Η καλύτερη θέση για τον ασύρματο δρομολογητή σας

Είναι όλα σχετικά με τη δύναμη του σήματος

Η απόδοση ενός οικιακού δικτύου Wi-Fi εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισχύ του σήματος του ασύρματου δρομολογητή (ή του ασύρματου σημείου πρόσβασης , του σταθμού βάσης).

Όταν ένα δεδομένο ασύρματο πρόγραμμα-πελάτη πέσει εκτός εμβέλειας του σήματος του σταθμού βάσης, αυτή η σύνδεση δικτύου θα αποτύχει (εγκαταλείψει). Οι πελάτες που είναι τοποθετημένοι κοντά στα όρια του εύρους του δικτύου πιθανόν να βιώσουν διακοπτόμενες συνδέσεις. Ακόμη και όταν ένας ασύρματος πελάτης παραμένει εντός εμβέλειας, η απόδοση του δικτύου του μπορεί ακόμα να επηρεαστεί αρνητικά από απόσταση , εμπόδια ή παρεμβολές .

Βρείτε την καλύτερη θέση για έναν ασύρματο δρομολογητή

Για να τοποθετήσετε τον ασύρματο εξοπλισμό σας για βέλτιστη απόδοση δικτύου, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Μην εγκατασταθείτε πρόωρα σε μια θέση για το σημείο ασύρματης πρόσβασης ή δρομολογητή. Πείραμα; δοκιμάστε να τοποθετήσετε τη συσκευή σε διάφορες διαφορετικές θέσεις. Ενώ η δοκιμή και το σφάλμα ενδέχεται να μην είναι ο πιο επιστημονικός τρόπος για να βρείτε ένα καλό σημείο για τον εξοπλισμό σας, είναι συχνά ο μόνος πρακτικός τρόπος για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή απόδοση Wi-Fi.
  2. Προσπαθήστε να εγκαταστήσετε το ασύρματο σημείο πρόσβασης ή το δρομολογητή σε κεντρική θέση . Εάν έχετε μόνο έναν ασύρματο πελάτη, η εγκατάσταση του σταθμού βάσης κοντά σε αυτόν τον πελάτη είναι καλύτερο. Για δίκτυα WLAN με πολλούς ασύρματους πελάτες, βρείτε μια καλή συμβιβαστική θέση. Οι πελάτες που είναι πολύ μακριά από το δρομολογητή θα αποκτήσουν μόνο το 10% έως 50% το εύρος ζώνης του δικτύου των πελατών κοντά σε αυτό. Μπορεί να χρειαστεί να θυσιάσετε την απόδοση του δικτύου ενός πελάτη προς όφελος των άλλων.
  3. Αποφύγετε φυσικά εμπόδια όποτε είναι δυνατόν. Οποιοδήποτε εμπόδιο κατά μήκος της "οπτικής επαφής" μεταξύ πελάτη και σταθμού βάσης θα υποβαθμίσει ένα ασύρματο σήμα Wi-Fi. Γύψος ή τοίχοι από τούβλα τείνουν να έχουν τις πιο αρνητικές επιπτώσεις, αλλά πραγματικά οποιαδήποτε παρεμπόδιση, συμπεριλαμβανομένων ντουλάπια ή έπιπλα θα εξασθενίσει το σήμα σε κάποιο βαθμό. Τα εμπόδια τείνουν να βρίσκονται πιο κοντά στο επίπεδο του δαπέδου. Ως εκ τούτου, ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να εγκαταστήσουν το ασύρματο σημείο πρόσβασης / δρομολογητή τους πάνω ή κοντά στην οροφή.
  1. Αποφύγετε τις ανακλαστικές επιφάνειες όποτε είναι δυνατόν. Ορισμένα σήματα Wi-Fi κυριολεκτικά αναπηδούν από τα παράθυρα, τους καθρέφτες, τα μεταλλικά ντουλάπια και τους πίνακες από ανοξείδωτο χάλυβα, μειώνοντας τόσο την εμβέλεια του δικτύου όσο και την απόδοση.
  2. Τοποθετήστε το ασύρματο σημείο πρόσβασης ή το δρομολογητή σε απόσταση τουλάχιστον 1 μ . Από άλλες οικιακές συσκευές που στέλνουν ασύρματα σήματα στην ίδια περιοχή συχνοτήτων. Τέτοιες συσκευές περιλαμβάνουν μερικούς φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματα τηλέφωνα, μόνιτορ μωρών και εξοπλισμό οικιακού αυτοματισμού. Οι συσκευές που εκπέμπουν στην περιοχή συχνοτήτων 2,4 GHz είναι πιθανότερο να προκαλέσουν παρεμβολές Wi-Fi.
  3. Ομοίως, εγκαταστήστε το δρομολογητή μακριά από ηλεκτρικό εξοπλισμό που παράγει επίσης παρεμβολές. Αποφύγετε τους ηλεκτρικούς ανεμιστήρες, τους άλλους κινητήρες και τον λαμπτήρα φθορισμού.
  4. Εάν η καλύτερη τοποθεσία που βρίσκετε είναι μόνο οριακά αποδεκτή, σκεφτείτε να προσαρμόσετε τις κεραίες του δρομολογητή για να βελτιώσετε την απόδοση. Οι κεραίες στα σημεία ασύρματης πρόσβασης και στους δρομολογητές μπορούν συνήθως να περιστραφούν ή να επανατοποθετηθούν με άλλο τρόπο για να συντονιστείτε με καλύτερο τρόπο η σηματοδότηση Wi-Fi. Ακολουθήστε τις ειδικές οδηγίες του κατασκευαστή για καλύτερα αποτελέσματα.

Αν χρησιμοποιείτε αυτές τις οδηγίες, δεν μπορείτε να βρείτε μια κατάλληλη τοποθεσία για το ασύρματο εργαλείο σας, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Μπορείτε, για παράδειγμα, να αντικαταστήσετε και να αναβαθμίσετε την κεραία του σταθμού βάσης . Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε έναν επαναλήπτη Wi-Fi (ο οποίος καλείται συχνά "extender" ή "ενισχυτής σήματος"). Τέλος, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε έναν δεύτερο δρομολογητή (ή σημείο πρόσβασης) για να επεκτείνετε το εύρος του WLAN.

Περισσότερα: Πώς μπορείτε να αυξήσετε την εμβέλεια του δικτύου Wi-Fi