Πώς να επεξεργαστείτε αρχεία κειμένου χρησιμοποιώντας το gEdit

Εισαγωγή

Το gEdit είναι ένας επεξεργαστής κειμένου Linux που αναπτύσσεται συνήθως ως μέρος του επιφάνειας εργασίας του GNOME.

Οι περισσότεροι οδηγοί και tutorials για Linux θα σας κάνουν να χρησιμοποιήσετε τον επεξεργαστή nano ή το vi για να επεξεργαστείτε αρχεία κειμένου και αρχεία ρυθμίσεων και ο λόγος γι 'αυτό είναι ότι το nano και το vi είναι σχεδόν εγγυημένα να εγκατασταθούν ως μέρος του λειτουργικού συστήματος Linux.

Ο επεξεργαστής gEdit είναι πολύ πιο εύκολος στη χρήση από το nano και vi και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το Σημειωματάριο Microsoft Windows.

Πώς να ξεκινήσετε το gEdit

Εάν εκτελείτε διανομή με το περιβάλλον εργασίας GNOME, πατήστε το πλήκτρο super (πληκτρολογήστε με το λογότυπο των Windows σε αυτό, δίπλα στο πλήκτρο ALT).

Πληκτρολογήστε "Επεξεργασία" στη γραμμή αναζήτησης και θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο για "Επεξεργαστής κειμένου". Κάντε κλικ σε αυτό το εικονίδιο.

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε αρχεία μέσα στο gEdit με τον ακόλουθο τρόπο:

Τέλος, μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε αρχεία στο gEdit από τη γραμμή εντολών. Απλά ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

gedit

Για να ανοίξετε ένα συγκεκριμένο αρχείο, μπορείτε να καθορίσετε το όνομα αρχείου μετά την εντολή gedit ως εξής:

gedit / path / to / αρχείο

Είναι καλύτερο να εκτελέσετε την εντολή gedit ως εντολή φόντου έτσι ώστε ο δρομέας να επιστρέψει στο τερματικό αφού εκτελέσετε την εντολή για να την ανοίξετε.

Για να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα στο παρασκήνιο, προσθέτετε το σύμβολο ampersand ως εξής:

gedit &

Η διεπαφή χρήστη gEdit

Η διεπαφή χρήστη gEdit περιέχει μια μόνο γραμμή εργαλείων στην κορυφή με ένα πλαίσιο για την εισαγωγή κειμένου κάτω από αυτό.

Η γραμμή εργαλείων περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο μενού "ανοιχτό" τραβάει ένα παράθυρο με μια γραμμή αναζήτησης για αναζήτηση εγγράφων, μια λίστα με έγγραφα που έχουν προσπελάσει πρόσφατα και ένα κουμπί που ονομάζεται "άλλα έγγραφα".

Όταν κάνετε κλικ στο κουμπί "άλλα έγγραφα", θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου όπου μπορείτε να αναζητήσετε τη δομή καταλόγου για το αρχείο που θέλετε να ανοίξετε.

Υπάρχει ένα σύμβολο συν (+) δίπλα στο μενού "ανοιχτό". Όταν κάνετε κλικ σε αυτό το σύμβολο, προστίθεται μια νέα καρτέλα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επεξεργάζεστε ταυτόχρονα πολλά έγγραφα.

Το εικονίδιο "αποθήκευση" εμφανίζει το παράθυρο διαλόγου αρχείου και μπορείτε να επιλέξετε πού να αποθηκεύσετε το αρχείο στο σύστημα αρχείων. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την κωδικοποίηση χαρακτήρων και τον τύπο αρχείου.

Υπάρχει ένα εικονίδιο "επιλογών" που υποδηλώνεται με τρεις κάθετες κουκίδες. Όταν κάνετε κλικ σε αυτό, εμφανίζεται ένα νέο μενού με τις ακόλουθες επιλογές:

Τα άλλα τρία εικονίδια σας επιτρέπουν να ελαχιστοποιήσετε, να μεγιστοποιήσετε ή να κλείσετε τον επεξεργαστή.

Ανανέωση του εγγράφου

Το εικονίδιο "ανανέωσης" βρίσκεται στο μενού "επιλογές".

Δεν θα ενεργοποιηθεί εάν το έγγραφο που επεξεργάζεστε δεν έχει αλλάξει από τότε που το φορτώσατε για πρώτη φορά.

Εάν αλλάξει ένα αρχείο αφού το έχετε φορτώσει, στην οθόνη θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα σας ρωτάει αν θέλετε να το φορτώσετε ξανά.

Εκτύπωση εγγράφου

Το εικονίδιο "εκτύπωσης" στο μενού "επιλογές" εμφανίζει την οθόνη ρυθμίσεων εκτύπωσης και μπορείτε να επιλέξετε να εκτυπώσετε το έγγραφο σε αρχείο ή εκτυπωτή.

Εμφάνιση πλήρους οθόνης σε ένα έγγραφο

Το εικονίδιο "πλήρους οθόνης" στο μενού "επιλογές" εμφανίζει το παράθυρο gEdit ως παράθυρο πλήρους οθόνης και αποκρύπτει τη γραμμή εργαλείων.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία πλήρους οθόνης τοποθετώντας το ποντίκι πάνω από το επάνω μέρος του παραθύρου και κάνοντας κλικ στο εικονίδιο πλήρους οθόνης ξανά στο μενού.

Αποθήκευση εγγράφων

Το στοιχείο μενού "Αποθήκευση ως" στο μενού "επιλογές" εμφανίζει το παράθυρο διαλόγου αποθήκευσης αρχείων και μπορείτε να επιλέξετε πού να αποθηκεύσετε το αρχείο.

Το στοιχείο μενού "Αποθήκευση όλων" αποθηκεύει όλα τα αρχεία που ανοίγουν σε όλες τις καρτέλες.

Αναζήτηση για κείμενο

Το στοιχείο μενού "βρείτε" βρίσκεται στο μενού "επιλογές".

Κάνοντας κλικ στο στοιχείο "Εύρεση" εμφανίζεται μια γραμμή αναζήτησης. Μπορείτε να εισαγάγετε το κείμενο για αναζήτηση και να επιλέξετε την κατεύθυνση αναζήτησης (πάνω ή κάτω από τη σελίδα).

Το στοιχείο μενού "Εύρεση και αντικατάσταση" εμφανίζει ένα παράθυρο όπου μπορείτε να αναζητήσετε το κείμενο που θέλετε να αναζητήσετε και να εισάγετε το κείμενο με το οποίο θέλετε να το αντικαταστήσετε. Μπορείτε επίσης να αντιστοιχίσετε ανά περίπτωση, να αναζητήσετε προς τα πίσω, να αντιστοιχίσετε ολόκληρη τη λέξη μόνο, να τυλίξετε και να χρησιμοποιήσετε κανονικές εκφράσεις. Οι επιλογές αυτής της οθόνης σάς επιτρέπουν να βρείτε, να αντικαταστήσετε ή να αντικαταστήσετε όλες τις αντιστοιχισμένες καταχωρίσεις.

Καθαρισμός επισημασμένου κειμένου

Στο μενού "επιλογές" μπορείτε να βρείτε το στοιχείο του μενού "clear clear". Αυτό καθαρίζει το επιλεγμένο κείμενο το οποίο έχει επισημανθεί χρησιμοποιώντας την επιλογή "εύρεση".

Πηγαίνετε σε μια συγκεκριμένη γραμμή

Για να μεταβείτε σε μια συγκεκριμένη γραμμή, κάντε κλικ στο στοιχείο μενού "Go To Line" στο μενού "επιλογές".

Ανοίγει ένα μικρό παράθυρο που σας επιτρέπει να εισάγετε τον αριθμό γραμμής στον οποίο θέλετε να μεταβείτε.

Σε περίπτωση που ο αριθμός γραμμής που εισάγετε είναι μεγαλύτερος από το αρχείο, ο δρομέας θα μετακινηθεί στο κάτω μέρος του εγγράφου.

Εμφάνιση ενός πλευρικού πίνακα

Στο μενού "επιλογές" υπάρχει ένα δευτερεύον μενού που ονομάζεται "προβολή" και κάτω από αυτό υπάρχει μια επιλογή για την εμφάνιση ή την απόκρυψη του πλευρικού πίνακα.

Η πλαϊνή πλευρά εμφανίζει μια λίστα ανοικτών εγγράφων. Μπορείτε να προβάλετε κάθε έγγραφο απλά κάνοντας κλικ σε αυτό.

Υπογραμμισμένο κείμενο

Είναι δυνατό να επισημάνετε το κείμενο ανάλογα με τον τύπο του εγγράφου που δημιουργείτε.

Από το μενού "επιλογές" κάντε κλικ στο μενού "προβολή" και, στη συνέχεια, στο "Επισημάνετε τη λειτουργία".

Εμφανίζεται μια λίστα με τις πιθανές λειτουργίες. Για παράδειγμα, θα δείτε επιλογές για πολλές γλώσσες προγραμματισμού, όπως Perl , Python , Java , C, VBScript, Actionscript και πολλά άλλα.

Το κείμενο επισημαίνεται χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά για την επιλεγμένη γλώσσα.

Για παράδειγμα, αν επιλέξατε SQL ως λειτουργία highlight, τότε ένα σενάριο μπορεί να μοιάζει με αυτό:

επιλέξτε * από το όνομα πίνακα όπου x = 1

Ορίστε τη γλώσσα

Για να ορίσετε τη γλώσσα του εγγράφου κάντε κλικ στο μενού "επιλογές" και στη συνέχεια από το υπομενού "εργαλεία" κάντε κλικ στο "Ορισμός γλώσσας".

Μπορείτε να επιλέξετε από διάφορες γλώσσες.

Ελέγξτε την ορθογραφία

Για ορθογραφικό έλεγχο ενός εγγράφου κάντε κλικ στο μενού "επιλογές" και στη συνέχεια από το μενού "εργαλεία" επιλέξτε "έλεγχος ορθογραφίας".

Όταν μια λέξη έχει εσφαλμένη ορθογραφία, θα εμφανιστεί μια λίστα προτάσεων. Μπορείτε να επιλέξετε να αγνοήσετε, να αγνοήσετε όλα, να αλλάξετε ή να αλλάξετε όλες τις εμφανίσεις της εσφαλμένης λέξης.

Υπάρχει και άλλη επιλογή στο μενού "εργαλεία" που ονομάζεται "επισημάνετε λάθος λέξεις". Όταν επιλεγεί τυχόν λέξεις με λάθος λέξεις θα επισημανθούν.

Εισαγάγετε την ημερομηνία και την ώρα

Μπορείτε να εισαγάγετε την ημερομηνία και την ώρα σε ένα έγγραφο κάνοντας κλικ στο μενού "επιλογές", ακολουθούμενο από το μενού "εργαλεία" και κάνοντας κλικ στην επιλογή "Εισαγωγή ημερομηνίας και ώρας".

Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο από το οποίο μπορείτε να επιλέξετε τη μορφή και την ημερομηνία και ώρα.

Λάβετε στατιστικά στοιχεία για το έγγραφό σας

Στο μενού "επιλογές" και στη συνέχεια στο υπομενού "εργαλεία" υπάρχει μια επιλογή που ονομάζεται "στατιστικά".

Αυτό δείχνει ένα νέο παράθυρο με τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία:

Προτιμήσεις

Για να τραβήξετε τις προτιμήσεις, κάντε κλικ στο μενού "επιλογές" και, στη συνέχεια, στις "προτιμήσεις".

Εμφανίζεται ένα παράθυρο με 4 καρτέλες:

Η καρτέλα προβολής σάς επιτρέπει να επιλέξετε αν θα εμφανίζονται αριθμοί γραμμών, ένα δεξιό περιθώριο, μια γραμμή κατάστασης, ένας χάρτης επισκόπησης και / ή ένα μοτίβο πλέγματος.

Μπορείτε επίσης να καθορίσετε εάν η περιτύλιξη λέξεων είναι ενεργοποιημένη ή απενεργοποιημένη και εάν μια λέξη χωρίζεται σε πολλές γραμμές.

Υπάρχουν επίσης επιλογές για το πώς λειτουργεί η προβολή.

Η καρτέλα επεξεργαστή σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε πόσα διαστήματα συνθέτουν μια καρτέλα και αν θέλετε να εισαγάγετε κενά αντί για καρτέλες.

Μπορείτε επίσης να καθορίσετε πόσο συχνά ένα αρχείο αποθηκεύεται αυτόματα.

Η καρτέλα γραμματοσειρές και χρώματα σάς επιτρέπει να επιλέξετε το θέμα που χρησιμοποιείται από το gEdit καθώς και την προεπιλεγμένη οικογένεια και μέγεθος γραμματοσειράς.

Plugins

Υπάρχουν διαθέσιμα πρόσθετα plugins για το gEdit.

Στην οθόνη προτιμήσεων, κάντε κλικ στην καρτέλα "plugins".

Ορισμένες από αυτές έχουν ήδη επισημανθεί, αλλά επιτρέπουν σε άλλους να τοποθετήσουν μια επιταγή στο κουτί.

Τα διαθέσιμα πρόσθετα είναι τα εξής: