Επισκόπηση του τρόπου δημιουργίας ολόκληρου συστήματος ήχου ή πολυκαναστήματος

Τα ακουστικά συστήματα ολόκληρου του σπιτιού - γνωστά και ως πολυκατοικίες ή με πολλές ζώνες - έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή με την πάροδο των ετών. Με λίγο προγραμματισμό και ένα ανοιχτό Σαββατοκύριακο για να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε το έργο, μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο του τρόπου με τον οποίο παίζει η μουσική σε όλο το σπίτι. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και τεχνολογίες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για τη διανομή ήχου, το καθένα με τα δικά του οφέλη και προκλήσεις. Ως εκ τούτου, μπορεί να φαίνεται λίγο εκφοβιστικό να καταλάβουμε πώς όλα τα κομμάτια συναντώνται αρμονικά, είτε αυτά είναι ενσύρματα, ασύρματα, τροφοδοτημένα ή / και μη τροφοδοτούμενα.

Πιθανώς ήδη διαθέτετε κάποιο εξοπλισμό, όπως στερεοφωνικά ηχεία και ποιοτικό δέκτη οικιακού κινηματογράφου . Το επόμενο βήμα είναι να σχεδιάσετε τι θα φανεί το σύστημα πολλαπλών δωματίων πριν αναπτυχθείτε και αξιοποιήσετε χαρακτηριστικά για να καλύψετε επιπλέον περιοχές. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τους διάφορους τρόπους για να ολοκληρώσετε τη δουλειά.

Συστήματα πολλαπλών ζωνών / ενιαίας πηγής που χρησιμοποιούν δέκτη

Ο απλούστερος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα στερεοφωνικό σύστημα δύο ζωνών είναι πιθανόν ακριβώς στα χέρια σας. Πολλοί δέκτες οικιακού κινηματογράφου διαθέτουν διακόπτη A / B Speaker που επιτρέπει τη σύνδεση με ένα δεύτερο σύνολο ηχείων. Τοποθετήστε τα πρόσθετα ηχεία σε ένα άλλο δωμάτιο και τοποθετήστε καλώδια ηχείων που οδηγούν στα τερματικά του Ηχείου του δέκτη Β. Αυτό είναι! Με την εναλλαγή του διακόπτη A / B, μπορείτε να επιλέξετε πότε παίζει μουσική σε μία ή και στις δύο περιοχές. Είναι επίσης δυνατή η σύνδεση ακόμη περισσότερων ηχείων στον δέκτη με τη χρήση ενός διακόπτη ηχείων , το οποίο λειτουργεί ως πλήμνη. Απλά να θυμάστε ότι ενώ μπορεί να είναι πολλαπλών ζωνών (διαφορετικές περιοχές) είναι ακόμα μονής πηγής. Θα θελήσετε να δημιουργήσετε ένα σύστημα πολλαπλών πηγών για να μεταδώσετε ταυτόχρονα διαφορετικές μουσικές σε διαφορετικά δωμάτια / ηχεία.

Συστήματα πολλαπλών ζωνών / πολλαπλών πηγών που χρησιμοποιούν δέκτη

Αν διαθέτετε ένα νεότερο δέκτη οικιακού κινηματογράφου, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις λειτουργίες πολλαπλών δωματίων / πηγών χωρίς να χρειάζεται να ενσωματώσετε ένα διακόπτη. Πολλοί δέκτες διαθέτουν επιπλέον εξόδους, οι οποίες μπορούν να παρέχουν ήχο δύο καναλιών (και μερικές φορές βίντεο) σε τρεις ξεχωριστές ζώνες . Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε διαφορετικές μουσικές / πηγές που παίζουν σε διαφορετικές περιοχές αντί για όλα τα ηχεία που μοιράζονται το ίδιο. Σε ορισμένα μοντέλα η έξοδος ήχου είναι επίπεδο ηχείων, τα οποία χρειάζονται μόνο καλώδια μήκους που συνδέονται με όλα τα άλλα ηχεία. Αλλά φροντίστε να ελέγξετε προσεκτικά. Ορισμένοι δέκτες χρησιμοποιούν ένα μη ενισχυμένο σήμα, το οποίο απαιτεί καλώδια επιπέδου γραμμής και πρόσθετο ενισχυτή μεταξύ των δωματίων και επιπλέον ηχεία.

Προηγμένα συστήματα ελέγχου πολλαπλών ζωνών / πολλαπλών πηγών

Ένα σύστημα ελέγχου πολλαπλών ζωνών είναι ουσιαστικά ένα κουτί διακόπτη (όπως ο διακόπτης ηχείων) που σας επιτρέπει να στείλετε μια επιλεγμένη πηγή (π.χ. DVD, CD, περιστρεφόμενο δίσκο, συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων, ραδιόφωνο, κινητή συσκευή κ.λπ.) στο σπίτι σου. Αυτά τα συστήματα ελέγχου μπορούν να στέλνουν σήματα στάθμης γραμμής σε ενισχυτές που βρίσκονται σε επιλεγμένα δωμάτια ή μπορούν να διαθέτουν ενσωματωμένους ενισχυτές που στέλνουν σήματα σε επίπεδο ηχείων στους επιλεγμένους χώρους. Ανεξάρτητα από τον τύπο, αυτά τα συστήματα ελέγχου σας επιτρέπουν να ακούτε διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα σε διαφορετικές ζώνες. Είναι διαθέσιμα σε πολλές διαμορφώσεις, που συχνά κυμαίνονται από τέσσερις μέχρι οκτώ ή περισσότερες ζώνες.

Οικιακή ήχου δικτύωση / υπολογιστή LAN

Εκείνοι που είναι αρκετά τυχεροί για να έχουν ένα σπίτι με καλωδιώσεις δικτύου που έχουν ήδη εγκατασταθεί μπορούν να απολαύσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ο ίδιος τύπος καλωδίων (CAT-5e) που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ενός συστήματος δικτύου υπολογιστών μπορεί επίσης να διανείμει σήματα ήχου σε πολλές ζώνες. Αυτό εξοικονομεί πολύ χρόνο και εργασία (όσο τα ηχεία έχουν ή μπορούν να εξοπλιστούν με τη σύνδεση), επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη λειτουργία καλωδίων (δηλαδή για τη μέτρηση μήκους, οπών διάτρησης κ.λπ.). Απλά πρέπει να τοποθετήσετε ηχεία και να συνδεθείτε με την πλησιέστερη συμβατή θύρα. Αν και αυτός ο τύπος καλωδίωσης είναι ικανός να διανέμει σήματα ήχου, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα για ένα δίκτυο υπολογιστών. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας για να διανείμετε ήχο μέσω του ενσύρματου οικιακού σας δικτύου με τη μορφή ψηφιακών αρχείων ήχου , ραδιοφώνου μέσω Internet ή υπηρεσιών διαδικτυακής ροής. Πρόκειται για μια λύση χαμηλού κόστους, ειδικά εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει ένα δίκτυο υπολογιστών.

Ασύρματη διανομή μουσικής

Αν δεν έχετε προ-ενσύρματο σπίτι και εάν η καλωδίωση εκ των υστέρων είναι υπερβολική για να εξετάσετε, τότε ίσως να θέλετε να πάτε ασύρματα. Η ασύρματη τεχνολογία συνεχίζει να κάνει σταθερές βελτιώσεις, προσφέροντας στους χρήστες μια ολοκληρωμένη εμπειρία που μπορεί επίσης να είναι εύλογα εύκολη στη ρύθμιση. Πολλά από αυτά τα συστήματα ηχείων χρησιμοποιούν Wi-Fi και / ή Bluetooth - μερικά μπορεί να διαθέτουν πρόσθετες ενσύρματες συνδέσεις - και συχνά έρχονται με κινητές εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για εύκολο έλεγχο μέσω smartphones και tablet. Καταλήγει να είναι αρκετά απλό να προσθέσετε και να διαμορφώσετε επιπλέον ηχεία. Αλλά ένας αξιοσημείωτος περιορισμός στη χρήση ασύρματων ηχείων είναι η συμβατότητα. τα περισσότερα ασύρματα ηχεία είναι κατασκευασμένα για να λειτουργούν / ζευγαρώνουν μόνο με άλλους από τον ίδιο κατασκευαστή (και μερικές φορές μέσα στην ίδια οικογένεια προϊόντων). Έτσι, αντίθετα από τα ενσύρματα ηχεία που είναι τύπου agnostic, δεν μπορείτε απλά να αναμίξετε και να ταιριάξετε ασύρματα ηχεία και να επιτύχετε τα ίδια απρόσκοπτα αποτελέσματα. Τα ασύρματα ηχεία μπορούν επίσης να είναι πιο ακριβά από τα ενσύρματα.

Ασύρματο προσαρμογέα μουσικής

Εάν είστε συνδεδεμένοι με την ιδέα του ασύρματου ήχου, αλλά δεν θέλετε να αντικαταστήσετε τα εντελώς ικανά ενσύρματα ηχεία σας με το ασύρματο είδος, ένας προσαρμογέας ψηφιακών μέσων μπορεί να είναι ο τρόπος να πάτε. Αυτοί οι προσαρμογείς γεφυρώνουν έναν υπολογιστή ή μια κινητή συσκευή σε ένα δέκτη οικιακού κινηματογράφου είτε μέσω ασύρματης σύνδεσης WiFi είτε μέσω Bluetooth. Με τον δέκτη που έχει ρυθμιστεί στην πηγή εισόδου του προσαρμογέα (τυπικά RCA, καλώδιο ήχου 3,5 mm, TOSLINK ή ακόμα και HDMI), μπορείτε να μεταδώσετε ήχο σε οποιοδήποτε δωμάτιο με ηχεία συνδεδεμένα στο δέκτη. Παρόλο που είναι δυνατή η χρήση πολλαπλών προσαρμογέων μουσικής για την αποστολή ξεχωριστών ακουστικών σημάτων σε διαφορετικά σύνολα ηχείων (π.χ. για πολυζώνες και πολυ-πηγή), μπορεί να καταλήξει πιο περίπλοκο από ό, τι αξίζει. Παρόλο που αυτοί οι προσαρμογείς ψηφιακών μέσων λειτουργούν καλά και είναι πολύ προσιτοί, συχνά δεν είναι τόσο ισχυροί όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τη συνδεσιμότητα όπως με τα συστήματα ελέγχου.