MHL - Τι είναι και πώς επηρεάζει το Home Theater

Με την εμφάνιση του HDMI ως προεπιλεγμένου ενσύρματου πρωτοκόλλου σύνδεσης ήχου / εικόνας για οικιακό θέατρο, εξετάζονται πάντα νέοι τρόποι αξιοποίησης των δυνατοτήτων του.

Καταρχάς, ο HDMI ήταν ένας τρόπος να συνδυάσουμε τόσο ψηφιακό βίντεο υψηλής ανάλυσης (το οποίο περιλαμβάνει τώρα επίσης και 3D ) όσο και ήχο (μέχρι 8 κανάλια) σε μια ενιαία σύνδεση, μειώνοντας την ποσότητα καλωδίων.

Ακολούθησε η ιδέα της χρήσης HDMI ως ενός τρόπου αποστολής σημάτων ελέγχου μεταξύ συνδεδεμένων συσκευών, χωρίς να απαιτείται η χρήση ξεχωριστού συστήματος ελέγχου. Αυτό αναφέρεται με πολλά ονόματα, ανάλογα με τον κατασκευαστή (Sony Bravia Link, Panasonic Viera Link, Sharp Aquos Link, Samsung Anynet +, κ.λπ.), αλλά το γενικό του όνομα είναι HDMI-CEC .

Μια άλλη ιδέα που εφαρμόζεται τώρα με επιτυχία είναι το Audio Return Channel , το οποίο επιτρέπει σε ένα μόνο καλώδιο HDMI να μεταφέρει σήματα ήχου και στις δύο κατευθύνσεις μεταξύ συμβατής τηλεόρασης και δέκτη Home Cinema, εξαλείφοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ξεχωριστή σύνδεση ήχου από την τηλεόραση σε δέκτη οικιακού κινηματογράφου.

Εισαγάγετε το MHL

Μια άλλη λειτουργία που επεκτείνει τις δυνατότητες HDMI είναι η σύνδεση MHL ή Mobile High-Definition Link.

Για να το θέσετε απλά, το MHL επιτρέπει τη σύνδεση μιας νέας γενιάς φορητών συσκευών, όπως smartphones και tablet, με τη συσκευή τηλεόρασης ή το δέκτη home theater, μέσω HDMI.

Το MHL ver 1.0 επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν έως και 1080p βίντεο υψηλής ευκρίνειας και ήχο Surround PCM 7.1 καναλιών από τη συμβατή φορητή συσκευή σε δέκτη τηλεόρασης ή οικιακού κινηματογράφου μέσω μιας υποδοχής mini-HDMI στη φορητή συσκευή και σε μια σύνδεση HDMI πλήρους μεγέθους η συσκευή οικιακού κινηματογράφου που είναι ενεργοποιημένη με MHL.

Η θύρα HDMI με δυνατότητα MHL τροφοδοτεί επίσης τη φορητή συσκευή σας (5 volts / 500ma), οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη χρήση της μπαταρίας για να παρακολουθήσετε μια ταινία ή να ακούσετε μουσική. Επίσης, όταν δεν χρησιμοποιείτε τη θύρα MHL / HDMI για τη σύνδεση φορητών συσκευών, μπορείτε ακόμα να τη χρησιμοποιείτε με μια συνηθισμένη σύνδεση HDMI για τα άλλα στοιχεία οικιακού κινηματογράφου σας, όπως π.χ. μια συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc.

MHL και Smart TV

Ωστόσο, δεν σταματά εκεί. Το MHL έχει επίσης επιπτώσεις στις δυνατότητες Smart TV. Για παράδειγμα, όταν αγοράζετε μια έξυπνη τηλεόραση, έρχεται με ένα ορισμένο επίπεδο ροής μέσων και / ή λειτουργικότητας δικτύου και, παρόλο που μπορούν να προστεθούν νέες υπηρεσίες και δυνατότητες, υπάρχει περιορισμός ως προς την αναβάθμιση που μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να αγοράσει μια νέα τηλεόραση για να πάρει περισσότερες δυνατότητες. Φυσικά, θα μπορούσατε να συνδέσετε μια πρόσθετη ταινία πολυμέσων, αλλά αυτό σημαίνει ένα άλλο κιβώτιο που συνδέεται με την τηλεόρασή σας και με περισσότερα καλώδια σύνδεσης.

Μία εφαρμογή του MHL απεικονίζεται από την Roku, η οποία, μερικά χρόνια πίσω, πήρε την πλατφόρμα πλατφόρμας μέσων, την μείωσε σε περίπου το μέγεθος της μονάδας USB Flash, αλλά αντί για USB, ενσωμάτωσε μια υποδοχή HDMI με δυνατότητα MHL που μπορεί να συνδέσει σε μια τηλεόραση με είσοδο HDMI με δυνατότητα MHL.

Αυτό το "Streaming Stick" , όπως ο Roku, αναφέρεται σε αυτό, έρχεται με τη δική του ενσωματωμένη διασύνδεση σύνδεσης Wifi, οπότε δεν χρειάζεστε κανάλια στην τηλεόραση για να συνδέσετε το οικιακό σας δίκτυο και το διαδίκτυο για να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιεχόμενο τηλεόρασης και ταινιών - και δεν χρειάζεστε ούτε ξεχωριστό κουτί ούτε περισσότερα καλώδια.

Παρόλο που οι περισσότερες συσκευές plug-in stick δεν χρειάζονται πλέον εισόδους HDMI συμβατές με MHL - ένα πλεονέκτημα που παρέχει η MHL είναι η άμεση πρόσβαση στην τροφοδοσία χωρίς την ανάγκη για ξεχωριστή σύνδεση ρεύματος μέσω του προσαρμογέα τροφοδοσίας USB ή AC.

MHL 3.0

Στις 20 Αυγούστου 2013 , ανακοινώθηκαν πρόσθετες αναβαθμίσεις για το MHL, το οποίο φέρει την ονομασία MHL 3.0. Οι προστιθέμενες δυνατότητες περιλαμβάνουν:

Ενσωμάτωση MHL με USB

Η Κοινοπραξία MHL ανακοίνωσε ότι το πρωτόκολλο σύνδεσης της έκδοσης 3 μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στο πλαίσιο USB 3.1 μέσω σύνδεσης USB Type-C. Η κοινοπραξία MHL αναφέρεται σε αυτήν την εφαρμογή ως MHL Alt (εναλλακτική) λειτουργία (με άλλα λόγια, ο σύνδεσμος USB 3.1 Type-C είναι συμβατός με λειτουργίες USB και MHL).

Το MHL Alt Mode επιτρέπει τη μεταφορά έως και 4K Ultra HD ανάλυση βίντεο, πολυκάναλου ήχου surround (συμπεριλαμβανομένων PCM , Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio ), ενώ παράλληλα παρέχει ταυτόχρονη ήχου / βίντεο MHL, δεδομένα USB και τροφοδοσία για συνδεδεμένα φορητά όταν χρησιμοποιείτε μια υποδοχή USB τύπου C σε συμβατές τηλεοράσεις, δέκτες οικιακού κινηματογράφου και υπολογιστές, εξοπλισμένους με θύρες USB τύπου C ή πλήρους μεγέθους HDMI (μέσω προσαρμογέα). Οι θύρες USB με δυνατότητα MHL θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λειτουργίες USB ή MHL.

Μια πρόσθετη λειτουργία MHL Alt Mode είναι το πρωτόκολλο τηλεχειρισμού (RCP) - το οποίο επιτρέπει σε πηγές HML συνδεδεμένες σε συμβατές τηλεοράσεις να λειτουργούν μέσω του τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τη λειτουργία MHL Alt περιλαμβάνουν επιλεγμένα smartphone, tablet και φορητούς υπολογιστές που διαθέτουν υποδοχές USB 3.1 Type-C.

Επίσης, για να γίνει πιο ευέλικτη η υιοθεσία, διατίθενται καλώδια που διαθέτουν υποδοχές USB 3.1 Type C στο ένα άκρο και υποδοχές HDMI, DVI ή VGA στο άλλο άκρο, επιτρέποντας τη σύνδεση με περισσότερες συσκευές. Επιπλέον, ανατρέξτε στα προϊόντα σύνδεσης για συμβατές φορητές συσκευές που περιλαμβάνουν υποδοχές USB 3.1 Type-C, HDMI, DVI ή VGA, συμβατές με MHL, όπως απαιτείται.

Ωστόσο, η απόφαση για την εφαρμογή MHL Alt Mode σε ένα συγκεκριμένο προϊόν καθορίζεται από τον κατασκευαστή του προϊόντος. Με άλλα λόγια, ακριβώς επειδή μια συσκευή μπορεί να είναι εξοπλισμένη με μια υποδοχή USB 3.1 Type-C, δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα ενεργοποιημένη η λειτουργία MHL Alt Mode. Εάν επιθυμείτε να είναι σίγουρο ότι η δυνατότητα αυτή θα αναζητήσει τον ορισμό MHL δίπλα από τη θύρα USB της πηγής ή της συσκευής προορισμού. Επίσης, εάν χρησιμοποιείτε την επιλογή σύνδεσης USB Type-C σε HDMI, βεβαιωθείτε ότι η υποδοχή HDMI στη συσκευή προορισμού σας φέρει την ετικέτα της συμβατότητας MHL.

Super MHL

Κοιτώντας προς το μέλλον, η Κοινοπραξία MHL έλαβε περαιτέρω αίτηση MHL με την εισαγωγή του Super MHL.

Το Super MHL έχει σχεδιαστεί για να επεκτείνει την ικανότητα MHL στην επερχόμενη υποδομή .

Θα είναι λίγο πριν φτάσει το 8Κ στο σπίτι και δεν υπάρχει ακόμα 8Κ περιεχόμενο ή ραδιοφωνική υποδομή. Επίσης, με την τηλεοπτική εκπομπή 4K μόλις τώρα να ξεφύγει από το έδαφος (δεν θα πραγματοποιηθεί πλήρως μέχρι το 2020), οι σημερινές τηλεοράσεις και προϊόντα 4K Ultra HD θα κρατήσουν το έδαφός τους για αρκετό καιρό.

Ωστόσο, για να προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο 8K, απαιτούνται νέες λύσεις συνδεσιμότητας για την επίτευξη μιας αποδεκτής εμπειρίας προβολής 8K.

Εδώ μπαίνει το Super MHL.

Εδώ είναι που προσφέρει η συνδεσιμότητα Super MHL:

Η κατώτατη γραμμή

Η HDMI είναι η κυρίαρχη μορφή σύνδεσης για τηλεοράσεις και εξαρτήματα οικιακού κινηματογράφου - αλλά, από μόνη της, δεν είναι συμβατή με τα πάντα. Το MHL παρέχει μια γέφυρα που επιτρέπει την ενσωμάτωση σύνδεσης φορητών συσκευών με τηλεοράσεις και εξαρτήματα οικιακού κινηματογράφου, καθώς και τη δυνατότητα ενσωματώστε φορητές συσκευές με υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές μέσω συμβατότητας με το USB 3.1 χρησιμοποιώντας τη διασύνδεση τύπου C. Επιπλέον, η MHL έχει επίσης συνέπειες για το μέλλον της σύνδεσης 8Κ.

Μείνετε συντονισμένοι όταν έρχονται ενημερώσεις.

Για να βάλετε βαθύτερα τις τεχνικές πτυχές της τεχνολογίας MHL - ανατρέξτε στην Επίσημη ιστοσελίδα του Consortium MHL