Επαληθεύστε τα αντίγραφα ασφαλείας του μηχανήματος ώρας και των καψουλών ώρας

Είναι έτοιμο το Backup να χρησιμοποιηθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Το Time Machine είναι ένα αρκετά εύχρηστο σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για το Mac. Μου αρέσει κυρίως επειδή είναι ένα σύστημα set-and-forget. Μόλις το εγκαταστήσετε, έχετε σπάνια λόγο, εκτός από την περιέργεια ή μια καταστροφή, να χρησιμοποιήσετε ένα backup Time Machine.

Αλλά από πού γνωρίζετε ότι τα αντίγραφα ασφαλείας του Time Machine είναι πραγματικά καλά, ότι μπορείτε να τα επικαλεστεί αν οι δίσκοι Mac σας έρχονται να σπάνε γύρω σας;

Λοιπόν, αν συμβεί να χρησιμοποιήσετε ένα Time Capsule ως προορισμό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για τα αντίγραφα ασφαλείας του Time Machine , μπορείτε να έχετε το Time Machine να επιβεβαιώσει ότι το πιο πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς σφάλματα που θα σας προκαλούσαν θλίψη κάτω από το δρόμο.

Εάν, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείτε μια τοπική μονάδα δίσκου, εσωτερική ή προσαρτημένη στο Mac ως εξωτερική μονάδα δίσκου, τότε η επαλήθευση ότι είναι σωστή η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Time Machine είναι λίγο πιο δύσκολη, αν όχι σχεδόν αδύνατη.

Ας ξεκινήσουμε με την απλούστερη επαλήθευση, εκείνη ενός εφεδρικού μηχανισμού Time Machine σε Time Capsule ή άλλη δικτυακή συσκευή αποθήκευσης.

Επαληθεύστε τα αντίγραφα ασφαλείας των καψουλών ώρας

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Αυτή η συμβουλή λειτουργεί μόνο για Time Capsules που χρησιμοποιούνται ως προορισμοί για backup Time Machine. Εάν χρησιμοποιείτε μια τοπική μονάδα δίσκου στο Mac σας, τα παρακάτω βήματα δεν θα εκτελέσουν την διαδικασία επαλήθευσης.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην επιλογή "Επιβεβαίωση χρόνου μηχανής", πρέπει να έχετε ένα εικονίδιο κατάστασης "Χρόνος μηχανής" στη γραμμή μενού του Mac σας. Εάν στο εικονίδιο μενού υπάρχει το εικονίδιο κατάστασης "Χρόνος μηχανής " , μπορείτε να μεταβείτε στο βήμα 4.

  1. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος κάνοντας κλικ στο εικονίδιο System Preferences στο Dock ή επιλέγοντας ' System Preferences' από το μενού της Apple .
  2. Επιλέξτε το παράθυρο προτιμήσεων Χρονόμετρο , που βρίσκεται στην περιοχή Σύστημα του παραθύρου Προτιμήσεις συστήματος.
  1. Τοποθετήστε ένα σημάδι στο πεδίο 'Εμφάνιση της κατάστασης του μηχανήματος στο μενού'.
  2. Option-κάντε κλικ στο εικονίδιο κατάστασης Time Machine στη γραμμή μενού.
  3. Από το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε 'Επαλήθευση αντιγράφων ασφαλείας'.
  4. Η διαδικασία επαλήθευσης αντιγράφων ασφαλείας θα ξεκινήσει.

Εάν εμφανιστεί ένα μήνυμα που σας ενημερώνει ότι πρέπει να δημιουργήσετε ένα νέο αντίγραφο ασφαλείας, τότε ένα πρόβλημα έχει αποτρέψει τη χρήση του τρέχοντος εφεδρικού του Time Machine.

Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη νέας δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να δημιουργήσετε ένα νέο αντίγραφο ασφαλείας και να καταργήσετε το υπάρχον αντίγραφο ασφαλείας. Αυτό θα αφαιρέσει όλο το τρέχον ιστορικό αντιγράφων ασφαλείας.

Εάν κάνετε κλικ στο κουμπί Backup Later, τότε το Time Machine θα σταματήσει την εκτέλεση αντιγράφων ασφαλείας. σε 24 ώρες, θα εμφανιστεί μια υπενθύμιση για να ξεκινήσει ένα νέο αντίγραφο ασφαλείας. Το Time Machine θα παραμείνει απενεργοποιημένο μέχρι να ξεκινήσετε ένα νέο αντίγραφο ασφαλείας.

Για να δείτε ξανά το μήνυμα κατάστασης Επαλήθευση αντιγράφων ασφαλείας, επιλέξτε "Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας τώρα" από το εικονίδιο κατάστασης "Χρονικό μηχάνημα" στη γραμμή μενού.

Επαληθεύστε τα αντίγραφα ασφαλείας του Time Machine

Η επαλήθευση της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του Time Machine είναι δύσκολη, λόγω της ίδιας της φύσης του τρόπου λειτουργίας του Time Machine. Το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός εφεδρικού μηχανισμού Time Machine, η πηγή (ο Mac) πιθανότατα έχει ήδη κάνει αλλαγές στα τοπικά αρχεία. Μια απλή σύγκριση μεταξύ των εφεδρικών αντιγράφων Time Machine και του Mac σας πιθανόν να υποδεικνύει ότι δεν είναι τα ίδια.

Εάν ζητήσαμε μόνο σύγκριση με την τελευταία παρτίδα αρχείων Time Machine που υποστηρίχθηκε και το Mac σας, ίσως έχουμε καλύτερη τύχη, αλλά για άλλη μια φορά δεν υπάρχει εγγύηση ότι ένα τοπικό αρχείο στο Mac σας δεν έχει αλλάξει ή αφαιρεθεί ή ότι δεν έχει δημιουργηθεί ένα νέο αρχείο στο Mac σας ενδιάμεσα.

Ωστόσο, ακόμη και με τα εγγενή προβλήματα που δημιουργούνται προσπαθώντας να συγκρίνουμε μια προηγούμενη φέτα χρόνου με την τρέχουσα κατάσταση του Mac σας, υπάρχουν μερικές ενσωματωμένες εντολές Terminal που μπορούν, τουλάχιστον, να μας δώσουν ένα ζεστό, ασαφές συναίσθημα ότι όλα είναι ίσως εντάξει.

Χρησιμοποιήστε το τερματικό για να συγκρίνετε αντίγραφα ασφαλείας του μηχανήματος

Το Time Machine περιλαμβάνει ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών για τον έλεγχο του τρόπου λειτουργίας του Time Machine. Από τη γραμμή εντολών, μπορείτε να χειριστείτε τα αντίγραφα ασφαλείας του Time Machine, να συγκρίνετε τρέχοντα αντίγραφα ασφαλείας και να επεξεργαστείτε τη λίστα εξαιρέσεων.

Το χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει είναι η δυνατότητα σύγκρισης αντιγράφων ασφαλείας. Για να γίνει αυτό, πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το Time Machine Utility, γνωστότερο ως tmutil.

Το tmutil έχει μια λειτουργία σύγκρισης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκρίνει ένα ή περισσότερα στιγμιότυπα Time Machine. Θα χρησιμοποιήσουμε tmutil για να συγκρίνουμε το πιο πρόσφατο στιγμιότυπο με την πηγή (το Mac σας). Επειδή συγκρίνουμε μόνο το πιο πρόσφατο στιγμιότυπο, δεν συγκρίνουμε ολόκληρο το αντίγραφο του Time Machine με τα περιεχόμενα του Mac σας, εκτός και αν αυτό είναι το πρώτο αντίγραφο ασφαλείας που κάνατε με το Time Machine.

  1. Launch Terminal, που βρίσκεται στο / Applications / Utilities.
  2. Στο παράθυρο του τερματικού που ανοίγει, πληκτρολογήστε τα εξής:
    tmutil σύγκριση-s
  3. Μπορείτε να κάνετε τριπλό κλικ στην παραπάνω γραμμή για να την επιλέξετε και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την εντολή copy / paste για να εισαγάγετε τη γραμμή στο παράθυρο του τερματικού.
  4. Μόλις εισαχθεί η εντολή στο παράθυρο του τερματικού, πατήστε enter ή επιστροφή.
  5. Το Mac σας θα ξεκινήσει την επεξεργασία της εντολής σύγκρισης. Αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγο, ανάλογα με το πόσο μεγάλο ήταν το τελευταίο αντίγραφο ασφαλείας του Time Machine. Μην ανησυχείτε αν φαίνεται να διαρκεί για πάντα. θυμηθείτε, είναι η σύγκριση αρχείων.
  6. Τα αποτελέσματα της εντολής σύγκρισης θα είναι μια λίστα αρχείων που έχουν συγκριθεί. Κάθε γραμμή στη λίστα ξεκινά είτε με ένα σύμβολο + (συν), είτε με - (μείον), ή με ένα! (θαυμαστικό).
  • + υποδηλώνει ότι το αρχείο είναι καινούργιο και όχι στο τρέχον στιγμιότυπο αντιγράφου ασφαλείας του Time Machine.
  • - σημαίνει ότι το αρχείο έχει αφαιρεθεί από το Mac σας.
  • ! σας ενημερώνει ότι το αρχείο υπάρχει στο backup του Time Machine, αλλά η έκδοση στο Mac σας είναι διαφορετική.

Η εντολή σύγκρισης θα ορίζει επίσης το μέγεθος του αρχείου σε κάθε γραμμή. Όταν συμπληρωθεί η εντολή σύγκρισης, θα δείτε στο κουμπί μια επισκόπηση που θα σας ενημερώνει πόσα δεδομένα προστέθηκαν, πόσα δεδομένα αφαιρέθηκαν και πόσα δεδομένα άλλαξαν.

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων

Είναι δύσκολο να αναλύσουμε τα αποτελέσματα χωρίς να κάνουμε κάποιες υποθέσεις, οπότε ας υποθέσουμε μερικά πράγματα.

Η πρώτη υπόθεση είναι ότι εκτελέσατε την εντολή σύγκρισης μέσα σε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του Time Machine. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να περιμένετε να απομακρυνθούν μηδενικά αρχεία, να προστεθούν μηδενικά αρχεία και πολύ μικρό μέγεθος για τα αρχεία που έχουν αλλάξει.

Θα μπορούσατε να δείτε το μηδέν για τα αλλαγμένα αρχεία, αλλά το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ μικρό ποσό.

Η δεύτερη υπόθεση είναι ότι έχετε περιμένει κάποιο χρονικό διάστημα από τη συμπλήρωση του τελευταίου εφεδρικού αρχείου Time Machine. Με το πέρασμα του χρόνου, θα πρέπει να δείτε μια αύξηση στις καταχωρήσεις προστιθέμενης και αλλαγής. Θα εξακολουθείτε να βλέπετε μηδέν στην κατηγορία Κατάργηση. εξαρτάται πραγματικά από το αν έχετε διαγράψει αρχεία που ήταν στο πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας.

Μια έντονη ένδειξη σφάλματος θα ήταν ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός προστεθειμένων ή αλλαγμένων αρχείων, ειδικά εάν η σύγκριση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του backup.

Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε πρόβλημα

Δοκιμάστε να επαναφέρετε ορισμένα αρχεία από το αντίγραφο ασφαλείας του Time Machine. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιήσατε ένα ή περισσότερα από τα αρχεία από τη λίστα σύγκρισης του τερματικού για να επαναφέρετε.

Αν τα αρχεία αποκατασταθούν χωρίς πρόβλημα, τότε είναι πιθανό ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και μόλις κάνατε πολλές αλλαγές αρχείων ή προσθήκες. Αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί, ειδικά αν χρησιμοποιείτε το Mac σας κατά τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και σύγκρισης.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία First Aid του Disk Utility για να ελέγξετε την ακεραιότητα της μονάδας Time Machine. Αυτό πρέπει να κάνετε σε τακτική βάση. είναι ένα καλό προληπτικό έργο συντήρησης, το ένα θα πρέπει να εκτελείτε σε ένα πρόγραμμα ρουτίνας.

Επισκευάστε τους δίσκους Mac σας με την πρώτη βοήθεια του βοηθητικού προγράμματος δίσκου (OS X El Capitan ή νεότερη έκδοση)

Χρήση του βοηθητικού προγράμματος δίσκου για την επιδιόρθωση σκληρών δίσκων και δικαιωμάτων δίσκου (OS X Yosemite και νωρίτερα)

Αναφορά

tmutil