Δημιουργήστε έναν διακομιστή Jabber για το iChat

01 από 04

iChat Server - Δημιουργήστε τον δικό σας διακομιστή Jabber

Θα χρησιμοποιήσουμε το Openfire, έναν διακομιστή συνεργασίας ανοικτού κώδικα σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιεί το XMPP (Jabber) για το σύστημα άμεσων μηνυμάτων και λειτουργεί από το κουτί με τον εγγενή πελάτη iChat, καθώς και πολλούς άλλους πελάτες μηνυμάτων που βασίζονται σε Jabber. Καταγραφή οθόνης από την Coyote Moon Inc.

Εάν χρησιμοποιείτε το iChat , ίσως ήδη γνωρίζετε ότι έχει ενσωματωμένη υποστήριξη για μηνύματα με βάση το Jabber. Αυτό είναι το ίδιο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται από το Google Talk και πολλές άλλες παρόμοιες υπηρεσίες. Το Jabber χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται XMPP για να ξεκινήσει και να μιλήσει με πελάτες μηνυμάτων. Το αποτέλεσμα ενός πλαισίου ανοιχτού κώδικα είναι ότι καθιστά πολύ εύκολη την εκτέλεση του δικού σας διακομιστή Jabber στο Mac σας.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το δικό σας διακομιστή iChat βασισμένο σε Jabber;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσετε το δικό σας διακομιστή Jabber για να επιτρέψετε την ανταλλαγή μηνυμάτων iChat:

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι, ειδικά για τις μεγαλύτερες εταιρείες που χρησιμοποιούν συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά για την πλειοψηφία των χρηστών, η δημιουργία ενός διακομιστή Jabber έρχεται κάτω από την ασφάλεια της γνώσης ότι τα μηνύματα iChat του σπιτιού σας ή της μικρής επιχείρησης δεν είναι προσβάσιμα στα εξωτερικά μάτια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δημιουργείτε ένα κλειστό περιβάλλον. Ο διακομιστής Jabber που δημιουργείτε σε αυτόν τον οδηγό μπορεί να ρυθμιστεί μόνο για εσωτερική χρήση, ανοιχτό στο Internet ή για οτιδήποτε ενδιάμεσα. Αλλά ακόμα κι αν επιλέξετε να ανοίξετε τον διακομιστή Jabber σε συνδέσεις Internet, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε διάφορα μέτρα ασφαλείας για να κρυπτογραφήσετε και να διατηρήσετε τα μηνύματά σας ιδιωτικά.

Με φόντο το δρόμο, ας ξεκινήσουμε.

Υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες εφαρμογές διακομιστή Jabber. Πολλοί απαιτούν από εσάς να κατεβάσετε τον πηγαίο κώδικα και, στη συνέχεια, να μεταγλωττίσετε και να κάνετε την εφαρμογή διακομιστή από μόνοι σας Άλλοι είναι έτοιμοι να πάνε, με πολύ απλές οδηγίες εγκατάστασης.

Θα χρησιμοποιήσουμε το Openfire, έναν διακομιστή συνεργασίας ανοικτού κώδικα σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιεί το XMPP (Jabber) για το σύστημα άμεσων μηνυμάτων και λειτουργεί από το κουτί με τον εγγενή πελάτη iChat, καθώς και πολλούς άλλους πελάτες μηνυμάτων που βασίζονται σε Jabber.

Το καλύτερο από όλα, είναι μια απλή εγκατάσταση που δεν είναι πολύ διαφορετική από την εγκατάσταση οποιασδήποτε άλλης εφαρμογής Mac. Χρησιμοποιεί επίσης μια διαδικτυακή διεπαφή για τη διαμόρφωση του διακομιστή, επομένως δεν υπάρχουν αρχεία κειμένου προς επεξεργασία ή διαχείριση.

Τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα διακομιστή Jabber

02 από 04

iChat Server - Εγκατάσταση και ρύθμιση του διακομιστή Openfire Jabber

Ο διακομιστής Openfire θα λειτουργήσει αν θα ρυθμίσετε ή όχι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όμως, ως διαχειριστής του Openfire, είναι καλή ιδέα να μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις αν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Καταγραφή οθόνης από την Coyote Moon Inc.

Επιλέξαμε το Openfire για το διακομιστή Jabber λόγω της ευκολίας εγκατάστασης, της διαμόρφωσης μέσω διαδικτύου και της τήρησης των προτύπων που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε έναν διακομιστή πολλαπλών πλατφορμών. Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση και τη ρύθμιση, πρέπει να πάρετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Openfire από την ιστοσελίδα Ignite Realtime.

Κατεβάστε τον διακομιστή Openfire Jabber / XMPP

  1. Για να κατεβάσετε την εφαρμογή Openfire, σταματήστε από την τοποθεσία του έργου Openfire και κάντε κλικ στο κουμπί Λήψη για την πιο πρόσφατη έκδοση του Openfire.
  2. Το Openfire διατίθεται για τρία διαφορετικά λειτουργικά συστήματα: Windows, Linux και Mac. Όπως ίσως ήδη μαντέψατε, θα χρησιμοποιήσουμε την έκδοση Mac της εφαρμογής.
  3. Επιλέξτε το κουμπί λήψης Mac και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο αρχείο openfire_3_7_0.dmg. (Χρησιμοποιούμε το Openfire 3.7.0 για αυτές τις οδηγίες · το πραγματικό όνομα του αρχείου θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου καθώς απελευθερώνονται νέες εκδόσεις.)

Εγκατάσταση του Openfire

  1. Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη, ανοίξτε την εικόνα δίσκου που κατεβάσατε, αν δεν ανοίξει αυτόματα.
  2. Κάντε διπλό κλικ στην εφαρμογή Openfire.pkg που αναγράφεται στην εικόνα του δίσκου.
  3. Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα ανοίξει, καλωσορίζοντάς σας στο OpenFire XMPP Server. Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  4. Η Openfire θα ρωτήσει πού να εγκαταστήσει το λογισμικό. η προεπιλεγμένη τοποθεσία είναι καλή για τους περισσότερους χρήστες. Κάντε κλικ στο κουμπί Εγκατάσταση.
  5. Θα σας ζητηθεί κωδικός πρόσβασης διαχειριστή . Καταχωρίστε τον κωδικό πρόσβασης και κάντε κλικ στο OK.
  6. Μόλις εγκατασταθεί το λογισμικό, κάντε κλικ στο κουμπί Κλείσιμο.

Ρύθμιση του Openfire

  1. Το Openfire εγκαθίσταται ως παράθυρο προτιμήσεων. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Προτιμήσεις συστήματος προτιμήσεων ή επιλέγοντας "Προτιμήσεις συστήματος" από το μενού της Apple.
  2. Κάντε κλικ στο παράθυρο προτιμήσεων Openfire που βρίσκεται στην κατηγορία "Άλλες" των Προτιμήσεων συστήματος.
  3. Ενδέχεται να δείτε ένα άλλο μήνυμα που λέει: "Για να χρησιμοποιήσετε το παράθυρο προτιμήσεων Openfire, οι Προτιμήσεις συστήματος πρέπει να τερματίσετε και να ανοίξετε ξανά". Αυτό συμβαίνει επειδή το παράθυρο προτιμήσεων Openfire είναι μια εφαρμογή 32 bit. Για να εκτελεστεί η εφαρμογή, η εφαρμογή Προτιμήσεις συστήματος 64-bit πρέπει να τερματιστεί και η έκδοση 32-bit να λειτουργήσει στη θέση της. Αυτό δεν θα επηρεάσει την απόδοση του Mac σας, οπότε κάντε κλικ στο κουμπί OK και, στη συνέχεια, ανοίξτε ξανά το παράθυρο προτιμήσεων Openfire.
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί Άνοιγμα της Κονσόλας διαχειριστή.
  5. Αυτό θα ανοίξει μια ιστοσελίδα στο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης που θα σας επιτρέψει να διαχειριστείτε το διακομιστή Openfire Jabber.
  6. Εφόσον αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσατε το Openfire, η σελίδα διαχείρισης θα εμφανίσει ένα μήνυμα καλωσορίσματος και θα ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης.
  7. Επιλέξτε μια γλώσσα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  8. Μπορείτε να ορίσετε το όνομα τομέα που χρησιμοποιείται για το διακομιστή Openfire. Αν σκοπεύετε να εκτελέσετε το διακομιστή Openfire μόνο για το τοπικό σας δίκτυο, χωρίς σύνδεση στο Internet, τότε οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις είναι καλές. Αν θέλετε να ανοίξετε το διακομιστή Openfire σε εξωτερικές συνδέσεις, θα πρέπει να δώσετε ένα πλήρως εξουσιοδοτημένο όνομα τομέα. Μπορείτε να το αλλάξετε αργότερα, αν το επιθυμείτε. Θα υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείτε το Openfire για το δικό σας εσωτερικό δίκτυο. Αποδεχτείτε τις προεπιλογές και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  9. Μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μια εξωτερική βάση δεδομένων για να κρατήσετε όλα τα δεδομένα του λογαριασμού Openfire ή να χρησιμοποιήσετε την ενσωματωμένη ενσωματωμένη βάση δεδομένων που περιλαμβάνεται στο Openfire. Η ενσωματωμένη βάση δεδομένων είναι κατάλληλη για τις περισσότερες εγκαταστάσεις, ειδικά εάν ο αριθμός των πελατών που συνδέουν είναι μικρότερος από εκατό. Αν σχεδιάζετε μια μεγαλύτερη εγκατάσταση, η εξωτερική βάση δεδομένων είναι μια καλύτερη επιλογή. Θα υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια μικρή εγκατάσταση, επομένως θα επιλέξουμε την επιλογή Embedded Database. Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  10. Τα δεδομένα του λογαριασμού χρήστη μπορούν να αποθηκευτούν στη βάση δεδομένων του διακομιστή ή μπορούν να ληφθούν από ένα διακομιστή καταλόγου (LDAP) ή από ένα διακομιστή ClearSpace. Για μικρές έως μεσαίες εγκαταστάσεις Openfire, ειδικά εάν δεν χρησιμοποιείτε ήδη ένα διακομιστή LDAP ή ClearSpace, η προεπιλεγμένη βάση δεδομένων Openfire είναι η ευκολότερη επιλογή. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την προεπιλεγμένη επιλογή. Κάντε την επιλογή σας και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  11. Το τελευταίο βήμα είναι να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό διαχειριστή. Παρέχετε μια λειτουργική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έναν κωδικό πρόσβασης για τον λογαριασμό. Μία σημείωση: Δεν παρέχετε ένα όνομα χρήστη σε αυτό το βήμα. Το όνομα χρήστη για αυτόν τον προεπιλεγμένο λογαριασμό διαχειριστή θα είναι 'admin' χωρίς τα αποσπάσματα. Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.

Η ρύθμιση έχει ολοκληρωθεί.

03 του 04

iChat Server - Ρύθμιση του διακομιστή Openfire Jabber

Εισαγάγετε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε προαιρετικά το πραγματικό όνομα χρήστη και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του χρήστη και να καθορίσετε αν ο νέος χρήστης μπορεί να είναι διαχειριστής του διακομιστή. Καταγραφή οθόνης από την Coyote Moon Inc.

Τώρα που έχει ολοκληρωθεί η βασική ρύθμιση του διακομιστή Openfire Jabber, ήρθε η ώρα να διαμορφώσετε τον διακομιστή έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση οι πελάτες σας στο iChat.

  1. Εάν συνεχίζετε από εκεί που βγήκαμε στην τελευταία σελίδα, θα δείτε ένα κουμπί στην ιστοσελίδα που θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε στην κονσόλα διαχείρισης Openfire. Κάντε κλικ στο κουμπί για να συνεχίσετε. Εάν κλείσατε την ιστοσελίδα εγκατάστασης, μπορείτε να ανακτήσετε την πρόσβαση στην κονσόλα διαχείρισης ξεκινώντας το παράθυρο προτιμήσεων Openfire και κάνοντας κλικ στο κουμπί Ανοίξτε την Κονσόλα διαχειριστή.
  2. Εισαγάγετε το όνομα χρήστη (admin) και τον κωδικό πρόσβασης που καθορίσατε νωρίτερα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Σύνδεση.
  3. Η Κονσόλα Διαχείρισης Openfire παρέχει μια διεπαφή χρήστη με καρτέλες που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τις παραμέτρους Server, Users / Groups, Sessions, Group Chat και Plugins για την υπηρεσία. Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε μόνο τα βασικά που πρέπει να ρυθμίσετε ώστε ο διακομιστής Openfire Jabber να λειτουργεί γρήγορα.

Κονσόλα διαχειριστή Openfire: Ρυθμίσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Server (διακομιστής) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην υπο-καρτέλα Server Manager.
  2. Κάντε κλικ στο στοιχείο μενού ρυθμίσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  3. Καταχωρίστε τις ρυθμίσεις SMTP για να επιτρέψετε στο διακομιστή Openfire να στείλει ειδοποιήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον διαχειριστή. Αυτό είναι προαιρετικό. ο εξυπηρετητής Openfire θα λειτουργήσει εάν δημιουργείτε ή όχι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όμως, ως διαχειριστής του Openfire, είναι καλή ιδέα να μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις αν προκύψει κάποιο πρόβλημα.
  4. Οι πληροφορίες που ζητούνται στις ρυθμίσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι οι ίδιες πληροφορίες που χρησιμοποιείτε για τον πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Ο κεντρικός υπολογιστής αλληλογραφίας είναι ο διακομιστής SMTP (διακομιστής εξερχόμενης αλληλογραφίας) που χρησιμοποιείτε για το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Εάν ο διακομιστής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας απαιτεί έλεγχο ταυτότητας, φροντίστε να συμπληρώσετε το όνομα χρήστη του διακομιστή και τον κωδικό πρόσβασης διακομιστή. Αυτές είναι οι ίδιες πληροφορίες με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  5. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις ρυθμίσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάνοντας κλικ στο κουμπί Αποστολή δοκιμαστικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  6. Σας δίνεται η δυνατότητα να προσδιορίσετε ποιος θα πρέπει να πάει το email δοκιμής και ποιο θα πρέπει να είναι το θέμα και το κείμενο κορμού. Μόλις κάνετε τις επιλογές σας, κάντε κλικ στην επιλογή Αποστολή.
  7. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δοκιμής πρέπει να εμφανίζεται στην εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Openfire Κονσόλα διαχειριστή: Δημιουργία χρηστών

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Χρήστες / Ομάδες.
  2. Κάντε κλικ στην υπο-καρτέλα Χρήστες.
  3. Κάντε κλικ στο στοιχείο μενού Δημιουργία νέων χρηστών.
  4. Εισαγάγετε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε προαιρετικά το πραγματικό όνομα χρήστη και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του χρήστη και να καθορίσετε αν ο νέος χρήστης μπορεί να είναι διαχειριστής του διακομιστή.
  5. Επαναλάβετε για άλλους χρήστες που θέλετε να προσθέσετε.

Χρησιμοποιώντας το iChat για σύνδεση

Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα νέο λογαριασμό για το χρήστη στο iChat.

  1. Εκκινήστε το iChat και επιλέξτε "Προτιμήσεις" από το μενού iChat.
  2. Επιλέξτε την καρτέλα Λογαριασμοί.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί συν (+) στη λίστα των τρεχόντων λογαριασμών.
  4. Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού για να ορίσετε τον τύπο λογαριασμού σε "Jabber".
  5. Καταχωρίστε το όνομα λογαριασμού. Το όνομα έχει την ακόλουθη μορφή: username @ domain name. Το όνομα τομέα καθορίστηκε κατά τη διαδικασία εγκατάστασης. Αν χρησιμοποιήσατε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, θα είναι το όνομα του Mac που φιλοξενεί το διακομιστή Openfire, με το ".local" να επισυνάπτεται στο όνομά του. Για παράδειγμα, εάν το όνομα χρήστη είναι το Tom και ο υπολογιστής Mac ονομάζεται Jerry, τότε το πλήρες όνομα χρήστη θα είναι Tom@Jerry.local.
  6. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης που αντιστοιχίσατε στο χρήστη στο Openfire.
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί Ολοκλήρωση
  8. Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο μηνυμάτων iChat για το νέο λογαριασμό. Ενδέχεται να δείτε μια προειδοποίηση σχετικά με το γεγονός ότι ο διακομιστής δεν διαθέτει αξιόπιστο πιστοποιητικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διακομιστής Openfire χρησιμοποιεί πιστοποιητικό που έχει υπογράψει αυτόματα. Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια για να αποδεχτείτε το πιστοποιητικό.

Αυτό είναι. Τώρα έχετε έναν πλήρως λειτουργικό εξυπηρετητή Jabber που θα επιτρέψει στους πελάτες του iChat να συνδεθούν. Φυσικά, ένας διακομιστής Openfire Jabber έχει αρκετά περισσότερη λειτουργικότητα σε σχέση με αυτή που ερευνήσαμε εδώ. Εξετάσαμε μόνο το ελάχιστο απαιτούμενο ελάχιστο για να ανοίξουμε τον διακομιστή Openfire και να συνδέσουμε τους πελάτες iChat σε αυτόν.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση του διακομιστή Openfire Jabber, μπορείτε να βρείτε επιπλέον τεκμηρίωση στη διεύθυνση:

Τεκμηρίωση Openfire

Η τελευταία σελίδα αυτού του οδηγού περιλαμβάνει οδηγίες για την απεγκατάσταση του διακομιστή Openfire από το Mac σας.

04 του 04

iChat Server - Απεγκατάσταση του διακομιστή Openfire Jabber

Καταχωρίστε το όνομα λογαριασμού. Το όνομα έχει την ακόλουθη μορφή: username @ domain name. Για παράδειγμα, εάν το όνομα χρήστη είναι το Tom και ο υπολογιστής Mac ονομάζεται Jerry, τότε το πλήρες όνομα χρήστη θα είναι Tom@Jerry.local. Καταγραφή οθόνης από την Coyote Moon Inc.

Ένα πράγμα που δεν μου αρέσει στο Openfire είναι ότι δεν περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα απεγκατάστασης ή άμεσα διαθέσιμη τεκμηρίωση σχετικά με τον τρόπο απεγκατάστασης του. Ευτυχώς, η έκδοση Unix / Linux περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκονται τα αρχεία Openfire και δεδομένου ότι το OS X βασίζεται σε μια πλατφόρμα UNIX, ήταν αρκετά εύκολο να βρείτε όλα τα αρχεία που πρέπει να αφαιρεθούν για την απεγκατάσταση της εφαρμογής.

Καταργήστε την εγκατάσταση του Openfire για Mac

  1. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος και, στη συνέχεια, επιλέξτε το παράθυρο προτιμήσεων Openfire.
  2. Κάντε κλικ στο πλήκτρο Stop Openfire.
  3. Μετά από σύντομη καθυστέρηση, η Κατάσταση για το Openfire θα αλλάξει σε Διακοπή.
  4. Κλείστε το παράθυρο προτιμήσεων Openfire.

Ορισμένα από τα αρχεία και τους φακέλους που θα χρειαστεί να διαγράψετε αποθηκεύονται σε κρυφό φάκελο. Προτού μπορέσετε να τα διαγράψετε, πρέπει πρώτα να κάνετε τα στοιχεία ορατά. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ορατότητας των αόρατων αντικειμένων καθώς και τον τρόπο επιστροφής τους στην κρυφή μορφή αφού ολοκληρώσετε την απεγκατάσταση του Openfire, εδώ:

Προβολή κρυφών φακέλων στο Mac χρησιμοποιώντας τον τερματικό

  1. Αφού κάνετε τα ορατά στοιχεία ορατά, ανοίξτε ένα παράθυρο Finder και μεταβείτε στο:
    Μονάδα εκκίνησης / usr / local /
  2. Αντικαταστήστε τις λέξεις "Μονάδα εκκίνησης" με το όνομα της έντασης εκκίνησης του Mac σας.
  3. Μόλις βρίσκεστε στο / usr / local folder, σύρετε το φάκελο Openfire στον κάδο απορριμμάτων.
  4. Πλοηγηθείτε στο Drive εκκίνησης / Library / LaunchDaemons και σύρετε το αρχείο org.jivesoftware.openfire.plist στον κάδο απορριμμάτων.
  5. Πλοηγηθείτε στο Drive εκκίνησης / Library / PreferencePanes και σύρετε το αρχείο Openfire.prefPane στον κάδο απορριμμάτων.
  6. Αδειάστε τα σκουπίδια.
  7. Τώρα μπορείτε να ρυθμίσετε το Mac σας στην προεπιλεγμένη κατάσταση κρυφής αρχείων συστήματος, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία που περιγράφεται στο παραπάνω σύνδεσμο.