Ρύθμιση του εξυπηρετητή Lion του OS X - Άνοιγμα των χρηστών του καταλόγου και του δικτύου

01 από 03

Ρύθμιση του εξυπηρετητή Lion του OS X - Άνοιγμα των χρηστών του καταλόγου και του δικτύου

Χρήστες δικτύου, όπως υποδεικνύεται από τον πλανήτη δίπλα στο όνομα του χρήστη. Ευγενική προσφορά της Coyote Moon, Inc.

Το OS X Lion Server περιλαμβάνει υποστήριξη για το Open Directory, μια υπηρεσία που πρέπει να είναι σε θέση και να λειτουργεί για πολλές άλλες υπηρεσίες Lion να λειτουργούν σωστά. Γι 'αυτό ένα από τα πρώτα πράγματα που σας προτείνω να κάνετε με το Lion Server είναι να δημιουργήσετε έναν διαχειριστή του Open Directory, να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία και, αν το επιθυμείτε, να προσθέσετε χρήστες και ομάδες δικτύου.

Εάν αναρωτιέστε τι είναι το Open Directory και ποια είναι η χρήση του, διαβάστε το. διαφορετικά, μπορείτε να μεταβείτε στη σελίδα 2.

Ανοίξτε τον κατάλογο

Ο Open Directory είναι μια από τις πολλές μεθόδους παροχής υπηρεσιών καταλόγου. Μπορεί να έχετε ακούσει κάποια από τα άλλα, όπως το Active Directory της Microsoft και το LDAP (Lightweight Directory Access Protocol). Μια υπηρεσία καταλόγου αποθηκεύει και οργανώνει σύνολα δεδομένων τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από συσκευές.

Αυτός είναι ένας πολύ απλός ορισμός, οπότε ας δούμε μια κοινή χρήση που θα αφορούσε το Lion Server και μια ομάδα δικτυακών Mac. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σπίτι ή ένα μικρό δίκτυο επιχειρήσεων. για αυτό το παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα οικιακό δίκτυο. Φανταστείτε ότι έχετε υπολογιστές Mac στη κουζίνα, τη μελέτη και την αίθουσα ψυχαγωγίας σας, καθώς και ένα φορητό Mac που κινείται γύρω από την ανάγκη. Υπάρχουν τρία άτομα που χρησιμοποιούν τακτικά τους Mac. Δεδομένου ότι τουλάχιστον οι υπολογιστές στο σπίτι θεωρούνται ότι ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο άτομο, θα λέμε ότι ο Mac στη μελέτη είναι ο Tom's, ο φορητός υπολογιστής είναι ο Mary's, ο Mac στην κουζίνα είναι ο Molly's και ο ψυχαγωγικός υπολογιστής Mac, τον οποίο όλοι χρησιμοποιεί ένα κοινό λογαριασμό χρήστη που ονομάζεται ψυχαγωγία.

Εάν ο Τομ πρέπει να χρησιμοποιήσει το φορητό, η Mary μπορεί να τον αφήσει να χρησιμοποιήσει το λογαριασμό του ή έναν λογαριασμό επισκέπτη για να συνδεθεί. Ακόμα καλύτερα, το φορητό μπορεί να έχει λογαριασμούς χρήστη τόσο για τον Tom όσο και για τη Mary, οπότε ο Tom μπορεί να συνδεθεί με το δικό του λογαριασμό. Το πρόβλημα είναι ότι όταν ο Tom καταγράφει τον Mac της Mary, ακόμα και με το δικό του λογαριασμό, τα δεδομένα του δεν είναι εκεί. Τα μηνύματά του, οι σελιδοδείκτες του ιστού και άλλα δεδομένα αποθηκεύονται στο Mac του στη μελέτη. Ο Tom μπορεί να αντιγράψει τα αρχεία που χρειάζονται από το Mac του στο Mac της Mary, αλλά τα αρχεία σύντομα θα είναι ξεπερασμένα. Μπορεί να χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία συγχρονισμού, αλλά ακόμα και τότε μπορεί να χρειαστεί να περιμένει για ενημερώσεις.

Χρήστες Δικτύου

Μια καλύτερη λύση θα ήταν αν ο Tom θα μπορούσε να συνδεθεί σε οποιοδήποτε Mac στο σπίτι και να έχει πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα. Η Μαρία και η Μόλυ όπως αυτή η ιδέα, και θέλουν και σε αυτό, επίσης.

Μπορούν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο χρησιμοποιώντας το Open Directory για τη δημιουργία λογαριασμών χρηστών που βασίζονται στο δίκτυο. Οι πληροφορίες λογαριασμού για τους χρήστες του δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων χρηστών, των κωδικών πρόσβασης και της τοποθεσίας του οικείου καταλόγου του χρήστη, αποθηκεύονται στο διακομιστή Lion. Τώρα όταν οι Tom, Mary ή Molly συνδεθούν με οποιοδήποτε Mac στο σπίτι, οι πληροφορίες λογαριασμού τους παρέχονται από το Mac που εκτελεί την υπηρεσία Open Directory. Επειδή ο αρχικός κατάλογος και όλα τα προσωπικά δεδομένα μπορούν τώρα να αποθηκευτούν οπουδήποτε, οι Tom, Mary και Molly έχουν πάντα πρόσβαση σε όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα, τους σελιδοδείκτες του προγράμματος περιήγησης και τα έγγραφα στα οποία εργάζονται, από οποιονδήποτε Mac στο σπίτι. Αρκετά χαριτωμένο.

02 του 03

Ρύθμιση παραμέτρων του Open Directory στον διακομιστή Lion

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό διαχειριστή του Open Directory. Ευγενική προσφορά της Coyote Moon, Inc.

Για να μπορέσετε να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε λογαριασμούς δικτύου, πρέπει να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία Open Directory. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό διαχειριστή του Open Directory, να διαμορφώσετε μια δέσμη παραμέτρων καταλόγου, να ρυθμίσετε τις συμβολοσειρές αναζήτησης ... καλά, μπορεί να πάρει λίγο περίπλοκο. Στην πραγματικότητα, ενώ χρησιμοποιείτε το Open Directory είναι αρκετά εύκολο, η δημιουργία του ήταν πάντα ένα σημείο προβλημάτων για τους νέους διαχειριστές του OS X Server, τουλάχιστον σε προηγούμενες εκδόσεις του OS X Server.

Το Lion Server, ωστόσο, σχεδιάστηκε για ευκολία χρήσης τόσο για τους τελικούς χρήστες όσο και για τους διαχειριστές. Μπορείτε ακόμα να ρυθμίσετε όλες τις υπηρεσίες χρησιμοποιώντας αρχεία κειμένου και τα παλαιότερα εργαλεία διαχείρισης διακομιστών, αλλά το Lion σάς δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε μια απλούστερη προσέγγιση και έτσι θα προχωρήσουμε.

Δημιουργία διαχειριστή ανοικτού καταλόγου

  1. Ξεκινήστε ξεκινώντας την εφαρμογή Server , που βρίσκεται στο Applications, Server.
  2. Ενδέχεται να σας ζητηθεί να επιλέξετε το Mac που εκτελεί το διακομιστή Lion που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Υποθέτουμε ότι ο διακομιστής Lion τρέχει στο Mac που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή. Επιλέξτε Mac από τη λίστα και κάντε κλικ στο Continue.
  3. Προσθέστε το όνομα και τον κωδικό πρόσβασης του διαχειριστή του Lion Server (αυτά δεν είναι το admin και ο κωδικός πρόσβασης του Open Directory που θα δημιουργήσετε λίγο). Κάντε κλικ στο κουμπί Σύνδεση.
  4. Η εφαρμογή διακομιστή θα ανοίξει. Επιλέξτε "Διαχείριση λογαριασμών δικτύου" από το μενού "Διαχείριση".
  5. Ένα αναπτυσσόμενο φύλλο θα σας συμβουλεύσει ότι πρόκειται να διαμορφώσετε το διακομιστή σας ως κατάλογο δικτύου. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  6. Θα σας ζητηθεί να δώσετε πληροφορίες για το λογαριασμό του νέου διαχειριστή του καταλόγου. Θα χρησιμοποιήσουμε το προεπιλεγμένο όνομα λογαριασμού, το οποίο είναι diradmin. Εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης για το λογαριασμό και, στη συνέχεια, εισάγετε τον ξανά για να το επιβεβαιώσετε. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  7. Θα σας ζητηθεί να καταχωρίσετε πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση. Αυτό είναι το όνομα που θα εμφανιστεί στους χρήστες του λογαριασμού δικτύου. Ο σκοπός του ονόματος είναι να επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίζουν τη σωστή υπηρεσία Open Directory σε δίκτυο που εκτελεί πολλαπλές υπηρεσίες καταλόγου. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για αυτό στο σπίτι μας ή στο δίκτυο μικρών επιχειρήσεων, αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα χρήσιμο όνομα. Παρεμπιπτόντως, μου αρέσει να δημιουργώ ένα όνομα που δεν έχει κενά ή ειδικούς χαρακτήρες. Αυτή είναι μόνο η δική μου προσωπική προτίμηση, αλλά μπορεί επίσης να κάνει ευκολότερα όλα τα προηγμένα καθήκοντα διαχείρισης κάτω από το δρόμο.
  8. Καταχωρίστε το όνομα του οργανισμού.
  9. Εισαγάγετε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζεται με τον διαχειριστή του καταλόγου, οπότε ο διακομιστής μπορεί να στείλει ηλεκτρονικά μηνύματα κατάστασης στον εν λόγω διαχειριστή. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.
  10. Η διαδικασία εγκατάστασης του καταλόγου θα επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που δώσατε. Εάν είναι σωστό, κάντε κλικ στο κουμπί Ρύθμιση. διαφορετικά, κάντε κλικ στο κουμπί Πίσω για να κάνετε οποιεσδήποτε διορθώσεις.

Ο βοηθός εγκατάστασης του Open Directory θα κάνει το υπόλοιπο έργο, διαμορφώνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες καταλόγου, δημιουργώντας διαδρομές αναζήτησης κ.λπ. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο από ό, τι ήταν και δεν ήταν πια γεμάτο με κίνδυνο ή τουλάχιστον την πιθανότητα Open Ο κατάλογος δεν λειτουργεί σωστά και απαιτεί λίγες ώρες για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

03 του 03

Χρησιμοποιώντας Λογαριασμούς Δικτύου - Συνδέστε τους Πελάτες του OS X με το Διακομιστή σας

Κάντε κλικ στο κουμπί Συμμετάσχετε δίπλα στο διακομιστή λογαριασμού δικτύου. Ευγενική προσφορά της Coyote Moon, Inc.

Σε προηγούμενα βήματα, εξηγήσαμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Open Directory σε διακομιστή σπιτιού ή μικρής επιχείρησης και σας δείξαμε πώς να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία. Τώρα ήρθε η ώρα να δεσμεύσετε τους υπολογιστές-πελάτες σας Mac στο διακομιστή σας Lion.

Η δέσμευση είναι η διαδικασία ρύθμισης των Mac που εκτελούν την έκδοση προγράμματος-πελάτη OS X για να αναζητήσουν στον διακομιστή σας για υπηρεσίες καταλόγου. Μόλις συνδεθεί ένας Mac με το διακομιστή, μπορείτε να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας ένα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης δικτύου και να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του οικείου φακέλου, ακόμα και αν ο οικ. Φάκελός σας δεν βρίσκεται σε αυτόν τον Mac.

Σύνδεση σε διακομιστή λογαριασμού δικτύου

Μπορείτε να δεσμεύσετε διάφορες εκδόσεις των χρηστών του OS X στο διακομιστή Lion. Θα χρησιμοποιήσουμε έναν πελάτη Lion σε αυτό το παράδειγμα, αλλά η μέθοδος είναι περίπου η ίδια ανεξάρτητα από την έκδοση του OS X που χρησιμοποιείτε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μερικά ονόματα είναι ελαφρώς διαφορετικά, αλλά η διαδικασία πρέπει να είναι αρκετά κοντά ώστε να λειτουργήσει.

Στον πελάτη Mac:

  1. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Dock ή επιλέγοντας System Preferences (Προτιμήσεις συστήματος) από το μενού της Apple.
  2. Στην ενότητα Σύστημα, κάντε κλικ στο εικονίδιο Χρήστες και ομάδες (ή στο εικονίδιο Λογαριασμοί σε παλαιότερες εκδόσεις του OS X).
  3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο κλειδώματος, που βρίσκεται στην κάτω αριστερή γωνία. Όταν σας ζητηθεί, δώστε ένα όνομα διαχειριστή και κωδικό πρόσβασης και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Ξεκλείδωμα.
  4. Στο παράθυρο αριστερού παραθύρου του παραθύρου Χρήστες και ομάδες, κάντε κλικ στο στοιχείο Επιλογές σύνδεσης.
  5. Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού για να ορίσετε την επιλογή Αυτόματη σύνδεση σε "Απενεργοποίηση".
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί Συμμετάσχετε δίπλα στο διακομιστή λογαριασμού δικτύου.
  7. Ένα φύλλο θα πέσει κάτω, λέγοντάς σας να εισαγάγετε τη διεύθυνση ενός διακομιστή Open Directory. Θα δείτε επίσης ένα τρίγωνο αποκάλυψης στα αριστερά του πεδίου διεύθυνσης. Κάντε κλικ στο τρίγωνο αποκάλυψης, επιλέξτε το όνομα του διακομιστή Lion από τη λίστα και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί OK.
  8. Ένα φύλλο θα πέσει κάτω, ζητώντας αν θέλετε να εμπιστευτείτε τα πιστοποιητικά SSL (Secure Sockets Layer) που εκδίδει ο επιλεγμένος διακομιστής. Κάντε κλικ στο κουμπί Trust.
  9. Αν δεν έχετε ρυθμίσει ακόμη το διακομιστή Lion για να χρησιμοποιήσετε SSL , πιθανόν να δείτε μια προειδοποίηση που σας ενημερώνει ότι ο διακομιστής δεν παρέχει ασφαλή σύνδεση και ρωτάτε αν θέλετε να συνεχίσετε. Μην ανησυχείτε για αυτή την προειδοποίηση. μπορείτε να ρυθμίσετε τα πιστοποιητικά SSL στον διακομιστή σας σε μεταγενέστερη ημερομηνία, εάν τα χρειάζεστε. Κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.
  10. Το Mac σας θα αποκτήσει πρόσβαση στον διακομιστή, θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα δεδομένα και στη συνέχεια το αναπτυσσόμενο φύλλο θα εξαφανιστεί. Εάν όλα πήγαν καλά και θα έπρεπε, τότε θα δείτε μια πράσινη κουκκίδα και το όνομα του διακομιστή σας Lion που αναγράφεται αμέσως μετά το στοιχείο του λογαριασμού Network Account Server.
  11. Μπορείτε να κλείσετε τις Προτιμήσεις συστήματος του Mac.

Επαναλάβετε τα βήματα αυτής της ενότητας για κάθε πρόσθετο Mac που θέλετε να συνδέσετε με το διακομιστή Lion. Θυμηθείτε ότι η σύνδεση ενός Mac με το διακομιστή δεν σας εμποδίζει να χρησιμοποιήσετε τοπικούς λογαριασμούς σε αυτό το Mac. σημαίνει απλώς ότι μπορείτε επίσης να συνδεθείτε με λογαριασμούς δικτύου.

Αυτός είναι ο οδηγός για τη δημιουργία του Open Directory στο διακομιστή σας Lion. Ωστόσο, προτού μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τους λογαριασμούς δικτύου, θα πρέπει να ρυθμίσετε χρήστες και ομάδες στο διακομιστή σας. Θα το καλύψουμε στον επόμενο οδηγό για τη δημιουργία του διακομιστή Lion.