Γιατί να χρησιμοποιήσετε χαρτί με επίστρωση;

Επικαλυμμένο χαρτί προσθέτει μια στιλπνή, επαγγελματική αφή στις εκδόσεις

Χαρτί με επίστρωση από πηλό ή πολυμερές που εφαρμόζεται σε μία ή και στις δύο πλευρές είναι το επικαλυμμένο χαρτί. Η επίστρωση μπορεί να είναι θαμπό, γυαλιστερή, ματ ή πολύ γυαλιστερή (επικαλυμμένη με χυτά). Οι εμπορικοί εκτυπωτές τυπικά προσφέρουν μια επιλογή χαρτιών με επικάλυψη και χωρίς επικάλυψη για χρήση σε εκτυπωτικά έργα. Το χαρτί με επικάλυψη παράγει ευκρινέστερες, φωτεινότερες εικόνες όταν χρησιμοποιείται στην εκτύπωση και έχει καλύτερη ανακλαστικότητα από το μη επικαλυμμένο χαρτί. Ακόμη και τα γυμνά και ματ επιστρωμένα χαρτιά, τα οποία δεν είναι πολύ λαμπερά, παρέχουν μια πολύ ανώτερη επιφάνεια για εκτύπωση από τα μη επικαλυμμένα χαρτιά. Τα επικαλυμμένα χαρτιά επικαλύπτονται συνήθως και στις δύο πλευρές του φύλλου, αλλά η επίστρωση μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μία πλευρά, όπως για χρήση με ετικέτες.

Τα επικαλυμμένα χαρτιά κατασκευάζονται σε χαρτοβιομηχανίες και δεν πρέπει να συγχέονται με το χαρτί που επικαλύπτεται σε μια εμπορική εταιρεία εκτύπωσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης με επικάλυψη με υπεριώδη ακτινοβολία ή βερνίκι με πλημμύρες, η οποία εφαρμόζεται σε μια εκτυπωτική μηχανή ως εκτύπωση εργασίας ή μετά.

Τύποι επικαλυμμένου χαρτιού

Το χαρτί με στιλπνότητα είναι λαμπερό και υποστηρίζει υψηλή αντίθεση και ευρύτερη γκάμα χρωμάτων από άλλους τύπους χαρτιού. Συχνά χρησιμοποιείται για διαφημιστικά υλικά και περιοδικά με πολλές έγχρωμες εικόνες. Το γυαλιστερό χαρτί προσδίδει "ποπ" σε έγχρωμες εικόνες που εκτυπώνονται σε αυτό και δεν εμφανίζονται σε μη επικαλυμμένα χαρτιά. Μπορεί, ωστόσο, να παρουσιάσει λάμψη, γεγονός που καθιστά δύσκολο να διαβάσει οποιοδήποτε κείμενο.

Το χαρτί με στρογγυλό χαρτί είναι μια καλύτερη επιλογή όταν οι εικόνες και το κείμενο είναι και οι δύο σημαντικές για μια εργασία εκτύπωσης. Η μείωση της απόχρωσης στο χαρτί με σαθρή επίστρωση καθιστά το κείμενο ευανάγνωστο, ενώ η επικαλυμμένη επιφάνεια παρέχει μια ομαλή, υψηλής ποιότητας βάση για την αναπαραγωγή εικόνας.

Το χαρτί με επίστρωση ματ είναι παρόμοιο με το βαμμένο. Είναι λίγο ελαφρύτερο στην αφή και λιγότερο λαμπερό από το ματ χαρτί. Από την άποψη της ποιότητας, είναι η ελάχιστη πριμοδότηση των επικαλυμμένων αποθεμάτων και ως εκ τούτου είναι συνήθως το λιγότερο ακριβό ως αποτέλεσμα.

Το χαρτί επικαλυμμένο με χαρτί είναι σούπερ λαμπερό χαρτί. Η επιφάνεια είναι ανώτερη για την αναπαραγωγή των εικόνων και είναι ιδανική για κοπές κοπής. Ωστόσο, η βαριά επίστρωση τείνει να ραγίσει, γι 'αυτό δεν συνιστάται για τυχόν τυπωμένο κομμάτι που πρέπει να διπλώνεται. Το χαρτί είναι πιο δύσκολο να εργαστεί και είναι πολύ πιο ακριβό από άλλα χαρτιά με επικάλυψη.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε χαρτί με επίστρωση;

Το χαρτί με επίστρωση προσθέτει στιλπνό, επαγγελματικό άγγιγμα σε περιοδικά και παρόμοιες εκδόσεις. Το επιστρωμένο χαρτί αντιστέκεται στη βρωμιά και την υγρασία και απαιτεί λιγότερη μελάνη για εκτύπωση επειδή δεν είναι απορροφητικό. Επειδή το μελάνι τείνει να καθίσει στην κορυφή του χαρτιού παρά να απορροφάται, οι εικόνες είναι απότομες. Τα χαρτιά με επίστρωση είναι συνήθως βαρύτερα από τα μη επικαλυμμένα χαρτιά, τα οποία προσθέτουν στροφές σε μια εργασία εκτύπωσης.

Επειδή το επικαλυμμένο χαρτί είναι πιο ομαλό και έχει καλύτερη επίστρωση μελάνης, είναι λιγότερο απορροφητικό από το μη επικαλυμμένο χαρτί, είναι πιο κατάλληλο για ορισμένους τύπους τεχνικών φινιρίσματος, όπως βερνίκι ή πληγές φινιρίσματος.

Οι διαφορές μεταξύ του επιστρωμένου και του μη επικαλυμμένου χαρτιού

Το επιστρωμένο χαρτί μπορεί να είναι πολύ λαμπερό ή να έχει μόνο μια λεπτή λάμψη ανάλογα με την επιλογή του φινιρίσματος. Η επίστρωση σε πολλά επικαλυμμένα χαρτιά σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γράψετε σε αυτό με ένα στυλό μελάνης, οπότε μην το επιλέξετε για φόρμες που πρέπει να συμπληρωθούν - χρησιμοποιήστε αντίγραφο χαρτί αντί.

Το μη επικαλυμμένο χαρτί δεν είναι τόσο λεία όσο το επιστρωμένο χαρτί, αλλά χρησιμοποιείται ευρύτερα, παρόλο που είναι πιο απορροφητικό και απαιτεί συνήθως περισσότερη μελάνη για εκτύπωση μιας εικόνας. Τα μη επιχρισμένα χαρτιά είναι η καλύτερη επιλογή για επιστολόχαρτα, φακέλους και φόρμες που πρέπει να εκτυπωθούν ή να γραφτούν. Το μη επιχρισμένο χαρτί έρχεται σε μια ευρύτερη επιλογή τελειωμάτων και χρωμάτων από ό, τι το χαρτί με επικάλυψη και στις περισσότερες περιπτώσεις, το μη επιχρισμένο χαρτί είναι λιγότερο δαπανηρό από το χαρτί με επικάλυψη.