Τι είναι ο πελάτης VoIP;

VoIP Client - Το εργαλείο για την πραγματοποίηση κλήσεων VoIP

Ένα VoIP Client είναι μια εφαρμογή λογισμικού που ονομάζεται επίσης softphone . Συνήθως εγκαθίσταται στον υπολογιστή ενός χρήστη και επιτρέπει στο χρήστη να πραγματοποιεί κλήσεις VoIP . Μέσα από τον πελάτη VoIP, μπορείτε να κάνετε δωρεάν ή φτηνές τοπικές και διεθνείς κλήσεις και σας δίνει πολλά χαρακτηριστικά. Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους πολλοί άνθρωποι εγκαθιστούν πελάτες VoIP στους υπολογιστές τους ή σε κινητές συσκευές και smartphones .

Ένα πρόγραμμα-πελάτης VoIP, όταν είναι εγκατεστημένος σε έναν υπολογιστή, θα χρειαστεί συσκευές υλικού που θα επιτρέψουν στο χρήστη να επικοινωνήσει, όπως ακουστικά, μικρόφωνο, ακουστικά, web cam κ.λπ.

Η υπηρεσία VoIP

Ένας πελάτης VoIP δεν μπορεί να εργαστεί μόνος του. Για να είναι σε θέση να κάνει τις κλήσεις, πρέπει να συνεργαστεί με μια υπηρεσία VoIP ή με ένα διακομιστή SIP . Μια υπηρεσία VoIP είναι η συνδρομή που έχετε από πάροχο υπηρεσιών VoIP για να πραγματοποιήσετε τις κλήσεις, λίγο σαν την υπηρεσία GSM που χρησιμοποιείτε με το κινητό σας τηλέφωνο. Η διαφορά είναι ότι κάνετε τις κλήσεις για πολύ φτηνές με VoIP και αν το άτομο που καλείτε χρησιμοποιεί την ίδια υπηρεσία VoIP και πελάτη VoIP, η κλήση είναι σε πολλές περιπτώσεις δωρεάν απεριόριστη, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στον κόσμο. Οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών VoIP σάς προσφέρουν δωρεάν λήψη και εγκατάσταση του πελάτη VoIP.

Χαρακτηριστικά VoIP Client

Ένας πελάτης VoIP είναι λογισμικό που μεταφέρει πολλά χαρακτηριστικά . Μπορεί να είναι απλά ένα softphone, όπου θα είχε μια διεπαφή κλήσης, κάποια μνήμη επαφών, αναγνωριστικό χρήστη και κάποια άλλα βασικά χαρακτηριστικά. Μπορεί επίσης να είναι μια σύνθετη εφαρμογή VoIP που όχι μόνο κάνει και λαμβάνει κλήσεις αλλά περιέχει επίσης λειτουργίες όπως στατιστικά στοιχεία δικτύου, υποστήριξη QoS , ασφάλεια φωνής, τηλεδιάσκεψη κλπ.

SIP πελάτες VoIP

Το SIP είναι μια τεχνολογία που λειτουργεί σε διακομιστές VoIP ( PBX s) που προσφέρουν υπηρεσία κλήσης σε μηχάνημα (πελάτες) που έχει εγκατεστημένο και καταχωρημένο πελάτη VoIP που είναι συμβατός με SIP. Αυτό το σενάριο είναι πολύ κοινό σε εταιρικά περιβάλλοντα και επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι διαθέτουν τους πελάτες VoIP εγκατεστημένους στους επιτραπέζιους υπολογιστές, τους φορητούς υπολογιστές ή τα smartphones τους και εγγράφονται στην υπηρεσία SIP της εταιρείας στο PBX του. Αυτό τους επιτρέπει να επικοινωνούν εσωτερικά αλλά και όταν βρίσκονται έξω από ασύρματες τεχνολογίες όπως Wi-Fi , 3G , 4G , MiFi , LTE κλπ.

Οι πελάτες SIP VoIP είναι πιο γενικοί και δεν συνδέονται με καμία συγκεκριμένη υπηρεσία VoIP. Μπορείτε να εγκαταστήσετε απλά ένα στο μηχάνημά σας και να το ρυθμίσετε ώστε να χρησιμοποιείται με οποιαδήποτε υπηρεσία που προσφέρει συμβατότητα SIP. Στη συνέχεια, μπορείτε να πραγματοποιήσετε κλήσεις μέσω αυτής και να πληρώσετε τον πάροχο υπηρεσιών VoIP.

Παραδείγματα πελατών VoIP

Το πρώτο παράδειγμα ενός πελάτη VoIP που έρχεται στο μυαλό είναι το λογισμικό του Skype , το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε από τον ιστότοπό του και να κάνετε κλήσεις φωνής και βίντεο παγκοσμίως, κυρίως δωρεάν. Οι περισσότεροι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών VoIP που βασίζονται σε λογισμικό προσφέρουν τους δικούς τους πελάτες VoIP δωρεάν. Υπάρχουν πελάτες VoIP που είναι πιο γενικοί και σας επιτρέπουν να τις χρησιμοποιήσετε με οποιαδήποτε υπηρεσία VoIP ή μέσα στην εταιρεία σας. Ένα καλό παράδειγμα για αυτό είναι το X-Lite.