Ναι, το Google παρακολουθεί τα περισσότερα που κάνεις

01 από 09

Ναι, η Google και το YouTube παρακολουθούν το κάθε σας βήμα.

Η Google παρακολουθεί τα περισσότερα που κάνετε. Feingersh / Getty

( συνέχεια από το προηγούμενο άρθρο σχετικά με το ιδιωτικό απόρρητο στο διαδίκτυο )

Είτε σας αρέσει είτε όχι, η Google, το Facebook και το Bing παρακολουθούν όλα όσα κάνετε στους δικτυακούς τους τόπους. Η Google είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, επειδή συλλαμβάνει και αυτό που κάνετε στο Gmail, το YouTube και τα εκατομμύρια ιστότοπων συνεργατών που χρησιμοποιούν το λογισμικό Google Analytics.

Για τους χρήστες της Google, αυτό σημαίνει ότι κάθε αναζήτηση που πραγματοποιείτε, κάθε βίντεο ή ιστοσελίδα που ανοίγετε, κάθε γεωγραφική θέση στην οποία ταξιδεύετε και όλα τα τμήματα διαφήμισης που αντιπροσωπεύετε συνδέονται όλα με τον λογαριασμό σας στο Gmail και τη υπολογιστική σας συσκευή.

Η δηλωμένη πρόθεση αυτής της παρακολούθησης είναι να σας δώσει στοχοθετημένη διαφήμιση που είναι προσαρμοσμένη στις προτιμήσεις και τις συνήθειες σας. Αλλά αυτή είναι μόνο η δηλωμένη πρόθεση. Τα αρχεία καταγραφής των διαδικτυακών σας συνηθειών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από την επιβολή του νόμου και από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτά τα τεράστια αρχεία καταγραφής.

Επομένως, αυτό είναι ένα δυσάρεστο γεγονός ότι είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο: αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα Google, συμφωνείτε επίσης σιωπηρά να αποκαλύψετε τμήματα της ζωής σας στην εταιρία Google και τους συνεργάτες της. Οι σελίδες που ακολουθούν περιγράφουν τους 6 ευρείς τομείς πληροφοριών που παρακολουθεί η Google για εσάς.

Υπάρχουν όμως κάποιες καλές ειδήσεις: Έχετε * μερική * έλεγχο αυτού του στοιχείου παρακολούθησης και αν επιλέξετε να κάνετε την προσπάθεια, μπορείτε να μειώσετε πόσο μπορεί να δει η Google στην ψηφιακή και προσωπική σας ζωή.

Κάντε κλικ για να δείτε το πρώτο πράγμα που παρακολουθεί η Google για εσάς ...

02 του 09

Όλα τα βίντεο YouTube και η αναζήτηση στο YouTube έχουν καταγραφεί.

Και ναι, η Google παρακολουθεί κάθε λέξη-κλειδί YouTube που αναζητάτε.

(κάντε κλικ για προβολή εικόνας στιγμιότυπου οθόνης)

Η Google κατέχει το YouTube . Συνεπώς, η Google παρακολουθεί κάθε αναζήτηση που κάνετε στο YouTube και κάθε βίντεο που βλέπετε ποτέ. Επομένως, αν παρακολουθήσατε μόνο ένα μουσικό βίντεο Rick Astley ή αναζητήσατε «κορίτσια με μπικίνι», όλα αυτά έχουν συνδεθεί σε μια βάση δεδομένων του YouTube. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται εξωτερικά για να προτείνουν άλλα βίντεο σε σας στην πλαϊνή γραμμή. Αυτές οι πληροφορίες είναι επίσης πρωταρχικές επιλογές για κάθε ερευνητές που μπορεί να χρεώνονται με την εξέταση της ζωής σας.

Πώς μπορεί να σας επηρεάσει η καταγραφή του YouTube: τα ιδιωτικά σας ενδιαφέροντα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας από τα μέλη της οικογένειάς σας ή από οποιονδήποτε επιθυμεί να σας προκαλέσει συναισθηματική βλάβη και αμηχανία. Στη χειρότερη περίπτωση, οι συνήθειες σας στο YouTube θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους ανακριτές και τους εισαγγελείς, εάν πρέπει ποτέ να κατηγορηθείτε για ατασθαλίες ή παρατυπίες.

Έχετε κάποιο έλεγχο σχετικά με αυτήν την καταγραφή στο YouTube. εξηγεί πώς εδώ .

03 του 09

Τα πεδία "Εντός της αγοράς" έχουν καταγραφεί.

'Το τμήμα της αγοράς': χρησιμοποιείται για τη διαφήμιση και το περιεχόμενο της σελίδας.

(κάντε κλικ για προβολή εικόνας στιγμιότυπου οθόνης)

Αυτό είναι αναμφισβήτητα η πιο ευνοϊκή μορφή παρακολούθησης που συλλαμβάνει η Google και το Google Analytics για εσάς. Τα "τμήματα της αγοράς" είναι οι ευρείες κατηγορίες διαφημιστικού ενδιαφέροντος που εκπροσωπείτε προσωπικά. Όπως θα δείτε στο παράδειγμα του παραπάνω στιγμιότυπου, ο μεγαλύτερος αριθμός συνεδριών (επισκέψεων) ήταν από άτομα που ενδιαφέρονται για την "απασχόληση", ακολουθούμενα από άτομα που ενδιαφέρονται για το "Ταξίδια / Ξενοδοχεία & Διαμονή".

Πώς επηρεάζει το τμήμα της αγοράς: με αυτόν τον τρόπο θα επεξεργαστούν οι υπηρεσίες Google και το Facebook και το Bing τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στο πλάι της ιστοσελίδας σας. Αυτά τα δεδομένα βοηθούν επίσης μεμονωμένους webmasters να αποφασίσουν πώς να προσαρμόσουν το περιεχόμενο της σελίδας τους για να σας προσελκύσουν καλύτερα.

Έχετε κάποιο έλεγχο στις ετικέτες του τμήματος της αγοράς. εξηγεί πώς εδώ .

04 του 09

Η φυσική σας τοποθεσία και το ιστορικό ταξιδιού σας έχουν καταγραφεί.

Η Google μπορεί να καταγράψει κάθε φυσική τοποθεσία των συσκευών σας !.

(κάντε κλικ για προβολή εικόνας στιγμιότυπου οθόνης)

Εάν δεν απενεργοποιήσετε ή αποκρύψετε συγκεκριμένα τις γεωγραφικές σας δυνατότητες, η Google θα αποθηκεύσει ένα ιστορικό του τόπου όπου ταξίδεψε το smartphone σας και όπου βρίσκεται ο επιτραπέζιος υπολογιστής σας. Αυτός είναι ένας δυνητικός κίνδυνος ιδιωτικού απορρήτου για άτομα που δεν θέλουν να αποκαλύψουν το σημείο όπου κινούνται.

Πώς μπορεί να επηρεάσει το geotracking: Αν κατηγορηθείτε για καταδίωξη ή κάποιο άλλο έγκλημα, τότε αυτή η γεω-παρακολούθηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας από τους ανακριτές και τους εισαγγελείς. Αντίθετα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει το όνομά σας από αδίκημα.

Έχετε κάποιο έλεγχο της καταγραφής γεωγραφικής κατανομής. εξηγεί πώς εδώ .

05 του 09

Τα δημογραφικά σας στοιχεία μοιράζονται με τους εκδότες συνεργατών.

Οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν το 'Google Analytics' μπορούν να δουν τόσα πολλά προσωπικά στοιχεία για εσάς.

(κάντε κλικ για προβολή εικόνας στιγμιότυπου οθόνης)

Η προσέγγιση της Google είναι πολύ μεγαλύτερη από τους ιστότοπους Google.com και YouTube.com. Οποιοσδήποτε ιστότοπος που χρησιμοποιεί λογισμικό Google Analytics μπορεί να δει τα δημογραφικά σας στοιχεία. Αυτό σημαίνει: το φύλο, η ηλικία, η γεωγραφική θέση, τα προτιμώμενα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας, τα στοιχεία της υπολογιστικής σας συσκευής και τα στοιχεία του τμήματος της αγοράς σας έχουν καταγραφεί στον ιστότοπο μαζί με τις φράσεις-κλειδιά που χρησιμοποιήσατε για την εύρεση αυτού του ιστότοπου.

Πώς μπορεί να επηρεάσει το Google Analytics: ενώ οι περισσότεροι χρήστες δεν θα έχουν κάποια αρνητική εμπειρία από την παρακολούθησή τους από τη GA, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πωλητές στο διαδίκτυο για να χειριστούν τις τιμές τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Για παράδειγμα: ένας πωλητής αεροπορικών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου βλέπει ότι πραγματοποιήσατε αναζήτηση για «επείγουσες πτήσεις προς το Ντένβερ». Εάν επιστρέψετε αργότερα την ίδια ημέρα για να ελέγξετε ξανά τις τιμές, ο πωλητής μπορεί να επιλέξει να αυξήσει την τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων του Ντένβερ που εμφανίζονται σε εσάς online.

06 του 09

Κάθε Καταχώρηση Google που πραγματοποιείτε είναι καταγεγραμμένη.

Ναι, η Google παρακολουθεί κάθε αναζήτηση που κάνετε (εκτός αν το πείτε διαφορετικά).

(κάντε κλικ για προβολή εικόνας στιγμιότυπου οθόνης)

Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Η Google αποθηκεύει πράγματι κάθε φράση λέξης κλειδιού που χρησιμοποιείται από κάθε χρήστη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Χιλιάδες μονάδες δίσκου γύρω από το σύμπαν Google γεμίζουν με αρχεία καταγραφής όσων αναζητούν οι χρήστες, σε κάθε μητρική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε.

Πώς μπορεί να έχει αντίκτυπο αυτή η παρακολούθηση αναζήτησης: εκτός από την ενδεχόμενη χρήση σε βάρος σας σε ποινική δίωξη, ο πιθανός αντίκτυπος θα είναι οποιαδήποτε ενδεχόμενη αμηχανία που μπορεί να αντιμετωπίσετε γύρω από τους συναδέλφους της οικογένειας και της εργασίας σας. Η Google θα εμφανίσει τις πρόσφατες αναζητήσεις σας ως κείμενο πρόβλεψης (αυτόματη συμπλήρωση) στη γραμμή αναζήτησης Google. Αν δεν θέλετε οι χρήστες να βλέπουν αυτό που ψάχνατε online, θα εξυπηρετήσατε καλύτερα με την απόκρυψη αυτού του ιστορικού αναζήτησης.

Έχετε κάποιο έλεγχο σχετικά με τον τρόπο καταγραφής των αναζητήσεών σας. εξηγεί πώς εδώ .

07 του 09

Οι αναζητήσεις σας στο Google Voice αποθηκεύονται για πάντα.

Το Google Voice καταγράφει κάθε αναζήτηση που κάνετε.

(κάντε κλικ για προβολή εικόνας στιγμιότυπου οθόνης)

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή " ΟΚ Google " (Google Voice) για φωνητική αναζήτηση, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για χρήση hands-free ενώ οδηγείτε. Αλλά γνωρίζετε ότι κάθε αναζήτηση φωνής που κάνετε, όπως κάθε αναζήτηση στο Google.com, αποθηκεύεται σε βάσεις δεδομένων Google. Το παράδειγμα του παραπάνω στιγμιότυπου οθόνης είναι φυσικό, αλλά αν χρησιμοποιούσατε το Google Voice για να κάνετε ενοχοποιητικές αναζητήσεις, τότε προσέξτε.

Πώς μπορεί να σας επηρεάσει αυτό: πέρα από κάθε ποινική δίωξη που μπορεί να χρειαστεί να υποστείτε μια μέρα, να είστε προσεκτικοί αν κάνετε παράνομες αναζητήσεις στο smartphone σας. Ακόμα πιο πιθανό: να είστε προσεκτικοί ώστε οι φίλοι σας να μην σας φάρσαρε χρησιμοποιώντας το Google Voice για να αναζητήσετε ενοχλητικά ή αμφιλεγόμενα πράγματα στο smartphone σας!

Έχετε κάποιο έλεγχο σχετικά με την καταγραφή του Google Voice. εξηγεί πώς εδώ .

08 από 09

Το Google σας δίνει στοχευμένη διαφήμιση, βασισμένο σε αυτό που γνωρίζει για εσάς

Στοχευμένη διαφήμιση: Έχετε * κάποιο * έλεγχο πάνω σε αυτό στο Google.

(κάντε κλικ για προβολή εικόνας στιγμιότυπου οθόνης)

Αυτή είναι η όλη ώθηση της συλλογής δεδομένων της Google: η δυνατότητα προώθησης στοχοθετημένης διαφήμισης προσαρμοσμένης σε κάθε ένα από τα εκατομμύρια των αναγνωστών τους . Και με τη σειρά του, η Google χρεώνει υψηλά ποσοστά για τη διαφήμιση, επειδή μπορεί να υποσχεθεί τη στοχοθετημένη παράδοση στα εκατομμύρια των αναγνωστών τους.

09 του 09

Πώς μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας στο Google.

Myaccount.google.com: μπορείτε να μειώσετε το αποτύπωμα Google εδώ.

(κάντε κλικ για προβολή εικόνας στιγμιότυπου οθόνης)

Παρόλο που ποτέ δεν θα αποτρέψετε πλήρως τους γίγαντες όπως η Google από τη συλλογή δεδομένων σχετικά με εσάς, είναι δυνατόν να μειώσετε πόση από τη ζωή σας είναι αποθηκευμένη στις βάσεις δεδομένων Google.

Από τον Ιούνιο του 2015, μπορείτε να δείτε όλες τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας Google σε αυτή τη διεύθυνση URL:

https://myaccount.google.com

Σε αυτό το σημείο συγκεντρώνεται ο λογαριασμός σας στο Gmail / Google Plus / YouTube. Αν θέλετε να ασκήσετε έλεγχο σχετικά με το τι παρακολουθεί η Google για εσάς, μεταβείτε στην παραπάνω διεύθυνση URL και κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ονομάζεται " Έλεγχοι δραστηριότητας". (Θα χρειαστεί να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας Gmail / Google Plus / YouTube για να λειτουργήσει αυτό.)

Μόλις φτάσετε στη σελίδα myaccount, κάντε κλικ στο Controls δραστηριότητας. Εκεί θα δείτε πολλές επιλογές ως εξής:

  1. 'Οι αναζητήσεις σας και η δραστηριότητα περιήγησης'
  2. 'Θέματα που πηγαίνετε'
  3. "Πληροφορίες από τις συσκευές σας"
  4. "Η φωνή σας αναζητά και εντολές"
  5. 'Βίντεο που αναζητάτε στο YouTube'
  6. 'Βίντεο που παρακολουθείτε στο YouTube'.

Για να ζητήσετε από την Google να σταματήσει να σας παρακολουθεί, εντοπίστε το ρυθμιστικό πλήκτρου με στρογγυλά πλήκτρα και ρυθμίστε το σε "σε παύση" (όταν το ρυθμιστικό πλήκτρου γύρου πιέζεται προς τα αριστερά). Θα χρειαστεί να το επαναλάβετε για κάθε μία από τις 6 κατηγορίες.

Σημειώστε την προσεκτική επιλογή της διατύπωσης από την Google για να πει «παύση» και όχι «απενεργοποιημένη». Αυτό σημαίνει ότι η Google μπορεί και ενδεχομένως θα ενεργοποιήσει ξανά οποιαδήποτε από αυτές τις λειτουργίες χωρίς να σας ειδοποιήσει.

Δεν αποτελεί εγγύηση προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά αυτό μειώνει την έκθεσή σας. Εφόσον επιλέγετε να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες Google και YouTube online, αυτό είναι το πιο ιδιωτικό απόρρητο που μπορείτε να ζητήσετε από τον βασιλιά αναζήτησης.

Καλή τύχη, και μπορείτε να έχετε ασφαλή και χαρούμενα ταξίδια στον Ιστό!