Πώς να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Vivaldi Web για Linux, Mac και Windows

Αυτό το άρθρο προορίζεται για χρήστες που εκτελούν το πρόγραμμα περιήγησης Web Vivaldi σε λειτουργικά συστήματα Linux, Mac OS X, MacOS Sierra και Windows.

Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά το Vivaldi, η διασύνδεσή του στο Welcome θα σας καθοδηγήσει σε μια σειρά από διαμορφώσιμες επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος του προγράμματος περιήγησης, της θέσης της γραμμής καρτελών και της εικόνας φόντου που θα εκχωρηθεί στην αρχική σας σελίδα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις διαθέσιμες ρυθμίσεις που καθιστούν το Vivaldi ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο πρόγραμμα περιήγησης στο Web. Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά και εξηγούμε πώς να τα τροποποιήσουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Επίσης, ρίχνουμε μια ματιά σε άλλες βασικές λειτουργίες που βρίσκονται στο Vivaldi.

Tab Cycling, Stacking και Tiling

Ένας χώρος όπου το Vivaldi προσφέρει σημαντική ευελιξία είναι η περιήγηση με καρτέλες. Αν βρείτε τον εαυτό σας με έναν μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων που είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, μια πρακτική που έχει γίνει συνηθισμένη, η έννοια της ομαδοποίησης καρτελών μπορεί να έρθει πολύ χρήσιμη. Η στοίβαξη των καρτελών παρέχει τη δυνατότητα να τοποθετούνται ενεργές σελίδες το ένα πάνω στο άλλο στη μπάρα καρτέλας του Vivaldi, σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο δίπλα-δίπλα.

Για να ξεκινήσετε τη στοίβαξη, κάντε πρώτα κλικ στην καρτέλα προέλευσης μία φορά χωρίς να αφήσετε το κουμπί του ποντικιού. Στη συνέχεια, σύρετε την επιλεγμένη σελίδα στην κορυφή της καρτέλας προορισμού και αφήστε το κουμπί. Η καρτέλα που επιλέξατε πρέπει τώρα να γίνει μέρος μιας στοίβας, τοποθετημένη από προεπιλογή στην κορυφή και να παραμείνει η ενεργή και ορατή σελίδα. Με την πρώτη ματιά, μια στοίβα καρτελών μπορεί να μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη σελίδα στη γραμμή καρτών του Vivaldi. Με την πιο προσεκτική εξέταση, ωστόσο, θα παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα λεπτά γκρι ορθογώνια που βρίσκονται κάτω από τον τίτλο της τρέχουσας σελίδας. Κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει μια μοναδική καρτέλα που μαζί περιλαμβάνει μια στοίβα. Η τοποθέτηση του δείκτη του ποντικιού πάνω από ένα από αυτά θα προκαλέσει το άσπρο χρώμα και ο αντίστοιχος τίτλος που θα εμφανίζεται, ενώ κάνοντας κλικ πάνω του, θα φορτώσει τη συγκεκριμένη σελίδα στο ενεργό παράθυρο και θα μετακινηθεί αυτόματα στην κορυφή της στοίβας καρτελών. Εν τω μεταξύ, το ποντίκι πάνω από οπουδήποτε μέσα στη στοίβα προτρέπει επίσης τον Vivaldi να προβάλει οπτικές προεπισκοπήσεις και τίτλους για όλες τις καρτέλες που περιέχονται μέσα. Κάνοντας κλικ στην μικρογραφία της αντίστοιχης τοποθεσίας θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την επιλογή του ορθογώνιου κουμπιού.

Εκτός από τη στοίβαξη, το Vivaldi σας επιτρέπει επίσης να δημιουργήσετε πλακάκια ορισμένων ή όλων των ανοικτών καρτελών. Αυτά τα μικρά, πτυσσόμενα παράθυρα τοποθετούνται δίπλα στο άλλο και σας δίνουν τη δυνατότητα να δείτε πολλές πλήρεις ιστοσελίδες στην ίδια οθόνη. Υπάρχουν πολλές πρακτικές χρήσεις για πλακάκια, όπως η δυνατότητα εύκολης σύγκρισης περιεχομένου μεταξύ διαφόρων τοποθεσιών. Για να εμφανίσετε μια ομάδα σελίδων ως πλακίδια, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο CTRL (οι χρήστες Mac πρέπει να χρησιμοποιήσουν το πλήκτρο Command ) και επιλέξτε τις καρτέλες που θέλετε. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί πλακιδίων σελίδας, που αντιπροσωπεύεται από ένα τετράγωνο και βρίσκεται στη γραμμή κατάστασης του προγράμματος περιήγησης. Θα εμφανιστεί τώρα ένα σύνολο pop-out εικόνων, επιτρέποντάς σας να δημιουργήσετε αυτά τα κεραμίδια οριζόντια, κάθετα ή σε πλέγμα. Μπορείτε επίσης να επικαλύψετε όλες τις καρτέλες που βρέθηκαν μέσα σε μια στοίβα, κάνοντας δεξί κλικ σε αυτήν και επιλέγοντας το Stack Tab Tile από το μενού περιβάλλοντος.

Άλλες αξιοσημείωτες επιλογές που βρίσκονται στο μενού περιβάλλοντος καρτελών είναι οι εξής.

Τέλος, εάν το ποντίκι σας διαθέτει τροχό κύλισης, το Vivaldi σας επιτρέπει επίσης να περιηγηθείτε γρήγορα στις ενεργές καρτέλες τοποθετώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω από την καρτέλα και μετακινώντας τον τροχό προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα.

Χρώμα και κλίμακα διεπαφής χρήστη

Διατηρώντας το πνεύμα της προσαρμογής, το Vivaldi περιλαμβάνει την επιλογή τροποποίησης του συνδυασμού χρωμάτων της διεπαφής του καθώς και το μέγεθος πολλών από τα συστατικά του. Για να αλλάξετε τα χρώματα του προγράμματος περιήγησης, κάντε πρώτα κλικ στο κουμπί μενού Vivaldi, που βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία του κύριου παραθύρου. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τα Εργαλεία . Ένα υπομενού πρέπει τώρα να είναι ορατό. Επιλέξτε την επιλογή Ρυθμίσεις που θα ανοίξει τη διεπαφή ρυθμίσεων του προγράμματος περιήγησης. Οι ρυθμίσεις του Vivaldi μπορούν επίσης να προσπελαστούν κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με το γρανάζι που βρίσκεται στην κάτω αριστερή γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Μόλις αυτές οι ρυθμίσεις είναι ορατές και επικαλύπτονται το κύριο παράθυρο, κάντε κλικ στην καρτέλα Εμφάνιση .

Κάντε κύλιση προς τα κάτω, αν είναι απαραίτητο, και εντοπίστε την ενότητα Χρώμα διεπαφής . Επιλέγοντας μία από τις δύο εικόνες που υπάρχουν εδώ, με την ένδειξη Light and Dark , θα αλλάξει αμέσως το χρώμα του Vivaldi. Επίσης, σε αυτήν την ενότητα βρίσκεται η επιλογή Χρώμα θέματος σελίδας χρήστη στη διεπαφή χρήστη , συνοδευόμενη από ένα πλαίσιο ελέγχου και ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Όταν είναι ενεργή, αυτή η ρύθμιση αλλάζει αυτόματα το πρότυπο χρώματος της κύριας γραμμής εργαλείων του προγράμματος περιήγησης για να ταιριάζει με συγκεκριμένους ιστότοπους. Για να εφαρμόσετε αυτό το νέο σχήμα χρωμάτων στη γραμμή καρτέλας, επιλέξτε το κουμπί επιλογής δίπλα στην επιλογή φόντου στην καρτέλα "Χρώμα καρτέλας ".

Διαδικτυακά πάνελ

Η λειτουργία των Πάνελ Web μετατρέπει το πλαϊνό πλαίσιο του Vivaldi, που εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά του κύριου παραθύρου, στη δική του ξεχωριστή παρουσία του προγράμματος περιήγησης. Αυτό είναι ιδανικό για τη σύγκριση ιστότοπων, όπως αναφέρθηκε παραπάνω με τη λειτουργία κεραμιδιών, καθώς και για τη διατήρηση της ζωντανής ροής του Twitter ή άλλου περιεχομένου κοινωνικών μέσων μπροστά και κέντρο (ή αριστερά, σε αυτή την περίπτωση) ενώ περιηγείστε σε άλλες σελίδες.

Για να δημιουργήσετε έναν Πίνακα Web, πρώτα, μεταβείτε στην τοποθεσία που θέλετε. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο πλήκτρο συν (+), το οποίο βρίσκεται στο αριστερό παράθυρο μενού. Θα πρέπει να είναι πλέον ορατό το παράθυρο διαλόγου Προσθέστε τον πίνακα Web , εμφανίζοντας την πλήρη διεύθυνση URL για την ενεργή σελίδα σε ένα επεξεργάσιμο πεδίο. Επιλέξτε το κουμπί συν που βρίσκεται μέσα σε αυτό το pop-out. Πρέπει τώρα να προστεθεί μια συντόμευση στον πίνακα ιστού του τρέχοντος ιστότοπου, που αντιπροσωπεύεται από το αντίστοιχο εικονίδιο. Οποτεδήποτε θέλετε να δείτε τον συγκεκριμένο ιστότοπο στην πλαϊνή πλευρά του Vivaldi, απλά κάντε κλικ σε αυτό το εικονίδιο.

Σημειώσεις

Η λειτουργία Σημειώσεις σάς επιτρέπει να αποθηκεύετε σχόλια, παρατηρήσεις και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες ακριβώς μέσα στην πλαϊνή πλευρά του προγράμματος περιήγησης, συνδέοντας κάθε δέσμη σημειώσεων με μια συγκεκριμένη διεύθυνση Web αν το επιθυμείτε. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για scratchpads και Post-it απορριμμάτων χώρο εργασίας σας, επιτρέποντάς σας να οργανώσετε αυτές τις μερικές φορές σποραδικές αλλά σημαντικές scribblings μέσα στο Vivaldi για αναφορά κατά τη διάρκεια των τρεχουσών και μελλοντικών περιόδων περιήγησης.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στη διασύνδεση Notes , κάντε κλικ στο εικονίδιο στο αριστερό παράθυρο μενού που μοιάζει με σημειωματάριο. Ο πλευρικός πίνακας θα ανοίξει τώρα, παρέχοντας τη δυνατότητα αναζήτησης μέσω υφιστάμενων σημειώσεων ή διαγραφής τους. Για να δημιουργήσετε μια νέα σημείωση, επιλέξτε το εικονίδιο συν, τοποθετημένο ακριβώς κάτω από το πλαίσιο αναζήτησης και ξεκινήστε να εισάγετε οποιοδήποτε κείμενο επιθυμείτε. Για να προσθέσετε μια διεύθυνση URL στη σημείωση, κάντε κλικ στην ενότητα Διεύθυνση και πληκτρολογήστε τις αντίστοιχες λεπτομέρειες. Εκτός από τις ημερομηνίες / τις χρονικές σφραγίδες, τις διευθύνσεις URL και το κείμενο, κάθε σημείωση μπορεί επίσης να περιέχει στιγμιότυπα οθόνης καθώς και αρχεία από το σκληρό σας δίσκο ή από εξωτερικούς δίσκους. Αυτά μπορούν να συνδεθούν κάνοντας κλικ στο μεγαλύτερο σύμβολο που βρίσκεται στο κάτω μέρος του πλαϊνού πίνακα.

Αναζήτηση στο Web

Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης σάς επιτρέπουν να επιλέξετε ανάμεσα σε μία ή περισσότερες εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης, αν δεν είστε ικανοποιημένοι με την προεπιλεγμένη προσφορά. Το Vivaldi κάνει το ίδιο, επιτρέποντάς σας να αναζητήσετε μέσω του Bing , DuckDuckGo , Wikipedia και Google σε εξέλιξη από το ολοκληρωμένο πλαίσιο αναζήτησης. Σας επιτρέπει επίσης να προσθέσετε εύκολα τις δικές σας επιλογές από οποιοδήποτε site που περιέχει ένα πεδίο αναζήτησης, όπως το About.com, κάνοντας δεξί κλικ στο εν λόγω πεδίο και επιλέγοντας Προσθήκη ως μηχανή αναζήτησης από το μενού περιβάλλοντος του προγράμματος περιήγησης.

Θα εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου " Προσθήκη μηχανής αναζήτησης" , το οποίο θα σας επιτρέψει να τροποποιήσετε τη συμβολοσειρά αναζήτησης και τη διεύθυνση URL καθώς και να ορίσετε ένα ψευδώνυμο. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να ορίσετε αυτόν τον νέο κινητήρα ως την προεπιλεγμένη επιλογή τοποθετώντας έναν έλεγχο στο αντίστοιχο πλαίσιο. Μόλις είστε ικανοποιημένοι με αυτές τις ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη . Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον νέο σας κινητήρα μέσω του αναπτυσσόμενου μενού του κουτιού αναζήτησης ή προωθώντας τις λέξεις-κλειδιά σας με το ψευδώνυμο που επιλέξατε (π.χ. βοήθεια του προγράμματος περιήγησης).

Ο κάδος απορριμμάτων

Περιστασιακά, στη βιασύνη μας να καθαρίσουμε ένα χάος, τελειώνουμε ρίχνοντας κάτι που πραγματικά χρειαζόμαστε. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις καρτέλες ή τα παράθυρα του προγράμματος περιήγησης. Ευτυχώς, το δοχείο απορριμμάτων του Vivaldi μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάκτησης αυτών των σελίδων με απότομη φραγή. Για να δείτε, το περιεχόμενό του κάντε κλικ στο εικονίδιο κάδου απορριμμάτων, που βρίσκεται στην άκρα δεξιά πλευρά της γραμμής καρτελών του προγράμματος περιήγησης. Θα εμφανιστεί μια λίστα με μεμονωμένες καρτέλες και παράθυρα, καθώς και ομάδες περιοχών που έχουν κλείσει προηγουμένως, μαζί με ορισμένα αναδυόμενα παράθυρα που ενδέχεται να έχουν αποκλειστεί. Για να ανοίξετε ξανά οποιοδήποτε από αυτά, απλά κάντε κλικ στο αντίστοιχο στοιχείο. Για να αδειάσετε τον κάδο απορριμμάτων, κάντε κλικ στην επιλογή Εκκαθάριση όλων .

Αποθηκευμένες περίοδοι σύνδεσης

Ενώ η λειτουργία "Κάδος απορριμμάτων" σας επιτρέπει να ανακτήσετε πρόσφατα κλειστές καρτέλες και παράθυρα, το Vivaldi σας επιτρέπει επίσης να αποθηκεύετε και να επαναφορτίζετε ολόκληρες περιόδους περιήγησης ανά πάσα στιγμή με μερικά μόνο κλικ του ποντικιού. Εάν έχετε ένα συγκεκριμένο σύνολο σελίδων ανοιχτό και θα ήθελε η δυνατότητα πρόσβασης σε όλα αυτά σε μια πτώση σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία και ώρα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποθηκεύσετε τη συνεδρία σας. Για να το κάνετε αυτό, κάντε πρώτα κλικ στο κουμπί μενού Vivaldi, που βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από την επιλογή Αρχείο . Οι χρήστες Mac OS X και macOS Sierra θα πρέπει να μεταβούν απευθείας στο μενού Αρχείο που βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης. Όταν εμφανιστεί το υπομενού, επιλέξτε Αποθήκευση καρτελών ως συνδιάσκεψη . Θα σας ζητηθεί τώρα να εισαγάγετε ένα όνομα για αυτή τη σύνοδο. Μόλις ολοκληρωθεί, κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν την αποθηκευμένη περίοδο λειτουργίας, επιστρέψτε στο μενού Αρχείο και επιλέξτε Άνοιγμα αποθηκευμένων περιόδων σύνδεσης . Από εδώ μπορείτε να επιλέξετε να ανοίξετε μια προηγούμενη περίοδο αποθήκευσης καθώς και να τα διαγράψετε ξεχωριστά.