Τι είναι ένα αρχείο ECM;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία ECM

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου ECM είναι ένα αρχείο εικόνας ECM Disc Image ή μερικές φορές καλείται αρχείο Error Codele Modeler. Πρόκειται για αρχεία εικόνας δίσκου που αποθηκεύουν περιεχόμενο χωρίς κωδικούς διόρθωσης σφαλμάτων (ECC) ή κωδικούς ανίχνευσης σφαλμάτων (EDC).

Το ξύρισμα off ECC και EDC αποθηκεύει το χρόνο και το εύρος ζώνης λήψης, καθώς το αρχείο που προκύπτει είναι μικρότερο. Το σημείο είναι να συμπιέσετε το αρχείο με ένα γενικό συμπιεστή όπως RAR ή άλλον αλγόριθμο συμπίεσης για να μειώσετε ακόμη περισσότερο το μέγεθος του αρχείου (τότε θα μπορούσαν να ονομαστούν κάτι σαν file.ecm.rar ).

Όπως τα αρχεία ISO , η ECM διατηρεί και άλλες πληροφορίες σε μορφή αρχειοθέτησης, συνήθως για την αποθήκευση αρχείων εικόνας όπως BIN, CDI, NRG κλπ. Αυτά χρησιμοποιούνται συχνά για την αποθήκευση συμπιεσμένων εκδόσεων εικόνων δίσκων βιντεοπαιχνιδιών.

Μπορείτε να διαβάσετε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του αρχείου εικόνας ECM Disc Image στην ιστοσελίδα της Neill Corlett.

Σημείωση: Η μορφή αρχείου παραδειγμάτων Cmpro ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την επέκταση αρχείου ECM, αλλά δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτήν.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο ECM

Τα αρχεία ECM μπορούν να ανοίξουν με ECM, ένα πρόγραμμα γραμμής εντολών από τον Neill Corlett, τον προγραμματιστή της μορφής. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα ECM παρακάτω.

Τα αρχεία ECM λειτουργούν επίσης με Gemc, ECM GUI και Rbcafe ECM.

Επειδή ένα αρχείο ECM μπορεί να συμπιεστεί σε ένα αρχείο όπως ένα αρχείο RAR για να αποθηκευτεί στο χώρο του σκληρού δίσκου , μπορεί πρώτα να αποσυμπιεστεί με ένα αρχείο zip / unzip utility - το αγαπημένο μου είναι το 7-Zip.

Εάν τα δεδομένα εντός του αρχείου ECM είναι σε μορφή ISO, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος εγγραφής ενός αρχείου εικόνας ISO σε ένα CD, DVD ή BD εάν χρειάζεστε βοήθεια για να το αποκτήσετε σε ένα δίσκο. Ανατρέξτε στην ενότητα Καύση ενός ISO σε USB για τη σωστή εγκατάστασή του σε μια μονάδα flash .

Συμβουλή: Τα αρχεία ECM που δεν είναι αρχεία εικόνας δίσκου θα μπορούσαν να ανοίξουν με ένα απλό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, όπως το Σημειωματάριο στα Windows, ή κάτι πιο προηγμένο από τη λίστα των καλύτερων Επεξεργαστών Δωρεάν κειμένου . Εάν ολόκληρο το αρχείο δεν είναι μόνο κείμενο και μόνο μερικά αν είναι ορατό, ίσως εξακολουθείτε να βρίσκετε κάτι χρήσιμο στο κείμενο σχετικά με τον τύπο του λογισμικού που μπορεί να ανοίξει το αρχείο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα ECM

Η κωδικοποίηση (δημιουργία) και η αποκωδικοποίηση (άνοιγμα) ενός αρχείου ECM μπορεί να επιτευχθεί με το πρόγραμμα ECM του Neill Corlett που αναφέρθηκε παραπάνω. Είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών, οπότε το όλο θέμα τρέχει σε μια γραμμή εντολών .

Για να ανοίξετε το τμήμα ECM του εργαλείου, εξαγάγετε τα περιεχόμενα του αρχείου ZIP cmdpack (έκδοση) που έχει ληφθεί μέσω της ιστοσελίδας του. Το πρόγραμμα που ακολουθείτε ονομάζεται unecm.exe , αλλά πρέπει να το έχετε πρόσβαση μέσω μιας Γραμμής εντολών.

Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να σύρετε το αρχείο ECM απευθείας στο πρόγραμμα unecm.exe για να εξαγάγετε το αρχείο εικόνας από αυτό. Για να δημιουργήσετε το δικό σας αρχείο ECM, απλώς σύρετε το αρχείο που θέλετε να κωδικοποιηθεί στο αρχείο ecm.exe .

Για να το κάνετε αυτό με το χέρι αντί για drag and drop, ανοίξτε την εντολή Command Prompt (ίσως χρειαστεί να ανοίξετε ένα ανυψωμένο ) και, στη συνέχεια, μεταβείτε στο φάκελο που περιέχει το πρόγραμμα ECM. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μετονομάσετε πρώτα το φάκελο που εξάγατε παραπάνω, σε κάτι απλούστερο, όπως το cmdpack , και στη συνέχεια να εισάγετε αυτήν την εντολή :

cd cmdpack

Αυτή η εντολή είναι να αλλάξετε την εργασία απευθείας στο φάκελο όπου αποθηκεύεται το πρόγραμμα ECM. Η δική σας θα φαίνεται διαφορετική ανάλογα με το πού βρίσκεται ο φάκελος cmdpack στον υπολογιστή σας.

Αυτές είναι οι εντολές που επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε:

Για κωδικοποίηση:

ecm cdimagefile ecm cdimagefile ecmfile ecm e cdimagefile ecmfile

Για να δημιουργήσετε ένα αρχείο ECM με αυτό το εργαλείο γραμμής εντολών, πληκτρολογήστε κάτι σαν:

ecm "C: \ Άλλα \ Παιχνίδια \ MyGame.bin"

Σε αυτό το παράδειγμα, το αρχείο ECM θα δημιουργηθεί στον ίδιο φάκελο με το αρχείο BIN.

Για να αποκωδικοποιήσετε:

εικ.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για το άνοιγμα / αποκωδικοποίηση του αρχείου ECM:

unecm "C: \ Άλλα \ Παιχνίδια \ MyGame.bin.ecm"

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο ECM

Το εργαλείο PakkISO μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετατροπή ενός αρχείου ECM σε ένα αρχείο BIN που μπορεί να τοποθετηθεί και να καεί. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, δοκιμάστε το πρόγραμμα που αναφέρεται σε αυτό το σεμινάριο στο StramaXon.

Σημείωση: Τα downloads PakkISO σε μορφή 7Z, έτσι θα χρειαστείτε ένα πρόγραμμα όπως το PeaZip ή το 7-Zip για να το ανοίξετε. Το άλλο πρόγραμμα που αναφέρεται στο άρθρο StramaXon χρησιμοποιεί τη μορφή RAR, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο εργαλείο αποσυμπίεσης αρχείων για να το ανοίξετε.

Μόλις έχετε το αρχείο ECM στη μορφή BIN, μπορείτε να μετατρέψετε το BIN σε ISO με ένα πρόγραμμα όπως το MagicISO, το WinISO, το PowerISO ή το AnyToISO. Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές, όπως το WinISO, μπορούν στη συνέχεια να μετατρέψουν το ISO σε CUE αν θέλετε το αρχείο ECM να είναι τελικά σε μορφή CUE.

Το αρχείο σας δεν ανοίγει ακόμα;

Ορισμένες μορφές αρχείων μοιράζονται μερικές ή όλες τις ίδιες επιστολές επέκτασης αρχείου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι στην ίδια μορφή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση κατά την προσπάθεια ανοίγματος ενός αρχείου ECM επειδή μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα ένα αρχείο ECM ... ελέγξτε διπλά την επέκταση αρχείου για να είστε σίγουροι.

Για παράδειγμα, αν το αρχείο σας δεν φαίνεται να είναι ένα αρχείο εικόνας δίσκου, ίσως να το συγχέετε με ένα αρχείο EMC, το οποίο είναι αρχείο κρυπτογραφημένου εγγράφου Striata Reader. Μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο EMC με το Striata Reader.