ειδικά σχεδιασμένα για το σκοπό αυτό, αλλά η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση αυτών των οσμών, σύμφωνα με τις εκθέσεις των καταναλωτών .

Η αφαίρεση των μυρωδιών καπνού από ένα αυτοκίνητο με σόδα ψησίματος είναι μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων:

  1. Καθαρίστε και κενού τα καθίσματα και το πάτωμα του αυτοκινήτου.
  2. Βεβαιωθείτε ότι τα καθίσματα και το πάτωμα του αυτοκινήτου είναι τελείως στεγνά.
  3. Ψεκάστε τη σόδα ψησίματος στην ταπετσαρία και το χαλί.
  4. Αφήστε τη σόδα ψησίματος στην ταπετσαρία και το χαλί για αρκετά λεπτά.
  5. Σκουπίστε τη σόδα ψησίματος.

Η σόδα ψησίματος απορροφά δυσάρεστες οσμές όπως τον καπνό, γι 'αυτό κάποιοι αφήνουν ένα ανοικτό κουτί στα ψυγεία τους. Αφήνοντας ένα ανοιχτό κουτί στο αυτοκίνητό σας μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αν το ψεκάζετε πάνω στο χαλί και το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα δεν κάνει το τέχνασμα αμέσως.

Τι θα συμβεί εάν η Σάλτσα ψησίματος δεν λειτουργεί;

Εάν η επεξεργασία της ταπετσαρίας και του χαλιού με τη σόδα ψησίματος δεν εξουδετερώνει την παρατεταμένη οσμή του καπνού τσιγάρου, τότε ίσως χρειαστεί να καταφύγετε σε πιο δραστικά μέτρα. Μια επιλογή είναι να καθαρίσετε με ατμό την ταπετσαρία, η οποία απαιτεί εξοπλισμό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μόνο να βρίσκονται γύρω.

Παρόλο που μπορείτε να νοικιάσετε καθαριστή ατμού και να κάνετε αυτόν τον τύπο δουλειάς στον εαυτό σας, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να ελέγχετε επαγγελματικές υπηρεσίες που ειδικεύονται στην απομάκρυνση οσμών όπως αυτές που έχετε να κάνετε.

Καθαρισμός υπολείμματος καπνού από άλλες εσωτερικές επιφάνειες αυτοκινήτου

Ο καπνός του τσιγάρου έχει μια συνήθεια να διαρρέει σε πορώδεις επιφάνειες όπως τα ταπετσαρίες και τα χαλιά, αλλά δεν τελειώνει εκεί. Το κάπνισμα τείνει επίσης να αφήνει ένα ελαιούχο υπόλειμμα σε άλλες επιφάνειες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε μια παρατεταμένη οσμή καπνού, ακόμη και αν υποπίεση και χρησιμοποιείτε απορροφητικά υλικά όπως σόδα ψησίματος και ενεργό άνθρακα.

Οι κύριες επιφάνειες που πρέπει να ανησυχήσετε όσον αφορά τον καθαρισμό των ελαιωδών υπολειμμάτων από το κάπνισμα είναι τα παράθυρα και το ταμπλό, αλλά δεν θα βλάψουν να δώσουν σε κάθε επιφάνεια στο αυτοκίνητο έναν καλό καθαρισμό. Το νερό συνήθως δεν θα το κόψει, κυριολεκτικά, αλλά ένα καλό, αφρίζον καθαριστικό παραθύρων θα κάνει συχνά το τέχνασμα στα παράθυρα, στο ταμπλό και σε άλλες επιφάνειες όπου σχηματίζονται λιπαρά κατάλοιπα καπνού.

Φυσικά, προτού εφαρμόσετε κάποιο καθαριστικό σε οποιαδήποτε επιφάνεια μέσα στο αυτοκίνητό σας, είναι σημαντικό να διαβάσετε την ετικέτα προειδοποίησης και τα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να το χρησιμοποιείτε σε γυαλί, βινύλιο, πλαστικό ή ό, τι και αν είναι η επιφάνεια.

Τα υπολείμματα καπνού μπορούν επίσης να πιαστούν στο φίλτρο αέρα καμπίνας του αυτοκινήτου σας, οπότε είναι καλή ιδέα να αλλάξετε και αυτό. Εάν αφήσετε το φίλτρο αέρα καμπίνας στη θέση του, μπορεί να καταλήξετε να ανακατεύετε μόνο τον αέρα μέσα στο όχημά σας κάθε φορά που τον οδηγείτε.

Αντιμετώπιση των παρατεταμένων καπνιστών μυρωδιών στο αγωγό

Χωρίς να σκίσετε την ταμπέλα σας για να έχετε πρόσβαση σε όλους τους αγωγούς σας, ο φυσικός καθαρισμός των εσωτερικών επιφανειών σε όλο το σύστημα αγωγών δεν θα συμβεί περισσότερο ή λιγότερο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φίλτρο αέρα καμπίνας και να καθαρίσετε το διαμέρισμα στο οποίο είναι τοποθετημένα τα ανοίγματα, αλλά το υπόλοιπο σύστημα είναι περισσότερο ή λιγότερο εκτός σύνδεσης.

Μια επιλογή που μερικές φορές λειτουργεί είναι να εντοπίσετε την πρόσληψη καθαρού αέρα για το σύστημα HVAC, να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα και τον κλιματισμό και να βεβαιωθείτε ότι το όχημα είναι σταθμευμένο σε καλά αεριζόμενο χώρο. Στη συνέχεια, θα θελήσετε να ψεκάσετε ένα αποσμητικό στην εισαγωγή καθαρού αέρα. Ενώ αυτό δεν είναι τόσο καλό όσο το φυσικό καθάρισμα μέσα στους αγωγούς, είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε εύκολα στο σπίτι.

Απορρόφηση καπνού μυρίζει στα αυτοκίνητα Versus καλύπτοντας τα επάνω

Το μαγειρικό σόδα λειτουργεί για να απορροφά τις κακές μυρωδιές, σε αντίθεση με τα αποσμητικά χώρου που απλά καλύπτουν τις κακές μυρωδιές του αυτοκινήτου . Εκτός από τη σόδα ψησίματος, υπάρχει και μια σειρά από άλλες ουσίες που μπορείτε να αφήσετε στο αυτοκίνητό σας, κρυμμένες κάτω από τα καθίσματα, που μπορούν να απορροφήσουν τις κακές οσμές με την πάροδο του χρόνου. Ενεργός άνθρακας, λευκό ξύδι, καφές, καθώς και μια ποικιλία από εμπορικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απορροφούν προσβλητικές μυρωδιές όπως ο καπνός.

Η ιδέα είναι ότι αφήνοντας ένα μπολ άσπρο ξίδι, καφέ ή φακελάκια ενεργού άνθρακα στο αυτοκίνητό σας για μια νύχτα - ή ακόμα και πιο μακροπρόθεσμα - θα απορροφήσουν μέρος ή όλο τον καπνό. Όταν αφαιρείτε το απορροφητικό και απορρίπτετε το, αφαιρείτε επίσης οποιεσδήποτε κακές μυρωδιές που απορροφήθηκαν ενώ ήταν στο αυτοκίνητο.

Προϊόντα όπως το Febreze είναι παρόμοια στο ότι έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν ή να μεταβάλλουν τα μόρια πίσω από δύσοσμο μυρωδιές και όχι απλά να τα καλύπτουν. Το Febreze χρησιμοποιεί ειδικότερα ένα μόριο οσμής που παγιδεύει. Τα δύσοσμα μόρια εξακολουθούν να υπάρχουν μετά από το ψεκασμό του Febreze, αλλά δεν μπορούν πλέον να δεσμεύονται με τους υποδοχείς των μυρωδιών σας, έτσι δεν μπορείτε πλέον να τα μυρίσετε.

Σύμφωνα με τις αναφορές των καταναλωτών , τα προϊόντα όπως το Febreze μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η διαφήμιση μπορεί να σας οδηγήσει στην πίστη, αλλά οι έλεγχοι τους αφορούσαν τον ψεκασμό του προϊόντος σε ένα δωμάτιο που εξακολουθούσε να περιέχει την πηγή της κακής οσμής. Έτσι, ενώ το Febreze μπορεί να έχει εξουδετερώσει κάποια δύσοσμα μόρια στο δωμάτιο, η πηγή ήταν ακόμα εκεί για να εκπέμψει ακόμη περισσότερο βρωμά . Έτσι αφαιρώντας πρώτα την πηγή της οσμής, καθαρίζοντας τους δίσκους τέφρας, σκουπίζοντας και καθαρίζοντας τα παράθυρα και άλλες επιφάνειες, ένα προϊόν όπως το Febreze είναι πιθανότερο να λειτουργήσει.

Αφαίρεση καπνού μυρίζει από τα αυτοκίνητα με γεννήτριες όζοντος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να κάνετε κενό και να χρησιμοποιήσετε προϊόντα απορρόφησης οσμών όσο θέλετε και μια δυσάρεστη οσμή καπνού θα συνεχίσει να παραμένει. Αυτό είναι όπου η τεχνολογία παραγωγής όζοντος μπαίνει στο παιχνίδι. Τα επαγγελματικά καθαριστικά αυτοκινήτων και τα αναλυτικά στοιχεία χρησιμοποιούν συχνά γεννήτριες όζοντος για να χτυπήσουν επίμονα μυρωδιές, ώστε να έχετε την επιλογή να πάρετε το αυτοκίνητό σας σε έναν από αυτούς τους επαγγελματίες ή να νοικιάσετε μια γεννήτρια όζοντος και να κάνετε τη δουλειά σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γεννήτριες όζοντος δεν είναι οι ίδιοι με τους καθαριστές αέρα ή τους ιονιστές. Τα φίλτρα αέρα και οι καθαριστές του αυτοκινήτου μπορούν να φιλτράρουν κάποιες κακές μυρωδιές, εάν τα μόρια είναι αρκετά μεγάλα και το φίλτρο είναι αρκετά λεπτό, αλλά οι γεννήτριες όζοντος βρίσκονται σε τελείως διαφορετικό επίπεδο από τους ιονιστές plug-in .

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν οι γεννήτριες όζοντος είναι η χρήση εκρηκτικών σωμάτων ή υπεριώδους ακτινοβολίας για τη διάσπαση των κανονικών μορίων Ο2 προς τα κάτω σε απλά άτομα οξυγόνου. Αυτά τα απλά άτομα οξυγόνου στη συνέχεια συνδέονται με μόρια 02, δημιουργώντας Ο3 ή όζον.

Το όζον είναι εγγενώς ασταθές, καθώς το επιπλέον άτομο οξυγόνου τείνει να σπάσει και να συνδεθεί με άλλα μόρια. Όταν συμβεί αυτό, το μόριο του όζοντος γυρίζει πίσω στο κανονικό 02 και η άλλη ουσία μεταβάλλεται με το να έχει ένα πρόσθετο άτομο οξυγόνου συνδεδεμένο με αυτό. Αυτό μπορεί να εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις κακές οσμές όταν τα άτομα οξυγόνου δεσμεύονται στα μόρια δύσοσμων ουσιών όπως ο καπνός και μεταβάλλουν τη χημική δομή.

Αν και το όζον μπορεί να είναι αποτελεσματικό για να χτυπήσει σκληρές οσμές όπως ο καπνός, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γεννήτριες όζοντος χρησιμοποιούνται συνήθως σε μη κατειλημμένες περιοχές και απενεργοποιούνται προτού χρησιμοποιηθεί ξανά η περιοχή.

Η γενική διαδικασία χρήσης μιας γεννήτριας όζοντος για την αφαίρεση των οσμών του καπνού από ένα αυτοκίνητο είναι:

  1. Καθαρίστε το εσωτερικό του οχήματος και αφαιρέστε τυχόν πηγές κακών οσμών.
  2. Τοποθετήστε τη γεννήτρια όζοντος στο όχημα ή συνδέστε έναν εύκαμπτο σωλήνα στη γεννήτρια και στρέψτε το στο όχημα.
  3. Εκτελέστε τη γεννήτρια όζοντος για να γεμίσετε τον εσωτερικό όγκο του αυτοκινήτου με όζον.
  4. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του όζοντος, εκτελέστε τον ανεμιστήρα HVAC του οχήματος στην ανακυκλοφορία για να διασφαλίσετε ότι το όζον περνά μέσα από το αγωγό και το κιβώτιο θερμαντήρα .
  5. Αφαιρέστε το όχημα πριν τον οδηγήσετε, μετά τον οδηγείτε με τα παράθυρα προς τα κάτω, σκουπίστε τις επιφάνειες και σκουπίστε για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα οσμών.

Δεδομένου ότι το όζον μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας όταν εργάζεστε με μια γεννήτρια όζοντος. Με αυτό κατά νου, είναι κακή ιδέα να κάνετε αυτό το είδος εργασίας ενώ το όχημα βρίσκεται σε περιορισμένο χώρο όπως ένα γκαράζ και θα θελήσετε να αποφύγετε την αναπνοή σε πάρα πολύ O3 τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εργασία.