Το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου μπορεί να δημιουργήσει ένα σύνολο RAID JBOD για το Mac σας

Χρησιμοποιήστε πολλαπλές μονάδες δίσκου για να δημιουργήσετε ένα μόνο μεγάλο όγκο

01 του 06

JBOD RAID: Τι είναι μια σειρά RAID JBOD;

Δεν χρειάζεστε το υλικό Xserve RAID της Apple για να δημιουργήσετε το δικό σας RAID. Mienny | Getty Images

Ένα σύνολο ή ένας πίνακας JBOD RAID , γνωστός και ως συνεργαζόμενο RAID, είναι ένα από τα πολλά επίπεδα RAID που υποστηρίζονται από το OS X και το Disk Utility .

Το JBOD (μόνο μια δέσμη δίσκων) δεν είναι στην πραγματικότητα ένα αναγνωρισμένο επίπεδο RAID, αλλά η Apple και οι περισσότεροι άλλοι προμηθευτές που δημιουργούν προϊόντα που σχετίζονται με RAID έχουν επιλέξει να συμπεριλάβουν την υποστήριξη JBOD με τα εργαλεία RAID.

Το JBOD σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια μεγάλη μονάδα δίσκου εικονικού δίσκου συνδυάζοντας δύο ή περισσότερες μικρότερες μονάδες μαζί. Οι επιμέρους σκληροί δίσκοι που αποτελούν ένα JBOD RAID μπορούν να έχουν διαφορετικά μεγέθη και κατασκευαστές. Το συνολικό μέγεθος του JBOD RAID είναι το συνδυασμένο σύνολο όλων των επιμέρους δίσκων στο σετ.

Υπάρχουν πολλές χρήσεις για το JBOD RAID, αλλά χρησιμοποιείται συνήθως για να επεκτείνει το πραγματικό μέγεθος ενός σκληρού δίσκου, ακριβώς το πράγμα αν βρεθείτε με ένα αρχείο ή φάκελο που γίνεται πολύ μεγάλος για την τρέχουσα μονάδα δίσκου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το JBOD για να συνδυάσετε μικρότερες μονάδες δίσκου για να χρησιμεύσετε ως φέτα για ένα σύνολο RAID 1 (Mirror) .

Ανεξάρτητα από αυτό που το ονομάζετε - JBOD, συνεπής ή spanning - αυτός ο τύπος RAID είναι μόνο για τη δημιουργία μεγαλύτερων εικονικών δίσκων.

Το OS X και το νεότερο macOS υποστηρίζουν τη δημιουργία πινάκων JBOD, αλλά η διαδικασία είναι αρκετά διαφορετική ώστε αν χρησιμοποιείτε MacOS Sierra ή νεότερη έκδοση θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο που περιγράφεται στο άρθρο:

Το MacOS Disk Utility μπορεί να δημιουργήσει τέσσερις δημοφιλείς πίνακες RAID .

Εάν χρησιμοποιείτε OS X Yosemite ή παλαιότερα, διαβάστε παρακάτω για οδηγίες για τη δημιουργία ενός πίνακα JBOD.

Εάν χρησιμοποιείτε το OS X El Capitan , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Disk Utility για να δημιουργήσετε ή να διαχειριστείτε οποιαδήποτε διάταξη RAID, συμπεριλαμβανομένου του JBOD. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν η Apple κυκλοφόρησε το El Capitan αφαιρέθηκε όλες τις λειτουργίες RAID από το Disk Utility. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε συστοιχίες RAID, αν και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Terminal ή μια εφαρμογή τρίτου μέρους όπως το SoftRAID Lite .

02 του 06

JBOD RAID: Τι χρειάζεστε

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Disk Utility της Apple για να δημιουργήσετε συστοιχίες RAID που βασίζονται σε λογισμικό. Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Για να δημιουργήσετε ένα σύνολο JBOD RAID, θα χρειαστείτε μερικά βασικά στοιχεία. Ένα από τα στοιχεία που θα χρειαστείτε, το Disk Utility, παρέχεται με το OS X.

Τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα σύνολο RAID JBOD

03 του 06

JBOD RAID: Διαγράψτε τους δίσκους

Χρησιμοποιήστε το Disk Utility για να διαγράψετε τους σκληρούς δίσκους που θα χρησιμοποιηθούν στη συσκευή RAID. Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Οι σκληροί δίσκοι που θα χρησιμοποιείτε ως μέλη του συνόλου JBOD RAID πρέπει πρώτα να διαγραφούν. Και επειδή δεν θέλουμε να έχουμε αποτυχίες στο δίσκο μας JBOD, θα πάρουμε λίγο επιπλέον χρόνο και θα χρησιμοποιήσουμε μία από τις επιλογές ασφαλείας του Disk Utility , το Zero Out Data, όταν διαγράψουμε κάθε σκληρό δίσκο.

Όταν μηδενίζετε τα δεδομένα, αναγκάζετε τον σκληρό δίσκο να ελέγξει για κακά μπλοκ δεδομένων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαγραφής και να επισημάνει τυχόν κακό μπλοκ ως μη χρησιμοποιούμενο. Αυτό μειώνει την πιθανότητα απώλειας δεδομένων εξαιτίας ενός αποτυχημένου μπλοκ στον σκληρό δίσκο . Επίσης αυξάνει σημαντικά το χρόνο που χρειάζεται για να διαγράψετε τους δίσκους από μερικά λεπτά σε μία ώρα ή περισσότερο ανά μονάδα δίσκου.

Διαγράψτε τους δίσκους χρησιμοποιώντας την επιλογή δεδομένων μηδενισμού δεδομένων

  1. Βεβαιωθείτε ότι οι σκληροί δίσκοι που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε είναι συνδεδεμένοι στο Mac σας και ενεργοποιημένοι.
  2. Εκκινήστε το Disk Utility, το οποίο βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  3. Επιλέξτε έναν από τους σκληρούς δίσκους που θα χρησιμοποιήσετε στο σύνολο JBOD RAID από τη λίστα στην πλαϊνή γραμμή . Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τη μονάδα δίσκου και όχι το όνομα του τόμου που εμφανίζεται κάτω από το όνομα της μονάδας.
  4. Κάντε κλικ στην καρτέλα Erase .
  5. Από το αναπτυσσόμενο μενού Μορφή έντασης, επιλέξτε Mac OS X Extended (Journaled) ως τη μορφή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.
  6. Πληκτρολογήστε ένα όνομα για την ένταση του ήχου. Χρησιμοποιώ το JBOD για αυτό το παράδειγμα.
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί " Επιλογές ασφαλείας ".
  8. Επιλέξτε την επιλογή Ασφάλεια μηδενικών δεδομένων και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK .
  9. Κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή .
  10. Επαναλάβετε τα βήματα 3-9 για κάθε επιπρόσθετο σκληρό δίσκο που θα είναι μέρος της σειράς JBOD RAID. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει σε κάθε σκληρό δίσκο ένα μοναδικό όνομα.

04 του 06

JBOD RAID: Δημιουργήστε το σύνολο JBOD RAID

Το σύνολο JBOD RAID δημιουργήθηκε, χωρίς να έχουν προστεθεί ακόμα σκληροί δίσκοι στο σύνολο. Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Τώρα που έχουμε διαγράψει τους δίσκους που θα χρησιμοποιήσουμε για το σύνολο JBOD RAID, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε το σύνολο.

Δημιουργήστε το σετ RAID JBOD

  1. Launch Disk Utility, που βρίσκεται στο / Applications / Utilities /, αν η εφαρμογή δεν είναι ήδη ανοιχτή.
  2. Επιλέξτε έναν από τους σκληρούς δίσκους που θα χρησιμοποιήσετε στο σύνολο JBOD RAID από τη λίστα Drive / Volume στο αριστερό παράθυρο του παραθύρου Disk Utility.
  3. Κάντε κλικ στην καρτέλα RAID .
  4. Καταχωρίστε ένα όνομα για το σύνολο RAID JBOD. Αυτό είναι το όνομα που θα εμφανιστεί στην επιφάνεια εργασίας. Δεδομένου ότι θα χρησιμοποιήσω το JBOD RAID που μου έχει οριστεί για την αποθήκευση ενός μεγάλου συνόλου βάσεων δεδομένων, καλώ το DBSet μου, αλλά το όνομα θα κάνει.
  5. Επιλέξτε Mac OS Extended (Journaled) από το αναπτυσσόμενο μενού Μορφή έντασης.
  6. Επιλέξτε Σύνολο συσσωρευμένων δίσκων ως τύπος RAID.
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί Επιλογές .
  8. Κάντε κλικ στο κουμπί "+" (συν) για να προσθέσετε το σύνολο RAID JBOD στη λίστα των σειρών RAID.

05 του 06

JBOD RAID: Προσθέστε φέτες (σκληρούς δίσκους) στο σύνολο JBOD RAID

Για να προσθέσετε μέλη σε ένα σύνολο RAID, σύρετε τους σκληρούς δίσκους στη συστοιχία RAID. Στιγμιότυπο οθόνης από την Coyote Moon, Inc.

Με το JBOD RAID που είναι τώρα διαθέσιμο στη λίστα των συστοιχιών RAID, ήρθε η ώρα να προσθέσετε μέλη ή φέτες στο σετ.

Προσθέστε φέτες στο σύνολο JBOD RAID

Μόλις προσθέσετε όλους τους σκληρούς δίσκους στο σύνολο JBOD RAID, είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε τον τελικό τόμο RAID για το Mac που θα χρησιμοποιήσει.

  1. Σύρετε έναν από τους σκληρούς δίσκους από την αριστερή πλαϊνή γραμμή του Disk Utility στο όνομα της διάταξης RAID που δημιουργήσατε στο τελευταίο βήμα.
  2. Επαναλάβετε το παραπάνω βήμα για κάθε σκληρό δίσκο που θέλετε να προσθέσετε στο σύνολο JBOD RAID. Για ένα RAID JBOD απαιτείται τουλάχιστον δύο φέτες ή σκληροί δίσκοι. Η προσθήκη περισσότερων από δύο θα αυξήσει περαιτέρω το μέγεθος της προκύπτουσας RAID JBOD.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία .
  4. Ένα φύλλο προειδοποίησης Δημιουργία RAID θα πέσει κάτω, υπενθυμίζοντάς σας ότι όλα τα δεδομένα στις μονάδες που συγκροτούν τη συστοιχία RAID θα διαγραφούν. Πατήστε Δημιουργία για να συνεχίσετε.

Κατά τη δημιουργία του συνόλου JBOD RAID, το Disk Utility θα μετονομάσει τους μεμονωμένους τόμους που συνθέτουν το RAID σε RAID Slice. τότε θα δημιουργήσει το πραγματικό JBOD RAID και θα το τοποθετήσει ως κανονικός όγκος σκληρού δίσκου στην επιφάνεια εργασίας του Mac σας.

Η συνολική χωρητικότητα του JBOD RAID που έχετε δημιουργήσει θα είναι ίση με το συνδυασμένο συνολικό χώρο που προσφέρουν όλα τα μέλη του συνόλου, μείον κάποια γενικά έξοδα για τα αρχεία εκκίνησης RAID και τη δομή δεδομένων.

Τώρα μπορείτε να κλείσετε το Disk Utility και να χρησιμοποιήσετε το JBOD RAID set σας σαν να ήταν οποιοσδήποτε άλλος τόμος δίσκου στον Mac σας.

06 του 06

JBOD RAID: Χρησιμοποιώντας το νέο σας σύνολο JBOD RAID

Το σύνολο JBOD δημιουργήθηκε και είναι έτοιμο προς χρήση. Οθόνη shot από την Coyote Moon, Inc.

Τώρα που ολοκληρώσατε τη δημιουργία του συνόλου JBOD RAID, θα βρείτε μερικές συμβουλές σχετικά με τη χρήση του.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Παρόλο που ένα συστοιχισμένο σύνολο δίσκων (ο πίνακας JBOD RAID δεν είναι τόσο επιρρεπής σε προβλήματα αποτυχίας οδήγησης ως συστοιχία RAID 0, θα πρέπει να έχετε ακόμα ένα ενεργό πλάνο δημιουργίας αντιγράφων σε περίπτωση που χρειαστεί ποτέ να ξαναφτιάξετε το σύνολο JBOD RAID.

Αποτυχία οδήγησης

Είναι πιθανό να χάσετε έναν ή περισσότερους δίσκους σε ένα RAID JBOD λόγω της αποτυχίας του σκληρού δίσκου και εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση στα υπόλοιπα δεδομένα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε ένα σετ JBOD RAID παραμένουν φυσικά σε μεμονωμένους δίσκους. Τα αρχεία δεν καλύπτουν όγκους, επομένως τα δεδομένα για τις υπόλοιπες μονάδες δίσκου πρέπει να είναι ανακτήσιμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάκτηση δεδομένων είναι τόσο απλή όσο η τοποθέτηση ενός μέλους της σειράς JBOD RAID και η πρόσβαση σε αυτό με το Mac Finder. (Μερικές φορές μπορώ να τοποθετήσω έναν τόμο απλά και να αποκτήσω πρόσβαση στα δεδομένα χωρίς προβλήματα, αλλά δεν θα το υπολογίζω.) Ίσως χρειαστεί να επισκευάσετε τη μονάδα δίσκου και ίσως να χρησιμοποιήσετε ακόμη και μια εφαρμογή ανάκτησης δίσκου .

Προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για μια αποτυχία της μονάδας δίσκου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο έχουμε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων αλλά ότι έχουμε και μια στρατηγική backup που ξεπερνά το casual "Hey, εγώ θα δημιουργήσω αντίγραφα ασφαλείας από τα αρχεία μου απόψε γιατί έτυχε να το σκεφτεί. "

Εξετάστε τη χρήση του λογισμικού δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που λειτουργεί με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ρίξτε μια ματιά στο: Λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας Mac, υλικό και οδηγοί για το Mac σας

Η παραπάνω προειδοποίηση δεν σημαίνει ότι ένα σύνολο JBOD RAID είναι μια κακή ιδέα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε αποτελεσματικά το μέγεθος του σκληρού δίσκου που βλέπει ο Mac σας. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακυκλώνετε μικρότερες μονάδες δίσκου που μπορεί να έχετε γύρω από παλαιότερους Mac, ή να επαναχρησιμοποιήσετε τις μονάδες δίσκων που απομένουν από μια πρόσφατη αναβάθμιση.

Ανεξάρτητα από το πώς το κόβετε, ένα σύνολο JBOD RAID είναι ένας φθηνός τρόπος για να αυξήσετε το μέγεθος ενός εικονικού σκληρού δίσκου στο Mac