Πώς να αποφύγετε δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα στο αυτοκίνητό σας

Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο κάθε φορά που μια πηγή μονοξειδίου του άνθρακα συνδυάζεται με έναν κλειστό χώρο όπως ένα σπίτι, ένα γκαράζ ή ένα αυτοκίνητο. Σοβαρή νευρολογική βλάβη μπορεί να συμβεί μετά από λίγα μόνο λεπτά της έκθεσης και οι άνθρωποι πεθαίνουν από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα στα αυτοκίνητά τους κάθε χρόνο.

Το πρόβλημα με το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ότι είναι τόσο άοσμο και άχρωμο, όσο και όταν αρχίσετε να αισθάνεστε τα αποτελέσματά του, μπορεί να είναι πολύ αργά. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών, 50.000 άτομα νοσηλεύονται κάθε χρόνο και 430 πεθαίνουν λόγω τυχαίας δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα.

Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να δείτε ή να μυρίσετε το μονοξείδιο του άνθρακα, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τυχαία δηλητηρίαση είναι να αποτρέψετε την έκθεση στην πρώτη θέση.

Μείωση του κινδύνου δηλητηρίασης μονοξειδίου του άνθρακα σε αυτοκίνητο

Ενώ η απειλή έκθεσης σε δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα στο αυτοκίνητό σας είναι πολύ πραγματική, υπάρχουν μερικές εξαιρετικά εύκολες προφυλάξεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σχεδόν καθόλου. Αυτά κυμαίνονται από τη διασφάλιση ότι το σύστημα εξάτμισης είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας, αποφεύγοντας ορισμένες επικίνδυνες καταστάσεις και μπορείτε να εγκαταστήσετε ακόμη και έναν φορητό ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα για πρόσθετη ασφάλεια.

  1. Ελέγχετε και επισκευάζετε τακτικά το σύστημα εξάτμισης.
      • Διαρροές στο σύστημα εξάτμισης μπορούν να επιτρέψουν το μονοξείδιο του άνθρακα να εισέλθει στο όχημά σας.
  2. Οι διαρροές του συστήματος εξάτμισης μεταξύ του κινητήρα και του καταλύτη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.
  3. Ελέγχετε τακτικά το σύστημα εκπομπών ρύπων και βεβαιωθείτε ότι ο κινητήρας σας συντονίζεται.
      • Η συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα στα καυσαέρια των σύγχρονων οχημάτων είναι σχετικά χαμηλή.
  4. Εάν ο κινητήρας είναι εκτός λειτουργίας ή το σύστημα εκπομπών δεν λειτουργεί σωστά, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα ενδέχεται να εκτοξευθούν.
  5. Αποφύγετε την οδήγηση αυτοκινήτου με τρύπες στο πάτωμα ή τον κορμό ή με ανοιχτό τον κορμό ή την πόρτα ανύψωσης.
      • Οποιεσδήποτε οπές στην κάτω πλευρά του οχήματός σας ενδέχεται να επιτρέψουν την είσοδο καυσαερίων στο όχημά σας.
  6. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, εάν το σύστημα εξάτμισης έχει διαρροές, ή κάνατε πολύ στην κυκλοφορία.
  7. Ποτέ μην επιτρέπετε στους επιβάτες να οδηγούν σε ένα κρεβάτι φορτηγού που καλύπτεται με ένα θόλο.
      • Τα κρεβάτια και τα στέγαστρα δεν είναι σφραγισμένα καθώς και τα διαμερίσματα επιβατών.
  8. Τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να ακουμπούν κάτω από ένα κουβούκλιο χωρίς να παρατηρεί ο οδηγός.
  9. Αποφύγετε να τρέχετε το αυτοκίνητό σας μέσα σε ένα γκαράζ ή σε οποιοδήποτε άλλο κλειστό χώρο.
      • Ακόμη και αν τα παράθυρα είναι τυλιγμένα, το μονοξείδιο του άνθρακα στο εσωτερικό του οχήματος είναι πιθανό να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
  1. Ακόμη και αν η πόρτα του γκαράζ είναι ανοιχτή, οι συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό του γκαράζ μπορεί να φτάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα.
  2. Ποτέ μην τρέχετε τον κινητήρα σας εάν το όχημα είναι μερικώς καλυμμένο με χιόνι.
      • Αν ο σωλήνας εξάτμισης είναι μερικώς παρεμποδισμένος, η εξάτμιση μπορεί να επαναπροσανατολιστεί κάτω από το όχημα και να εισέλθει στο χώρο επιβατών.
  3. Η επανειλημμένη εκκίνηση και διακοπή του κινητήρα σας σε μια προσπάθεια να παραμείνετε ζεστός μπορεί στην πραγματικότητα να παράγει περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα από το να το τρέχετε συνεχώς.
  4. Τοποθετήστε έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα με τάση 12 volt ή με μπαταρία.
      • Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να δείτε ή να μυρίσετε το μονοξείδιο του άνθρακα, ο μόνος τρόπος να είστε απόλυτα ασφαλής είναι να εγκαταστήσετε έναν ανιχνευτή.

Γιατί είναι η δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα τόσο επικίνδυνη;

Όταν αναπνέετε, το οξυγόνο δεσμεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας, τα οποία στη συνέχεια το μεταφέρουν σε όλο το σώμα σας. Στη συνέχεια, το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται όταν εκπνέετε έξω, το οποίο απελευθερώνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας για να πάρει περισσότερο οξυγόνο από την επόμενη αναπνοή σας.

Ο τεράστιος κίνδυνος που ενυπάρχει στο μονοξείδιο του άνθρακα είναι ότι δεσμεύεται επίσης στα ερυθρά αιμοσφαίρια σας, ακριβώς όπως το οξυγόνο. Στην πραγματικότητα, η αιμοσφαιρίνη στο αίμα σας είναι πάνω από 200 φορές πιο ελκυσμένη από το μονοξείδιο του άνθρακα από το οξυγόνο, οπότε το αίμα σας μπορεί εύκολα να χάσει την ικανότητα να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματός σας.

Όταν συμβεί αυτό, τα συμπτώματα είναι συνήθως πράγματα όπως ναυτία και κεφαλαλγία, αλλά σοβαρή βλάβη των ιστών μπορεί επίσης να συμβεί εάν η έκθεση είναι αρκετά δυνατή ή διαρκεί αρκετό καιρό. Εάν η συγκέντρωση είναι αρκετά υψηλή, η απώλεια συνείδησης θα συμβεί συχνά πριν παρατηρηθούν οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε την έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα.

Πώς το μονοξείδιο του άνθρακα μπαίνει στο αυτοκίνητό σας;

Οι μηχανές εσωτερικής καύσης λειτουργούν μετατρέποντας τη δυναμική ενέργεια που περιέχεται στο ντίζελ ή τη βενζίνη σε κινητική ενέργεια, αλλά η διαδικασία έχει επίσης ως αποτέλεσμα πολλά υποπροϊόντα που εκπέμπονται ως αέρια καυσαερίων. Μερικά από αυτά είναι αδρανή, όπως το άζωτο, ή αβλαβή, όπως υδρατμούς.

Ορισμένα άλλα συστατικά των καυσαερίων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, οι υδρογονάνθρακες και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Έτσι, ενώ η πλειοψηφία των ενώσεων που απαρτίζουν τα καυσαέρια είναι ακίνδυνα, όπως οι υδρατμοί, το γεγονός είναι ότι και ο σωλήνας εξάτμισης απορρίπτει επίσης δηλητηριώδες μονοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον.

Υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης, και υποθέτοντας ένα σύστημα καυσαερίων που είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας, το μονοξείδιο του άνθρακα που εκτοξεύεται από τον σωλήνα εξάτμισης διαλύεται γρήγορα σε ασφαλή επίπεδα. Αλλά όταν οποιουδήποτε αριθμού πραγμάτων πάει στραβά, αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Πώς οι έλεγχοι εκπομπών και τα συστήματα εξάτμισης επηρεάζουν τη δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από τον κινητήρα είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που πραγματικά απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Η μείωση αυτή επιτυγχάνεται μέσω των ελέγχων εκπομπών που εισήχθησαν στη δεκαετία του 1970 και συνεχώς εκλεπτυσμένοι, έτσι τα κλασικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να εκπέμπουν πολύ περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα από οποιοδήποτε όχημα που πωλείται σήμερα.

Όταν το σύστημα ελέγχου εκπομπών σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο ή φορτηγό σταματήσει να λειτουργεί σωστά, ο υπολογιστής θα εντοπίσει συνήθως ότι κάτι δεν είναι καλά και θα ανάψει η λυχνία ελέγχου του κινητήρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να μάθετε γιατί η λυχνία ελέγχου του κινητήρα σας είναι ενεργοποιημένη, ακόμα κι αν φαίνεται ότι ο κινητήρας λειτουργεί καλά.

Το πρόβλημα είναι ότι εάν το σύστημα εκπομπών δεν λειτουργεί σωστά, μπορείτε να καταλήξετε σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα στα καυσαέρια σας από ό, τι διαφορετικά θα βιώσατε. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ένας καταλυτικός μετατροπέας μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα, υδρογονανθράκων και οξειδίων του αζώτου έως και 90 τοις εκατό.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ορισμένες διαρροές καυσαερίων μπορούν να θέσουν ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Εάν ένα σύστημα εξάτμισης έχει διαρροή που βρίσκεται μπροστά από τον καταλυτικό μετατροπέα, τα αέρια καυσαερίων με πολύ υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να διαρρεύσουν στο χώρο επιβατών.

Γιατί οι κλειστοί χώροι και το μονοξείδιο του άνθρακα μπορούν να είναι τόσο θανατηφόροι

Σύμφωνα με την OSHA, 50 ppm είναι η υψηλότερη συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να εκτεθεί σε έναν υγιή ενήλικα σε οποιαδήποτε δεδομένη περίοδο οκτώ ωρών. Οι συγκεντρώσεις πέραν των 50 ppm μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη, ακόμα και θάνατο, εάν η έκθεση διαρκεί αρκετό καιρό.

Στα 200 PPM, ένας υγιής ενήλικας μπορεί να αναμένει να παρουσιάσει συμπτώματα όπως ζάλη και ναυτία μετά από περίπου δύο ώρες. Σε συγκεντρώσεις 400 ppm, ένας υγιής ενήλικος θα βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο μετά από περίπου τρεις ώρες έκθεσης και συγκεντρώσεις 1.600 ppm θα προκαλέσουν συμπτώματα μέσα σε λίγα λεπτά και θα μπορούν να σκοτώσουν μέσα σε μία ώρα.

Ανάλογα με την κατάσταση του κινητήρα και με πόσο καλά συντονίζεται, η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στο αέριο καύσης τυπικά θα είναι μεταξύ 30.000 και 100.000 ppm. Ελλείψει λειτουργικού καταλυτικού μετατροπέα, αυτή η τεράστια συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να συσσωρευτεί πολύ γρήγορα.

Αν και ένας λειτουργικός καταλυτικός μετατροπέας θα μειώσει δραστικά την ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα, αυτό ακριβώς σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε σε δηλητηριώδη επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση του αυτοκινήτου σας ως γεννήτρια κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος μπορεί να είναι επικίνδυνη , αλλά ακόμη και η θέρμανση του αυτοκινήτου σας στο γκαράζ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, η οδήγηση ενός αυτοκινήτου μέσα σε ένα γκαράζ με την πόρτα ευρύ ανοιχτή προκάλεσε τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο γκαράζ να χτυπήσουν 500 ppm σε μόλις δύο λεπτά. Επιπλέον, η συγκέντρωση ήταν ακόμα αρκετά υψηλή για να πλήξει 10 ώρες αργότερα.

Ανίχνευση μονοξειδίου του άνθρακα στο αυτοκίνητό σας

Ενώ διατηρείτε τα συστήματα εξάτμισης και εκπομπών, θα προχωρήσετε σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή δηλητηρίασης από το μονοξείδιο του άνθρακα και αποφεύγοντας επικίνδυνες καταστάσεις, μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος, προσθέτοντας έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να σας προσφέρει ακόμα περισσότερη ειρήνη.

Οι περισσότεροι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο σπίτι ή στο γραφείο, αλλά η ίδια βασική τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αυτοκίνητό σας ή το φορτηγό σας. Η σημαντική διαφορά είναι ότι για να είναι χρήσιμη, ένας ανιχνευτής αυτοκινήτων μονοξειδίου του άνθρακα πρέπει να λειτουργεί σε μια έξοδο εξαρτημάτων 12 volt ή ισχύ μπαταρίας.

Οι ανιχνευτές που έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο σπίτι ή στο γραφείο σας μπορεί επίσης να μην είναι σε θέση να χειριστούν τις μεταβολές θερμοκρασίας ή υγρασίας που υπάρχουν σε ένα αυτοκίνητο που είναι σταθμευμένο έξω σε διαφορετικά είδη καιρικών συνθηκών.

Εκτός από τους ηλεκτρονικούς ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα που έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο αυτοκίνητό σας, μια άλλη επιλογή είναι ένας βιομετρικός ή οπτοχημικός αισθητήρας. Αυτές είναι συνήθως κολλητικές λωρίδες αισθητήρων ή κουμπιά που δεν χρησιμοποιούν μπαταρίες. Αντ 'αυτού, απλώς αλλάζουν χρώμα όταν εκτίθενται σε μονοξείδιο του άνθρακα.