Μαγικοί αριθμοί σε ασύρματα δίκτυα και υπολογιστές

Τα δίκτυα υπολογιστών χρησιμοποιούν πολλές τεχνολογίες που περιλαμβάνουν αριθμούς. Ορισμένοι από αυτούς τους αριθμούς (και ομάδες αριθμών) έχουν ιδιαίτερη σημασία. Μάθετε τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι "μαγικοί αριθμοί" μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε ένα ευρύ φάσμα δικτυακών εννοιών και ζητημάτων.

1, 6 και 11

Alex Williamson / Getty Images

Τα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi λειτουργούν σε συγκεκριμένες ζώνες συχνοτήτων που ονομάζονται κανάλια . Τα αρχικά πρότυπα Wi-Fi υλοποίησαν ένα σύνολο καναλιών αριθμών 1 έως 14 με ορισμένα κανάλια που έχουν επικαλυπτόμενες ζώνες. Τα κανάλια 1, 6 και 11 είναι τα μόνα τρία αμοιβαία μη επικαλυπτόμενα κανάλια σε αυτό το σχήμα. Οι έξυπνοι διαχειριστές ασύρματων οικιακών δικτύων μπορούν να επωφεληθούν από αυτούς τους ειδικούς αριθμούς όταν διαμορφώνουν τα δίκτυα Wi-Fi τους ως τρόπο ελαχιστοποίησης της παρεμβολής σήματος με τους γείτονές τους. Περισσότερο "

2.4 και 5

Τα δίκτυα Wi-Fi λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά σε δύο μέρη του φάσματος ασύρματων σημάτων, ένα κοντά στα 2,4 GHz και το άλλο κοντά στα 5 GHz. Η ζώνη 2,4 GHz υποστηρίζει τα 14 κανάλια (όπως περιγράφεται παραπάνω), ενώ η μπάντα των 5 GHz υποστηρίζει πολύ περισσότερα. Ενώ τα περισσότερα εργαλεία Wi-Fi υποστηρίζουν το ένα ή το άλλο είδος, ο λεγόμενος ασύρματος εξοπλισμός διπλής ζώνης ενσωματώνει και τα δύο είδη ραδιοφώνων που επιτρέπουν στην ίδια συσκευή να επικοινωνεί ταυτόχρονα και στις δύο ζώνες. Περισσότερο "

5-4-3-2-1

Οι σπουδαστές και οι επαγγελματίες έχουν παραδοσιακά διδάξει τον κανόνα 5-4-3 του σχεδιασμού δικτύου για να τους βοηθήσουν να εργαστούν με πιο προηγμένες τεχνικές έννοιες όπως τομείς σύγκρουσης και καθυστερήσεις διάδοσης. Περισσότερο "

10 (και 100 και 1000)

Ο θεωρητικός μέγιστος ρυθμός δεδομένων των παραδοσιακών δικτύων Ethernet είναι 10 megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps). Καθώς αυτή η τεχνολογία φυσικού στρώματος προχώρησε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και του 2000, τα δίκτυα Fast Ethernet που υποστηρίζουν 100 Mbps έγιναν το κυρίαρχο πρότυπο, ακολουθούμενο από Gigabit Ethernet στα 1000 Mbps. Περισσότερο "

11 (και 54)

Ο θεωρητικός μέγιστος ρυθμός δεδομένων των πρώιμων οικιακών δικτύων Wi-Fi με βάση το 802.11b ήταν 11 Mbps. Η επόμενη έκδοση Wi-Fi 802.11g αύξησε αυτή την τιμή στα 54 Mbps. Σήμερα, είναι δυνατές και ταχύτητες Wi-Fi 150 Mbps και υψηλότερες. Περισσότερο "

13

DNS Root Servers (A έως M). Μπράντλεϊ Μίτσελ, dki.me

Το σύστημα ονομάτων τομέα (DNS) διαχειρίζεται τα ονόματα τομέα Internet σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να κλιμακωθεί σε αυτό το επίπεδο, το DNS χρησιμοποιεί μια ιεραρχική συλλογή διακομιστών βάσης δεδομένων. Στη ρίζα της ιεραρχίας κάθεται ένα σύνολο από 13 συμπλέγματα διακομιστών ρίζας DNS που ονομάζονται "Α" μέσω "Μ". Περισσότερο "

80 (και 8080)

Στη δικτύωση TCP / IP , τα λογικά τελικά σημεία των καναλιών επικοινωνίας διαχειρίζονται μέσω ενός συστήματος αριθμών θυρών . Ο 80 είναι ο τυπικός αριθμός θύρας που χρησιμοποιούν οι διακομιστές Web για να λαμβάνουν εισερχόμενα αιτήματα HTTP από προγράμματα περιήγησης Web και άλλους πελάτες. Ορισμένα περιβάλλοντα που βασίζονται στο Web, όπως τα εργαστήρια τεχνικής δοκιμής, χρησιμοποιούν επίσης τη θύρα 8080 κατά συμβατικό τρόπο ως εναλλακτική λύση για το 80, για να αποφευχθούν τεχνικοί περιορισμοί στη χρήση λιμένων χαμηλού αριθμού σε συστήματα Linux / Unix. Περισσότερο "

127.0.0.1

Οι προσαρμογείς δικτύου χρησιμοποιούν κατά κανόνα αυτή τη διεύθυνση IP για το "loopback" - μια ειδική διαδρομή επικοινωνίας που επιτρέπει σε μια συσκευή να στέλνει μηνύματα στον εαυτό της. Οι μηχανικοί χρησιμοποιούν συχνά αυτόν τον μηχανισμό για να βοηθήσουν στη δοκιμή συσκευών και εφαρμογών δικτύου. Περισσότερο "

192.168.1.1

Αυτή η ιδιωτική διεύθυνση IP έγινε γνωστή στα νοικοκυριά από οικιακούς ευρυζωνικούς δρομολογητές από τη Linksys και από άλλους κατασκευαστές που την επέλεξαν (από μια μεγάλη ομάδα αριθμών) ως τις προεπιλεγμένες εργοστασιακές ρυθμίσεις για τη σύνδεση των διαχειριστών. Άλλες δημοφιλείς διευθύνσεις IP δρομολογητών περιλαμβάνουν τα 192.168.0.1 και 192.168.2.1 . Περισσότερο "

255 (και FF)

Ένα μοναδικό byte δεδομένων υπολογιστή μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι και 256 διαφορετικές τιμές. Κατά σύμβαση, οι υπολογιστές χρησιμοποιούν bytes για να αντιπροσωπεύουν αριθμούς μεταξύ 0 και 255. Το σύστημα διευθυνσιοδότησης IP ακολουθεί την ίδια αυτή σύμβαση, χρησιμοποιώντας αριθμούς όπως 255.255.255.0 ως μάσκες δικτύου. Στο IPv6 , η δεκαεξαδική μορφή του 255 - FF - είναι επίσης μέρος του σχεδίου διευθυνσιοδότησης. Περισσότερο "

500

Σφάλμα HTTP 404.

Ορισμένα μηνύματα σφάλματος που εμφανίζονται σε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web συνδέονται με κωδικούς σφαλμάτων HTTP . Μεταξύ αυτών, το HTTP σφάλμα 404 είναι το πιο γνωστό, αλλά αυτό γενικά προκαλείται από προβλήματα προγραμματισμού Web και όχι από τη σύνδεση δικτύου. Το HTTP 500 είναι ο τυπικός κωδικός σφάλματος που ενεργοποιείται όταν ο διακομιστής Web δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αιτήματα δικτύου από έναν πελάτη, αν και σφάλματα 502 και 503 μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Περισσότερο "

802.11

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) διαχειρίζεται μια οικογένεια προτύπων ασύρματων δικτύων με τον αριθμό "802.11". Τα πρώτα πρότυπα Wi-Fi 802.11a και 802.11b επικυρώθηκαν το 1999, ακολουθούμενα από νεότερες εκδόσεις όπως 802.11g, 802.11n και 802.11ac . Περισσότερο "

49152 (έως 65535)

Οι αριθμοί θυρών TCP και UDP που αρχίζουν με 49152 ονομάζονται δυναμικές θύρες , ιδιωτικές θύρες ή εφιάλτες θύρες . Οι δυναμικές θύρες δεν διαχειρίζονται κανένας οργανισμός όπως το IANA και δεν έχουν ειδικούς περιορισμούς χρήσης. Οι υπηρεσίες συνήθως προσελκύουν μία ή περισσότερες τυχαίες ελεύθερες θύρες σε αυτό το εύρος, όταν χρειάζονται να πραγματοποιούν επικοινωνίες πολλαπλών θυρών.