Χρησιμοποιήστε το τερματικό για τη δημιουργία και τη διαχείριση ενός RAID 0 (Striped) Array στο OS X

Νιώστε την ανάγκη για ταχύτητα; Από τις πρώτες μέρες του, το OS X έχει υποστηρίξει πολλούς τύπους RAID χρησιμοποιώντας appleRAID, λογισμικό που δημιούργησε η Apple. Το appleRAID είναι στην πραγματικότητα μέρος του diskutil, το εργαλείο γραμμής εντολών που χρησιμοποιείται για τη μορφοποίηση , τη διαμέριση και την επισκευή συσκευών αποθήκευσης σε Mac.

Μέχρι το OS X El Capitan , η υποστήριξη RAID ενσωματώθηκε στην εφαρμογή Disk Utility, η οποία σας επέτρεψε να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε τις συστοιχίες RAID χρησιμοποιώντας μια τυπική εφαρμογή Mac που ήταν εύκολη στη χρήση. Για κάποιο λόγο, η Apple έριξε την υποστήριξη RAID στην έκδοση El Capitan της εφαρμογής Disk Utility , αλλά κράτησε το appleRAID διαθέσιμο για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το Terminal και τη γραμμή εντολών.

01 από 04

Χρησιμοποιήστε το τερματικό για τη δημιουργία και τη διαχείριση ενός RAID 0 (Striped) Array στο OS X

Εξωτερικό περίβλημα RAID 5 δίσκων. Ροντέικ Τσεν | Getty Images

Ελπίζουμε ότι η κατάργηση της υποστήριξης RAID από το Disk Utility ήταν απλώς μια εποπτεία, πιθανώς λόγω χρονικών περιορισμών στη διαδικασία ανάπτυξης. Αλλά δεν αναμένουμε πραγματικά να δούμε την επιστροφή RAID στο Disk Utility οποτεδήποτε σύντομα.

Έτσι, με αυτό κατά νου, θα σας δείξω πώς να δημιουργήσετε νέες συστοιχίες RAID και πώς να διαχειριστείτε τόσο τις συστοιχίες RAID που δημιουργείτε όσο και τις προϋπάρχουσες από τις αρχικές εκδόσεις του OS X.

Το appleRAID υποστηρίζει τύπους RAID με ραβδωτές (RAID 0), κατοπτρισμένες (RAID 1) και συνεστραμμένους (επεκτατικούς ) . Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ενωμένες συστοιχίες RAID συνδυάζοντας τους βασικούς τύπους για να δημιουργήσετε νέες, όπως RAID 0 + 1 και RAID 10.

Αυτός ο οδηγός θα σας δώσει τα βασικά στοιχεία για τη δημιουργία και τη διαχείριση ενός πλαισίου RAID (RAID 0).

Τι χρειάζεστε για τη δημιουργία ενός RAID 0 Array

Δύο ή περισσότερες μονάδες δίσκου που μπορούν να αφιερωθούν ως φέτες στη συρραφή RAID.

Ένα τρέχον αντίγραφο ασφαλείας. η διαδικασία δημιουργίας μιας συστοιχίας RAID 0 θα διαγράψει όλα τα δεδομένα των μονάδων που χρησιμοποιούνται.

Περίπου 10 λεπτά από το χρόνο σας.

02 από 04

Χρήση της λίστας εντολών Δίσκου για να δημιουργήσετε ένα Ριπίδιο RAF για το Mac σας

γυρισμένη οθόνη από την Coyote Moon, Inc.

Χρησιμοποιώντας το Terminal για να δημιουργήσετε μια συστοιχία RAID 0, γνωστή και ως ριγωτή σειρά, είναι μια εύκολη διαδικασία που μπορεί να εκτελέσει οποιοσδήποτε χρήστης Mac. Δεν χρειάζονται ειδικές δεξιότητες, αν και μπορεί να βρείτε την εφαρμογή Terminal λίγο περίεργη, αν δεν την έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ πριν.

Πριν ξεκινήσουμε

Θα δημιουργήσουμε μια ράβδο RAID για να αυξήσουμε την ταχύτητα με την οποία τα δεδομένα μπορούν να γραφτούν και να διαβαστούν από μια συσκευή αποθήκευσης. Οι λωρίδες με λωρίδες παρέχουν αύξηση ταχύτητας, αλλά αυξάνουν επίσης την πιθανότητα αποτυχίας. Η αποτυχία οποιασδήποτε μονάδας δίσκου που δημιουργεί μια ριγωτή συστοιχία θα προκαλέσει την αποτυχία ολόκληρης της συστοιχίας RAID. Δεν υπάρχει μαγική μέθοδος για την ανάκτηση δεδομένων από μια αποτυχημένη διάταξη με ρίγες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε ένα πολύ καλό σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επαναφέρετε δεδομένα σε περίπτωση που προκύψει βλάβη της συστοιχίας RAID.

Ετοιμάζομαι

Σε αυτό το παράδειγμα, πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε δύο δίσκους ως φέτες της συστοιχίας RAID 0. Οι φέτες είναι ακριβώς η ονοματολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους μεμονωμένους τόμους που αποτελούν τα στοιχεία οποιασδήποτε συστοιχίας RAID.

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε περισσότερους από δύο δίσκους. η προσθήκη περισσότερων δίσκων θα αυξήσει την απόδοση όσο η διεπαφή μεταξύ των μονάδων δίσκου και του Mac σας μπορεί να υποστηρίξει την πρόσθετη ταχύτητα. Αλλά το παράδειγμά μας είναι για μια βασική ελάχιστη ρύθμιση δύο φετών για να φτιάξουμε τη συστοιχία.

Τι είδους μονάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν οποιοσδήποτε τύπος μονάδας δίσκου. σκληρούς δίσκους, SSD , ακόμα και μονάδες flash USB . Αν και δεν είναι αυστηρή απαίτηση του RAID 0, είναι καλή ιδέα οι δίσκοι να είναι ίδιοι, τόσο σε μέγεθος όσο και σε μοντέλο.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας πρώτα

Θυμηθείτε ότι η διαδικασία δημιουργίας της λωρίδας με ρίγες θα διαγράψει όλα τα δεδομένα στις μονάδες που θα χρησιμοποιηθούν. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τρέχον αντίγραφο ασφαλείας πριν ξεκινήσετε.

Δημιουργία του Striped Array Array

Είναι δυνατή η χρήση ενός διαμερίσματος από μια μονάδα δίσκου που έχει χωριστεί σε πολλαπλούς τόμους . Αλλά όσο είναι δυνατόν, δεν συνιστάται. Είναι καλύτερο να αφιερώσετε μια ολόκληρη μονάδα δίσκου ώστε να είναι μια φέτα στη συστοιχία RAID και αυτή είναι η προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε σε αυτόν τον οδηγό.

Εάν οι μονάδες δίσκου που σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη ως ένας τόμος χρησιμοποιώντας το OS X Extended (Journaled) ως σύστημα αρχείων, χρησιμοποιήστε έναν από τους παρακάτω οδηγούς:

Μορφοποιήστε μια μονάδα δίσκου Mac χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου (OS X El Capitan ή νεότερη έκδοση)

Μορφοποιήστε τη μονάδα δίσκου Mac χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου (OS X Yosemite ή παλιότερη έκδοση)

Μόλις διαμορφωθούν κατάλληλα οι δίσκοι, ήρθε η ώρα να τα συνδυάσετε στη συστοιχία RAID.

  1. Launch Terminal, που βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  2. Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στη γραμμή εντολών στο Τερματικό. Μπορείτε να αντιγράψετε / επικολλήσετε την εντολή για να κάνετε τη διαδικασία λίγο πιο εύκολη:
    λίστα δίσκων
  3. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το Terminal να εμφανίζει όλες τις μονάδες δίσκου που είναι συνδεδεμένες στο Mac σας, μαζί με τα αναγνωριστικά μονάδων δίσκου που θα χρειαστούμε κατά τη δημιουργία της συστοιχίας RAID. Οι μονάδες δίσκου θα εμφανίζονται από το σημείο εισαγωγής αρχείων, συνήθως / dev / disk0 ή / dev / disk1. Κάθε μονάδα θα εμφανίζει μεμονωμένα διαμερίσματα, μαζί με το μέγεθος του διαμερίσματος και το αναγνωριστικό (το όνομα).

Το αναγνωριστικό ενδέχεται να μην είναι το ίδιο με το όνομα που χρησιμοποιήσατε όταν μορφοποιήσατε τις μονάδες δίσκου σας. Για παράδειγμα, διαμορφώσαμε δύο δίσκους, δίνοντάς τους το όνομα Slice1 και Slice2. Στην παραπάνω εικόνα, μπορείτε να δείτε ότι το αναγνωριστικό Slice1 είναι disk2s2, και το Slice2's είναι disk3s2. Είναι το αναγνωριστικό που θα χρησιμοποιήσουμε στην επόμενη σελίδα για να δημιουργήσουμε πραγματικά τη συστοιχία RAID 0.

03 του 04

Δημιουργήστε μια ράβδη σειρά RAID στο OS X χρησιμοποιώντας τον τερματικό

Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Μέχρι στιγμής, έχουμε περάσει αυτό που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε μια συστοιχία RAID 0 χρησιμοποιώντας το Terminal και χρησιμοποιήσατε την εντολή listtil για να λάβετε μια λίστα με τις συνδεδεμένες μονάδες που είναι συνδεδεμένες στο Mac σας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε αυτήν τη λίστα για να βρούμε τα ονόματα των αναγνωριστικών που σχετίζονται με τις μονάδες που σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε στο striped RAID. Αν χρειαστεί, μπορείτε να επιστρέψετε στη σελίδα 1 ή στη σελίδα 2 αυτού του οδηγού για να καλύψετε τη διαφορά.

Εάν είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε τη συστοιχία RAID με λωρίδες, ας ξεκινήσουμε.

Εντολή τερματικού για τη δημιουργία ενός πλαισίου RAID Array για Mac

  1. Ο τερματικός σταθμός πρέπει να είναι ακόμα ανοιχτός. εάν όχι, ξεκινήστε την εφαρμογή Terminal που βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  2. Στη σελίδα 2, μάθαμε ότι τα αναγνωριστικά για τις μονάδες δίσκων που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε είναι disks2s2 και disk3s2. Τα αναγνωριστικά σας ενδέχεται να είναι διαφορετικά, οπότε φροντίστε να αντικαταστήσετε τα αναγνωριστικά παραδειγμάτων μας στην παρακάτω εντολή με τα σωστά για το Mac σας.
  3. Προειδοποίηση: Η διαδικασία δημιουργίας της συστοιχίας RAID 0 θα διαγράψει οποιοδήποτε και όλο το περιεχόμενο που βρίσκεται επί του παρόντος στις μονάδες δίσκου που θα απαρτίζουν τη συστοιχία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα τρέχον αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων, αν χρειαστεί.
  4. Η εντολή που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε έχει την ακόλουθη μορφή:
    Diskutil appleRAID δημιουργία λωρίδας NameofStripedArray Fileformat DiskIdentifiers
  5. NameofStripedArray είναι το όνομα του πίνακα που θα εμφανιστεί όταν τοποθετηθεί στην επιφάνεια εργασίας του Mac σας.
  6. Το FileFormat είναι η μορφή που θα χρησιμοποιηθεί όταν δημιουργηθεί ο πίνακας με ρίγες. Για χρήστες Mac, αυτό πιθανόν να είναι hfs +.
  7. DiskIdentifers είναι τα ονόματα των αναγνωριστικών που ανακαλύψαμε στη σελίδα 2 χρησιμοποιώντας την εντολή listtil.
  8. Εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή στη γραμμή εντολών του τερματικού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αλλάξει τα αναγνωριστικά της μονάδας δίσκου ώστε να ταιριάζει με τη συγκεκριμένη σας κατάσταση, καθώς και το όνομα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τη συστοιχία RAID. Η παρακάτω εντολή μπορεί να αντιγραφεί / επικολληθεί στο Terminal. Μια εύκολη μέθοδος για να γίνει αυτό είναι να κάνετε τριπλό κλικ σε μία από τις λέξεις της εντολής. αυτό θα προκαλέσει την επιλογή ολόκληρου του κειμένου εντολών. Στη συνέχεια, μπορείτε να αντιγράψετε / επικολλήσετε την εντολή στο Terminal:
    Diskutil appleRAID δημιουργήσει λωρίδα FastFred HFS + disk2s2 disk3s2
  9. Το τερματικό θα εμφανίσει τη διαδικασία κατασκευής του πίνακα. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, ο νέος πίνακας RAID θα τοποθετηθεί στην επιφάνεια εργασίας σας και το Terminal θα εμφανίσει το ακόλουθο κείμενο: "Ολοκληρώθηκε η λειτουργία RAID".

Όλοι είστε έτοιμοι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το γρήγορο νέο RAID.

04 του 04

Διαγράψτε μια σειρά Striped RAID χρησιμοποιώντας το τερματικό στο OS X

Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Τώρα που έχετε δημιουργήσει έναν πίνακα με ράγες RAID για το Mac σας, σε κάποιο σημείο πιθανότατα θα βρείτε την ανάγκη να το διαγράψετε. Για άλλη μια φορά, η εφαρμογή Terminal σε συνδυασμό με το εργαλείο γραμμής εντολών disktil μπορούν να σας αφήσουν να διαγράψετε τη συστοιχία RAID 0 και να επιστρέψετε κάθε φέτα RAID για χρήση ως μεμονωμένοι τόμοι στο Mac.

Διαγραφή μιας διάταξης RAID 0 χρησιμοποιώντας το τερματικό

Προειδοποίηση : Η διαγραφή της συστοιχίας σας με ριγέ θα προκαλέσει τη διαγραφή όλης της ημερομηνίας στο RAID. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε αντίγραφο ασφαλείας πριν συνεχίσετε .

  1. Εκκινήστε την εφαρμογή Terminal που βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  2. Η εντολή διαγραφής RAID απαιτεί μόνο το όνομα RAID, το οποίο είναι το ίδιο με το όνομα του πίνακα όταν είναι τοποθετημένο στην επιφάνεια εργασίας του Mac. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιήσετε την εντολή λίστας disktil όπως κάναμε στη σελίδα 2 του παρόντος οδηγού.
  3. Το παράδειγμά μας για τη δημιουργία μιας συστοιχίας RAID 0 είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά RAID που ονομάζεται FastFred, επρόκειτο να χρησιμοποιήσει το ίδιο παράδειγμα για τη διαγραφή του πίνακα.
  4. Στη γραμμή τερματικού πληκτρολογήστε τα παρακάτω, βεβαιωθείτε ότι και αντικαταστήστε το FastFred με το όνομα της λωρίδας RAID που θέλετε να διαγράψετε. Μπορείτε να κάνετε τριπλό κλικ σε μία από τις λέξεις στην εντολή για να επιλέξετε ολόκληρη τη γραμμή εντολών και στη συνέχεια να αντιγράψετε / επικολλήσετε την εντολή στο τερματικό:
    Discutil AppleRAID διαγράψτε το FastFred
  5. Τα αποτελέσματα της εντολής διαγραφής θα είναι να αποσυνδέσετε τη συστοιχία RAID 0, να πάρετε το RAID εκτός σύνδεσης, να σπάσετε το RAID στα επιμέρους στοιχεία του. Αυτό που δεν συμβαίνει είναι επίσης σημαντικό οι μεμονωμένοι δίσκοι που συγκροτούν τη συστοιχία να μην επανατοποθετηθούν ή να μορφοποιηθούν σωστά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Disk Utility για να αναδιαμορφώσετε τις μονάδες δίσκου έτσι ώστε να είναι και πάλι χρησιμοποιήσιμες στο Mac σας.