Ισοσταθμιστές και επεξεργαστές ψηφιακού ήχου

Βελτιστοποίηση ήχου αυτοκινήτου

Οι ισοσταθμιστές και οι ψηφιακοί επεξεργαστές ήχου είναι δύο είδη συσκευών που σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε τον ήχο στο ηχητικό σας σύστημα . Ο ήχος αυτοκινήτου είναι εγγενώς πιο περίπλοκος από τον οικιακό ήχο εξαιτίας της ακανόνιστης φύσης των εσωτερικών χώρων αυτοκινήτων και φορτηγών, οπότε ακόμη και τα μεγάλα ηχητικά συστήματα αυτοκινήτων μπορεί να καταλήξουν να ακούγονται άσχημα από το κουτί. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο με υλικά που απορροφούν ή αντανακλούν τον ήχο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες συχνότητες να παραμορφώνονται, ενώ άλλοι χτυπούν τα κουδούνια σας σαν ένα φορτηγάκι mac.

Εξισορρόπηση του πεδίου αναπαραγωγής

Ορισμένες μονάδες κεφαλής περιλαμβάνουν απλές ρυθμίσεις μπάσων, πρίμων και μεσαίων τιμών, αλλά οι ισοσταθμιστές το κάνουν ένα βήμα πιο πέρα ​​από αυτό. Σε ένα σύστημα που περιλαμβάνει ενισχυτή , ο ισοσταθμιστής κάθεται μεταξύ της μονάδας κεφαλής και του ενισχυτή και σας επιτρέπει να αυξήσετε ή να μειώσετε τις συγκεκριμένες συχνότητες ήχου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ισοσταθμιστών, καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του πλεονεκτήματα:

Η Θεραπεία για την Head Unit της Blues Blues

Οι επεξεργαστές ψηφιακών σημάτων κάνουν την ίδια εργασία με τους ισοσταθμιστές, αλλά πολλές από αυτές εκτελούν επίσης λειτουργίες τύπου crossover. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εκδώσουν θέματα συχνοτήτων, αλλά μπορούν επίσης να προσαρμόσουν ποιες συχνότητες αποστέλλονται στους ομιλητές.

Υπάρχει μια σειρά χρήσεων για έναν ψηφιακό επεξεργαστή ήχου, αλλά ένα από τα πιο αξιοσημείωτα είναι να διορθώσετε προβλήματα που ίσως έχετε παρατηρήσει με την κύρια μονάδα OEM . Τα περισσότερα στερεοφωνικά εργοστάσια έχουν σχεδιαστεί για να αντισταθμίζουν τα ηχεία χαμηλής ποιότητας , τα οποία επιτυγχάνονται με τεχνητό χειρισμό του προφίλ συχνότητας. Όταν αντικαθιστάτε τα κατώτερα αρχικά ηχεία εξοπλισμού σας με υψηλής ποιότητας μονάδες aftermarket, αυτός ο χειρισμός είναι συχνά πολύ εύκολος στην ανάληψη. Εάν εγκαταστήσετε επίσης ενισχυτή, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

Εκεί μπορεί να έρθει στη διάσωση ένας επεξεργαστής ψηφιακών σημάτων. Ο επεξεργαστής κάθεται μεταξύ της μονάδας κεφαλής και του ενισχυτή και μπορεί να ακυρώσει κυριολεκτικά την επιχείρηση πιθήκων της μονάδας του εργοστασίου. Ορισμένοι επεξεργαστές ψηφιακών σημάτων διαθέτουν ακόμη προσαρμοσμένα προφίλ που μπορούν να ληφθούν από το Internet, τα οποία θα διορθώσουν αυτόματα το ζήτημα προεπεξεργασίας και θα βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία ακρόασης με την τελειοποίηση της μονάδας για το εσωτερικό του συγκεκριμένου οχήματος.

Τι εμπλέκεται στην εγκατάσταση ενός ισοσταθμιστή ή επεξεργαστή ήχου;

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη ισοσταθμιστών και επεξεργαστών ήχου, η διαδικασία εγκατάστασης ποικίλλει από τη μια κατάσταση στην άλλη. Ορισμένοι ισοσταθμιστές είναι ενσωματωμένοι σε μονάδες κεφαλής, μερικές αυτόνομες μονάδες διαθέτουν προφίλ ενός DIN και άλλα έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται κοντά στον ενισχυτή σας. Παρομοίως, οι περισσότεροι επεξεργαστές ήχου έχουν σχεδιαστεί για να μπαίνουν στην ίδια θέση με τον ενισχυτή σας.

Η διαδικασία καλωδίωσης συνήθως δεν είναι πιο περίπλοκη από την εγκατάσταση ενός ενισχυτή ή ενός crossover , αλλά είναι μια πιο εμπλεκόμενη λειτουργία από το να πέφτει κανείς σε ένα ζευγάρι ηχεία άμεσης τοποθέτησης πλήρους εμβέλειας. Οι ισοσταθμιστές είναι συνήθως εγκατεστημένοι μεταξύ της μονάδας κεφαλής και του ενισχυτή, ενώ οι επεξεργαστές ήχου μπορούν να εγκατασταθούν μεταξύ της μονάδας κεφαλής και του ενισχυτή ή απευθείας μεταξύ της μονάδας κεφαλής και των ηχείων. Ορισμένες μονάδες επεξεργαστών ήχου θα συνδέονται ακόμη και χωρίς προβλήματα στη μονάδα κεφαλής και την υπάρχουσα πλεξούδα.