Έχω πειραχτεί! Και τώρα τι?

Πώς να μετατρέψετε το PC σας ζόμπι στο κανονικό χωρίς να κόψετε το κεφάλι του

Άνοιξε ένα συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πιθανώς δεν θα έπρεπε και τώρα ο υπολογιστής σας έχει επιβραδυνθεί σε μια ανίχνευση και άλλα περίεργα πράγματα συμβαίνουν. Η τράπεζά σας σας τηλεφώνησε λέγοντας ότι υπήρξε κάποια παράξενη δραστηριότητα στο λογαριασμό σας και ο ISP σας έχει απλώς "μηδενίσει" όλη την κίνηση από τον υπολογιστή σας επειδή ισχυρίζεται ότι είναι τώρα μέρος ενός botnet zombie. Όλα αυτά και είναι μόνο Δευτέρα.

Εάν ο υπολογιστής σας έχει υποστεί βλάβη και έχει μολυνθεί από ιό ή άλλο κακόβουλο λογισμικό, πρέπει να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την καταστροφή των αρχείων σας και επίσης να αποτρέψετε τον υπολογιστή σας να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε άλλους υπολογιστές. Εδώ είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να εκτελέσετε για να επανέλθω στο φυσιολογικό μετά από να έχετε πειραχτεί.

Απομονώστε τον υπολογιστή σας

Για να κόψετε τη σύνδεση που χρησιμοποιεί ο χάκερ για να "τραβήξει τις χορδές" στον υπολογιστή σας, πρέπει να τον απομονώσετε έτσι ώστε να μην μπορεί να επικοινωνήσει σε ένα δίκτυο. Η απομόνωση θα αποτρέψει τη χρήση του για να επιτεθεί σε άλλους υπολογιστές καθώς και να αποτρέψει τον χάκερ να εξακολουθήσει να είναι σε θέση να λάβει αρχεία και άλλες πληροφορίες. Τραβήξτε το καλώδιο δικτύου από τον υπολογιστή σας και απενεργοποιήστε τη σύνδεση Wi-Fi . Αν έχετε φορητό υπολογιστή, υπάρχει συχνά ένας διακόπτης για να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi. Μην βασίζεστε σε αυτό μέσω του λογισμικού, καθώς το κακόβουλο λογισμικό του χάκερ μπορεί να σας πει ότι κάτι είναι απενεργοποιημένο όταν είναι ακόμα συνδεδεμένο.

Τερματισμός λειτουργίας και κατάργηση του σκληρού δίσκου

Εάν ο υπολογιστής σας είναι σε κίνδυνο, θα πρέπει να τον κλείσετε για να αποφύγετε περαιτέρω ζημιά στα αρχεία σας. Μετά την ενεργοποίησή του, θα χρειαστεί να τραβήξετε έξω τη μονάδα σκληρού δίσκου και να την συνδέσετε σε άλλον υπολογιστή ως δευτερεύουσα μονάδα μη εκκίνησης. Βεβαιωθείτε ότι ο άλλος υπολογιστής διαθέτει ενημερωμένο anti-virus και anti-spyware. Ίσως πρέπει επίσης να κατεβάσετε ένα δωρεάν εργαλείο αφαίρεσης spyware ή έναν ελεύθερο σαρωτή ανίχνευσης rootkit από μια αξιόπιστη πηγή όπως η Sophos .

Για να κάνετε τα πράγματα λίγο πιο εύκολο, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα δίσκο δίσκου USB για να τοποθετήσετε το σκληρό σας δίσκο ώστε να διευκολύνεται η σύνδεση με άλλον υπολογιστή. Αν δεν χρησιμοποιείτε ένα caddy USB και επιλέγετε να συνδέσετε τη μονάδα εσωτερικά, βεβαιωθείτε ότι οι μικροδιακόπτες στο πίσω μέρος της μονάδας σας έχουν ρυθμιστεί ως δευτερεύων δίσκος "slave". Εάν έχει ρυθμιστεί σε "master", μπορεί να προσπαθήσει να εκκινήσει τον άλλο υπολογιστή στο λειτουργικό σας σύστημα και όλη η κόλαση θα μπορούσε να χαλαρώσει ξανά.

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να απομακρύνετε έναν σκληρό δίσκο μόνοι σας ή δεν έχετε έναν ανταλλακτικό υπολογιστή, τότε ίσως θελήσετε να μεταφέρετε τον υπολογιστή σας σε ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό κατάστημα επιδιόρθωσης PC.

Σαρώστε τη μονάδα δίσκου για λοίμωξη και κακόβουλα προγράμματα

Χρησιμοποιήστε τους άλλους σαρωτές anti-virus, anti-spyware και anti-rootkit του άλλου Η / Υ για να εξασφαλίσετε την ανίχνευση και την αφαίρεση οποιασδήποτε μόλυνσης από το σύστημα αρχείων του σκληρού σας δίσκου.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των σημαντικών αρχείων σας από τη μονάδα που έχει μολυνθεί προηγουμένως

Θα θελήσετε να απενεργοποιήσετε όλα τα προσωπικά σας δεδομένα από τη μολυσμένη μονάδα δίσκου. Αντιγράψτε τις φωτογραφίες, τα έγγραφα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλα προσωπικά σας αρχεία σε DVD, CD ή άλλο καθαρό σκληρό δίσκο .

Μετακινήστε το δίσκο σας πίσω στον υπολογιστή σας

Αφού επιβεβαιώσετε ότι το αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου σας πέτυχε, μπορείτε να μετακινήσετε τη μονάδα πίσω στο παλιό σας υπολογιστή και να προετοιμαστείτε για το επόμενο μέρος της διαδικασίας ανάκτησης. Ορίστε τους διακόπτες dip της μονάδας δίσκου σας πίσω στο "Master" επίσης.

Σκουπίστε εντελώς τον παλιό σας σκληρό δίσκο

Ακόμη και αν η σάρωση με ιούς και spyware αποκαλύψει ότι η απειλή έχει εξαφανιστεί, δεν πρέπει να πιστεύετε ότι το PC σας είναι κακόβουλο λογισμικό. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η μονάδα είναι εντελώς καθαρή είναι να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα σκουπίσματος της μονάδας σκληρού δίσκου για να καταργήσετε τελείως τη μονάδα και, στη συνέχεια, να φορτώσετε ξανά το λειτουργικό σας σύστημα από αξιόπιστα μέσα.

Αφού έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων σας και επανατοποθετήσετε τον σκληρό δίσκο στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε ένα βοηθητικό πρόγραμμα διαγραφής ασφαλών δίσκων για να σκουπίσετε εντελώς τη μονάδα δίσκου. Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά δωρεάν εργαλεία διαγραφής δίσκων. Τα βοηθητικά προγράμματα σκουπίσματος δίσκων μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες για να σκουπίσετε εντελώς μια μονάδα δίσκου επειδή αντικαταστήσουν κάθε τομέα του σκληρού δίσκου, ακόμη και τα κενά, και κάνουν συχνά αρκετά πέρασμα για να εξασφαλίσουν ότι δεν χάσουν τίποτα. Μπορεί να φαίνεται χρονοβόρα, αλλά διασφαλίζει ότι δεν αφήνεται καμιά πέτρα και είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε εξαλείψει την απειλή.

Επαναφορτίστε το λειτουργικό σύστημα από τα Αξιόπιστα μέσα και τις ενημερώσεις εγκατάστασης

Χρησιμοποιήστε τους αρχικούς σας δίσκους λειτουργικών συστημάτων που αγοράσατε ή που συνοδεύουν τον υπολογιστή σας, μην χρησιμοποιείτε συσκευές που έχουν αντιγραφεί από κάπου αλλού ή έχουν άγνωστη προέλευση. Η χρήση αξιόπιστων μέσων βοηθά να διασφαλίσετε ότι ένας ιός που υπάρχει σε δίσκους με λειτουργικό σύστημα που δεν έχουν ενσωματωθεί στον εκτυπωτή δεν επανατοποθετεί τον υπολογιστή σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατεβάσει όλες τις ενημερώσεις και τις ενημερώσεις κώδικα για το λειτουργικό σας σύστημα πριν εγκαταστήσετε οτιδήποτε άλλο.

Επανεγκαταστήστε το λογισμικό προστασίας από ιούς, λογισμικό προστασίας από καταστροφές λογισμικού και άλλο λογισμικό ασφαλείας

Πριν τη φόρτωση οποιωνδήποτε άλλων εφαρμογών, θα πρέπει να φορτώσετε και να διορθώσετε όλο το λογισμικό που σχετίζεται με την ασφάλεια. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς σας είναι ενημερωμένο πριν από την φόρτωση άλλων εφαρμογών σε περίπτωση που αυτές οι εφαρμογές φιλοξενούν κακόβουλο λογισμικό που ενδέχεται να μην εντοπιστεί εάν οι υπογραφές ιών σας δεν είναι τρέχουσες

Σαρώστε τους δίσκους αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων για ιούς

Παρόλο που είστε αρκετά βέβαιοι ότι όλα είναι καθαρά, σαρώνετε πάντοτε τα αρχεία δεδομένων σας πριν τα επαναφέρετε ξανά στο σύστημά σας.

Κάντε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του συστήματός σας

Μόλις όλα είναι σε παρθένα κατάσταση, θα πρέπει να κάνετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας, έτσι ώστε εάν αυτό ξανασυμβεί, δεν θα ξοδέψετε όσο χρόνο επαναφορτώνετε το σύστημά σας. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που δημιουργεί μια εφεδρική εικόνα σκληρού δίσκου ως αντίγραφο ασφαλείας, θα βοηθήσει να επιταχυνθούν οι μελλοντικές ανακτήσεις.