Η μορφοποίηση επεξεργασίας ήχου surround DTS Neo: 6

Το DTS Neo: 6 παρέχει ευελιξία ακρόασης surround ήχου

Φαίνεται να υπάρχει συνεχώς αυξανόμενος αριθμός επιλογών ακουστικού περιβάλλοντος ήχου για οικιακό θέατρο και, για πολλούς χρήστες, η απόφαση για το ποια μορφή ακρόασης ήχου surround για να επιλέξετε μπορεί να είναι εκφοβιστική. Μια επιλογή ακρόασης surround ήχου που μπορεί να είναι διαθέσιμη από την οποία μπορείτε να επωφεληθείτε είναι το DTS Neo: 6.

Τι είναι το DTS Neo: 6

Το DTS Neo: 6 είναι μια μορφή επεξεργασίας ήχου surround που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την εμπειρία ακρόασης σε περιβάλλον οικιακού κινηματογράφου για στερεοφωνικό υλικό δύο καναλιών.

Σε αντίθεση με τα DTS Digital Surround και Dolby Digital , τα οποία πρέπει να κωδικοποιηθούν και να παρουσιαστούν στο αρχικό υλικό, το DTS Neo: 6 είναι αυτό που αναφέρεται ως μορφή μετα-επεξεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κωδικοποιηθεί με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μπορεί να τροφοδοτείται σε ειδικό αποκωδικοποιητή προκειμένου να εξαχθεί η σωστή αντιστοιχία καναλιών για το μίγμα ήχου.

Αντίθετα, το DTS Neo: 6 είναι μια μορφή επεξεργασίας ήχου στην οποία ένα ειδικό τσιπ ( συνήθως ενσωματωμένο σε 5.1 ή 7. 1 κανάλι οικιακού κινηματογράφου ) μπορεί να αναλύσει όλες τις ηχητικές ενδείξεις ενός μη κωδικοποιημένου ηχογραφήματος δύο καναλιών mix (συνήθως από μια αναλογική πηγή) και, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, να διανέμουν τα ηχητικά στοιχεία σε μια εγκατάσταση ηχείων 6 καναλιών οικιακού κινηματογράφου.

Αυτό που σημαίνει για τους χρήστες είναι ότι εάν παίζετε ένα CD, ένα δίσκο βινυλίου ή ένα DVD με ένα soundtrack που παρέχει μόνο 2 κανάλια πληροφοριών (αριστερά εμπρός και δεξιά μπροστά), το DTS Neo: 6 μπορεί να επεκτείνει αυτό το πεδίο ήχου έτσι ώστε εξαπλώνεται σε ρύθμιση ηχείων 6.1 καναλιών.

Κανονικά, η ρύθμιση των ηχείων DTS Neo: 6 περιλαμβάνει αριστερό μπροστινό, κεντρικό, δεξί μπροστινό, αριστερό surround, κέντρο πίσω, δεξί surround και υπογούφερ.

Ωστόσο, εάν έχετε ρύθμιση 5.1 κουμπιών, αντί για ρύθμιση 6.1 καναλιών, ο επεξεργαστής θα διπλώσει αυτόματα το 6ο κανάλι (κέντρο πίσω) στα αριστερά και τα δεξιά ηχεία surround, έτσι ώστε να μην λείπουν πληροφορίες.

Με τον ίδιο τρόπο, εάν διαθέτετε ρύθμιση 7.1 ομιλητών, το DTS Neo: 6 θα επεξεργαστεί το αριστερό και το δεξί πίσω ηχείο surround ως ένα μόνο κανάλι - με άλλα λόγια, οι ίδιες πληροφορίες ήχου θα προέρχονται τόσο από το αριστερό όσο και από το πίσω surround ηχείο surround , δημιουργώντας ένα "phantom" κεντρικό πίσω κανάλι.

Εκτός από τις δυνατότητες διανομής καναλιών, το DTS Neo: 6 παρέχει δύο λειτουργίες ακουστικής ακρόασης: Μουσική και Κινηματογράφος. Ο σκοπός της λειτουργίας Μουσική είναι να παρέχει ένα πιο συγκρατημένο εφέ surround, πιο κατάλληλο για ακρόαση μουσικής, ενώ η λειτουργία Cinema διευκολύνει ένα πιο έντονο εφέ surround που είναι πιο κατάλληλο για ακρόαση ταινιών.

DTS Neo: 6 σε DVD και Blu-ray Disc Players

Η επεξεργασία ήχου surround DTS Neo: 6 είναι επίσης διαθέσιμη σε μερικούς δίσκους DVD και Blu-ray Disc. Αυτό σημαίνει ότι ο συμβατός φορέας DVD / Blu-ray είναι σε θέση να επεξεργάζεται ανεξάρτητα τα ηχητικά σήματα από DVD / CD στη μορφή DTS Neo: 6 και να στέλνει το επεξεργασμένο σήμα σε δέκτη home theater χωρίς να χρειάζεται να κάνει ο δέκτης κάθε πρόσθετη επεξεργασία.

Για να παρέχετε αυτήν την επιλογή, η συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc πρέπει να διαθέτει μια σειρά από αναλογικές έξοδοι πολυκαναλικού ήχου . Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο δέκτης οικιακού κινηματογράφου πρέπει να διαθέτει το αντίστοιχο σύνολο αναλογικών εισόδων πολλαπλών καναλιών, το οποίο είναι σπάνιο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της επιλογής DTS Neo: 6 σε συγκεκριμένη συσκευή αναπαραγωγής δίσκων DVD ή Blu-ray Disc, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του παίκτη.

DTS Neo: 6 έναντι Dolby Prologic II και IIx

Το DTS Neo: 6 δεν είναι η μοναδική μορφή επεξεργασίας ήχου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή ενός περιβάλλοντος ήχου από μια πηγή δύο καναλιών, δύο άλλες μορφές επεξεργασίας ήχου που θα βρείτε διαθέσιμες σε πολλούς δέκτες οικιακού κινηματογράφου που έχουν αυτή τη δυνατότητα Dolby Prologic II και Dolby Pro-Logic IIx

Το Dolby Prologic II μπορεί να επεκτείνει μια πηγή δύο καναλιών σε ένα ηχητικό πεδίο 5.1 καναλιών και το Dolby Prologic IIx, το οποίο μπορεί να επεκτείνει μια πηγή δύο ή 5.1 καναλιών σε 7.1 κανάλια.

Η κατώτατη γραμμή - η επιλογή σας

Αν και το DTS Neo: 6, το DTS Prologic II / IIx μπορεί να δημιουργήσει μια εμπειρία ήχου surround, δεν είναι τόσο ακριβής όσον αφορά την ακριβή τοποθέτηση του ήχου ως κωδικοποιημένη πηγή Dolby Digital / DTS Digital Surround 5.1 / 7.1 που έχει σχεδιαστεί για αποκωδικοποίηση. Ωστόσο, η ακρόαση αυτών των παλιών δίσκων βινυλίου ή CD σε ένα εκτεταμένο ηχητικό πεδίο μπορεί να φέρει σίγουρα νέα ζωή σε αυτές τις πηγές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί ήχου purists απορρίπτουν μια τέτοια χειραγώγηση του αρχικού υλικού δύο καναλιών και προτιμούν να ακούν μουσική στη φυσική μορφή τους δύο καναλιών.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν οι ίδιες ανησυχίες σχετικά με το VHS δύο καναλιών, την τηλεόραση ή κάποιο υλικό ήχου DVD, καθώς ο ήχος surround για ταινίες είναι πιο κατάλληλος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το DTS Neo: 6 μπορεί σίγουρα να προσφέρει ένα όφελος.

Για να ενεργοποιήσετε το DTS Neo: 6, απλώς αναζητήστε αυτή την επιλογή στον δέκτη οικιακού κινηματογράφου, στο Blu-ray ή στο DVD player και επιλέξτε τη λειτουργία Ταινία ή Μουσική.

Αν ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου ή η συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc περιλαμβάνει επιλογές επεξεργασίας ήχου DTS Neo: 6 ή / και Dolby Prologic II / IIx - ελέγξτε τα και δείτε τι πιστεύετε.