Εισαγωγή στη διαχείριση του διακομιστή σας Lion του OS X

01 του 06

Χρήση της εφαρμογής διακομιστή - Εισαγωγή στη διαχείριση του διακομιστή σας Lion του OS X

Η εφαρμογή διακομιστή κάνει περισσότερα από εγκατάσταση του OS Lion Server. μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως το προεπιλεγμένο εργαλείο διαχείρισης για τη διαμόρφωση του διακομιστή Lion αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Η εφαρμογή διακομιστή είναι μόνο ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία διαχείρισης για εργασία με το OS X Lion Server . Οι άλλοι (Διαχειριστής διακομιστή, Διαχειριστής ομάδας εργασίας, Παρακολούθηση διακομιστή, Βοηθητικό πρόγραμμα συστήματος, Podcast συνθέτης και διαχειριστής Xgrid) περιλαμβάνονται όλα στα εργαλεία διαχείρισης διακομιστών 10.7, τα οποία διατίθενται ως χωριστή λήψη από τον ιστότοπο της Apple.

Τα εργαλεία διαχειριστή διακομιστών είναι τα τυπικά εργαλεία διαχείρισης που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές διακομιστή με προηγούμενες εκδόσεις του OS X Server. Παρέχουν προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης, επιτρέποντάς σας να ρυθμίσετε, να διαμορφώσετε και να ελέγξετε το OS X Lion Server σε πολύ πιο λεπτομερές επίπεδο. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται δελεαστικό, η εφαρμογή Server που περιλαμβάνεται ως μέρος του OS X Lion Server παρέχει μια διασύνδεση που είναι ευκολότερη στη χρήση και μπορεί να εξυπηρετήσει τις περισσότερες ανάγκες του διακομιστή, ακόμη και αν έχετε λίγο ή και καθόλου φόντο στη διαχείριση ή ρύθμιση διακομιστών . Αυτό κάνει την εφαρμογή Server ιδανικό μέρος για να ξεκινήσετε αν είστε νέος για να δουλέψετε με το OS X Lion Server. είναι επίσης καλό για έμπειρους χρήστες διακομιστών που χρειάζονται απλά μια γρήγορη και απλή εγκατάσταση.

Εάν δεν έχετε ήδη κατεβάσει και εγκαταστήσει το OS X Server, θα ήταν ίσως καλή ιδέα να ξεκινήσετε με:

Εγκατάσταση διακομιστή Lion του Mac OS X

Μόλις εγκαταστήσετε το OS X Lion Server, ας προχωρήσουμε στη χρήση της εφαρμογής Server.

02 του 06

Χρήση της εφαρμογής Lion Server - Εισαγωγή στη διεπαφή εφαρμογής διακομιστή

Η διασύνδεση εφαρμογής διακομιστή χωρίζεται σε τρεις κύριους πίνακες: το παράθυρο λίστας, το παράθυρο εργασίας και το παράθυρο του επόμενου βήματος. Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Η εφαρμογή διακομιστή είναι στην πραγματικότητα το ίδιο πρόγραμμα διακομιστή που χρησιμοποιήσατε για την εγκατάσταση του OS X Lion Server. Θα το βρείτε στον κατάλογο εφαρμογών σας, με το ξεχωριστά αποκαλυπτικό όνομα του διακομιστή.

Όταν ξεκινήσετε την εφαρμογή Server, θα παρατηρήσετε ότι δεν προσφέρει πλέον την εγκατάσταση του Lion Server στο Mac σας. Αντ 'αυτού, κάνει μια σύνδεση με τον τρέχοντα διακομιστή Lion, για να σας παρέχει μια εύκολη στη χρήση διεπαφή για τη διαχείριση του διακομιστή σας.

Η εφαρμογή διακομιστή μπορεί να κάνει περισσότερα από απλά να συνδεθεί και να διαχειριστεί τον τοπικό σας διακομιστή Lion. Η ίδια εφαρμογή μπορεί να συνδεθεί εξ αποστάσεως με οποιοδήποτε διακομιστή Lion που έχετε εξουσιοδοτηθεί να διαχειριστείτε. Θα εξετάσουμε λεπτομερώς τον απομακρυσμένο διαχειριστή του διακομιστή σε μεταγενέστερο χρόνο. Προς το παρόν, θα υποθέσουμε ότι εργάζεστε απευθείας με το Lion Server εγκατεστημένο στον Mac σας.

Το παράθυρο εφαρμογής διακομιστή

Η εφαρμογή διακομιστή χωρίζεται σε τρεις βασικούς πίνακες. Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται το παράθυρο λίστας, το οποίο δείχνει όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο διακομιστής σας. Επιπλέον, το παράθυρο λίστας είναι εκεί όπου θα βρείτε την ενότητα Λογαριασμοί, όπου μπορείτε να προβάλετε πληροφορίες λογαριασμού για τους χρήστες και τους λογαριασμούς ομάδας. την ενότητα Κατάσταση, όπου μπορείτε να προβάλετε ειδοποιήσεις και στατιστικά σχόλια σχετικά με την απόδοση του διακομιστή σας. και το τμήμα Υλικό, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε αλλαγές στο υλικό που χρησιμοποιείται από το διακομιστή.

Το μεγάλο μεσαίο τμήμα του παραθύρου εφαρμογής διακομιστή είναι το παράθυρο εργασίας. Εδώ μπορείτε να κάνετε αλλαγές ή να δείτε πληροφορίες σχετικά με ένα στοιχείο που έχετε επιλέξει από το παράθυρο λίστας. Εδώ μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε διάφορες υπηρεσίες, να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις που χρειάζεται μια υπηρεσία, να κάνετε στατιστικά στοιχεία αναθεώρησης ή να προσθέσετε και να διαγράψετε χρήστες και ομάδες.

Το υπόλοιπο παράθυρο, το παράθυρο Next Step, εκτείνεται κατά μήκος του κάτω μέρους του παραθύρου εφαρμογής του διακομιστή. Σε αντίθεση με τα άλλα παράθυρα, το παράθυρο Next Step μπορεί να κρυφτεί ή να αφεθεί να παραμείνει ανοιχτό. Το παράθυρο "Επόμενο βήμα" παρέχει οδηγίες σχετικά με την εκτέλεση των βασικών βημάτων που απαιτούνται για τη ρύθμιση και τη χρήση του διακομιστή σας OS X Lion. Τα βήματα που περιγράφονται συμπεριλαμβάνουν τη διαμόρφωση δικτύου, την προσθήκη χρηστών, την αναθεώρηση των πιστοποιητικών, τις υπηρεσίες εκκίνησης και τη διαχείριση συσκευών.

Ακολουθώντας τις συμβουλές στο παράθυρο "Επόμενο βήμα", μπορείτε να βάλετε σε λειτουργία έναν βασικό διακομιστή OS X Lion.

OS X Lion Τεκμηρίωση

Ενώ το παράθυρο Next Step είναι χρήσιμο, θα πρέπει επίσης να ρίξετε μια ματιά στην τεκμηρίωση για το OS X Lion Server. Τι, έχετε κοιτάξει γύρω για τα έγγραφα του διακομιστή και δεν έχετε βρει πολλά; Ούτε το Ι. Σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις του OS X Server, το οποίο είχε τεράστιες δυνατότητες τεκμηρίωσης, το OS X Lion Server έχει μερικά έγγραφα για προηγμένη διαμόρφωση, αλλά τίποτα στον ιστότοπο της Apple για βασική χρήση. Αντ 'αυτού, θα βρείτε όλες τις τεκμηρίωσης εφαρμογής διακομιστή στο μενού Βοήθεια της εφαρμογής διακομιστή.

Τα αρχεία βοήθειας παρέχουν πολλές από τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεστε για να ρυθμίσετε και να εκτελέσετε βασικές υπηρεσίες. Όταν συνδυάζεται με τους οδηγούς Next Step που βρίσκονται στο κάτω μέρος της εφαρμογής του διακομιστή, θα πρέπει να μπορείτε να αποκτήσετε ένα βασικό λειτουργικό σύστημα OS X Lion Server χωρίς προβλήματα.

Αν ψάχνετε για τους προχωρημένους οδηγούς διαχείρισης διακομιστών, μπορείτε να τους βρείτε εδώ:

Λύσεις διακομιστή λίστας OS X

03 του 06

Χρήση Λογαριασμών διακομιστή Lion Server - Server

Δεν είναι μυστήριο ότι το στοιχείο Χρήστες στο παράθυρο λίστας είναι εκεί όπου μπορείτε να προσθέσετε τόσο τοπικούς χρήστες όσο και χρήστες δικτύου στο διακομιστή Lion. Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Η ενότητα Λογαριασμοί του παραθύρου λίστας εφαρμογών διακομιστή λειτουργιών OS X Lion είναι εκεί που διαχειρίζεστε και τους χρήστες και τις ομάδες. Μπορείτε να προσθέσετε και να διαχειριστείτε τοπικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς που βρίσκονται στο διακομιστή και λογαριασμούς δικτύου, οι οποίοι είναι λογαριασμοί που μπορεί να βρίσκονται σε άλλους υπολογιστές, αλλά οι οποίοι θα χρησιμοποιούν υπηρεσίες που παρέχονται από το διακομιστή.

Οι λογαριασμοί δικτύου απαιτούν τη ρύθμιση των υπηρεσιών καταλόγου δικτύου, οι οποίες χρησιμοποιούν πρότυπα Open Directory και Open LDAP. Η εφαρμογή Server είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα βασικό διακομιστή Open Directory που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τους λογαριασμούς δικτύου σας.

Η ενότητα Λογαριασμοί σας επιτρέπει επίσης να καθορίσετε τις υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε λογαριασμός. Στις ομάδες μπορούν να εκχωρηθούν προνόμια. Για παράδειγμα, κάθε ομάδα μπορεί να έχει έναν κοινόχρηστο φάκελο, όλα τα μέλη της ομάδας μπορούν να δημιουργηθούν ως φίλοι του iChat και τα μέλη της ομάδας μπορούν να δημιουργήσουν και να επεξεργαστούν το wiki μιας ομάδας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ομάδες για να διαχειριστείτε εύκολα ένα σύνολο χρηστών (τα μέλη της ομάδας).

Θα σας παρέχουμε έναν λεπτομερέστερο οδηγό για τη χρήση της ενότητας Λογαριασμοί της εφαρμογής OS X Lion Server σε έναν μελλοντικό οδηγό βήμα προς βήμα.

04 του 06

Χρήση της εφαρμογής Lion Server - Κατάσταση

Η περιοχή Κατάσταση είναι όπου μπορείτε να ελέγξετε ειδοποιήσεις που εκδίδονται από το διακομιστή ή να δείτε πόσο καλά εκτελείται ο διακομιστής Lion. Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Η περιοχή Κατάσταση της εφαρμογής OS X Lion Server παρέχει πρόσβαση σε ειδοποιήσεις που εκδίδονται από το σύστημα καταγραφής διακομιστών. Οι προειδοποιήσεις εκδίδονται τόσο για κρίσιμους όσο και για λόγους πληροφόρησης. μπορείτε να φιλτράρετε τα αποτελέσματα για να βρείτε μόνο τις ειδοποιήσεις που θέλετε.

Κάθε ειδοποίηση σημειώνει την ώρα που συνέβη ένα συμβάν και περιγράφει το συμβάν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ειδοποιήσεις θα παρέχουν προτάσεις σχετικά με τον τρόπο ανάκτησης από ένα συμβάν. Το Lion Server στέλνει συμβάντα ειδοποίησης για διαθέσιμο χώρο στο δίσκο, αναβαθμίσεις λογισμικού, ζητήματα πιστοποιητικών SSL, θέματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αλλαγές διαμόρφωσης δικτύου ή διακομιστή.

Μπορείτε να δείτε τις ειδοποιήσεις λεπτομερώς, καθώς και να τις καθαρίσετε από τη λίστα αφού λάβετε τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.

Οι ειδοποιήσεις μπορούν επίσης να σταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους διαχειριστές του Lion Server.

Στατιστικά

Η ενότητα Στατιστικά σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα του διακομιστή με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να δείτε τη χρήση του επεξεργαστή, τη χρήση της μνήμης και την επισκεψιμότητα του δικτύου με το χρόνο που κυμαίνεται από την προηγούμενη έως τις τελευταίες επτά εβδομάδες.

Υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό γραφικό στοιχείο Κατάσταση διακομιστή που μπορείτε να εκτελέσετε σε απομακρυσμένους υπολογιστές, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε μόνο την απόδοση του διακομιστή χωρίς να χρειάζεται να έχετε πρόσβαση στον διακομιστή ή να συνδεθείτε σε αυτόν μέσω της εφαρμογής Server.

05 του 06

Χρήση της υπηρεσίας Lion Server - Υπηρεσίες

Κάθε υπηρεσία, όπως η Κοινή χρήση αρχείων, που εμφανίζεται εδώ, έχει ρυθμιστεί στο παράθυρο εργασίας της εφαρμογής διακομιστή. Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Το τμήμα Υπηρεσιών της εφαρμογής Lion Server είναι εκεί όπου είναι όλα τα καλά πράγματα. Αυτός είναι ο τόπος όπου μπορείτε να διαμορφώσετε κάθε μία από τις υπηρεσίες που προσφέρει το Lion Server. Θα βρείτε τις ακόλουθες υπηρεσίες από την εφαρμογή διακομιστή.

Υπηρεσίες λιονταριών

Εκτός από τη λίστα με τις διαθέσιμες υπηρεσίες από την εφαρμογή Server, ο OS X Lion Server διαθέτει πρόσθετες υπηρεσίες και πιο προχωρημένες επιλογές διαμόρφωσης από το εργαλείο Διαχειριστής διακομιστή. Ωστόσο, για τους περισσότερους χρήστες, οι επιλογές εφαρμογής διακομιστή συνήθως επαρκούν για τις περισσότερες ρυθμίσεις.

06 του 06

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Lion Server - Hardware

Η ενότητα Υλικού είναι όπου μπορείτε να κάνετε αλλαγές στο υλικό του διακομιστή καθώς και να δείτε την τρέχουσα κατάσταση των στοιχείων υλικού, όπως το μέγεθος του χώρου που απομένει στις συσκευές αποθήκευσης. Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Η ενότητα Υλικού της εφαρμογής Lion Server είναι όπου μπορείτε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους ή να κάνετε αλλαγές στο υλικό που εκτελείται στον διακομιστή Lion. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα διαχείρισης των πιστοποιητικών SSL, τη δημιουργία πιστοποιητικών που έχουν υπογράψει αυτοπροσώπως, τη διαχείριση του συστήματος ειδοποιήσεων push της Apple και την αλλαγή του ονόματος του υπολογιστή καθώς και του ονόματος του Host Lion Server.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τη χρήση της αποθήκευσης , να δημιουργήσετε νέους φακέλους και να επεξεργαστείτε και να διαχειριστείτε τα δικαιώματα αρχείων και φακέλων.