Οι διαφημίσεις on-line - Γιατί σας ακολουθούν σε όλο τον ιστό;

Εάν έχετε περάσει περισσότερο από λίγα λεπτά online, έχετε πιθανότατα να εμφανίσετε κάποιο είδος διαφήμισης. Οι διαφημίσεις είναι παντού που πηγαίνουμε στο διαδίκτυο - επισκεφτείτε την Google για να αναζητήσετε κάτι και θα δείτε διαφημίσεις στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Πηγαίνετε στον αγαπημένο σας ιστότοπο και πιθανότατα θα δείτε τουλάχιστον μερικές διαφημίσεις εκεί. Παρακολουθήστε ένα βίντεο - ναι, πιθανότατα θα δείτε μερικές διαφημίσεις πριν το περιεχόμενο που ψάξατε τελικά ξεκινάει. Θα δείτε ακόμη και διαφημίσεις στον πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, την αγαπημένη σας πλατφόρμα κοινωνικών μέσων και στο τηλέφωνο ή το tablet σας όταν περιηγείστε στον Ιστό.

Μερικές φορές αυτές οι διαφημίσεις είναι χρήσιμες - για παράδειγμα, οι διαφημίσεις που εμφανίζονται όταν θέλετε πραγματικά να τις δείτε, καλύπτοντας μια συγκεκριμένη ανάγκη. Ωστόσο, οι περισσότερες διαφημίσεις στο διαδίκτυο εμφανίζονται φαινομενικά χωρίς την άδειά σας, παραγκωνίζοντας το περιεχόμενο και αναλαμβάνοντας πολύτιμη ακίνητη περιουσία μέσα στον περιηγητή σας στο Web - για να μην αναφέρουμε την πιθανότητα επιβράδυνσης του ρυθμού εκτέλεσης του υπολογιστή σας.

Οι διαφημίσεις είναι παντού online - γιατί;

Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι περισσότερες διαφημίσεις υπάρχουν online μόνο για να κρατήσουν τα φώτα ενεργοποιημένα. με άλλα λόγια, αν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο και βλέπετε μια διαφήμιση, αυτή η διαφήμιση δημιουργεί έσοδα για τον ιστότοπο στον οποίο εμφανίζεται, ο οποίος με τη σειρά του πληρώνει τα έξοδα φιλοξενίας του ιστότοπου στο διαδίκτυο, πληρώνει το προσωπικό που γράφει το περιεχόμενο, και οποιεσδήποτε άλλες σχετικές δαπάνες με τη λειτουργία του συγκεκριμένου ιστότοπου.
Παρόλο που αυτές οι διαφημίσεις συμβάλλουν στη δυνατότητα των τοποθεσιών που επισκέπτεστε να παραμείνουν στην επιχείρηση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαφημίσεις είναι ευπρόσδεκτες. Μια ευρεία ποικιλία μελετών δείχνει ότι οι χρήστες βρίσκουν ενοχλητικές, ενοχλητικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο και μάλλον τους απενεργοποιούν όλα μαζί. και μια πρόσφατη έρευνα έδειξε αναμφισβήτητα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο δεν εκτιμούν τις διαφημίσεις στους ιστοτόπους τους, τα ιστολόγια τους, τους δικτυακούς τόπους βίντεο ή τα κοινωνικά δίκτυα. Αυτές οι ανεπιθύμητες, ακόμη και κάπως επιθετικές (και περιστασιακά προσβλητικές) διαφημίσεις αποτελούν ανεπιθύμητες διακοπές. Ωστόσο, καθώς οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν διαφημίσεις στο διαδίκτυο, οι διαφημιζόμενοι έχουν γίνει ολοένα και πιο δημιουργικοί με τις τακτικές μάρκετινγκ τους, δημιουργώντας κάτι που ονομάζεται "επαναπροσανατολισμός συμπεριφοράς".

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς η διαφήμιση που βλέπετε σε έναν ιστότοπο γνωρίζει τα παπούτσια που μόλις αγοράσατε σε έναν άλλο ιστότοπο, θα θέλετε να συνεχίσετε να διαβάζετε.

Πώς με ακολουθούν οι διαφημίσεις γύρω από τον ιστό;

Ακολουθεί ένα σενάριο: απλά αναζητήσατε κάτι στο Google, πήρε λίγα λεπτά για να περιηγηθείτε στα αποτελέσματα αναζήτησης και στη συνέχεια αποφασίσατε να επισκεφθείτε το Facebook . Βλέπετε και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, βλέπετε διαφημίσεις για το αντικείμενο που μόλις αναζητήσατε στο Google που εμφανίζεται στη ροή σας στο Facebook! Πώς είναι δυνατό αυτό - είναι κάποιος που ακολουθεί εσείς, καταγράφοντας τις αναζητήσεις σας και στη συνέχεια μετατοπίζοντας σε έναν εντελώς διαφορετικό ιστότοπο;

Για να το πω απλά, ναι. Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτό:

Η επαναπροσανατολισμός συμπεριφοράς, γνωστή και ως επαναληπτικό μάρκετινγκ διαφημίσεων, είναι μια πολύ έξυπνη διαδικασία με την οποία οι διαφημιζόμενοι παρακολουθούν τις συνήθειες περιήγησης του πελάτη τους και στη συνέχεια τις χρησιμοποιούν για να προσελκύσουν τους χρήστες πίσω στις ιστοσελίδες τους αφού έχουν φύγει. Πως λειτουργεί αυτό? Βασικά, ο ιστότοπος υλοποιεί ένα κομμάτι κώδικα (pixel) μέσα στον ιστότοπό του, ο οποίος με τη σειρά του δίνει έναν κώδικα παρακολούθησης σε νέους και επιστρέφους επισκέπτες. Αυτό το μικρό κομμάτι κώδικα παρακολούθησης - επίσης γνωστό ως " μπισκότο " - δίνει στον ιστότοπο τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συνήθειες περιήγησης των χρηστών, να υπολογίζει τι βλέπουν και να τις ακολουθεί σε έναν άλλο ιστότοπο, όπου η διαφήμιση δείχνει τι ακριβώς το κοίταξε θα εμφανιστεί. Η διαφήμιση δεν εμφανίζει μόνο αυτό που μόλις κοιτάξατε, αλλά θα μπορούσε επίσης να προσφέρει έκπτωση. Μόλις κάνετε κλικ στη διαφήμιση, θα επιστρέψετε αμέσως στον ιστότοπο, όπου μπορείτε να αγοράσετε το στοιχείο σας (τώρα σε χαμηλότερη τιμή).

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τις διαφημίσεις που με ακολουθούν στο διαδίκτυο; Είναι δυνατόν?

Σίγουρα, είναι ωραίο να πάρετε μια συμφωνία για κάτι που επρόκειτο να αγοράσετε ούτως ή άλλως, αλλά δεν εκτιμούν όλοι ότι ακολουθούνται στον ιστό από διαφημίσεις, ακόμη και αν οι διαφημίσεις έχουν μηδενική εικόνα για την προσωπική σας ταυτότητα (και δεν το κάνουν). Είναι ένα πράγμα να βλέπετε διαφημίσεις για κάτι σε ιστότοπους στους οποίους δεν έχετε προσωπικές πληροφορίες, αλλά τι γίνεται με ιστότοπους όπως το Facebook, το LinkedIn ή ακόμα και το Google, όπου οι χρήστες έχουν δώσει αριθμούς τηλεφώνου , προσωπικές διευθύνσεις και άλλες πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβές σε λάθος χέρια;

Εάν ανησυχείτε για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο και θέλετε να σταματήσετε να σας επιτρέπουν να προβάλλετε νέους ιστότοπους, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να το ολοκληρώσετε.

Τι συμβαίνει με τις αναδυόμενες διαφημίσεις; Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά;

Αν έχετε ποτέ αποκαλύψει παράξενα αναδυόμενα παράθυρα που απλώς δεν θα πάει μακριά, έχουν κατακλύσει τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, οι προτιμήσεις του Διαδικτύου έχουν αλλάξει ανεξήγητα ή μια πολύ αργή εμπειρία αναζήτησης Ιστού, τότε πιθανότατα έχετε πέσει θύμα λογισμικού υποκλοπής spyware, adware, ή κακόβουλο λογισμικό. Και οι τρεις αυτοί όροι σημαίνουν σχεδόν το ίδιο πράγμα: ένα πρόγραμμα που παρακολουθεί τις ενέργειές σας, δημιουργεί ανεπιθύμητες διαφημίσεις και εγκαθίσταται στον υπολογιστή σας χωρίς τη ρητή άδειά σας ή τις γνώσεις σας.

Πέρα από τις στοχευμένες και / ή εξατομικευμένες διαφημίσεις, όπως μιλήσαμε σε αυτό το άρθρο, εάν βλέπετε συνεχώς ενοχλητικές αναδυόμενες διαφημίσεις (μικρότερα παράθυρα του προγράμματος περιήγησης που εμφανίζονται στη μέση της οθόνης σας) ή ακόμα πιο ενοχλητικά, το πρόγραμμα περιήγησης ανακατευθύνσεις (επισκεφθείτε έναν ιστότοπο, αλλά το πρόγραμμα περιήγησής σας κατευθύνεται άμεσα σε άλλο ιστότοπο χωρίς την άδειά σας), τότε πιθανότατα έχετε μεγαλύτερα προβλήματα, στη συνέχεια απλή εξατομίκευση διαφημίσεων. Το πιθανότερο είναι ότι το ζήτημα είναι ιός ή κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά σας και ο υπολογιστής σας είναι μολυσμένος.

Οι περισσότερες φορές, αυτά τα κακόβουλα προγράμματα εγκαθίστανται σε άλλο πρόγραμμα. για παράδειγμα, λέτε ότι έχετε κατεβάσει ένα φαινομενικά αθώο πρόγραμμα επεξεργασίας PDF και δεν γνωρίζετε για εσάς, αυτό το ενοχλητικό adware ήταν ομαδοποιημένο μέσα σε αυτό. Θα γνωρίζετε ότι έχετε μολυνθεί εάν αρχίσετε να βλέπετε τυχαία διαφημιστικά banners, διευθύνσεις URL που εμφανίζονται εκεί όπου δεν πρέπει να είναι, αναδυόμενες διαφημίσεις γεμάτες ψευδείς διαφημίσεις ή άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αν δεν είστε προσεκτικοί, το spyware, το adware και το κακόβουλο λογισμικό μπορούν να αναλάβουν το σύστημά σας, προκαλώντας την επιβράδυνση ή ακόμα και τη συντριβή. Αυτά τα ενοχλητικά προγράμματα δεν είναι μόνο ενοχλητικά, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πραγματικά προβλήματα στον υπολογιστή σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα (και βεβαιωθείτε ότι δεν επιστρέφουν!). Εδώ είναι μερικά προγράμματα που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από το Web που θα αφαιρέσει spyware και adware από το σύστημά σας.

Δωρεάν προγράμματα αφαίρεσης Adware

Η απαλλαγή από τις διαφημίσεις είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης προστασίας του απορρήτου στο διαδίκτυο

Αν έχετε διαβάσει τόσο πολύ, τότε ενδιαφέρεστε πραγματικά να μάθετε πώς μπορείτε να κρατήσετε τον εαυτό σας περισσότερο ιδιωτικό και ασφαλές online. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προχωρήσετε σε αυτό - μερικοί από τους οποίους έχουμε μιλήσει σε αυτό το άρθρο. Διαβάστε τα παρακάτω άρθρα για ακόμη πιο κοινές συμβουλές: