Τρόπος εγκατάστασης και διπλής εκκίνησης Linux και Mac OS

Το Mac είναι μια από τις πιο αξιόπιστες διαθέσιμες πλατφόρμες υπολογιστών και μπορεί να κάνει μια μεγάλη πλατφόρμα για να μην λειτουργήσει μόνο το Mac OS, όπως η τρέχουσα MacOS Sierra , αλλά και τα Windows και το Linux. Στην πραγματικότητα, το MacBook Pro είναι μια πολύ δημοφιλής πλατφόρμα για τη λειτουργία του Linux.

Κάτω από την κουκούλα, το υλικό του Mac είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με τα περισσότερα από τα μέρη που χρησιμοποιούνται σε σύγχρονους υπολογιστές. Θα βρείτε τις ίδιες οικογένειες επεξεργαστών, μηχανές γραφικών, τσιπ δικτύωσης και πολλά άλλα.

Εκτέλεση των Windows σε Mac

Όταν η Apple άλλαξε από την αρχιτεκτονική PowerPC στην Intel, πολλοί αναρωτήθηκαν αν οι Mac της Intel θα μπορούσαν να τρέξουν τα Windows. Αποδεικνύει ότι το μοναδικό πραγματικό εμπόδιο ήταν να πάρει τα Windows για να τρέξει σε μια μητρική πλακέτα που βασίζεται στο EFI αντί των πολύ πιο κοινών σχεδίων με βάση το BIOS .

Η Apple έδωσε ακόμη το χέρι στην προσπάθεια απελευθερώνοντας το Boot Camp, ένα βοηθητικό πρόγραμμα που περιλάμβανε προγράμματα οδήγησης των Windows για όλο το υλικό στο Mac, τη δυνατότητα να βοηθάει έναν χρήστη στη ρύθμιση του Mac για διπλή εκκίνηση μεταξύ του Mac OS και των Windows και ένας βοηθός για το διαχωρισμό και τη μορφοποίηση μιας μονάδας δίσκου για χρήση από το λειτουργικό σύστημα Windows.

Εκτέλεση Linux σε Mac

Εάν μπορείτε να εκτελέσετε τα Windows σε Mac, σίγουρα θα πρέπει να είστε σε θέση να τρέχετε σχεδόν οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την αρχιτεκτονική Intel, σωστά; Γενικά, αυτό είναι αλήθεια, όμως, όπως και πολλά πράγματα, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Πολλές διανομές Linux είναι σε θέση να τρέχουν πολύ ωραία σε ένα Mac, αν και μπορεί να υπάρξουν προκλήσεις για την εγκατάσταση και τη διαμόρφωση του λειτουργικού συστήματος.

Επίπεδο δυσκολίας

Αυτό το έργο απευθύνεται σε προηγμένους χρήστες που έχουν το χρόνο να εργαστούν μέσω ζητημάτων που ενδέχεται να αναπτυχθούν κατά μήκος του δρόμου και είναι πρόθυμοι να επανεγκαταστήσουν το Mac OS και τα δεδομένα τους εάν προκύψουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα, αλλά υπάρχει το δυναμικό, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι, να έχετε ένα τρέχον αντίγραφο ασφαλείας και να διαβάσετε ολόκληρη τη διαδικασία πριν εγκαταστήσετε το Ubuntu.

Εγκατάσταση και προγράμματα οδήγησης

Ευγενική προσφορά του λογισμικού Bombich

Τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε για να έχουμε μια διανομή Linux που λειτουργεί με Mac έχουν συνήθως περιστραφεί γύρω από δύο προβληματικούς τομείς: να πάρει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης για να λειτουργήσει σωστά με το Mac και να βρει και να εγκαταστήσει όλους τους απαραίτητους οδηγούς για να βεβαιωθεί ότι τα σημαντικά κομμάτια του Mac θα δουλέψω. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη οδηγών που απαιτούνται για Wi-Fi και Bluetooth , καθώς και τα προγράμματα οδήγησης που απαιτούνται για το σύστημα γραφικών που χρησιμοποιεί το Mac.

Είναι μια ντροπή Η Apple δεν παρέχει γενικούς οδηγούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με το Linux, μαζί με ένα βασικό πρόγραμμα εγκατάστασης και βοηθού, όπως έκανε και με τα Windows. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό (και δεν θα κρατήσουμε την αναπνοή μας), θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τα θέματα εγκατάστασης και διαμόρφωσης κάπως μόνοι σας.

Λέμε "κάπως" γιατί πρόκειται να σας παράσχουμε έναν βασικό οδηγό για να αποκτήσετε μια αγαπημένη διανομή Linux που να εργάζεται σε ένα iMac, καθώς και να σας παρουσιάσουμε τους πόρους που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τους οδηγούς που χρειάζεστε ή να βοηθήσετε στην επίλυση των προβλημάτων εγκατάστασης συναντώ.

Ubuntu

Υπάρχουν πολλές διανομές Linux για τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε το έργο αυτό. μερικά από τα πιο γνωστά περιλαμβάνουν (σε καμία σειρά) Debian, MATE, στοιχειώδες λειτουργικό σύστημα, Arch Linux, OpenSUSE, Ubuntu και Mint. Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το Ubuntu για αυτό το έργο, κυρίως λόγω των πολύ ενεργών φόρουμ και υποστήριξης που διαθέτει η κοινότητα του Ubuntu, καθώς και της κάλυψης του Ubuntu που παρέχεται στο δικό μας Linux How-To's.

Γιατί να εγκαταστήσετε το Ubuntu στο Mac σας;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέλετε να έχετε το Ubuntu (ή την αγαπημένη σας διανομή Linux) στον Mac σας. Ίσως επιθυμείτε να διευρύνετε την τεχνολογία σας, να μάθετε για ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα ή να έχετε μία ή περισσότερες συγκεκριμένες εφαρμογές που πρέπει να εκτελέσετε. Μπορεί να είστε προγραμματιστής του Linux και να συνειδητοποιήσετε ότι το Mac είναι η πολύ καλύτερη πλατφόρμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (Μπορεί να είμαστε μεροληπτικοί σε αυτή την οπτική γωνία) ή απλά θέλετε να δοκιμάσετε το Ubuntu έξω.

Ανεξαρτήτως του λόγου, αυτό το έργο θα σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε το Ubuntu στον Mac σας, καθώς και να επιτρέψετε στον Mac σας να ξεκινήσει εύκολα τη διπλή εκκίνηση μεταξύ του Ubuntu και του Mac OS. Στην πραγματικότητα, η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε για διπλή εκκίνηση μπορεί εύκολα να επεκταθεί σε τριπλή εκκίνηση ή και περισσότερο.

Ο, τι χρειάζεσαι

Δημιουργήστε ένα Live Bootable USB Ubuntu Installer για Mac OS

Το UNetbootin απλοποιεί τη δημιουργία ενός εγκατάστασης Live USB Ubuntu για το Mac σας. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Το πρώτο μας καθήκον στην εγκατάσταση και τη διαμόρφωση του Ubuntu στο Mac σας είναι να δημιουργήσετε μια ζωντανή εκκίνηση USB flash drive που περιέχει το Ubuntu Desktop OS. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μονάδα flash για να μην εγκαταστήσουμε μόνο το Ubuntu, αλλά για να ελέγξουμε ότι το Ubuntu μπορεί να τρέξει στο Mac σας χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα εκκίνησης του Ubuntu απευθείας από το USB stick χωρίς να χρειάζεται να εκτελέσετε μια εγκατάσταση. Αυτό μας επιτρέπει να ελέγξουμε τις βασικές λειτουργίες προτού δεσμευθείτε να αλλάξετε τη διαμόρφωση των Mac σας για να φιλοξενήσετε το Ubuntu.

Προετοιμασία της μονάδας Flash USB

Ένα από τα πρώτα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι πώς θα πρέπει να μορφοποιηθεί η μονάδα flash. Πολλοί λαοί πιστεύουν λανθασμένα ότι η μονάδα flash πρέπει να είναι σε εκκίνηση του αρχείου FAT, απαιτώντας τον τύπο διαμερίσματος να είναι Master Boot Record και ο τύπος μορφής να είναι MS-DOS (FAT). Παρόλο που αυτό ισχύει για τις εγκαταστάσεις σε Η / Υ, το Mac αναζητά τύπους διαμερισμάτων GUID για εκκίνηση, οπότε πρέπει να διαμορφώσουμε τη μονάδα flash USB για χρήση σε Mac.

  1. Τοποθετήστε τη μονάδα flash USB και στη συνέχεια ξεκινήστε το Disk Utility , το οποίο βρίσκεται στο / Applications / Utilities / .
  2. Εντοπίστε τη μονάδα flash στην πλευρική γραμμή του Disk Utility. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την πραγματική μονάδα δίσκου flash και όχι τον μορφοποιημένο τόμο που μπορεί να εμφανίζεται ακριβώς κάτω από το όνομα του κατασκευαστή της μονάδας flash.

    Προειδοποίηση : Η ακόλουθη διαδικασία θα διαγράψει εντελώς τα δεδομένα που ενδέχεται να έχετε στη μονάδα flash USB.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή στη γραμμή εργαλείων του βοηθητικού προγράμματος "Δίσκος".
  4. Το φύλλο διαγραφής θα πέσει κάτω. Ορίστε το φύλλο διαγραφής στις ακόλουθες επιλογές:
    • Όνομα: UBUNTU
    • Μορφή: MS-DOS (FAT)
    • Σχήμα: Χάρτης κατατμήσεων GUID
  5. Μόλις το φύλλο διαγραφής αντιστοιχεί στις παραπάνω ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή .
  6. Η μονάδα USB flash θα διαγραφεί. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος .
  7. Πριν φύγετε από το Disk Utility , πρέπει να σημειώσετε το όνομα της συσκευής flash. Βεβαιωθείτε ότι η μονάδα flash που ονομάζεται UBUNTU έχει επιλεγεί στην πλαϊνή γραμμή, στη συνέχεια στην κεντρική πλακέτα, αναζητήστε την καταχώρηση με την ένδειξη Device (Συσκευή) . Θα πρέπει να δείτε το όνομα της συσκευής , όπως το disk2s2, ή στη δική μου περίπτωση, το disk7s2. Καταγράψτε το όνομα της συσκευής . θα το χρειαστείτε αργότερα.
  8. Μπορείτε να κλείσετε το Disk Utility.

UNetbootin Utility

Θα χρησιμοποιήσουμε το UNetbootin, ένα ειδικό βοηθητικό πρόγραμμα για τη δημιουργία του προγράμματος εγκατάστασης του Live Ubuntu στη μονάδα flash USB. Το UNetbootin θα κατεβάσει το ISO Ubuntu, θα το μετατρέψει σε μια μορφή εικόνας που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Mac, θα δημιουργήσει την αλυσίδα εκκίνησης που χρειάζεται ο εγκαταστάτης για το Mac OS και στη συνέχεια θα την αντιγράψει στη μονάδα flash USB.

  1. Το UNetbootin μπορεί να μεταφορτωθεί από τον ιστότοπο UNetbootin github. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την έκδοση Mac OS X (ακόμα και αν χρησιμοποιείτε MacOS Sierra).
  2. Το βοηθητικό πρόγραμμα θα μεταφορτωθεί ως εικόνα δίσκου, με το όνομα unetbootin-mac-625.dmg. Ο πραγματικός αριθμός στο όνομα αρχείου ενδέχεται να αλλάξει καθώς απελευθερώνονται νεότερες εκδόσεις.
  3. Εντοπίστε την εικόνα δίσκου UNetbootin που έχετε κατεβάσει . θα είναι πιθανώς στο φάκελο "Downloads".
  4. Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο .dmg για να προσαρτήσετε την εικόνα στην επιφάνεια εργασίας του Mac.
  5. Η εικόνα UNetbootin ανοίγει. Δεν χρειάζεται να μεταφέρετε την εφαρμογή στο φάκελο "Εφαρμογές", αν και μπορείτε εάν το επιθυμείτε. Η εφαρμογή θα λειτουργήσει καλά από την εικόνα του δίσκου.
  6. Ξεκινήστε το UNetbootin κάνοντας δεξί κλικ στην εφαρμογή unetbootin και επιλέγοντας Άνοιγμα από το αναδυόμενο μενού.

    Σημείωση: Χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο για να ξεκινήσει η εφαρμογή επειδή ο προγραμματιστής δεν είναι εγγεγραμμένος προγραμματιστής της Apple και οι ρυθμίσεις ασφαλείας του Mac ενδέχεται να εμποδίσουν την εκκίνηση της εφαρμογής. Αυτή η μέθοδος εκκίνησης της εφαρμογής σάς επιτρέπει να παρακάμψετε τις βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας χωρίς να χρειάζεται να μεταβείτε στις Προτιμήσεις συστήματος για να τις αλλάξετε.
  7. Το σύστημα ασφαλείας του Mac σας θα σας προειδοποιήσει ακόμα για την μη αναγνώριση του προγραμματιστή της εφαρμογής και θα σας ρωτήσω αν πραγματικά θέλετε να εκτελέσετε την εφαρμογή. Κάντε κλικ στο κουμπί Άνοιγμα .
  8. Θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου, λέγοντας ότι το osascript θέλει να κάνει αλλαγές. Καταχωρίστε τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή και κάντε κλικ στο OK .
  9. Θα ανοίξει το παράθυρο UNetbootin.

    Σημείωση : Το UNetbootin υποστηρίζει τη δημιουργία του προγράμματος εγκατάστασης Live USB για Linux χρησιμοποιώντας ένα αρχείο ISO που έχετε κατεβάσει προηγουμένως ή μπορείτε να κάνετε λήψη της διανομής Linux για εσάς. Μην επιλέξετε την επιλογή ISO. Το UNetbootin δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μια μονάδα δίσκου USB με δυνατότητα εκκίνησης συμβατή με Mac, χρησιμοποιώντας ένα ISO ISO που κατεβάζετε ως πηγή. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει σωστά την εκκίνηση της μονάδας USB όταν μεταφορτώνει τα αρχεία Linux μέσα από την εφαρμογή.
  10. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τη διανομή και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού Επιλογή διανομής για να επιλέξετε τη διανομή Linux που θέλετε να εγκαταστήσετε στη μονάδα flash USB. Για αυτό το έργο, επιλέξτε το Ubuntu .
  11. Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού Επιλέξτε έκδοση για να επιλέξετε 16.04_Live_x64 .

    Συμβουλή : Επιλέξαμε την έκδοση 16.04_Live_x64 επειδή αυτή η Mac χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική 64 bit. Ορισμένοι αρχικοί υπολογιστές της Intel χρησιμοποιούσαν μια αρχιτεκτονική 32-bit και μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε την έκδοση 16.04_Live.

    Συμβουλή : Εάν είστε λίγο περιπετειώδης, μπορείτε να επιλέξετε τις εκδόσεις Daily_Live ή Daily_Live_x64, οι οποίες θα έχουν την πιο πρόσφατη beta έκδοση του Ubuntu. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το Live USB που εκτελείται σωστά στο Mac σας ή δεν λειτουργεί με προγράμματα οδήγησης όπως Wi-Fi, Display ή Bluetooth.
  12. Η εφαρμογή UNetbootin θα πρέπει τώρα να ορίζει τον τύπο (USB Drive) και το Drive όνομα που θα αντιγραφεί η διανομή του Ubuntu Live. Το μενού Τύπος θα πρέπει να συμπληρωθεί με μονάδα USB και η μονάδα δίσκου θα πρέπει να ταιριάζει με το όνομα της συσκευής στην οποία γράψατε προηγουμένως μια σημείωση όταν μορφοποιούσατε τη μονάδα USB flash.
  13. Αφού επιβεβαιώσετε ότι το UNetbootin έχει τη σωστή επιλογή Διανομής, Έκδοσης και USB Drive, κάντε κλικ στο κουμπί OK .
  14. Το UNetbootin θα κατεβάσει την επιλεγμένη διανομή Linux, θα δημιουργήσει τα αρχεία εγκατάστασης του Live Linux, θα δημιουργήσει το bootloader και θα τα αντιγράψει στη μονάδα flash USB.
  15. Όταν ολοκληρωθεί το UNetbootin, ενδέχεται να δείτε την ακόλουθη προειδοποίηση: "Η δημιουργηθείσα συσκευή USB δεν θα εκκινήσει από ένα Mac. Εισάγετε το σε έναν υπολογιστή και επιλέξτε την επιλογή εκκίνησης USB στο μενού εκκίνησης του BIOS." Μπορείτε να αγνοήσετε αυτήν την προειδοποίηση εφ 'όσον χρησιμοποιείτε την επιλογή Διανομή και όχι την επιλογή ISO κατά τη δημιουργία της μονάδας δίσκου εκκίνησης USB.
  16. Κάντε κλικ στο κουμπί Έξοδος .

Η μονάδα Live USB flash που περιέχει το Ubuntu έχει δημιουργηθεί και είναι έτοιμη να δοκιμάσει στο Mac σας.

Δημιουργία ενός διαμερίσματος Ubuntu στο Mac σας

Το Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκων μπορεί να διαμοιράσει τον υπάρχοντα τόμο για να κάνει χώρο για το Ubuntu. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε μόνιμα το Ubuntu στο Mac σας διατηρώντας παράλληλα το Mac OS, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν ή περισσότερους τόμους ειδικά για τη στέγαση του λειτουργικού συστήματος Ubuntu.

Η διαδικασία είναι πραγματικά πολύ απλή. αν έχετε χωρίσει ποτέ τις μονάδες Mac σας, τότε γνωρίζετε ήδη τα βήματα που εμπλέκονται. Ουσιαστικά, θα χρησιμοποιήσετε το Disk Utility για να κατατμήσετε έναν υπάρχοντα τόμο, όπως τη μονάδα εκκίνησης του Mac σας, για να κάνετε χώρο για μια δεύτερη ένταση. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε ολόκληρη τη μονάδα δίσκου, εκτός από τη μονάδα εκκίνησης, για να φιλοξενήσετε το Ubuntu ή θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα άλλο διαμέρισμα σε μια μονάδα μη εκκίνησης. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές επιλογές.

Ακριβώς για να προσθέσετε μια άλλη επιλογή, θα μπορούσατε επίσης να εγκαταστήσετε το Ubuntu σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου συνδεδεμένη μέσω USB ή Thunderbolt.

Απαιτήσεις κατανομής Ubuntu

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι τα λειτουργικά συστήματα Linux χρειάζονται πολλαπλά διαμερίσματα για να τρέξουν στο καλύτερο δυνατό. ένα διαμέρισμα για χώρο ανταλλαγής δίσκων, ένα άλλο για το λειτουργικό σύστημα και ένα τρίτο για τα προσωπικά σας δεδομένα.

Ενώ το Ubuntu μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλαπλά κατατμήματα, είναι επίσης ικανό να εγκατασταθεί σε ένα μόνο διαμέρισμα, καθώς είναι η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε ένα διαμέρισμα swap αργότερα μέσα από το Ubuntu.

Γιατί να δημιουργήσετε μόνο ένα διαμέρισμα τώρα;

Θα χρησιμοποιήσουμε το βοηθητικό πρόγραμμα διαμέρισης δίσκων που περιλαμβάνεται στο Ubuntu για να δημιουργήσετε πραγματικά τον απαιτούμενο χώρο αποθήκευσης. Αυτό που χρειαζόμαστε για να μας κάνει το Mac Utility Disk είναι να καθορίσετε αυτό το χώρο, οπότε είναι εύκολο να επιλέξετε και να χρησιμοποιήσετε κατά την εγκατάσταση του Ubuntu. Σκεφτείτε έτσι: όταν φτάσουμε στο σημείο της εγκατάστασης του Ubuntu όπου έχει εκχωρηθεί ο χώρος δίσκου, δεν θέλουμε να επιλέξουμε τυχαία την υπάρχουσα μονάδα Mac OS ή οποιαδήποτε από τις μονάδες δεδομένων Mac OS που χρησιμοποιείτε, από τη δημιουργία ο χώρος θα διαγράψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την επιλεγμένη ένταση.

Αντ 'αυτού, θα δημιουργήσουμε έναν τόμο με ένα εύκολο να προσδιορίσουμε το όνομα, τη μορφή και το μέγεθος που θα ξεχωρίζουν όταν έρχεται χρόνος για να επιλέξετε έναν τόμο για την εγκατάσταση του Ubuntu.

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο δίσκου για να δημιουργήσετε το στόχο εγκατάστασης του Ubuntu

Υπάρχει μια ωραία εγγραφή που θα σας στείλουμε για να διαβάσετε ότι σας λέει τις λεπτομέρειες, βήμα προς βήμα, για τη μορφοποίηση και τη διαίρεση ενός τόμου χρησιμοποιώντας το Mac Utility Disk

Προειδοποίηση : Η κατάτμηση, η αλλαγή μεγέθους και η μορφοποίηση οποιουδήποτε δίσκου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τρέχον αντίγραφο ασφαλείας οποιωνδήποτε δεδομένων στις επιλεγμένες μονάδες δίσκου.

Συμβουλή : Εάν χρησιμοποιείτε μονάδα δίσκου Fusion , το Mac OS επιβάλλει ένα όριο δύο κατατμήσεων στον τόμο Fusion. Αν έχετε ήδη δημιουργήσει ένα διαμέρισμα Boot Camp Boot των Windows, δεν θα μπορείτε να προσθέσετε και ένα διαμέρισμα Ubuntu. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μια εξωτερική μονάδα δίσκου με το Ubuntu.

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα υπάρχον διαμέρισμα, ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους δύο οδηγούς για αλλαγή μεγέθους και διαμέρισης:

Βοήθεια δίσκου: Τρόπος αλλαγής μεγέθους ενός τόμου Mac (OS X El Capitan ή αργότερα)

Διαμερίστε μια μονάδα δίσκου με το Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου του OS X El Capitan

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρη τη μονάδα δίσκου για το Ubuntu, χρησιμοποιήστε τον οδηγό μορφοποίησης:

Μορφοποιήστε μια μονάδα δίσκου Mac χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου (OS X El Capitan ή νεότερη έκδοση)

Ανεξάρτητα από τους οδηγούς που χρησιμοποιείτε, θυμηθείτε ότι το σχήμα κατατμήσεων πρέπει να είναι GUID Partitioning Map και η μορφή μπορεί να είναι MS-DOS (FAT) ή ExFat. Η μορφή δεν έχει σημασία, αφού θα αλλάξει κατά την εγκατάσταση του Ubuntu. ο σκοπός του εδώ είναι μόνο να καταστήσει εύκολο να εντοπίσουμε ποιο δίσκο και διαμέρισμα που θα χρησιμοποιήσετε για το Ubuntu αργότερα στη διαδικασία εγκατάστασης.

Μια τελευταία σημείωση: Δώστε στον τόμο ένα νόημα, όπως το UBUNTU, και σημειώστε το μέγεθος του διαμερίσματος που δημιουργείτε. Και τα δύο στοιχεία θα βοηθήσουν στην αναγνώριση του τόμου αργότερα, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του Ubuntu.

Χρησιμοποιώντας το rEFInd ως Διευθυντή διπλής εκκίνησης

Το rEFInd επιτρέπει στο Mac να εκκινήσει από πολλαπλά λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των OS X, Ubuntu και άλλων. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Μέχρι στιγμής, εργαζόμαστε για να πάρουμε το Mac σας έτοιμο να δεχτεί το Ubuntu, καθώς επίσης προετοιμάζει ένα bootable installer που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη διαδικασία. Αλλά μέχρι στιγμής, έχουμε παραβλέψει αυτό που χρειάζεται για να είναι δυνατή η διπλή εκκίνηση του Mac σας στο Mac OS καθώς και το νέο λειτουργικό σύστημα του Ubuntu.

Εκπαιδευτές εκκίνησης

Το Mac σας είναι ήδη εξοπλισμένο με ένα διαχειριστή εκκίνησης που σας επιτρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα Mac ή Window που μπορούν να εγκατασταθούν στο Mac σας. Σε διάφορους οδηγούς, εξηγώ συνήθως πώς να καλέσετε τον διαχειριστή εκκίνησης κατά την εκκίνηση κρατώντας πατημένο το πλήκτρο επιλογής, όπως στον Οδηγό χρήσης του Βοηθητικού δίσκου OS X Recovery Disk Assistant .

Το Ubuntu έρχεται επίσης με το δικό του boot manager, που ονομάζεται GRUB (GRand Unified Boot Loader). Θα χρησιμοποιήσουμε το GRUB σύντομα, όταν θα τρέξουμε τη διαδικασία εγκατάστασης.

Και οι δύο διαχειριστές εκκίνησης που είναι διαθέσιμοι για χρήση μπορούν να χειριστούν τη διαδικασία διπλής εκκίνησης. στην πραγματικότητα μπορούν να χειριστούν πολλά περισσότερα OS από δύο μόνο. Αλλά ο διαχειριστής εκκίνησης του Mac δεν θα αναγνωρίσει το λειτουργικό σύστημα του Ubuntu χωρίς λίγη φευγαλέα και ο διαχειριστής εκκίνησης του GRUB απλά δεν μου αρέσει.

Επομένως, θα σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή εκκίνησης τρίτου μέρους που ονομάζεται rEFInd. Το rEFInd μπορεί να χειριστεί όλες τις ανάγκες εκκίνησης του Mac σας, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του Mac OS, του Ubuntu ή των Windows, εάν το έχετε εγκαταστήσει.

Εγκατάσταση του rEFInd

Το rEFInd είναι εύκολο στην εγκατάσταση. μια απλή εντολή τερματικού είναι το μόνο που χρειάζεται, τουλάχιστον αν χρησιμοποιείτε OS X Yosemite ή νωρίτερα. OS X El Capitan και αργότερα διαθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας που ονομάζεται SIP (System Integrity Protection). Με λίγα λόγια, το SIP εμποδίζει τους συνηθισμένους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών, να αλλάζουν αρχεία συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων προτιμήσεων και των φακέλων που χρησιμοποιεί το Mac OS για τον εαυτό του.

Ως διαχειριστής εκκίνησης, το rEFInd πρέπει να εγκατασταθεί μέσα σε περιοχές που προστατεύονται από το SIP, οπότε αν χρησιμοποιείτε το OS X El Capitan ή αργότερα, θα χρειαστεί να απενεργοποιήσετε το σύστημα SIP πριν προχωρήσετε.

Απενεργοποίηση του SIP

  1. Χρησιμοποιήστε τις οδηγίες που περιγράφονται παραπάνω, για να κάνετε επανεκκίνηση του Mac χρησιμοποιώντας το Recovery HD.
  2. Επιλέξτε Βοηθητικά προγράμματα > Τερματικό από τα μενού.
  3. Στο παράθυρο του τερματικού που ανοίγει, πληκτρολογήστε τα εξής:
    csrutil απενεργοποίηση
  4. Πατήστε Enter ή Επιστροφή .
  5. Κάντε επανεκκίνηση του Mac.
  6. Μόλις έχετε την επιφάνεια εργασίας Mac πίσω, ξεκινήστε το Safari και κατεβάστε το rEFInd από το SourceForge στο rEFInd beta, ένα βοηθητικό πρόγραμμα διαχείρισης boot του EFI.
  7. Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη, μπορείτε να την βρείτε σε ένα φάκελο με όνομα refind-bin-0.10.4. (Ο αριθμός στο τέλος του ονόματος του φακέλου μπορεί να αλλάξει καθώς απελευθερώνονται οι νέες εκδόσεις.) Ανοίξτε το φάκελο refind-bin-0.10.4.
  8. Launch Terminal, που βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  9. Τοποθετήστε το παράθυρο του τερματικού και το παράθυρο refind-bin-0.10.4 Finder έτσι ώστε να μπορούν να προβληθούν και τα δύο.
  10. Σύρετε το αρχείο με όνομα refind-install από το φάκελο refind-bin-0.10.4 στο παράθυρο του τερματικού.
  11. Στο παράθυρο του τερματικού, πατήστε Enter ή Return .
  12. Το rEFInd θα εγκατασταθεί στον Mac σας.

    Προαιρετικό αλλά συνιστάται :
    1. Ενεργοποιήστε ξανά το SIP εισάγοντας τα εξής στο τερματικό:
      επιτρέπουν τη λειτουργία csrutil
    2. Πατήστε Enter ή Επιστροφή .
  13. Κλείστε το τερματικό.
  14. Τερματίστε το Mac σας. (Μην επανεκκινήσετε, χρησιμοποιήστε την εντολή Τερματισμός λειτουργίας .)

Χρησιμοποιώντας τη μονάδα Live USB για να δοκιμάσετε το Ubuntu στο Mac σας

Το Live Ubuntu Desktop είναι ένας καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το Mac σας μπορεί να τρέξει το Ubuntu χωρίς πολλά προβλήματα. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Το Live USB για το Ubuntu που δημιουργήσαμε νωρίτερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μόνιμη εγκατάσταση του Ubuntu στο Mac σας, καθώς και για την δοκιμή του Ubuntu χωρίς την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Μπορείτε βεβαίως να μεταβείτε σε μια εγκατάσταση, αλλά θα σας συστήσω να δοκιμάσετε πρώτα το Ubuntu. Ο κύριος λόγος είναι ότι θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε προτού πραγματοποιήσετε πλήρη εγκατάσταση.

Ορισμένα από τα προβλήματα που μπορείτε να βρείτε περιλαμβάνουν την εγκατάσταση του Live USB που δεν λειτουργεί με την κάρτα γραφικών Mac. Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες Mac κατά την εγκατάσταση του Linux. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι το Wi-Fi ή το Bluetooth δεν λειτουργεί. Τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα μπορούν να διορθωθούν μετά την εγκατάσταση, αλλά η γνώση για αυτά πριν από καιρό σας επιτρέπει να κάνετε λίγη έρευνα από το γνωστό περιβάλλον Mac σας, να εντοπίσετε τα ζητήματα και πιθανόν να αποκτήσετε τους απαραίτητους οδηγούς ή τουλάχιστον να μάθετε από πού να τα πάρετε .

Δοκιμάζοντας το Ubuntu στο Mac σας

Πριν επιχειρήσετε να εκκινήσετε τη μονάδα Live USB που δημιουργήσατε, υπάρχει κάποια προετοιμασία για την εκτέλεση.

Εάν είστε έτοιμοι, ας δώσουμε την μπότα.

  1. Τερματίστε ή επανεκκινήστε το Mac. Εάν εγκαταστήσατε το rEFInd, ο διαχειριστής εκκίνησης θα εμφανιστεί αυτόματα. Εάν επιλέξετε να μην χρησιμοποιήσετε το rEFInd, μόλις το Mac αρχίσει να εκκινεί, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Option . Συνεχίστε να το κρατάτε μέχρι να δείτε τον διαχειριστή εκκίνησης του Mac να εμφανίσει μια λίστα με τις διαθέσιμες συσκευές από τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε.
  2. Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους για να επιλέξετε είτε την καταχώρηση εκκίνησης EFI \ boot \ ... ( rEFInd ) είτε την καταχώρηση EFI Drive ( διαχειριστής εκκίνησης Mac ) από τη λίστα.

    Συμβουλή : Εάν δεν βλέπετε EFI Drive ή Boot EFI \ boot \ ... στη λίστα, τερματίστε τη λειτουργία και βεβαιωθείτε ότι η Live USB μονάδα flash είναι συνδεδεμένη απευθείας με το Mac σας. Ίσως θελήσετε επίσης να καταργήσετε όλα τα περιφερειακά από το Mac, εκτός από το ποντίκι, το πληκτρολόγιο, τη μονάδα flash USB και την ενσύρματη σύνδεση Ethernet.
  3. Αφού επιλέξετε το εικονίδιο Boot EFI \ boot \ ... ή EFI Drive , πατήστε Enter ή Return στο πληκτρολόγιο.
  4. Το Mac σας θα εκκινήσει χρησιμοποιώντας τη μονάδα flash Live USB και θα παρουσιάσει τον διαχειριστή εκκίνησης GRUB 2. Θα δείτε μια βασική εμφάνιση κειμένου με τουλάχιστον τέσσερις καταχωρίσεις:
    • Δοκιμάστε το Ubuntu χωρίς να το εγκαταστήσετε.
    • Εγκαταστήστε το Ubuntu.
    • Εγκατάσταση OEM (για κατασκευαστές).
    • Ελέγξτε το δίσκο για ελαττώματα.
  5. Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους για να επιλέξετε Δοκιμάστε το Ubuntu χωρίς εγκατάσταση , στη συνέχεια πατήστε Enter ή Return .
  6. Η οθόνη θα πρέπει να σβήσει για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να εμφανιστεί μια οθόνη εκκίνησης του Ubuntu, ακολουθούμενη από την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu. Ο συνολικός χρόνος για αυτό πρέπει να είναι 30 δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά. Εάν περιμένετε περισσότερο από πέντε λεπτά, υπάρχει πιθανό πρόβλημα γραφικών.

    Συμβουλή : Αν η οθόνη σας παραμείνει μαύρη, δεν αφήνετε ποτέ την οθόνη εκκίνησης του Ubuntu ή η οθόνη δεν διαβάζεται, πιθανόν να έχετε πρόβλημα με το πρόγραμμα οδήγησης γραφικών. Μπορείτε να το διορθώσετε τροποποιώντας την εντολή φόρτωσης εκκίνησης του Ubuntu όπως περιγράφεται παρακάτω.

Τροποποίηση της εντολής φόρτωσης εκκίνησης GRUB

  1. Τερματίστε τον Mac σας πατώντας και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο P ower .
  2. Μόλις τερματιστεί ο Mac, κάντε επανεκκίνηση και επιστρέψτε στην οθόνη φόρτωσης εκκίνησης GRUB χρησιμοποιώντας τις παραπάνω οδηγίες.
  3. Επιλέξτε Δοκιμάστε το Ubuntu χωρίς να το εγκαταστήσετε , αλλά μην πιέσετε το πλήκτρο Enter ή Return. Αντ 'αυτού, πατήστε το πλήκτρο ' e 'για να εισάγετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας που θα σας επιτρέψει να κάνετε αλλαγές στις εντολές του φορτωτή εκκίνησης.
  4. Ο επεξεργαστής θα περιέχει μερικές γραμμές κειμένου. Πρέπει να τροποποιήσετε τη γραμμή που διαβάζει:
    linux /casper/vmlinuz.efi αρχείο = / cdrom / preseed / Ubuntu.seed boot = κασέτα ήρεμη εκκίνηση ---
  5. Μεταξύ των λέξεων 'splash' και '---' θα πρέπει να εισαγάγετε τα εξής:
    nomodeset
  6. Η γραμμή θα πρέπει να καταλήξει έτσι:
    linux /casper/vmlinuz.efi αρχείο = / cdrom / preseed / Ubuntu.seed boot = κασέτα ήσυχη splash nomodeset ---
  7. Για να κάνετε την επεξεργασία, χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους για να μετακινήσετε το δρομέα στη θέση αμέσως μετά τη λέξη splash, στη συνέχεια πληκτρολογήστε ' nomodeset ' χωρίς τις προσφορές. Θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος μεταξύ του splash και nomodeset καθώς και ένας χώρος μεταξύ nomodeset και ---.
  8. Μόλις η γραμμή φαίνεται σωστή, πατήστε F10 για εκκίνηση με τις νέες ρυθμίσεις.

Σημείωση : Οι αλλαγές που μόλις πραγματοποιήσατε δεν αποθηκεύονται. Χρησιμοποιούνται μόνο αυτή τη φορά. Σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την επιλογή "Δοκιμάστε το Ubuntu χωρίς εγκατάσταση" στο μέλλον, θα χρειαστεί να επεξεργαστείτε ξανά τη γραμμή.

Συμβουλή : Η προσθήκη "nomodeset" είναι η πιο κοινή μέθοδος διόρθωσης ενός προβλήματος γραφικών κατά την εγκατάσταση, αλλά δεν είναι η μόνη. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα προβολής, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

Προσδιορίστε τη μάρκα της κάρτας γραφικών που χρησιμοποιεί το Mac σας. Μπορείτε να το κάνετε επιλέγοντας Σχετικά με αυτό το Mac από το μενού της Apple. Αναζητήστε το κείμενο Γραφικά, σημειώστε τα χρησιμοποιούμενα γραφικά και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μία από τις παρακάτω τιμές αντί για 'nomodeset':

nvidia.modeset = 0

radeon.modeset = 0

intel.modeset = 0

Αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με την οθόνη, ελέγξτε τα φόρουμ του Ubuntu για προβλήματα με το συγκεκριμένο μοντέλο Mac.

Τώρα που έχετε μια ζωντανή έκδοση του Ubuntu που εκτελείται στον Mac σας, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί το δίκτυό σας WI-Fi, καθώς και το Bluetooth, αν χρειαστεί.

Εγκατάσταση του Ubuntu στο Mac σας

Αφού εντοπίσετε τον τόμο 200 GB που προηγουμένως διαμορφώσατε ως FAT32, μπορείτε να αλλάξετε το διαμέρισμα σε EXT4 και να ορίσετε το σημείο προσάρτησης ως Root (/) για την εγκατάσταση του Ubuntu στο Mac σας. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Μέχρι τώρα έχετε μια λειτουργική μονάδα Live USB flash που περιέχει το πρόγραμμα εγκατάστασης Ubuntu, το Mac σας έχει διαμορφωθεί με ένα διαμέρισμα που είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση του Ubuntu και ένα κνησμώδες δάκτυλο ποντικιού απλά περιμένει να κάνει κλικ στο εικονίδιο Εγκατάσταση Ubuntu που βλέπετε στο Live Επιφάνεια εργασίας του Ubuntu.

Εγκαταστήστε το Ubuntu

  1. Εάν είστε έτοιμοι, κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο Εγκατάσταση του Ubuntu .
  2. Επιλέξτε τη γλώσσα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  3. Αφήστε το πρόγραμμα εγκατάστασης να πραγματοποιήσει λήψη ενημερωμένων εκδόσεων όπως απαιτείται, τόσο για το λειτουργικό σύστημα Ubuntu όσο και για τα προγράμματα οδήγησης που μπορεί να χρειαστείτε. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου στις Εξελιγμένες ενημερώσεις λήψης κατά την εγκατάσταση του πλαισίου ελέγχου Ubuntu καθώς και στο λογισμικό Εγκατάσταση τρίτου κατασκευαστή για γραφικά και WI-FI hardware, Flash, MP3 και άλλα μέσα . Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  4. Το Ubuntu προσφέρει έναν αριθμό τύπων εγκατάστασης. Εφόσον επιθυμούμε να εγκαταστήσετε το Ubuntu σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα, επιλέξτε Κάτι άλλο από τη λίστα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  5. Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα παρουσιάσει μια λίστα με συσκευές αποθήκευσης συνδεδεμένες στον υπολογιστή σας Mac. Πρέπει να βρείτε τον τόμο που δημιουργήσατε χρησιμοποιώντας το Βοηθητικό πρόγραμμα Disk του Mac λίγο νωρίτερα. Επειδή τα ονόματα των συσκευών είναι διαφορετικά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μέγεθος και τη μορφή του τόμου που δημιουργήσατε. Μόλις εντοπίσετε τη σωστή ένταση, χρησιμοποιήστε το ποντίκι ή τα βέλη για να επισημάνετε το διαμέρισμα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Αλλαγή .

    Συμβουλή : Το Ubuntu εμφανίζει το μέγεθος του διαμερίσματος σε Megabyte (MB), ενώ το Mac εμφανίζει το μέγεθος ως Gigabytes (GB). 1 GB = 1000 MB
  6. Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού Χρήση ως: για να επιλέξετε το σύστημα αρχείων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Προτιμάμε το σύστημα αρχείου journaling ext4 .
  7. Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού Mount Point για να επιλέξετε "/" χωρίς τα εισαγωγικά. Αυτό ονομάζεται επίσης Root . Κάντε κλικ στο κουμπί OK .
  8. Ενδέχεται να ειδοποιηθείτε ότι η επιλογή ενός νέου μεγέθους διαμερίσματος πρέπει να γραφεί στο δίσκο. Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  9. Με το διαμέρισμα που μόλις τροποποιήσατε, επιλέξτε το κουμπί Εγκατάσταση τώρα .
  10. Ενδέχεται να ειδοποιηθείτε ότι δεν ορίσατε κανένα διαμέρισμα που θα χρησιμοποιηθεί για χώρο ανταλλαγής. Μπορείτε να προσθέσετε αργότερα χώρο swap. κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  11. Θα σας ειπωθεί ότι οι αλλαγές που κάνατε πρόκειται να δεσμευτούν στο δίσκο. κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  12. Επιλέξτε μια ζώνη ώρας από το χάρτη ή εισάγετε μια μεγάλη πόλη στο πεδίο. Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  13. Επιλέξτε τη διάταξη πληκτρολογίου και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  14. Ρυθμίστε το λογαριασμό χρήστη Ubuntu εισάγοντας το όνομά σας, ένα όνομα για τον υπολογιστή , ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης . Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια .
  15. Η διαδικασία εγκατάστασης θα ξεκινήσει, με μια γραμμή κατάστασης που εμφανίζει την πρόοδο.
  16. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί Επανεκκίνηση .

Θα πρέπει τώρα να έχετε εγκατεστημένη μια λειτουργική έκδοση του Ubuntu στο Mac σας.

Μετά την ολοκλήρωση της επανεκκίνησης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο διαχειριστής εκκίνησης rEFInd λειτουργεί τώρα και εμφανίζει το Mac OS, το Recovery HD και το λειτουργικό σύστημα Ubuntu. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε οποιοδήποτε από τα εικονίδια OS για να επιλέξετε το λειτουργικό σύστημα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Επειδή πιθανότατα έχετε φαγούρα να επιστρέψετε στο Ubuntu, κάντε κλικ στο εικονίδιο του Ubuntu .

Εάν μετά την επανεκκίνηση έχετε προβλήματα, όπως λείπουν ή μη λειτουργικές συσκευές (Wi-Fi, Bluetooth, εκτυπωτές, σαρωτές), μπορείτε να συμβουλευτείτε την κοινότητα του Ubuntu για συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία του υλικού σας.