Τι είναι μια οθόνη LCD; Ορισμός της οθόνης LCD

Ορισμός:

Μια οθόνη LCD ή οθόνη υγρών κρυστάλλων είναι ένας τύπος οθόνης που χρησιμοποιείται σε πολλούς υπολογιστές, τηλεοράσεις, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, tablet και κινητά τηλέφωνα . Οι οθόνες LCD είναι πολύ λεπτές αλλά αποτελούνται από πολλά στρώματα. Αυτά τα στρώματα περιλαμβάνουν δύο πολωμένα πάνελ, με ένα διάλυμα υγρών κρυστάλλων μεταξύ τους. Το φως προβάλλεται μέσω του στρώματος υγρών κρυστάλλων και είναι χρωματισμένο, γεγονός που παράγει την ορατή εικόνα.

Οι υγροί κρύσταλλοι δεν εκπέμπουν οι ίδιοι το φως, επομένως οι οθόνες LCD απαιτούν οπίσθιο φωτισμό. Αυτό σημαίνει ότι μια οθόνη LCD απαιτεί περισσότερη ισχύ και ενδέχεται να επιβαρύνει περισσότερο τη μπαταρία του τηλεφώνου σας. Οι οθόνες LCD είναι λεπτή και ελαφριά, ωστόσο, και γενικά φθηνές για παραγωγή.

Δύο τύποι οθονών LCD βρίσκονται κυρίως στα κινητά τηλέφωνα: TFT (τρανζίστορ λεπτής μεμβράνης) και IPS (switch-in-plane) . Οι οθόνες LCD TFT χρησιμοποιούν τεχνολογία τρανζίστορ λεπτής μεμβράνης για τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας, ενώ οι IPS-LCD βελτιώνουν τις γωνίες θέασης και την κατανάλωση ενέργειας των TFT LCD. Και, σήμερα, τα περισσότερα smartphones διαθέτουν είτε οθόνη IPS-LCD είτε OLED, αντί για TFT-LCD.

Οι οθόνες γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες κάθε μέρα. Τα smartphones, τα tablet, οι φορητοί υπολογιστές, οι κάμερες, οι smartwatches και οι επιτραπέζιες οθόνες είναι μόνο μερικοί τύποι συσκευών που χρησιμοποιούν τεχνολογία Super AMOLED ή Super LCD .

Γνωστός και ως:

Οθόνη υγρών κρυστάλλων