Πώς οι συνδρομητές δορυφόρων μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια της αναμονής κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας

Δορυφορικά πιάτα είναι ευαίσθητα στις παρεμβολές λόγω βροχής, χιονιού, ανέμου και ομίχλης

Ο κακός καιρός μπορεί να επηρεάσει τη λήψη σήματος ακόμη και ενός κατάλληλα ενσύρματου και στοχευμένου δορυφορικού συστήματος. Η έντονη βροχή μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη του σήματος, απογοητευτική συνδρομητές δορυφορικής τηλεόρασης. Εάν ζείτε σε μια περιοχή της χώρας που δέχεται έντονες ετήσιες βροχοπτώσεις, πιθανόν να έχετε το πρόβλημα αυτό μερικές φορές. Το χιόνι και ο πάγος που συσσωρεύονται σε ένα πιάτο μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λήψη, όπως και οι υψηλοί άνεμοι.

Πώς η βροχή επηρεάζει τα δορυφορικά σήματα

Κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας, οι σταγόνες βροχής μπορούν να εξασθενήσουν ή να απορροφήσουν το σήμα στο δρόμο του προς ένα δορυφορικό πιάτο. Η βροχή μπορεί επίσης να προκαλέσει σκεδασμό του σήματος καθώς τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα διαθλώνται και διαθλούνται γύρω από τις σταγόνες βροχής στην επιφάνεια του πιάτου.

Τα μίνι πιάτα είναι καλύτερα σχεδιασμένα για να ελαχιστοποιούν την απώλεια σήματος εξαιτίας του καιρού, αλλά μεγάλα πιάτα είναι καλύτερα σε περιοχές με συχνές βροχές, καθώς αντισταθμίζουν καλύτερα τη μειωμένη ισχύ σήματος λόγω καιρικών συνθηκών.

Η βροχή όμως δεν είναι ο μόνος ένοχος. Το χιόνι, ο πάγος, οι ισχυροί άνεμοι και η βαριά ομίχλη μπορούν να επηρεάσουν το δορυφορικό σήμα.

Σχετικά με τα δορυφορικά σήματα

Τα περισσότερα δορυφορικά τηλεοπτικά σήματα είναι στο Ku-band (Kurz κάτω από τη μπάντα). Όπως υποδηλώνει το όνομα, η ζώνη Ku βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ζώνη Κ. Η λωρίδα Κ αντέχει με νερό, ώστε να μπορεί να διασκορπιστεί από την ατμοσφαιρική υγρασία οποιουδήποτε είδους, ακόμη και υγρασίας και σύννεφα - ιδιαίτερα σε καιρικές συνθήκες. Η ζώνη Ku μεταδίδεται με ρυθμούς υψηλής συχνότητας και δεδομένων. Είναι σε θέση να διεισδύσει στο ατμοσφαιρικό νερό και να παραδώσει ακόμα ένα αποδεκτό σήμα, αλλά επειδή είναι κοντά στη ζώνη Κ, μπορεί ακόμα να επηρεαστεί από κακές καιρικές συνθήκες. Οι περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες έχουν ενσωματωμένη διόρθωση σφάλματος για να προσπαθήσουν να διορθώσουν τη διακεκομμένη λήψη σήματος.

Πιθανές οικιακές λύσεις για κακή λήψη λόγω του καιρού

Αντιμετώπιση της συσσώρευσης χιονιού και πάγου

Το βαρύ χιόνι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σήματος, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει από την έντονη βροχή. Η συσσώρευση του χιονιού και του πάγου στο πιάτο επηρεάζει τη λήψη σήματος, οπότε οι συνδρομητές που ζουν σε ψυχρά μέρη της χώρας αγοράζουν μερικές φορές πιάτα με ενσωματωμένες συσκευές θέρμανσης. Μια συσσώρευση χιονιού ή πάγου σε ένα πιάτο μπορεί να επηρεάσει το σήμα ή να μετακινήσει το πιάτο από την ευθυγράμμιση με τον δορυφόρο, το οποίο επηρεάζει το σήμα. Εκτός από την τοποθέτηση του πιάτου όπου είναι λιγότερο πιθανό να συσσωρευτεί πάγος και χιόνι-όχι κάτω από δέντρα ή μαρκίζες όπου λαμβάνει χώρα η απορροή - υπάρχει ελάχιστος ο ιδιοκτήτης σπιτιού να κάνει για να αποτρέψει παρεμβολές.