Τι είναι το Social Media Marketing;

Και πώς η κοινωνική μάρκετινγκ μέσων μπορεί να σας βοηθήσει

Το μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων είναι η διαδικασία του μάρκετινγκ μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter , το Facebook και το YouTube. Χρησιμοποιώντας την κοινωνική πλευρά του ιστού, το μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων επικοινωνίας είναι σε θέση να συνδεθεί και να αλληλεπιδράσει σε ένα πολύ πιο εξατομικευμένο και δυναμικό επίπεδο παρά μέσω του παραδοσιακού μάρκετινγκ.

Μια στρατηγική μάρκετινγκ των κοινωνικών μέσων μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η κατοχή ενός blog της εταιρείας, ενός λογαριασμού Twitter ή η επισύναψη των ετικετών "Digg This" και "Tweet This" στο τέλος των άρθρων. Μπορεί επίσης να είναι τόσο περίπλοκο όσο διαθέτει μια πλήρη καμπάνια που περιλαμβάνει blogs, Twitter, κοινωνική δικτύωση και ιογενή βίντεο μέσω του YouTube.

Μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων και κοινωνικές ειδήσεις

Η απλούστερη μορφή μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων είναι η επισήμανση άρθρων και καταχωρήσεων blog για εύκολη υποβολή και ψηφοφορία σε ιστότοπους κοινωνικών ειδήσεων, όπως το Digg. Αν έχετε συναντήσει ποτέ μια ψηφίδα ψηφοφορίας Digg ή ένα Widget Share αυτό στο τέλος ενός άρθρου, έχετε δει αυτή τη μορφή του μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων ενημέρωσης σε δράση.

Αυτός ο τύπος μάρκετινγκ μπορεί συχνά να αυτοματοποιηθεί, επομένως είναι απλός στην εφαρμογή του. Μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικό για τις εταιρείες των μέσων ενημέρωσης, και μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσετε ένα blog της εταιρείας.

Μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων και Blogs

Από πολλές απόψεις, τα ιστολόγια μπορούν να λειτουργήσουν ως επέκταση των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Όσο τα αντίγραφα ανασκόπησης μπορούν να αποστέλλονται σε παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως εφημερίδες και περιοδικά, μπορούν επίσης να σταλούν σε δημοφιλή ιστολόγια σχετικά με το θέμα.

Τα blogs προσφέρουν επίσης την ευκαιρία να δημιουργήσουν «εικονικές περιηγήσεις». Για παράδειγμα, πολλοί συγγραφείς έχουν χάσει την εικονική περιήγηση σε βιβλία, πράγμα που τους επιτρέπει να φτάσουν στους οπαδούς τους χωρίς τα έξοδα ταξιδιού. Αυτές οι εικονικές περιηγήσεις βιβλίων μπορούν να περιλαμβάνουν συνεντεύξεις συγγραφέων και συνεδρίες Q & A καθώς και αναθεωρήσεις βιβλίων και δελτία βιβλίων.

Μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων και κοινωνική δικτύωση

Είναι όλο και πιο σημαντικό να έχετε παρουσία σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το MySpace . Εκτός από αυτά τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, υπάρχουν επίσης πολλά εξειδικευμένα κοινωνικά δίκτυα που θα μπορούσαν να είναι το ιδανικό μέρος για να δημιουργηθεί καταυλισμός για συγκεκριμένα προϊόντα.

Για παράδειγμα, ένας μουσικός μπορεί να δημιουργήσει ένα προφίλ στο Last.FM καθώς και στο MySpace, ενώ μια ταινία μπορεί να προωθηθεί καλύτερα μέσω του Flixster εκτός από το Facebook.

Τα κοινωνικά δίκτυα όχι μόνο δίνουν στον έμπορο ένα μέρος για να βγάλει τη λέξη, αλλά και ένα μέρος για να αλληλεπιδράσει με τους πελάτες και να επιτρέψει στους πελάτες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να μπει στο μάρκετινγκ και να πάρει μια προσπάθεια λαϊκής βάσης.

Κοινωνικό Μάρκετινγκ ΜΜΕ και Twitter

Το Twitter έχει πάρει πολλή ατμό το τελευταίο έτος για να είναι μια εξαιρετική θέση για την κοινωνική μάρκετινγκ μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ενώ το Twitter έχει μεγαλώσει πολύ πέρα ​​από τις ρίζες του microblogging, είναι σημαντικό να σκεφτούμε το Twitter παρόμοιο με ένα blog της εταιρείας. Ενώ ο πρωταρχικός σκοπός είναι να αποκτήσετε τη λέξη, είναι εξίσου σημαντικό να προσθέσετε μια προσωπική αφή και όχι να βασίζεστε σε ροές RSS για να παραδώσετε εκκρεμή δελτία τύπου ή απλά να επαναλάβετε το ιστολόγιο της εταιρείας.

Εκτός από την ανάπτυξη ενός αριθμού οπαδών, Twitter μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν αλληλεπιδρά με τους πελάτες και τους οπαδούς.

Μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων και YouTube

Ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές μάρκετινγκ των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης επικεντρώνονται στο YouTube και στο ιογενές βίντεο. Αν και συχνά πιο χρονοβόρες και δαπανηρές, το YouTube μπορεί εύκολα να γίνει το κεντρικό στοιχείο μιας μεγαλύτερης εκστρατείας κοινωνικών μέσων.

Λόγω της κοινωνικής φύσης της, το YouTube μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αλληλεπιδράσετε με τους πελάτες και να τους εμπλακείτε τόσο στο μάρκετινγκ όσο και στο προϊόν. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων στο YouTube που έγινε καλά ήταν η ανταπόκριση της Microsoft στα διαφημιστικά μηνύματα "Είμαι ένα Mac".

Αντί να αντιμετωπίζει το κεφάλι της Apple μέσω διαφήμισης, η Microsoft ασχολείται με μια ιική εκστρατεία μάρκετινγκ "Είμαι PC" που επικεντρώνεται γύρω από τους χρήστες που ανεβάζουν τις δικές τους απαντήσεις βίντεο "Είμαι υπολογιστή". Αυτός ο τύπος αλληλεπίδρασης με τον πελάτη βρίσκεται στον πυρήνα του τι είναι το μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής.

Όσο περισσότερο αλληλεπιδράτε με τον πελάτη, τόσο περισσότερη εμπιστοσύνη στο σήμα δημιουργείτε.