Οδηγός αναφοράς OSI

Βασική αρχιτεκτονική στρώματος δικτύου

Το μοντέλο αναφοράς ανοικτού συστήματος διασύνδεσης (OSI) αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο του σχεδιασμού του δικτύου υπολογιστών από την επικύρωσή του το 1984. Το OSI είναι ένα αφηρημένο μοντέλο για το πώς τα πρωτόκολλα και ο εξοπλισμός του δικτύου πρέπει να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Το μοντέλο OSI είναι ένα πρότυπο τεχνολογίας που τηρεί ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO). Αν και οι σημερινές τεχνολογίες δεν συμμορφώνονται πλήρως με το πρότυπο, παραμένει μια χρήσιμη εισαγωγή στην μελέτη της αρχιτεκτονικής του δικτύου.

Το Stack Model OSI

Το μοντέλο OSI διαιρεί το πολύπλοκο έργο επικοινωνίας μεταξύ υπολογιστών, παραδοσιακά αποκαλούμενο διαδικτύου , σε μια σειρά σταδίων γνωστών ως στρώματα . Τα επίπεδα στο μοντέλο OSI παραγγέλνονται από το χαμηλότερο επίπεδο στο υψηλότερο. Μαζί, αυτά τα στρώματα περιλαμβάνουν τη στοίβα OSI. Η στοίβα περιέχει επτά στρώματα σε δύο ομάδες:

Ανώτερα στρώματα:

Κάτω επίπεδα:

Τα ανώτερα στρώματα του μοντέλου OSI

Το OSI ορίζει τα στάδια εφαρμογής, παρουσίασης και περιόδου λειτουργίας της στοίβας ως τα ανώτερα στρώματα . Σε γενικές γραμμές, το λογισμικό σε αυτά τα επίπεδα εκτελεί ειδικές λειτουργίες εφαρμογής όπως μορφοποίηση δεδομένων, κρυπτογράφηση και διαχείριση συνδέσεων.

Παραδείγματα τεχνολογιών ανώτερου στρώματος στο μοντέλο OSI είναι τα HTTP , SSL και NFS.

Χαμηλότερα επίπεδα του μοντέλου OSI

Τα υπόλοιπα χαμηλότερα επίπεδα του μοντέλου OSI παρέχουν πιο πρωτόγονες λειτουργίες που σχετίζονται με το δίκτυο, όπως δρομολόγηση, διευθυνσιοδότηση και έλεγχος ροής. Παραδείγματα τεχνολογιών χαμηλότερου επιπέδου στο μοντέλο OSI είναι TCP , IP και Ethernet .

Οφέλη από το μοντέλο OSI

Διαχωρίζοντας τις επικοινωνίες δικτύου σε λογικά μικρότερα τεμάχια, το μοντέλο OSI απλοποιεί τον τρόπο σχεδιασμού των πρωτοκόλλων δικτύου . Το μοντέλο OSI σχεδιάστηκε για να εξασφαλίζει ότι διαφορετικοί τύποι εξοπλισμού (όπως προσαρμογείς δικτύου, διανομέας και δρομολογητές ) θα είναι όλοι συμβατοί, ακόμη και αν έχουν κατασκευαστεί από διαφορετικούς κατασκευαστές. Ένα προϊόν από έναν προμηθευτή εξοπλισμού δικτύου που εφαρμόζει τη λειτουργικότητα OSI Layer 2, για παράδειγμα, θα είναι πολύ πιο πιθανό να συνεργάζεται με το προϊόν OSI Layer 3 ενός άλλου προμηθευτή, επειδή και οι δύο πωλητές ακολουθούν το ίδιο μοντέλο.

Το μοντέλο OSI καθιστά επίσης τα δίκτυα περισσότερο εκτεταμένα καθώς τα νέα πρωτόκολλα και άλλες υπηρεσίες δικτύου είναι γενικά ευκολότερο να προστεθούν σε μια πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική παρά σε μια μονολιθική.