Εκπληκτικά γεγονότα σχετικά με τους δρομολογητές οικιακών δικτύων

Από την εισαγωγή των ευρυζωνικών δρομολογητών το 1999, η οικιακή δικτύωση εξακολούθησε να αναπτύσσεται και έχει καταστεί κρίσιμη λειτουργία για πολλές οικογένειες. Εκτός από την κοινή χρήση της πρόσβασης σε τοποθεσίες Web, πολλά νοικοκυριά βασίζονται σε δρομολογητές και οικιακά δίκτυα για τη ροή Netflix, Youtube και άλλες υπηρεσίες βίντεο. Μερικοί έχουν αντικαταστήσει τα σταθερά τηλέφωνά τους με υπηρεσία VoIP . Οι ασύρματες δρομολογητές έχουν γίνει επίσης βασικά σημεία σύνδεσης για smartphones που επωφελούνται από το Wi-Fi για να αποφύγουν τη μάλαξη του δικαιώματός τους για το σχέδιο για το Internet .

Παρά τη δημοτικότητα και τη μακρά ιστορία τους, ορισμένες πτυχές των οικιακών δρομολογητών εξακολουθούν να αποτελούν μυστήριο για τους περισσότερους ανθρώπους. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Οι δρομολογητές δεν είναι μόνο για τους τεχνικούς

Μερικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μόνο οι τεχνίτες χρησιμοποιούν δρομολογητές, όταν στην πραγματικότητα είναι βασικός εξοπλισμός. Τον Απρίλιο του 2015, η Linksys ανακοίνωσε ότι είχε επιτύχει πωλήσεις δρομολογητή 100 εκατομμυρίων μονάδων. Προσθέστε σε αυτό όλους τους δρομολογητές που πωλούνται από πολλούς άλλους προμηθευτές, ο συνολικός αριθμός των δρομολογητών οικίας που παράγονται τελικά θα μετρηθεί σε δισεκατομμύρια. Η φήμη ευρυζωνικών δρομολογητών είχε τα πρώτα χρόνια για να είναι δύσκολο να συσταθεί ήταν καλά άξιζε. Οι οικιακοί δρομολογητές σήμερα απαιτούν ακόμη κάποια προσπάθεια για τη δημιουργία, αλλά οι απαιτούμενες δεξιότητες είναι πολύ καλές για τον μέσο άνθρωπο.

Τα οικιακά δίκτυα μπορούν να χρησιμοποιούν παλιούς δρομολογητές με καλά (όχι μεγάλα) αποτελέσματα

Ένα από τα πρώτα μοντέλα οικιακών δρομολογητών που παρήχθησαν το 1999 ήταν το Linksys BEFSR41. Οι παραλλαγές αυτού του προϊόντος συνεχίζουν να πωλούνται περισσότερο από 15 χρόνια μετά την εισαγωγή του. Όπου αφορούν συσκευές υψηλής τεχνολογίας, οτιδήποτε είναι παλαιότερο από 2 ή 3 χρόνια είναι συνήθως παρωχημένο, αλλά οι δρομολογητές κρατούν την ηλικία τους πολύ καλά. Ενώ τα αρχικά προϊόντα 802.11b δεν μπορούν πλέον να συνιστώνται για χρήση στα οικιακά δίκτυα πια, πολλά δίκτυα μπορούν ακόμα να έχουν μια καλή εμπειρία με φθηνά μοντέλα 802.11g .

Τα οικιακά δίκτυα μπορούν να χρησιμοποιήσουν (και επωφεληθούν) από πολλούς δρομολογητές

Τα οικιακά δίκτυα δεν περιορίζονται στη χρήση ενός μόνο δρομολογητή. Ειδικά τα ασύρματα δίκτυα μπορούν να επωφεληθούν από την προσθήκη ενός δεύτερου (ή ακόμη και ενός τρίτου) δρομολογητή για τη διανομή σήματος σε όλη την κατοικία και την καλύτερη ισορροπία της κυκλοφορίας δικτύου. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα - Πώς να συνδέσετε δύο δρομολογητές σε ένα οικιακό δίκτυο .

Ορισμένοι ασύρματες δρομολογητές δεν επιτρέπουν την απενεργοποίηση του Wi-Fi

Οι ασύρματες δρομολογητές υποστηρίζουν και Wi-Fi και ενσύρματες συνδέσεις Ethernet . Εάν ένα δίκτυο χρησιμοποιεί μόνο τις ενσύρματες συνδέσεις, είναι λογικό να περιμένουμε ότι το ασύρματο μπορεί να απενεργοποιηθεί. Οι ιδιοκτήτες δρομολογητών μπορεί να θέλουν να το κάνουν για να εξοικονομήσουν (ένα μικρό ποσό) ηλεκτρικού ρεύματος ή να αισθάνονται πιο σίγουροι ότι το δίκτυό τους δεν θα χαραχτεί. Ορισμένοι ασύρματοι δρομολογητές δεν επιτρέπουν την απενεργοποίηση του Wi-Fi χωρίς να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία ολόκληρης της μονάδας. Οι κατασκευαστές μερικές φορές παραλείπουν αυτό το χαρακτηριστικό λόγω του επιπλέον κόστους υποστήριξης. Εκείνοι που χρειάζονται την επιλογή να μετατρέψουν το Wi-Fi στο δρομολογητή τους πρέπει να ερευνήσουν προσεκτικά τα μοντέλα για να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν ένα που το υποστηρίζει.

Μπορεί να είναι παράνομο να μοιραστείτε το Wi-Fi του δρομολογητή σας με γείτονες

Το άνοιγμα των συνδέσεων Wi-Fi σε έναν ασύρματο δρομολογητή για χρήση από τους γείτονες - η πρακτική που ονομάζεται συχνά "piggybacking" - μπορεί να ακούγεται σαν μια αβλαβή και φιλική χειρονομία, αλλά ορισμένοι πάροχοι Διαδικτύου την απαγορεύουν στο πλαίσιο των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών. Ανάλογα με τους τοπικούς νόμους, οι ιδιοκτήτες του δρομολογητή μπορεί επίσης να ευθύνονται για οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα που εμπλέκουν άλλοι, ενώ δεν είναι προσκεκλημένοι. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε - Είναι νόμιμο να χρησιμοποιείτε το Ανοικτό Διαδίκτυο Wi-Fi;