Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε φωτογραφικό χαρτί Inkjet

Η ποικιλία των χαρτιών inkjet φωτογραφικής ποιότητας μπορεί να φανεί συντριπτική. Ωστόσο, υπάρχουν μόνο πέντε κύριες διαφορές σε όλα αυτά τα χαρτιά, με τέσσερις από αυτές να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο: φωτεινότητα, βάρος, πάχος και φινίρισμα. Μάθετε πώς μπορείτε να επιλέξετε το σωστό χαρτί για τις ανάγκες σας με βάση αυτά τα κριτήρια και δείτε πώς μερικοί διαφορετικοί τύποι χαρτιού στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο.

Αδιαφάνεια

Πώς είναι το χαρτί; Όσο υψηλότερη είναι η αδιαφάνεια, τόσο λιγότερο θα εκραγεί το κείμενο και οι εικόνες από την άλλη πλευρά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εκτύπωση διπλής όψεως. Τα φωτογραφικά χαρτιά Inkjet έχουν σχετικώς υψηλή αδιαφάνεια (συνήθως 94-97) σε σύγκριση με τα συνηθισμένα χαρτιά inkjet ή λέιζερ, έτσι η αιμορραγία είναι λιγότερο πρόβλημα με αυτά τα χαρτιά.

Λάμψη

Πόσο λευκό είναι λευκό; Όσον αφορά το χαρτί, υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα λευκότητας ή φωτεινότητας . Η φωτεινότητα εκφράζεται ως αριθμός από 1 έως 100. Τα φωτογραφικά χαρτιά είναι συνήθως στα υψηλά 90s. Δεν έχουν όλα τα χαρτιά με την ένδειξη φωτεινότητας τους. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για τον προσδιορισμό της φωτεινότητας είναι απλά να συγκρίνετε δύο ή περισσότερα χαρτιά δίπλα-δίπλα.

Βάρος

Το βάρος του χαρτιού μπορεί να εκφράζεται σε λίβρες (λίβρες) ή σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο (g / m2). Διαφορετικοί τύποι χαρτιού έχουν τη δική τους κλίμακα βάρους. Τα χαρτιά ομολόγων που περιλαμβάνουν τα περισσότερα φωτογραφικά χαρτιά inkjet βρίσκονται στην περιοχή των 24 έως 71 lb. (90 έως 270 g / m2). Όροι όπως το βαρέων βαρών δεν υποδεικνύουν κατ 'ανάγκη ένα βαρύτερο χαρτί από άλλα παρόμοια χαρτιά όπως θα δείτε στη σύγκριση βάρους.

Διαβήτης

Τα φωτογραφικά χαρτιά είναι βαρύτερα και παχύτερα από τα τυπικά χαρτιά πολλών χρήσεων. Αυτό το πάχος, γνωστό ως δαγκάνα, είναι απαραίτητο για να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη κάλυψη μελάνης που συνήθως βρίσκεται στις φωτογραφίες. Το τυπικό πάχος χαρτιού inkjet μπορεί να είναι οπουδήποτε από ένα λεπτό χαρτί των 4,3 χιλιοστών έως ένα παχύ χαρτί 10,4 χιλιοστομέτρων. Το φωτογραφικό χαρτί είναι συνήθως 7 έως 10 mils.

Γυαλιστερό φινίρισμα

Η επίστρωση σε φωτογραφικά χαρτιά δίνει στις εκτυπωμένες φωτογραφίες σας την εμφάνιση και την αίσθηση των φωτογραφικών εκτυπώσεων. Επειδή η επίστρωση κρατά το χαρτί να απορροφά εύκολα το μελάνι, κάποια γυαλιστερά χαρτιά στεγνώνουν αργά. Ωστόσο, τα γρήγορα-ξηρά γυαλιστικά φινίρισμα είναι κοινά σήμερα. Το φινίρισμα μπορεί να περιγραφεί ως υψηλή στιλπνότητα, γυαλάδα, μαλακή στιλπνότητα ή ημι-στιλπνότητα, το καθένα αντανακλά την ποσότητα γυαλάδας. Ο σατέν είναι ένα λιγότερο γυαλιστερό φινίρισμα.

ΜΑΤ τελείωμα

Οι εικόνες που εκτυπώνονται σε φωτογραφικά ματ χαρτιά φαίνονται μαλακά και μη ανακλαστικά, όχι λαμπερά. Τα χαρτιά ματ φινιρίσματος δεν είναι τα ίδια με τα κανονικά χαρτιά φινιρίσματος μελάνης. Τα φωτογραφικά χαρτιά με ματ φινίρισμα είναι παχύτερα και είναι ειδικά σχεδιασμένα για φωτογραφίες. Πολλά χαρτιά τελειώματος ματ είναι εκτυπώσιμα και στις δύο πλευρές.