Πώς να χρησιμοποιήσετε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στο iPhone

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων ενισχύει την ασφάλεια των λογαριασμών στο διαδίκτυο, απαιτώντας περισσότερες από μία πληροφορίες προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Τι είναι ο έλεγχος ταυτότητας με δύο παράγοντες;

Με τόσο πολλές προσωπικές, οικονομικές και ιατρικές πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στους λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο, η διατήρησή τους είναι ασφαλής. Αλλά επειδή ακούμε πάντα ιστορίες λογαριασμών των οποίων οι κωδικοί πρόσβασης έχουν κλαπεί, μπορεί να αναρωτιέστε πόσο ασφαλής είναι ο λογαριασμός πραγματικά. Αυτή είναι μια ερώτηση που μπορείτε να απαντήσετε με σιγουριά προσθέτοντας πρόσθετη ασφάλεια στους λογαριασμούς σας. Μια απλή, ισχυρή μέθοδος για να γίνει αυτό ονομάζεται επαλήθευση δύο παραγόντων .

Στην περίπτωση αυτή, ο "παράγοντας" σημαίνει ένα κομμάτι πληροφοριών που μόνο εσείς έχετε. Για τους περισσότερους λογαριασμούς στο διαδίκτυο, το μόνο που χρειάζεται να συνδεθείτε είναι ένας παράγοντας-ο κωδικός πρόσβασής σας. Αυτό το καθιστά πολύ απλό και γρήγορο για την πρόσβαση στον λογαριασμό σας, αλλά σημαίνει επίσης ότι οποιοσδήποτε έχει τον κωδικό σας - ή μπορεί να το μαντέψει - μπορεί επίσης να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων απαιτεί να έχετε δύο στοιχεία για να μπείτε σε λογαριασμό. Ο πρώτος παράγοντας είναι σχεδόν πάντα ένας κωδικός πρόσβασης. ο δεύτερος παράγοντας είναι συχνά ένας κωδικός PIN.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσετε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Ίσως δεν χρειάζεστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων σε όλους τους λογαριασμούς σας, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα για τους πιο σημαντικούς λογαριασμούς σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή οι χάκερ και οι κλέφτες είναι όλο και πιο εξελιγμένοι. Εκτός από προγράμματα που μπορούν να δημιουργήσουν αυτόματα εκατομμύρια υποθέσεις κωδικού πρόσβασης, οι χάκερ χρησιμοποιούν phishing μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , κοινωνική μηχανική , κόλπα επαναφοράς κωδικού πρόσβασης και άλλες τεχνικές για να αποκτήσουν δόλια πρόσβαση στους λογαριασμούς.

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο στοιχείων δεν είναι τέλειος. Ένας αποφασισμένος και εξειδικευμένος χάκερ μπορεί ακόμα να σπάσει τους λογαριασμούς που προστατεύονται από έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν ο δεύτερος παράγοντας παράγεται τυχαία, όπως ένα PIN. Έτσι λειτουργούν τα συστήματα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων που χρησιμοποιούνται από την Google και την Apple. Ένας κωδικός PIN δημιουργήθηκε τυχαία κατόπιν αιτήματος, χρησιμοποιήθηκε και στη συνέχεια απορρίφθηκε. Επειδή είναι τυχαία παράγεται και χρησιμοποιείται μία φορά, είναι ακόμη πιο δύσκολο να σπάσει.

Κατώτατη γραμμή: Όλοι οι λογαριασμοί με σημαντικά προσωπικά ή οικονομικά δεδομένα που μπορούν να εξασφαλιστούν με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων πρέπει να είναι. Αν δεν είστε ένας στόχος ιδιαίτερα υψηλής αξίας, οι χάκερ έχουν περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν σε λιγότερο προστατευμένους λογαριασμούς από τον κόπο να προσπαθήσουν να σπάσουν τη δική σας.

Ρύθμιση επαλήθευσης δύο στοιχείων για το αναγνωριστικό της Apple σας

Το αναγνωριστικό σας της Apple είναι ίσως ο πιο σημαντικός λογαριασμός στο iPhone σας. Όχι μόνο περιέχει προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικής κάρτας, αλλά ένας χάκερ που ελέγχει το Apple ID σας μπορεί να έχει πρόσβαση στα email, τις επαφές σας, τα ημερολόγιά σας, τις φωτογραφίες, τα μηνύματα κειμένου και πολλά άλλα.

Όταν ασφαλίζετε το αναγνωριστικό της Apple σας με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Apple ID μόνο από συσκευές που έχετε ορίσει ως "αξιόπιστες". Αυτό σημαίνει ότι ένας χάκερ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας παρά μόνο αν χρησιμοποιεί το iPhone, το iPad, το iPod touch ή το Mac. Αυτό είναι πολύ ασφαλές.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ενεργοποιήσετε αυτό το επιπλέον επίπεδο ασφαλείας:

  1. Στο iPhone σας, πατήστε την εφαρμογή Ρυθμίσεις .
  2. Εάν εκτελείτε iOS 10.3 ή νεότερη έκδοση, πατήστε το όνομά σας στο επάνω μέρος της οθόνης και μεταβείτε στο βήμα 4.
  3. Εάν εκτελείτε iOS 10.2 ή παλιότερη έκδοση, πατήστε iCloud -> Apple ID .
  4. Πατήστε Κωδικός πρόσβασης & Ασφάλεια .
  5. Πατήστε Ενεργοποίηση επαλήθευσης δύο παραγόντων .
  6. Πατήστε Συνέχεια .
  7. Επιλέξτε έναν αξιόπιστο αριθμό τηλεφώνου. Αυτό είναι όπου η Apple θα κειμένων τον κωδικό σας ταυτότητας δύο παραγόντων κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και στο μέλλον.
  8. Επιλέξτε είτε να λάβετε ένα μήνυμα κειμένου ή τηλεφωνική κλήση με τον κωδικό.
  9. Πατήστε Επόμενο .
  10. Εισαγάγετε τον 6ψήφιο κωδικό.
  11. Μόλις οι διακομιστές της Apple επιβεβαιώσουν ότι ο κωδικός είναι σωστός, ενεργοποιείται έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων για το αναγνωριστικό σας Apple.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ένας χάκερ που χρειάζεται τη συσκευή σας κάνει αυτό πιο ασφαλές, αλλά θα μπορούσαν να κλέψουν το iPhone σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ασφαλίσει το iPhone σας με έναν κωδικό πρόσβασης (και ιδανικά το Touch ID ) για να αποτρέψετε τον κλέφτη να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνό σας.

Χρησιμοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στο αναγνωριστικό της Apple σας

Με το λογαριασμό σας ασφαλισμένο, δεν θα χρειαστεί να εισαγάγετε ξανά τον δεύτερο παράγοντα στην ίδια συσκευή, εκτός και αν αποσυνδεθείτε πλήρως ή διαγράψετε τη συσκευή . Θα χρειαστεί να εισάγετε μόνο εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στο αναγνωριστικό σας Apple από μια νέα μη αξιόπιστη συσκευή.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στο αναγνωριστικό σας Apple στο Mac σας. Εδώ τι θα συμβεί:

  1. Ένα παράθυρο εμφανίζεται στο iPhone σας και σας ειδοποιεί ότι κάποιος προσπαθεί να συνδεθεί στο αναγνωριστικό της Apple σας. Το παράθυρο περιλαμβάνει το αναγνωριστικό σας Apple, το είδος της συσκευής που χρησιμοποιείται και το πού βρίσκεται το άτομο.
  2. Εάν δεν είστε εσείς ή είστε ύποπτοι, πατήστε Μην επιτρέψετε .
  3. Εάν είστε εσείς, πατήστε Αφήστε .
  4. Ένας 6ψήφιος κωδικός εμφανίζεται στο iPhone σας (είναι διαφορετικό από αυτό που δημιουργήθηκε κατά τη ρύθμιση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, αφού κάθε φορά είναι ένας διαφορετικός κώδικας, είναι πιο ασφαλής).
  5. Εισαγάγετε αυτόν τον κώδικα στο Mac σας.
  6. Θα σας δοθεί πρόσβαση στο αναγνωριστικό της Apple σας.

Διαχείριση των αξιόπιστων συσκευών σας

Εάν πρέπει να αλλάξετε την κατάσταση μιας συσκευής από αξιόπιστη σε μη αξιόπιστη (για παράδειγμα, εάν πωλήσατε τη συσκευή χωρίς να τη διαγράψετε), μπορείτε να το κάνετε αυτό. Δείτε πώς:

  1. Συνδεθείτε στο Apple ID σας σε οποιαδήποτε αξιόπιστη συσκευή.
  2. Βρείτε τη λίστα των συσκευών που σχετίζονται με το αναγνωριστικό της Apple σας.
  3. Κάντε κλικ ή επιλέξτε τη συσκευή που θέλετε να καταργήσετε.
  4. Κάντε κλικ ή επιλέξτε Κατάργηση .

Απενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων στο αναγνωριστικό της Apple σας

Μόλις ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο στοιχείων για το αναγνωριστικό σας Apple, ίσως να μην μπορείτε να το απενεργοποιήσετε από μια συσκευή iOS ή από ένα Mac (μερικοί λογαριασμοί μπορούν, κάποιοι δεν μπορούν, εξαρτώνται από το λογαριασμό, το λογισμικό που χρησιμοποιήσατε να το δημιουργήσετε και άλλα). Μπορείτε σίγουρα να την απενεργοποιήσετε μέσω του ιστού. Δείτε πώς:

  1. Στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, μεταβείτε στη διεύθυνση https://appleid.apple.com/#!&page=signin.
  2. Συνδεθείτε με το αναγνωριστικό της Apple σας.
  3. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο στο iPhone, πατήστε Αφήστε .
  4. Πληκτρολογήστε τον 6ψήφιο κωδικό πρόσβασης στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και συνδεθείτε.
  5. Στην ενότητα Ασφάλεια, κάντε κλικ στην επιλογή Επεξεργασία .
  6. Κάντε κλικ στην επιλογή Απενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων .
  7. Απαντήστε σε τρεις νέες ερωτήσεις ασφαλείας λογαριασμού.

Ρύθμιση επαλήθευσης δύο παραγόντων σε άλλους κοινού λογαριασμούς

Το αναγνωριστικό της Apple δεν είναι ο μόνος κοινός λογαριασμός στα iPhones των περισσότερων ανθρώπων που μπορούν να εξασφαλιστούν με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να εξετάσετε τη σύστασή του σε όλους τους λογαριασμούς που περιέχουν προσωπικές, οικονομικές ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Για πολλούς, αυτό θα περιλάμβανε τη δημιουργία ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων στο λογαριασμό Gmail ή την προσθήκη στο λογαριασμό τους στο Facebook .