Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου - Προσθήκη, διαγραφή και αλλαγή μεγέθους υφιστάμενων τόμων

Στις πρώτες μέρες του Mac, η Apple προμήθευσε δύο διαφορετικές εφαρμογές, το Drive Setup και το Disk First Aid για να φροντίζουν τις καθημερινές ανάγκες διαχείρισης των μονάδων Mac. Με την εμφάνιση του OS X, το Disk Utility έγινε η εφαρμογή go-to για να φροντίσει τις ανάγκες του δίσκου σας. Αλλά εκτός από το συνδυασμό δύο εφαρμογών σε ένα και την παροχή μιας πιο ομοιόμορφης διεπαφής, δεν υπήρχαν πολλά νέα χαρακτηριστικά για το χρήστη.

Αυτό άλλαξε με την κυκλοφορία του OS X Leopard (10.5), το οποίο περιελάμβανε μερικά αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά, συγκεκριμένα τη δυνατότητα προσθήκης, διαγραφής και αλλαγής μεγέθους των διαμερισμάτων σκληρού δίσκου χωρίς να διαγραφεί πρώτα ο σκληρός δίσκος. Αυτή η νέα δυνατότητα τροποποίησης του τρόπου διαμοιρασμού της μονάδας χωρίς την ανάγκη αναδιαμόρφωσης της μονάδας είναι μια από τις καλύτερες δυνατότητες του Disk Utility και εξακολουθεί να υπάρχει στην εφαρμογή μέχρι σήμερα.

01 του 06

Προσθήκη, αλλαγή μεγέθους και διαγραφή χωρισμάτων

Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Εάν χρειάζεστε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο διαμέρισμα ή θέλετε να διαιρέσετε μια μονάδα δίσκου σε πολλά τμήματα, μπορείτε να το κάνετε με το Disk Utility , χωρίς να χάσετε τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη μονάδα δίσκου.

Η αλλαγή μεγέθους των τόμων ή η προσθήκη νέων διαμερισμάτων με το Disk Utility είναι αρκετά απλή, αλλά πρέπει να γνωρίζετε τους περιορισμούς και των δύο επιλογών.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε την αλλαγή μεγέθους ενός υπάρχοντος τόμου, καθώς και τη δημιουργία και τη διαγραφή κατατμήσεων, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να χάσουμε υπάρχοντα δεδομένα.

Disk Utility και το OS X El Capitan

Εάν χρησιμοποιείτε το OS X El Capitan ή αργότερα, ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει ότι το Disk Utility υποβλήθηκε σε μια δραματική ανανέωση. Λόγω των αλλαγών, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες στο άρθρο: Disk Utility: Τρόπος αλλαγής μεγέθους ενός τόμου Mac (OS X El Capitan ή αργότερα) .

Αλλά δεν αλλάζει μόνο το μέγεθος ενός διαμερίσματος που έχει αλλάξει στην τελευταία έκδοση του Disk Utility. Για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το νέο Disk Utility, ρίξτε μια ματιά στο Χρήση του Βοηθητικού Disk Utility του OS X που περιλαμβάνει όλους τους οδηγούς τόσο για τις νέες όσο και για τις παλαιότερες εκδόσεις.

Disk Utility και OS X Yosemite και νωρίτερα

Εάν θέλετε να διαμοιραστείτε και να δημιουργήσετε τόμους σε σκληρό δίσκο που δεν περιέχει δεδομένα ή είστε διατεθειμένοι να διαγράψετε το σκληρό δίσκο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαμέρισης, ανατρέξτε στο Βοηθητικό πρόγραμμα Disk Utility - Partition your Hard Drive με το βοηθητικό πρόγραμμα Disk Utility .

Τι θα μάθετε

Ο, τι χρειάζεσαι

02 του 06

Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου - ορισμοί όρων διαμέρισης

Getty Images egortupkov

Το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου που περιλαμβάνεται στο OS X Leopard μέσω του OS X Yosemite διευκολύνει τη διαγραφή, τη διαμόρφωση, τη διαίρεση και τη δημιουργία τόμων και τη δημιουργία συνόλων RAID . Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ της διαγραφής και της μορφοποίησης και μεταξύ διαμερισμάτων και τόμων θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις διαδικασίες ευθεία.

Ορισμοί

03 του 06

Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου - Αλλαγή μεγέθους υπάρχοντος τόμου

Κάντε κλικ στη δεξιά κάτω γωνία της έντασης ήχου και σύρετε για να επεκτείνετε το παράθυρο. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Το Disk Utility σάς επιτρέπει να αλλάξετε το μέγεθος των υπάρχοντων τόμων χωρίς να χάσετε δεδομένα, αλλά υπάρχουν μερικοί περιορισμοί. Το Βοηθητικό πρόγραμμα δισκέτας μπορεί να μειώσει το μέγεθος οποιασδήποτε έντασης, αλλά μπορεί να αυξήσει το μέγεθος ενός τόμου μόνο εάν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος μεταξύ του τόμου που θέλετε να αναπτύξετε και του επόμενου διαμερίσματος στη μονάδα δίσκου.

Αυτό σημαίνει ότι η κατοχή αρκετού ελεύθερου χώρου σε μια μονάδα δίσκου δεν είναι η μοναδική προσοχή όταν θέλετε να αλλάξετε το μέγεθος ενός διαμερίσματος, σημαίνει ότι ο ελεύθερος χώρος πρέπει να είναι όχι μόνο φυσικά δίπλα, αλλά στη σωστή θέση στον υπάρχοντα χάρτη χωρισμάτων της μονάδας δίσκου.

Για πρακτικούς λόγους, αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε να αυξήσετε το μέγεθος ενός τόμου, ίσως χρειαστεί να διαγράψετε το διαμέρισμα κάτω από αυτόν τον όγκο. Θα χάσετε όλα τα δεδομένα στο διαμέρισμα που διαγράφετε ( γι 'αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει πρώτα αντίγραφα ασφαλείας για όλα ), αλλά μπορείτε να επεκτείνετε τον επιλεγμένο τόμο χωρίς να χάσετε κανένα από τα δεδομένα του.

Μεγέθυνση ενός τόμου

  1. Εκκινήστε το Disk Utility, το οποίο βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  2. Οι τρέχουσες μονάδες δίσκου και οι τόμοι θα εμφανιστούν σε ένα παράθυρο λίστας στην αριστερή πλευρά του παραθύρου Disk Utility. Οι φυσικές μονάδες δίσκου παρατίθενται με ένα εικονίδιο γενικού δίσκου, ακολουθούμενο από το μέγεθος, τη μάρκα και το μοντέλο της μονάδας δίσκου. Οι τόμοι παρατίθενται κάτω από τη συσχετιζόμενη φυσική μονάδα δίσκου.
  3. Επιλέξτε τη μονάδα δίσκου που σχετίζεται με τον όγκο που θέλετε να αναπτύξετε.
  4. Κάντε κλικ στην καρτέλα "Τμήμα".
  5. Επιλέξτε την ένταση που εμφανίζεται αμέσως κάτω από τον όγκο που θέλετε να αναπτύξετε.
  6. Κάντε κλικ στο σύμβολο '-' (μείον ή διαγράψετε) που βρίσκεται κάτω από τη λίστα του Συστήματος Συναλλαγών.
  7. Το Disk Utility θα εμφανίσει ένα φύλλο επιβεβαίωσης που θα περιέχει τον τόμο που πρόκειται να αφαιρέσετε. Βεβαιωθείτε ότι είναι η σωστή ένταση πριν πραγματοποιήσετε το επόμενο βήμα.
  8. Κάντε κλικ στο κουμπί "Κατάργηση".
  9. Επιλέξτε την ένταση που θέλετε να επεκτείνετε.
  10. Πιάστε την κάτω δεξιά γωνία της έντασης ήχου και σύρετε για να την αναπτύξετε. Αν προτιμάτε, μπορείτε να εισαγάγετε μια τιμή στο πεδίο 'Μέγεθος'.
  11. Κάντε κλικ στο κουμπί "Εφαρμογή".
  12. Το Disk Utility θα εμφανίσει ένα φύλλο επιβεβαίωσης που θα περιέχει τον τόμο που πρόκειται να αλλάξετε το μέγεθος.
  13. Κάντε κλικ στο κουμπί "Τμήμα".

Το Disk Utility θα αλλάξει το μέγεθος της επιλεγμένης κατάτμησης χωρίς να χάσει κανένα από τα δεδομένα της έντασης.

04 του 06

Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου - Προσθήκη νέας έντασης

Κλείστε και σύρετε το διαχωριστικό μεταξύ των δύο τόμων για να αλλάξετε τα μεγέθη τους. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Το Disk Utility σάς επιτρέπει να προσθέσετε έναν νέο τόμο σε ένα υπάρχον διαμέρισμα χωρίς να χάσετε οποιαδήποτε δεδομένα. Υπάρχουν, βεβαίως, ορισμένοι κανόνες που χρησιμοποιεί το Disk Utility κατά την προσθήκη νέου τόμου σε ένα υπάρχον διαμέρισμα, αλλά συνολικά, η διαδικασία είναι απλή και λειτουργεί καλά.

Όταν προσθέτετε έναν νέο τόμο, το Disk Utility θα προσπαθήσει να χωρίσει το επιλεγμένο διαμέρισμα στο μισό, αφήνοντας όλα τα υπάρχοντα δεδομένα στον αρχικό τόμο αλλά μειώνοντας το μέγεθος της έντασης κατά 50%. Εάν το μέγεθος των υφιστάμενων δεδομένων καταλαμβάνει περισσότερο από το 50% του χώρου του υπάρχοντος τόμου, το Disk Utility θα αλλάξει το μέγεθος της υπάρχουσας έντασης ώστε να συμπεριλάβει όλα τα τρέχοντα δεδομένα και στη συνέχεια να δημιουργήσει έναν νέο τόμο στον εναπομένοντα χώρο.

Ενώ είναι δυνατό να γίνει, δεν είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε ένα εξαιρετικά μικρό διαμέρισμα. Δεν υπάρχει κανένας σκληρός και γρήγορος κανόνας για ένα ελάχιστο μέγεθος διαμερίσματος. Απλά σκεφτείτε πώς θα εμφανιστεί το διαμέρισμα στο Disk Utility. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το διαμέρισμα μπορεί να είναι τόσο μικρό ώστε οι διαιρέτες ρύθμισης να είναι δύσκολες ή σχεδόν αδύνατες για χειρισμό.

Προσθέστε μια νέα ένταση ήχου

  1. Εκκινήστε το Disk Utility, το οποίο βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  2. Οι τρέχουσες μονάδες δίσκου και οι τόμοι θα εμφανιστούν σε ένα παράθυρο λίστας στην αριστερή πλευρά του παραθύρου Disk Utility. Δεδομένου ότι μας ενδιαφέρει να αναδιαχωρίσετε μια μονάδα δίσκου, θα πρέπει να επιλέξετε τη φυσική μονάδα που αναγράφεται με ένα εικονίδιο γενικού δίσκου, ακολουθούμενο από το μέγεθος, τη μάρκα και το μοντέλο της μονάδας δίσκου. Οι τόμοι παρατίθενται κάτω από τον αντίστοιχο σκληρό δίσκο τους.
  3. Επιλέξτε τη μονάδα δίσκου που σχετίζεται με τον όγκο που θέλετε να αναπτύξετε.
  4. Κάντε κλικ στην καρτέλα "Τμήμα".
  5. Επιλέξτε τον υπάρχοντα όγκο που θέλετε να χωρίσετε σε δύο τόμους.
  6. Κάντε κλικ στο πλήκτρο '+' (συν ή προσθήκη).
  7. Σύρετε το διαχωριστικό ανάμεσα στους δύο όγκους που προκύπτουν για να αλλάξετε τα μεγέθη τους ή επιλέξτε έναν τόμο και εισαγάγετε έναν αριθμό (σε GB) στο πεδίο 'Μέγεθος'.
  8. Το Βοηθητικό πρόγραμμα δισκέτας θα εμφανίσει δυναμικά το προκύπτον σχήμα τόμου και θα δείξει πώς θα ρυθμιστούν οι τόμοι μετά την εφαρμογή των αλλαγών.
  9. Για να απορρίψετε τις αλλαγές, κάντε κλικ στο κουμπί 'Επαναφορά'.
  10. Για να αποδεχτείτε τις αλλαγές και να αναδιαχωρίσετε τη μονάδα, κάντε κλικ στο κουμπί "Εφαρμογή".
  11. Το Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου θα εμφανίσει ένα φύλλο επιβεβαίωσης που θα αναφέρει τον τρόπο αλλαγής των τόμων.
  12. Κάντε κλικ στο κουμπί "Τμήμα".

05 του 06

Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου - Διαγραφή υφιστάμενων τόμων

Επιλέξτε το διαμέρισμα που θέλετε να διαγράψετε και κάντε κλικ στο σύμβολο μείον. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Εκτός από την προσθήκη τόμων, το Disk Utility μπορεί επίσης να διαγράψει υπάρχοντες τόμους. Όταν διαγράφετε έναν υπάρχοντα τόμο, τα σχετικά δεδομένα του θα χαθούν, αλλά το διάστημα που θα καταλάβετε θα απελευθερωθεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον νέο ελεύθερο χώρο για να αυξήσετε το μέγεθος της επόμενης έντασης.

Το αποτέλεσμα της διαγραφής ενός τόμου προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την ανάπτυξη ενός άλλου είναι ότι η θέση του στο χάρτη διαμέρισης είναι σημαντική. Για παράδειγμα, εάν μια μονάδα είναι χωρισμένη σε δύο τόμους με το όνομα vol1 και vol2, μπορείτε να διαγράψετε το vol2 και να αλλάξετε το μέγεθος vol1 για να αναλάβετε τον διαθέσιμο χώρο χωρίς να χάσετε τα δεδομένα του vol1. Το αντίθετο, ωστόσο, δεν είναι αλήθεια. Η διαγραφή του vol1 δεν θα επιτρέψει την επέκταση του vol2 για να γεμίσει η χρήση χώρου vol1 για να καταλάβει.

Κατάργηση υπάρχουσας έντασης ήχου

  1. Εκκινήστε το Disk Utility, το οποίο βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  2. Οι τρέχουσες μονάδες δίσκου και οι τόμοι θα εμφανιστούν σε ένα παράθυρο λίστας στην αριστερή πλευρά του παραθύρου Disk Utility. Οι μονάδες εμφανίζονται με ένα εικονίδιο γενικού δίσκου, ακολουθούμενο από το μέγεθος, τη μάρκα και το μοντέλο της μονάδας δίσκου. Οι τόμοι παρατίθενται κάτω από τη συσχετισμένη μονάδα δίσκου.
  3. Επιλέξτε τη μονάδα δίσκου που σχετίζεται με τον όγκο που θέλετε να αναπτύξετε.
  4. Κάντε κλικ στην καρτέλα "Τμήμα".
  5. Επιλέξτε τον υπάρχοντα τόμο που θέλετε να διαγράψετε.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί '-' (μείον ή διαγράψετε).
  7. Το Disk Utility θα εμφανίσει ένα φύλλο επιβεβαίωσης που θα καθορίζει τον τρόπο αλλαγής των τόμων.
  8. Κάντε κλικ στο κουμπί "Κατάργηση".

Το Disk Utility θα κάνει τις αλλαγές στον σκληρό δίσκο. Μόλις αφαιρεθεί η ένταση του ήχου, μπορείτε να επεκτείνετε την ένταση του ήχου ακριβώς πάνω από αυτό, μεταφέροντας απλά τη γωνία αλλαγής μεγέθους της. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα 'Αλλαγή μεγέθους υπάρχοντων τόμων' σε αυτόν τον οδηγό.

06 του 06

Βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου - Χρησιμοποιήστε τους τροποποιημένους τόμους σας

Μπορείτε να προσθέσετε το Disk Utility στη βάση του Mac σας για εύκολη πρόσβαση. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Το Disk Utility χρησιμοποιεί τις πληροφορίες διαμέρισης που παρέχετε για να δημιουργήσετε τόμους στους οποίους μπορεί να έχετε πρόσβαση και να χρησιμοποιήσετε το Mac. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία διαμέρισης, οι νέοι σας τόμοι πρέπει να τοποθετηθούν στην επιφάνεια εργασίας, έτοιμοι για χρήση.

Πριν κλείσετε το Disk Utility, ίσως θελήσετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να το προσθέσετε στο Dock , για να διευκολύνετε την πρόσβαση στην επόμενη φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.

Διατηρήστε το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου στο Dock

  1. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Disk Utility στο Dock. Μοιάζει με σκληρό δίσκο με στηθοσκόπιο στην κορυφή.
  2. Επιλέξτε "Keep in Dock" από το αναδυόμενο μενού.

Όταν τερματίσετε το Disk Utility, το εικονίδιο του θα παραμείνει στη βάση, για εύκολη πρόσβαση στο μέλλον.

Μιλώντας για εικονίδια, τώρα που έχετε τροποποιήσει τη δομή μονάδας δίσκου στον υπολογιστή σας Mac, μπορεί να είναι μια ευκαιρία να προσθέσετε λίγο προσωπική επαφή στην επιφάνεια εργασίας του Mac σας χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό εικονίδιο για κάθε νέο σας τόμο.

Μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες στον οδηγό Εξατομίκευση του Mac σας αλλάζοντας εικονίδια επιφάνειας εργασίας.