Πώς να ρυθμίσετε το κείμενο στο Inkscape

Θα σας δείξουμε πώς να ρυθμίσετε το κείμενο στο Inkscape , το δημοφιλές δωρεάν σχέδιο διάνυσμα σχεδίασης γραμμών. Το Inkscape είναι μια ευέλικτη εφαρμογή με λογικό βαθμό υποστήριξης για την εργασία με κείμενο, αν και δεν είναι μια εφαρμογή έκδοσης desktop. Εάν χρειάζεται να εργαστείτε με πολλές σελίδες κειμένου, καλό θα ήταν να εξετάσετε λογισμικό όπως το open source Scribus ή, εάν είστε στην ευχάριστη θέση να αγοράσετε εμπορικό λογισμικό, το Adobe Indesign .

Εάν σχεδιάζετε λογότυπα ή σχέδια μονού σελίδου, τότε το Inkscape πιθανότατα θα σας προσφέρει τα περισσότερα από τα εργαλεία που χρειάζεστε για να παρουσιάσετε αποτελεσματικά το κείμενο. Είναι σίγουρα πιο ικανό σε αυτό το τμήμα από το GIMP , το οποίο είναι ένα τόσο δημοφιλές και ευέλικτο εργαλείο που δεν είναι ασυνήθιστο να χρησιμοποιηθεί αυτό για πλήρη έργα γραφικών παρά για καθαρή επεξεργασία εικόνων.

Τα επόμενα βήματα θα σας δείξουν πώς να προσαρμόσετε το κείμενο στο Inkscape εκμεταλλευόμενοι τα ευέλικτα εργαλεία που προσφέρει η εφαρμογή για να σας βοηθήσουν να παρουσιάσετε το κείμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

01 από 05

Ρύθμιση κειμένου στο Inkscape

Θα επικεντρωθούμε σε τέσσερα από τα εργαλεία που σας δίνουν την ευελιξία να προσαρμόσετε τον τρόπο αλληλεπίδρασης γραμμών κειμένου, λέξεων και μεμονωμένων γραμμάτων μεταξύ τους. Όταν επιλέγετε το εργαλείο κειμένου από την παλέτα εργαλείων , η γραμμή εργαλείων επιλογών πάνω από τη σελίδα αλλάζει για να εμφανιστούν οι επιλογές που είναι συγκεκριμένες στο εργαλείο κειμένου . Τα περισσότερα από αυτά θα είναι απολύτως εξοικειωμένα με όσους έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ λογισμικό επεξεργασίας κειμένου, ωστόσο στη δεξιά πλευρά της γραμμής υπάρχουν πέντε πεδία εισόδου με πάνω και κάτω βέλη για να είναι εύκολο να κάνετε αυξομειώσεις των τιμών σε αυτά τα πεδία. Θα επικεντρωθώ μόνο στα πρώτα τέσσερα από αυτά.

Σημείωση: Τα χειριστήρια οριζόντιας καμπύλης και κάθετης μετατόπισης μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε κείμενο που δεν εμπλέκεται σε πλαίσιο κειμένου. Ωστόσο, η απόσταση, το μήκος γραμμών, χαρακτήρων και λέξεων μπορεί να εφαρμοστεί γενικά σε κείμενο εντός πλαισίου κειμένου.

02 του 05

Αλλάξτε τη διαφορά γραμμής ή την κορυφή του κειμένου στο Inkscape

Αυτή η πρώτη συμβουλή είναι πραγματικά χρήσιμη μόνο για πολλές γραμμές κειμένου, ίσως το αντίγραφο του σώματος σε μια αφίσα ή ένα διαφημιστικό φυλλάδιο μιας σελίδας.

Εξηχθήκαμε νωρίτερα το γεγονός ότι το Inkscape δεν είναι μια ολοκληρωμένη εφαρμογή DTP, ωστόσο προσφέρει ένα λογικό έλεγχο βαθμού που σημαίνει ότι μπορείτε να επιτύχετε πολλά πράγματα με κείμενο χωρίς να χρειάζεται να στραφείτε σε άλλη εφαρμογή. Η δυνατότητα ρύθμισης της απόστασης γραμμών ή η οδήγηση μεταξύ πολλών διαφορετικών γραμμών κειμένου προσφέρει τη δύναμη να προσαρμόζεται το κείμενο σε ένα σταθερό χώρο χωρίς να αλλάζει το μέγεθος της γραμματοσειράς του κειμένου.

Με το εργαλείο κειμένου ενεργό, θα δείτε το εργαλείο να προσαρμόζεται η απόσταση μεταξύ γραμμών ως το πρώτο από τα πεδία εισαγωγής στη γραμμή εργαλείων επιλογών . Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε τα βέλη πάνω και κάτω για να κάνετε ρυθμίσεις ή να εισαγάγετε μια τιμή απευθείας. Η αύξηση της απόστασης γραμμής μπορεί να κάνει το κείμενο να φαίνεται ελαφρύτερο και λιγότερο συντριπτικό για τον αναγνώστη, αν και συχνά οι περιορισμοί χώρου σημαίνουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό. Αν ο χώρος είναι σφιχτός, η μείωση της απόστασης μεταξύ των γραμμών μπορεί να διευκολύνει τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην το μειώσετε πάρα πολύ, καθώς το κείμενο θα αρχίσει να εμφανίζεται πυκνό και η αναγνωσιμότητα μπορεί να επηρεαστεί εάν μειώσετε υπερβολικά την απόσταση.

03 του 05

Ρύθμιση διαστήματος επιστολής στο Inkscape

Η ρύθμιση της απόστασης των γραμμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη για την προσαρμογή πολλαπλών γραμμών κειμένου σε περιορισμένο χώρο και επίσης για αισθητικούς λόγους, όπως η αλλαγή της εμφάνισης του κειμένου σε μια επικεφαλίδα ή ένα λογότυπο.

Ο έλεγχος για αυτήν τη δυνατότητα είναι το δεύτερο από τα πεδία εισαγωγής στη γραμμή εργαλείων επιλογών . Με την αύξηση της τιμής θα διαχωριστούν όλα τα γράμματα εξίσου και μειώνοντάς τα πιέζοντας μαζί. Το άνοιγμα της απόστασης μεταξύ των γραμμάτων τείνει να κάνει το κείμενο να φαίνεται ελαφρύτερο και πιο εξελιγμένο - έχετε μόνο να κοιτάξετε τα καλλυντικά και τα είδη καλλωπισμού για να δείτε πόσο συχνά εφαρμόζεται αυτή η τεχνική.

Η μείωση της απόστασης των γραμμάτων πιθανότατα χρησιμοποιείται ως τεχνική για την προσαρμογή του κειμένου σε ένα περιορισμένο χώρο, αλλά μπορεί να υπάρχουν περιστάσεις όταν θέλετε να πιέσετε μαζί τα γράμματα για να δημιουργήσετε ένα ισχυρό αποτέλεσμα οπτικού κειμένου.

04 του 05

Ρύθμιση της διάστρωσης λέξεων στο Inkscape

Η ρύθμιση της απόστασης μεταξύ των λέξεων μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος για να τροποποιήσετε το κείμενο για να το προσαρμόσετε σε έναν περιορισμένο χώρο. Θα μπορούσατε να προσαρμόσετε τις αποστάσεις λέξεων για αισθητικούς λόγους με μικρές ποσότητες κειμένου, αλλά κάνοντας αλλαγές σε μεγαλύτερους όγκους κειμένου θα έχουν πιθανώς πολύ αρνητικές συνέπειες στην ευκρίνεια.

Μπορείτε να αλλάξετε την απόσταση μεταξύ των λέξεων μέσα σε ένα μπλοκ κειμένου εισάγοντας μια τιμή στο τρίτο πεδίο εισαγωγής ή χρησιμοποιώντας τα βέλη πάνω και κάτω για να προσαρμόσετε τις τιμές.

05 του 05

Πώς να ρυθμίσετε την οριζόντια κλίση στο Inkscape

Η οριζόντια διόρθωση είναι η διαδικασία ρύθμισης της απόστασης μεταξύ συγκεκριμένων ζευγών γραμμάτων και επειδή πρόκειται για ένα πολύ στοχευμένο εργαλείο, είναι διαθέσιμο μόνο για κείμενο που δεν μεταφέρεται μέσα σε πλαίσιο κειμένου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προσαρμογές για να κάνετε τα κενά μεταξύ των γραμμάτων να φαίνονται πιο οπτικά «σωστά» και αυτή είναι μια τεχνική που συνήθως εφαρμόζεται σε λογότυπα και τίτλους. Αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό και αν κοιτάξετε τη συνοδευτική εικόνα, θα πρέπει να δείτε πώς έχουν προσαρμοστεί οι χώροι μεταξύ των επιμέρους γραμμάτων ώστε να φαίνονται πιο ισορροπημένοι.

Για να προσαρμόσετε τον πυρήνα, πρέπει να επισημάνετε τα γράμματα που θέλετε να ρυθμίσετε και στη συνέχεια να αλλάξετε την τιμή στο τέταρτο πεδίο εισαγωγής. Αν έχετε χρησιμοποιήσει τα εργαλεία πυρήνα σε ορισμένες άλλες εφαρμογές, ο τρόπος που λειτουργεί η λειτουργία kerning στο Inkscape μπορεί να φαίνεται λίγο ασυνήθιστο. Εάν επισημάνετε ένα μόνο γράμμα, ανεξάρτητα από το αν η κλίση αυξάνεται ή μειώνεται, το επισημασμένο γράμμα θα προσαρμόσει την κλίση εντελώς ανεξάρτητα από οποιαδήποτε γράμματα στα αριστερά του.

Για παράδειγμα, στο παράδειγμα της εικόνας, για να αυξηθεί ο χώρος μεταξύ του 'f' και του 't', πρέπει να επισημάνετε το 'Craf' και, στη συνέχεια, να προσαρμόσετε το kerning. Εάν επισημάνετε ακριβώς το 'f', ο χώρος μεταξύ του 'f' και του 't' θα αυξηθεί, αλλά ο χώρος μεταξύ του 'f' και του 'a' θα μειωθεί ταυτόχρονα.