Κατανόηση της Φωτεινότητας χαρτιού

Η φωτεινότητα και η λευκότητα δεν είναι οι ίδιες

Πόσο λευκό είναι λευκό; Διαφορετικά επίπεδα λευκότητας και φωτεινότητας χρησιμοποιούνται κατά την ταξινόμηση χαρτιών, αλλά η φωτεινότητα και η λευκότητα δεν είναι τα ίδια. Και οι δύο επηρεάζουν τις εικόνες που εκτυπώνονται στο χαρτί, ειδικά τη ζωντάνια των χρωμάτων.

Μέτρηση φωτεινότητας χαρτιού

Η φωτεινότητα μετρά την ανάκλαση ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος του μπλε φωτός-457 νανομέτρων. Η φωτεινότητα ενός τεμαχίου χαρτιού τυπικά εκφράζεται σε μια κλίμακα από 1 έως 100 με το 100 να είναι το φωτεινότερο. Το χαρτί πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιείται σε συσκευές αντιγραφής και επιτραπέζιους εκτυπωτές γενικά έχει φωτεινότητα χαρτιού στη δεκαετία του '80. Τα φωτογραφικά χαρτιά είναι συνήθως στα μέσα έως τα 90's. Το χαρτί που έχει βαθμολογηθεί στη δεκαετία του '90 αντικατοπτρίζει περισσότερο φωτισμό από το χαρτί που έχει βαθμολογηθεί στη δεκαετία του '80, γεγονός που το καθιστά πιο φωτεινό. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο φωτεινότερο είναι το χαρτί. Ωστόσο, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν συχνά όρους όπως το "φωτεινό λευκό" ή το "ultrabright" αντί των αριθμών. Αυτές οι ετικέτες μπορούν να εξαπατήσουν και δεν είναι πραγματικά ενδεικτικές της φωτεινότητας ή της λευκότητας του χαρτιού.

Μέτρηση λευκού χαρτιού

Όπου η φωτεινότητα μετρά την αντανάκλαση συγκεκριμένου μήκους κύματος φωτός, η λευκότητα μετρά την αντανάκλαση όλων των μηκών κύματος του φωτός στο ορατό φάσμα. Η λευκότητα χρησιμοποιεί επίσης κλίμακα από 1 έως 100. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο λευκό είναι το χαρτί.

Μεμονωμένα, τα λευκά χαρτιά μπορεί να φαίνονται αρκετά λευκά, αλλά όταν τοποθετούνται δίπλα-δίπλα, τα λευκά χαρτιά δείχνουν μια σειρά από χρώματα από το φωτεινό δροσερό λευκό έως το πιο ήπιο, ζεστό λευκό. Για συνηθισμένη χρήση, το καλύτερο μέτρο της λευκότητας του χαρτιού είναι το μάτι σας και η εμφάνιση της εικόνας σας στο χαρτί.

Η φωτεινότητα και η λευκότητα επηρεάζουν το χρώμα της εικόνας

Το φωτεινότερο και το πιο λευκό το χαρτί, τόσο φωτεινότερο και ελαφρύτερο οι εικόνες που εκτυπώνονται σε αυτό. Τα χρώματα σε λιγότερο φωτεινά χαρτιά είναι πιο σκούρα. Οι περισσότερες εικόνες σε φωτεινό λευκό χαρτί έχουν πιο ζωντανά χρώματα. Ωστόσο, ορισμένα ανοιχτά χρώματα σε μια εικόνα μπορεί να εμφανιστούν ξεθωριασμένα στα πιο λευκά χαρτιά.

Φωτεινότητα χαρτιού και τελειώνει

Οι φωτογραφίες εμφανίζονται πιο φωτεινές και τα χρώματα πιο ξεκάθαρα σε φωτογραφικά χαρτιά inkjet με υψηλή βαθμολογία φωτεινότητας χαρτιού. Με χαρτιά με ματ φινίρισμα, η υψηλή φωτεινότητα χαρτιού μπορεί να κάνει μεγαλύτερη διαφορά από ό, τι μεταξύ γυαλιστικών ή γυαλιστικών χαρτιών τελειώματος με διαφορετική φωτεινότητα χαρτιού.

Βαθμολογία φωτεινότητας ματιού για το μάτι

Ακόμη και όταν ο κατασκευαστής χαρτιού παρέχει μια βαθμολογία φωτεινότητας χαρτιού, η πραγματική δοκιμασία είναι ο τρόπος εκτύπωσης των εικόνων σας σε αυτό το κομμάτι χαρτιού με τον εκτυπωτή σας. Πριν κάνετε μια αρκετά μεγάλη επένδυση σε ένα συγκεκριμένο είδος χαρτιού, εκτυπώστε μερικές εικόνες σε εκτυπωτές στο κατάστημα όπως οι δικοί σας, ζητήστε δείγματα χαρτιού για να δοκιμάσετε στο σπίτι ή ζητήστε από τον εμπορικό σας εκτυπωτή ή προμηθευτή χαρτιού για δείγματα που έχουν τυπωθεί σε χαρτί που εξετάζετε.