Ανασκόπηση: Δέκτης Bluetooth Relay Mass Relay

Μπορεί αυτή η διασύνδεση $ 249 να κάνει το Bluetooth να ακούγεται καλύτερα;

Αυτές τις μέρες, όλοι χρησιμοποιούν Bluetooth. Εκτός από τους ομιλητές, δηλαδή. Συνήθως αποφεύγουν το Bluetooth επειδή μειώνουν την ποιότητα του ήχου. Ακόμα, υπάρχουν φορές - ίσως όταν θέλετε απλώς να ζωντανέψετε (ή να ηρεμήσετε) ένα πάρτι με λίγες μουσικές τζαζ που είναι αποθηκευμένες στο tablet σας ή να ακούσετε μερικές από τις μελωδίες που έχει αποθηκεύσει ένας φίλος στο τηλέφωνό της - ένας αφηρητής πρέπει να παραδεχτεί ότι είναι ωραίο να έχει Bluetooth.

Οι περισσότερες από τις συσκευές που σας επιτρέπουν να αναμεταδίδετε Bluetooth από το τηλέφωνο / tablet / υπολογιστή σας στο στερεοφωνικό σας είναι μάλλον γενικές, όπως ο προσαρμογέας ασύρματου ηχείου Logitech. Και οι ακουαρίστες μίσος γενικά. Θέλουν κάτι ξεχωριστό, κάτι προσεκτικά σχεδιασμένο και σχολαστικά κατασκευασμένο για την καλύτερη δυνατή πιστότητα.

Αυτό ακριβώς μάζεψε η Mass Fidelity όταν δημιούργησε το δέκτη Bluetooth Relay.

Χαρακτηριστικά

• δέκτης Bluetooth συμβατός με aptX / A2DP
• Στερεοφωνικές εξόδους RCA
• Εξωτερική κεραία Bluetooth 1,5 ιντσών
• Διαστάσεις: 1,4 x 3,9 x 4,5 ίντσες / 36 x 100 x 115 mm (hwd)

Το πλαίσιο του ρελέ είναι μικρό, αλλά όμορφο, κατεργασμένο από αλουμίνιο. Μοιάζει με μια μικρογραφία του ενισχυτή υψηλής τεχνολογίας.

Στο εσωτερικό του, απαιτούνται μερικές συμβουλές σχεδίασης από τον εξοπλισμό ήχου υψηλής τεχνολογίας. Ο ψηφιακός-αναλογικός μετατροπέας είναι ένα τσιπ Burr-Brown 24-bit, ένα εμπορικό σήμα που διακρίνεται από τους ηχολήπτες και τους λάτρεις της μουσικής. Σύμφωνα με τη μάζα Fidelity, η μονάδα διατηρεί το καθαριστικό σήματος ήχου διατηρώντας το έδαφος για τα κυκλώματα ψηφιακού ήχου, αναλογικού ήχου και ραδιοσυχνότητας. Χρησιμοποιεί μια γενική τροφοδοσία από το τοίχωμα, αλλά ο κατασκευαστής λέει ότι ο ρελέ ενσωματώνει πρόσθετο φιλτράρισμα για να διατηρεί την ισχύ καθαρή και χωρίς θόρυβο.

Εργονομία

Η ρύθμιση του ρελέ δεν διαφέρει από αυτή ενός τυπικού ηχείου Bluetooth. Πιέστε το πλήκτρο στην πλάτη για να ενεργοποιήσετε τη μονάδα τροφοδοσίας και να την θέσετε σε λειτουργία ζευγαρώματος. Επιλέξτε το ρελέ στο τηλέφωνο, στο tablet ή στον υπολογιστή σας. Τελείωσες. Η μόνη ρυτίδα είναι ότι πρέπει να βιδώσετε την ενσωματωμένη μίνι κεραία στην υποδοχή στο πίσω μέρος της μονάδας.

Εκτέλεση

Για να αξιολογήσω την ποιότητα του ήχου του Relay, έπαιξα διάφορα αρχεία MP3 256 Mbps μέσω του Relay, μέσω του προσαρμογέα Bluetooth της Sony $ 79 και κατευθείαν από έναν υπολογιστή για άμεση σύνδεση χωρίς σύνδεση Bluetooth. Για το Relay έκανα μουσική από το τηλέφωνο Samsung Galaxy S III, το οποίο είναι εξοπλισμένο με τον codec Bluetooth aptX . Για τη Sony (η οποία δεν είναι εξοπλισμένη με aptX), χρησιμοποίησα έναν φορητό υπολογιστή HP ως πηγή. Για την άμεση σύνδεση, έπαιξα τις μελωδίες από έναν φορητό υπολογιστή της Toshiba μέσω μιας διασύνδεσης USB M-Audio MobilePre.

Όλα ήταν συνδεδεμένα μέσω των καλωδίων Pirahna στον ενσωματωμένο ενισχυτή μου Krell S-300i, ο οποίος τροφοδοτούσε ένα ζευγάρι ηχεία Revel Performa3 F208 - ένα σύνολο $ 7.000. Τα επίπεδα αντιστοιχούσαν στα 0,2 dB.

Με εκπλήσσει το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ του ρελέ και της Sony ήταν συνήθως τόσο εύκολη να ακούσει όσο και η διαφορά μεταξύ του ρελέ και του άμεσου σήματος. Στις εξετάσεις ακρόασης, συχνά βρίσκω ότι υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο πιστότητας που μου επιτρέπει να χαλαρώσω και να απολαμβάνω τη μουσική. Το άμεσο σήμα το πέτυχε πάντα, το Relay το πέτυχε συνήθως και η Sony σπάνια το πέτυχε.

Μια διαφορά ήταν πάντα εμφανής: Οι συσκευές Bluetooth δεν έδωσαν ποτέ την αίσθηση της ατμόσφαιρας και του "αέρα" που άκουσα από το άμεσο σήμα. Με το άμεσο σήμα, οι ηχογραφήσεις σε ένα μεγάλο χώρο ακουγόταν σαν να έγιναν σε ένα μεγάλο χώρο. Με το Bluetooth, δεν το έκαναν, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούσα το ρελέ ή τη Sony.

Στο "Ντους οι άνθρωποι" από το ζωντανό Θέατρο Beacon του James Taylor, οι θόρυβοι της ακουστικής κιθάρας του Taylor ακουγόταν καθαρό και ρεαλιστικό με το άμεσο σήμα. Μέσα από το ρελέ, σκέφτηκα ότι η κιθάρα ακουγόταν μάλιστα μπουζιά, όπως ίσως υπήρχε ένα κομμάτι χαρτί μέσα στην κιθάρα, που δονόταν μαλακά. Μέσα από τη Sony, μου έλεγε ότι η κιθάρα ήταν κατασκευασμένη από πλαστικό.

Στην ταινία "Aja" του Steely Dan, η άμεση σύνδεση ξεπέρασε τους άλλους και μου έδωσε έναν πλούσιο, περιβαλλοντικό ήχο. Το ρελέ μου έδωσε ουσιαστικά τον ίδιο ήχο, μείον την ατμόσφαιρα, με λίγη προσθήκη στο κύμβανο. Σκέφτηκα ότι η Sony το έκανε να ακούγεται σαν οι κύμβοι είχαν κομμάτια από φύλλα πάνω από αυτά, χτυπάει με συμπάθεια και έκανε τον ήχο του πιάνο λίγο «κονσερβοποιημένο», σαν να έπαιζε σε ντουλάπα.

Στην "Rosanna" του Toto, με την άμεση σύνδεση τα φωνητικά ακουγόταν ομαλά και καθαρά. Μέσα από το ρελέ, ακουγόταν απλά ένα τσακ. Μέσα από τη Sony, ακουγόταν ακόμα πιο άσχημα.

Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά είμαι βέβαιος ότι το παίρνετε. Με τη διασύνδεση ρελέ υψηλού επιπέδου, χάνετε την ατμόσφαιρα μιας άμεσης σύνδεσης και ο ήχος είναι πιο χοντρό. Με τη γενική διεπαφή της Sony, ο ήχος είναι πιο χονδροειδής, μέχρι το σημείο όπου, τουλάχιστον για μένα, έγινε ένα μικρό πλέγμα και συχνά προφανώς ακατέργαστο.

Ένα πράγμα που πρέπει να επισημάνω, όμως. Εάν η συσκευή προέλευσής σας είναι φορητός υπολογιστής με iTunes ή συσκευή Apple iOS (iPhone, iPad ή iPod touch), μπορείτε να προμηθευτείτε ένα Apple Airport Express ή Apple TV για $ 99 και να μεταδώσετε μουσική ή ραδιόφωνο Internet από το τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή σας στο σύστημα hi-fi. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν την ασύρματη τεχνολογία AirPlay της Apple, η οποία δεν υποβαθμίζει την ποιότητα ήχου όπως συμβαίνει με το Bluetooth, αν και απαιτεί να λειτουργεί δίκτυο WiFi.

Το τελικό πάρει

Ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα για μια στιγμή. Μιλάμε για μια διασύνδεση Bluetooth των 249 δολαρίων, η οποία είναι περίπου έξι φορές υψηλότερη από τις γενικές λύσεις της αγοράς. Σίγουρα, ακούγεται καλύτερα, αλλά έχει νόημα να προσθέσετε ένα στο σύστημά σας;

Αυτό εξαρτάται από το σύστημα. Αν κουμπώνετε ένα ζευγάρι συνηθισμένων ηχείων συνδεδεμένο σε ένα στερεοφωνικό δέκτη - ας πούμε, μια σύνδεση ηχείου / δέκτη που κοστίζει $ 800 ή λιγότερο - τότε το Relay μάλλον δεν έχει νόημα για εσάς. Απλά πάρετε έναν γενικό προσαρμογέα Bluetooth ή χρησιμοποιήστε μια ενσύρματη σύνδεση.

Αλλά αν είστε λάτρης του ήχου με μερικές χιλιάδες δολάρια που επενδύονται στο σύστημά σας και θέλετε την ευκολία του Bluetooth με την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου - και να χτίσετε την ποιότητα ανάλογα με τα ακουστικά υψηλής τεχνολογίας - τότε ναι, πάρτε τον εαυτό σας ένα ρελέ.