Χρονολόγιο παιχνιδιού Διαδικτύου

Η Ιστορία του Online Gaming 1969 - 2004

Πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα βασικών συμβάντων στην ιστορία του παιχνιδιού στο Διαδίκτυο. Περιλαμβάνει σημαντικές εξελίξεις στα παιχνίδια υπολογιστών, τα παιχνίδια κονσόλας και την τεχνολογία του Διαδικτύου. Πρόκειται για έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε αν δείτε κάποιο λάθος ή αισθάνεστε κάτι σημαντικό, παραβλέπεται, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τις λεπτομέρειες.

1969

Το ARPANET, ένα δίκτυο με κόμβους στην UCLA, στο Stanford Research Institute, στο UC Santa Barbara και στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ανατέθηκε από το Υπουργείο Άμυνας για ερευνητικούς σκοπούς. Ο Leonard Kleinrock της UCLA στέλνει τα πρώτα πακέτα μέσω του δικτύου καθώς προσπαθεί να συνδεθεί εξ αποστάσεως στο σύστημα στο SRI.

1971

Το ARPANET μεγαλώνει σε 15 κόμβους και ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αποστολή μηνυμάτων σε ένα κατανεμημένο δίκτυο επινοήθηκε από τον Ray Tomlinson. Οι δυνατότητες για επιτάχυνση των παιχνιδιών που παίζονται από το σαλιγκάρι ταχυδρομείο αυτή τη στιγμή είναι αμέσως προφανείς.

1972

Ο Ray τροποποιεί το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το ARPANET όπου γίνεται ένα γρήγορο χτύπημα. Το σύμβολο @ χρησιμοποιείται για να καθορίσει μια συμβολοσειρά ως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το Atari ιδρύεται από τον Nolan Bushnell.

1973

Ο Dave Arneson και ο Gary Gygax πωλούν τα πρώτα τους δακτυλογραφημένα αντίγραφα των Dungeons and Dragons , ένα παιχνίδι που συνεχίζει να εμπνέει τόσο επιτραπέζια παιχνίδια όσο και PC RPG μέχρι σήμερα.

Ο Will Crowther δημιουργεί ένα παιχνίδι που ονομάζεται Adventure σε FORTRAN σε έναν υπολογιστή PDP-1. Ο Don Woods αργότερα βάζει την Adventure σε ένα PDP-10 αρκετά χρόνια αργότερα και γίνεται το πρώτο ευρέως χρησιμοποιούμενο παιχνίδι περιπέτειας υπολογιστή.

1974

Η Telenet, η πρώτη δημόσια υπηρεσία πακέτων δεδομένων, μια εμπορική έκδοση του ARPANET, κάνει το ντεμπούτο της.

1976

Η Apple Computer ιδρύεται.

1977

Το Radio Shack εισάγει το TRS-80.

Ο Dave Lebling, ο Marc Blank, ο Tim Anderson και ο Bruce Daniels, μια ομάδα μαθητών στο MIT, γράφουν Zork για το μίνι υπολογιστής PDP-10. Αν και σαν Adventure, το παιχνίδι είναι μόνο για έναν παίκτη, γίνεται αρκετά δημοφιλές στο ARPANET. Λίγα χρόνια αργότερα, οι Blank και Joel Berez, με κάποια βοήθεια από τους Daniels, Lebling και Scott Cutler, παρήγαγαν μια έκδοση για την εταιρεία Infocom που έτρεξε στους μικροϋπολογιστές TRS-80 και Apple II.

1978

Ο Roy Trubshaw γράφει το πρώτο MUD (μπουντρούμι πολλαπλών χρηστών) στο MACRO-10 (ο κωδικός μηχανής για το σύστημα DEC-10). Παρόλο που αρχικά ήταν λίγο περισσότερο από μια σειρά από τοποθεσίες στις οποίες θα μπορούσατε να μετακινήσετε και να συνομιλήσετε, ο Richard Bartle ενδιαφέρεται για το έργο και το παιχνίδι σύντομα έχει ένα καλό σύστημα μάχης. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, ο Roy και ο Richard, στο Πανεπιστήμιο του Essex στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούν να συνδεθούν με την ARPANET στις ΗΠΑ για να διεξάγουν ένα διεθνές παιχνίδι για πολλούς παίκτες.

1980

Ο Kelton Flinn και ο John Taylor δημιουργούν Dungeons of Kesmai για υπολογιστές Z-80 που εκτελούν CPM. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί γραφικά ASCII, υποστηρίζει 6 παίκτες και είναι λίγο πιο προσανατολισμένο προς τη δράση από ό, τι τα πρώτα MUDs.

1982

Οι πρώτοι ορισμοί του όρου "Internet".

Η Intel εισάγει τη CPU 80286.

Το χρονικό περιοδικό καλεί το 1982 "Το έτος του υπολογιστή".

1983

Η Apple Computers παρουσιάζει τη Λίζα. Είναι ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που πωλείται με γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI). Με επεξεργαστή 5 MHz, μονάδα δισκέτας 860 KB 5.25 ", μονόχρωμη οθόνη 12 ιντσών, πληκτρολόγιο και ποντίκι, το σύστημα κοστίζει 9.995 δολάρια. Παρόλο που η Λίζα ήρθε με ένα εκπληκτικό 1 Megabyte μνήμης RAM, είναι μια οικονομική καταστροφή και ο υπολογιστής του σπιτιού δεν παίρνει επανάσταση μέχρι την κυκλοφορία του Mac OS 1.0 περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Το πρώτο ποντίκι Microsoft εισήχθη ταυτόχρονα με το Microsoft Word. Κατασκευάστηκαν περίπου 100.000 μονάδες, αλλά μόνο 5.000 πωλήθηκαν.

1984

Το CompuServe φιλοξενεί τα νησιά του Kesmai, μια επανάσταση των Dungeons of Kesami, στο δίκτυό του. Το κόστος συμμετοχής είναι ένα επιβλητικό $ 12 ανά ώρα! Το παιχνίδι διαρκεί, σε διάφορες επαναλήψεις, μέχρι τις αρχές του αιώνα.

Η MacroMind, η εταιρεία που τελικά θα εξελιχθεί σε Macromedia, ιδρύθηκε.

1985

Στις 15 Μαρτίου, το Symbolics.com γίνεται ο πρώτος καταχωρημένος τομέας.

Τα Microsoft Windows πλησιάζουν τα ράφια των καταστημάτων.

Ο QuantumLink, ο προκάτοχος της AOL, εγκαινιάζεται το Νοέμβριο.

Ο Randy Farmer και ο Chip Morningstar στο Lucasfilm αναπτύσσουν το Habitat, ένα online παιχνίδι περιπέτειας για πολλούς παίκτες, για το QuantumLink. Ο πελάτης τρέχει σε ένα Commodore 64, αλλά το παιχνίδι δεν κάνει το παρελθόν βήτα στις ΗΠΑ, επειδή είναι πολύ απαιτητική για την τεχνολογία διακομιστή της εποχής.

1986

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης δημιουργεί NSFNET με ταχύτητα ραχοκοκαλιάς 56 Kbps. Αυτό επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων, ιδίως πανεπιστημίων, να συνδεθούν.

Η Jessica Mulligan ξεκινά τον πόλεμο Rim Worlds, το πρώτο παιχνίδι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν εμπορικό ηλεκτρονικό διακομιστή.

1988

Το Internet Chat Relay (IRC) εισάγεται από τον Jarkko Oikarinen.

Η AberMUD γεννήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας στο Aberystwyth.

Το Club Caribe, ένα παράγωγο του Habitat, κυκλοφορεί στο QuantumLink.

1989

Ο James Aspnes γράφει το TinyMUD ως ένα απλό, συμπαγές παιχνίδι περιπέτειας για πολλούς παίκτες και προσκαλεί συναδέλφους μεταπτυχιακούς φοιτητές CMU να παίξουν πάνω του. Οι προσαρμογές του TinyMUD παραμένουν σε χρήση στο διαδίκτυο μέχρι σήμερα.

1991

Ο Tim Berners-Lee εφευρίσκει το World Wide Web, ένα σύστημα με το οποίο οι λέξεις, οι εικόνες, οι ήχοι και οι υπερσυνδέσεις μπορούν να συνδυαστούν και να διαμορφωθούν σε διαφορετικές πλατφόρμες για να δημιουργηθούν ψηφιακές σελίδες παρόμοιες με έγγραφα επεξεργαστή κειμένου. Από το CERN στην Ελβετία, δημοσιεύει τον πρώτο κώδικα HTML σε μια ομάδα συζήτησης που ονομάζεται "alt.hypertext".

Το Neverwinter Nights του Stormfront Studios, ένα παιχνίδι βασισμένο στα Advanced Dungeons & Dragons, ξεκινάει από την America Online.

Το Sierra Network εγκαινιάζει και φέρνει μια ποικιλία παιχνιδιών σε σαλόνια όπως σκάκι, πούλια και γέφυρα σε απευθείας σύνδεση. Ο Μπιλ Γκέιτς λέγεται ότι έχει παίξει γέφυρα στην υπηρεσία.

1992

Wolfenstein 3D by id Το λογισμικό παίρνει τη βιομηχανία παιχνιδιών υπολογιστών από καταιγίδα στις 5 Μαΐου. Παρόλο που δεν ήταν πραγματικά 3D με τα σημερινά πρότυπα, είναι ένας τίτλος ορόσημο στο είδος του πρώτου προσώπου shooter.

1993

Το Mosaic, το πρώτο γραφικό πρόγραμμα περιήγησης στο Web, που αναπτύχθηκε από τον Marc Andreesen και μια ομάδα προγραμματιστών σπουδαστών, κυκλοφορεί. Η κυκλοφορία στο Internet εκρήγνυται με ρυθμό ανάπτυξης 341.634% ετησίως.

Το Doom κυκλοφορεί στις 10 Δεκεμβρίου και γίνεται μια στιγμιαία επιτυχία.

1994

Το Sega Saturn και το Sony PlayStation κυκλοφορούν στην Ιαπωνία. Το PlayStation θα γίνει αργότερα το ηλεκτρονικό προϊόν της Sony με τις καλύτερες πωλήσεις.

Μετά από 4 χρόνια ως τηλεφωνικό παιχνίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Avalon MUD αρχίζει να προσφέρει υπηρεσία πληρωμής μέσω παιχνιδιών μέσω του Διαδικτύου.

1995

Η Sony κυκλοφορεί το PlayStation στις Ηνωμένες Πολιτείες για $ 299, $ 100 λιγότερο από το αναμενόμενο.

Το Nintendo 64 κυκλοφορεί στην Ιαπωνία υπό συνθήκες πλημμυρών.

Τα Windows 95 πωλούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίγραφα σε τέσσερις ημέρες.

Η Sun εγκαινιάζει την JAVA στις 23 Μαΐου.

1996

Id Software κυκλοφορεί το Quake στις 31 Μαΐου, το παιχνίδι είναι πραγματικά τρισδιάστατο και ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα χαρακτηριστικά για πολλούς παίκτες. Με την κυκλοφορία ενός δωρεάν προγράμματος που ονομάζεται QuakeWorld αργότερα μέσα στο έτος, η αναπαραγωγή μέσω του Διαδικτύου γίνεται πολύ πιο εύκολη για τους χρήστες μόντεμ.

Στις 24 Αυγούστου, είναι διαθέσιμη η πρώτη έκδοση του Team Fortress, ένα πρόσθετο για το Quake. Μέσα σε ένα χρόνο, πάνω από το 40% των servers που τρέχουν το Quake θα είναι αφιερωμένο στο Team Fortress .

Το Meridian 59 πηγαίνει σε απευθείας σύνδεση και γίνεται ένα από τα πρώτα εξαιρετικά γραφικά παιχνίδια για πολλούς παίκτες που παίζονται σε έναν επίμονο σε απευθείας σύνδεση κόσμο, αν και είχε ένα όριο 35 ταυτόχρονων παικτών. Σχεδιάστηκε από μια μικρή εταιρεία που ονομάζεται Archetype Interactive και στη συνέχεια πωλήθηκε στο 3DO, ο οποίος δημοσίευσε το παιχνίδι. Χρησιμοποίησε έναν κινητήρα 2.5D παρόμοιο με αυτόν της Doom και ενώ άλλαξε ξανά την ιδιοκτησία, εξακολουθεί να είναι διαθέσιμος και ακόμα αγαπημένος από πολλούς RPGers. Το Meridian 59 μπορεί επίσης να ήταν το πρώτο online παιχνίδι που χρεώνει ένα κατ 'αποκοπή μηνιαίο επιτόκιο για πρόσβαση, παρά χρέωση από την ώρα.

Η Macromedia μετατοπίζει την εστίασή της από το λογισμικό για την παραγωγή περιεχομένου πολυμέσων για CDs στην παραγωγή λογισμικού πολυμέσων για το Web και απελευθερώνει Shockwave 1.0.

Ο Brad McQuaid και ο Steve Clover προσλαμβάνονται από τον John Smedley στα 989 Studios της Sony για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους στο EverQuest .

1997

Η Sony πωλεί το 20 εκατομμυρίων PlayStation της, καθιστώντας την την πιο δημοφιλή κονσόλα παιχνιδιών της εποχής της.

Το Ultima Online κυκλοφορεί. Αναπτύχθηκε από την Origin και με βάση το εξαιρετικά επιτυχημένο franchise Ultima, πολλοί πρωτοπόροι σε απευθείας σύνδεση τυχερών παιχνιδιών συμμετέχουν σε αυτό το έργο, όπως οι Richard Garriott, Raph Koster και Rich Vogel. Χρησιμοποιεί μια 2D μηχανή γραφικών από πάνω προς τα κάτω και τελικά φθάνει πάνω από 200.000 συνδρομητές.

Η Macromedia αποκτά την εταιρεία που κάνει το FutureSplash, το οποίο γίνεται η πρώτη έκδοση του Flash.

1998

Η NCsoft, μια μικρή κορεατική εταιρεία λογισμικού, κυκλοφορεί το Lineage, το οποίο θα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή MMORPGs στον κόσμο, με πάνω από 4 εκατομμύρια συνδρομητές.

Starsiege: Οι φυλές κάνουν το ντεμπούτο τους σαν ένα online παιχνίδι πρώτου προσώπου μόνο στο διαδίκτυο. Οι φίλοι λατρεύουν το συνδυασμό παιχνιδιού που βασίζεται στην ομάδα, εκτεταμένων εξωτερικών χώρων, πολλαπλών τρόπων αναπαραγωγής, εξατομικευμένων χαρακτήρων και ελεγχόμενων οχημάτων.

Την 1η Αυγούστου, η Sierra κυκλοφορεί το Half-Life, ένα παιχνίδι που χτίστηκε γύρω από τον κινητήρα Quake 2.

Το Sega Dreamcast κυκλοφορεί στην Ιαπωνία στις 25 Νοεμβρίου. Παρόλο που ξεκινάει από ένα ασταθές ξεκίνημα, είναι η πρώτη κονσόλα που πωλείται με ένα μόντεμ και δίνει στους χρήστες της κονσόλας την πρώτη γεύση του online gaming.

1999

Το Dreamcast κυκλοφορεί στις ΗΠΑ.

Την 1η Μαρτίου, η Sony εγκαινιάζει το EverQuest, ένα πλήρως τρισδιάστατο MMORPG . Το παιχνίδι είναι τεράστια επιτυχία και τα επόμενα χρόνια βλέπει πολλές επεκτάσεις και προσελκύει περισσότερους από μισό εκατομμύριο συνδρομητές.

Στις αρχές Απριλίου, η Sierra κυκλοφορεί το Team Fortress Classic, μια τροποποίηση για το Half-Life με βάση το εξαιρετικά δημοφιλές Quake Team Fortress mod.

Στις 19 Ιουνίου, ο Minh "Gooseman" Le και ο Jess Cliffe κυκλοφορούν το beta 1 του Counter-Strike, μια άλλη τροποποίηση για το Half-Life. Το δωρεάν mod συνεχίζει να ορίζει εγγραφές για το μεγαλύτερο αποτύπωμα υπηρεσίας οποιουδήποτε παιχνιδιού στο Διαδίκτυο, με 35.000 servers να παράγουν πάνω από 4.5 δισεκατομμύρια λεπτά ανά μήνα.

Η Microsoft κυκλοφορεί την πρόσκληση του Asheron στις 2 Νοεμβρίου.

Το Quake 3 Arena εμφανίζεται στα ράφια των καταστημάτων εγκαίρως για τις χριστουγεννιάτικες βόλτες.

Ο Billy Mitchell επιτυγχάνει το υψηλότερο δυνατό σκορ για τον Pac-Man όταν ολοκληρώνει κάθε συμβούλιο και ολοκληρώνεται με βαθμολογία 3.333.360.

2000

Η Sony κυκλοφορεί το PlayStation 2 στην Ιαπωνία στις 4 Μαρτίου. Σε δύο ημέρες, η εταιρεία πουλάει 1 εκατομμύριο κονσόλες, ορίζοντας ένα νέο ρεκόρ. Οι Γιαπωνέζοι παίκτες αρχίζουν να παρατάσσονται έξω από τα καταστήματα δύο ημέρες νωρίτερα. Δυστυχώς, η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά και δεν παίρνουν όλοι μια κονσόλα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προνοηθούσαν.

2001

Η Sega κυκλοφορεί το Phantasy Star Online για το Dreamcast, το οποίο το καθιστά το πρώτο online RPG για κονσόλα. Τα εικονίδια και το προεπιλεγμένο κείμενο μεταφράζονται μεταξύ των γλωσσών.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος διατίθεται online τον Ιούνιο.

Η Microsoft μπαίνει στην επιχείρηση της κονσόλας τον Νοέμβριο με την κυκλοφορία του Xbox. Παρόλο που δεν υπήρχε διαθέσιμο δίκτυο για σύνδεση με το χρόνο, το Xbox είναι εξοπλισμένο με μια κάρτα διασύνδεσης δικτύου η οποία θα φιλοξενεί σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Internet.

Η Anarchy Online ξεκινά με μια δύσκολη αρχή με καταιγίδα τεχνικών προβλημάτων, αλλά το παιχνίδι ξεπερνά αυτό και προσελκύει μια σταθερή βάση παικτών. Ήταν το πρώτο παιχνίδι που γνωρίζω για να χρησιμοποιήσω "instancing", όπου μέρη του κόσμου αντιγράφονται για αποκλειστική χρήση κατόπιν ζήτησης.

Η Dark Age της Camelot ξεκινάει με μια ζεστή υποδοχή από τους παίκτες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το παιχνίδι αυξάνεται με αξιοσημείωτο ρυθμό και ξεπερνά γρήγορα το Call του Asheron για να γίνει ένα από τα τρία μεγαλύτερα MMORPGs στη Βόρεια Αμερική.

Το 3DO δημοσιεύει το Jumpgate, ένα online παιχνίδι προσομοίωσης χώρου.

Ο Blizzard αρχίζει να μιλάει για το World of Warcraft , ένα MMORPG βασισμένο στη δημοφιλή τους σειρά RTS.

2002

Στις 10 Σεπτεμβρίου, η απελευθέρωση του Battlefield 1942 ξεκινάει ένα εξαιρετικά επιτυχημένο franchise πολέμου πολέμου με θέμα τα σκοπευτικά.

Η Electronic Arts και το Westwood Studios απελευθερώνουν το Earth & Beyond, ένα sci-fi MMORPG που βρίσκεται στο διάστημα. Ο τίτλος κορυφώνεται σε λιγότερους από 40.000 συνδρομητές και περίπου δύο χρόνια αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου 2004, κλείνει τις πόρτες του.

Το Asheron's Call 2 εγκαινιάζεται στις 22 Νοεμβρίου. Το παιχνίδι δεν ισοδυναμεί ποτέ με τον προκάτοχό του όσον αφορά τη δημοτικότητα και περίπου τρία χρόνια αργότερα, ο Jeffrey Anderson, Διευθύνων Σύμβουλος της Turbine Entertainment, ανακοινώνει ότι το παιχνίδι θα κλείσει στα τέλη του 2005.

Το The Sims Online κυκλοφορεί ζωντανά τον Δεκέμβριο, προσαρμόζοντας το καλύτερο πωληθέν PC παιχνίδι στον κόσμο στο Internet. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις από τους αναλυτές, ο τίτλος δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες πωλήσεων.

Μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου, το Playstation 2, το Xbox και το GameCube παρουσιάζουν κάποιες δυνατότητες στο διαδίκτυο για τις κονσόλες τους.

2003

Στις 26 Ιουνίου, οι LucasArts και SOE ξεκινούν Star Wars Galaxies, ένα MMORPG βασισμένο στο σύμπαν από τις ταινίες "Star Wars". Η Sony φέρνει επίσης το EverQuest στο PlayStation 2 ως EverQuest Online Adventures, το οποίο χρησιμοποιεί έναν κόσμο ξεχωριστό από αυτόν της έκδοσης του υπολογιστή.

Το Project Entropia, ένα MMORPG που αναπτύχθηκε στη Σουηδία, ξεκινά με μοντέλο εισοδήματος δευτερογενούς αγοράς, όπου το νόμισμα του παιχνιδιού μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί με πραγματικό νόμισμα.

Το Square Enix κυκλοφορεί την έκδοση PC του Final Fantasy XI στις ΗΠΑ στις 28 Οκτωβρίου. Αργότερα διατίθεται για το PlayStation 2 και επιτρέπει στους χρήστες PC και χρήστες κονσόλας να συμμετέχουν στον ίδιο κόσμο. Η έκδοση PS2 του παιχνιδιού πωλείται με σκληρό δίσκο.

Άλλες σημαντικές κυκλοφορίες MMORPG περιλαμβάνουν το Eve Online και το Shadowbane, και οι δύο από τις οποίες διαθέτουν ανοικτά συστήματα PvP.

2004

Το Halo 2 φτάνει με πρωτοφανή υστερία και καταφέρνει να χρησιμοποιήσει μονόχρωτα τετραπλή χρήση της online υπηρεσίας Xbox Live .

Η NCSoft πραγματοποιεί σημαντικά βήματα στην αγορά MMORPG της Βόρειας Αμερικής με τη δημοσίευση της γραμμής 2 και της πόλης των ηρώων.

Το Doom 3 και το Half-Life 2, το οποίο περιλαμβάνει μια έκδοση remade του Counter-Strike, έπληξαν τα ράφια των καταστημάτων.

Η SOE εγκαινιάζει το EverQuest 2, το sequel του EverQuest, το οποίο εξακολουθεί να έχει περίπου 500.000 συνδρομητές την εποχή εκείνη.

Το World of Warcraft κυκλοφόρησε στη Βόρεια Αμερική στις 23 Νοεμβρίου και παρά το γεγονός ότι διπλασιάζει τις δυνατότητες του διακομιστή μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία, το παιχνίδι δυσκολεύεται να καλύψει τη ζήτηση. Ταυτόχρονα, ο πρώτος MMORPG της Blizzard σπάει πωλήσεις, συνδρομητές και ταυτόχρονα ρεκόρ παικτών στις ΗΠΑ, με παρόμοια αποτελέσματα στην απελευθέρωση του παιχνιδιού στην Ευρώπη και την Κίνα το επόμενο έτος.