Τι είναι ένα αρχείο Z;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία Z

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου Z είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο UNIX. Όπως και άλλες μορφές αρχείων αρχείου, τα αρχεία Z χρησιμοποιούνται για τη συμπίεση ενός αρχείου για σκοπούς δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας / αρχειοθέτησης. Ωστόσο, αντίθετα από πιο σύνθετες μορφές, τα αρχεία Z μπορούν να αποθηκεύσουν μόνο ένα αρχείο και κανένα φάκελο.

Το GZ είναι ένα αρχειακό σχήμα λίγο σαν το Z που είναι πιο συνηθισμένο σε συστήματα που βασίζονται σε Unix, ενώ οι χρήστες των Windows συχνά βλέπουν παρόμοια αρχεία αρχειοθέτησης στη μορφή ZIP .

Σημείωση: Τα αρχεία Z που έχουν πεζά Z (.z) είναι αρχεία συμπιεσμένα με GNU, ενώ τα αρχεία .Z (κεφαλαία) συμπιέζονται χρησιμοποιώντας την εντολή compress σε ορισμένα λειτουργικά συστήματα .

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο Z

Τα αρχεία Z μπορούν να ανοίξουν με τα περισσότερα προγράμματα zip / unzip.

Τα συστήματα Unix μπορούν να αποσυμπιέσουν τα αρχεία .Z (με κεφαλαία γράμματα Z) χωρίς κανένα λογισμικό, χρησιμοποιώντας αυτήν την εντολή, όπου το όνομα.z είναι το όνομα του αρχείου .Z:

αποσυμπιέστε όνομα.ζ

Τα αρχεία που χρησιμοποιούν τα πεζά .Z (.z) συμπιέζονται με συμπίεση GNU. Μπορείτε να αποσυμπιέσετε ένα από αυτά τα αρχεία με αυτήν την εντολή:

gunzip -name.z

Ορισμένα αρχεία .Z ενδέχεται να έχουν ένα άλλο αρχείο αρχειοθέτησης μέσα σε αυτό που είναι συμπιεσμένο σε άλλη μορφή. Για παράδειγμα, ένα αρχείο name.tar.z είναι ένα αρχείο Z το οποίο, όταν ανοίγει, περιέχει ένα αρχείο TAR . Το αρχείο αποσυμπίεσης των αρχείων από τα παραπάνω μπορεί να χειριστεί αυτό ακριβώς όπως κάνουν τον τύπο αρχείου Z - θα πρέπει απλά να ανοίξετε δύο αρχεία αντί για ένα για να φτάσετε στο εσωτερικό αρχείο.

Σημείωση: Ορισμένα αρχεία μπορεί να έχουν επεκτάσεις αρχείων όπως 7Z.Z00, .ZZZZ01, 7Z.Z02 κ.λπ. Αυτά είναι απλά κομμάτια ενός ολόκληρου αρχείου αρχείου (ένα αρχείο 7Z σε αυτό το παράδειγμα) που δεν έχουν καμία σχέση με το UNIX Compressed μορφή αρχείου. Μπορείτε να συνδυάσετε αυτούς τους τύπους αρχείων Z μαζί χρησιμοποιώντας διάφορα προγράμματα αρχείων zip / unzip. Ακολουθεί ένα παράδειγμα χρησιμοποιώντας το 7-Zip.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο Z

Όταν ένας μετατροπέας αρχείων μετατρέπει μια μορφή αρχείου όπως το Z σε άλλη μορφή αρχειοθέτησης, είναι ουσιαστικά να αποσυμπιέζει το αρχείο Z για να εξαγάγει το αρχείο και στη συνέχεια να συμπιέσει το αρχείο μέσα σε άλλη μορφή που θέλετε.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα ελεύθερα προγράμματα εξαγωγής αρχείων από τα παραπάνω για να μετατρέψετε με μη αυτόματο τρόπο ένα αρχείο Z ξεκινώντας πρώτα να αφαιρέσετε το αρχείο σε ένα φάκελο και στη συνέχεια να συμπιέσετε το εξαγόμενο αρχείο σε διαφορετική μορφή όπως ZIP, BZIP2 , GZIP, TAR, XZ, 7Z , και τα λοιπα.

Μπορείτε να περάσετε μια παρόμοια διαδικασία εάν πρέπει να μετατρέψετε το αρχείο που είναι αποθηκευμένο στο αρχείο .Z και όχι το ίδιο το αρχείο Z. Αν έχετε, για παράδειγμα, ένα αρχείο PDF που είναι αποθηκευμένο στο αρχείο Z, αντί να ψάχνετε μετατροπέα Z σε PDF, μπορείτε απλά να εξαγάγετε το PDF από το αρχείο Z και στη συνέχεια να μετατρέψετε το PDF σε νέα μορφή χρησιμοποιώντας έναν δωρεάν μετατροπέα εγγράφων .

Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε μορφή, όπως AVI , MP4 , MP3 , WAV κλπ. Δείτε αυτούς τους δωρεάν μετατροπείς εικόνας, μετατροπείς βίντεο και μετατροπείς ήχου για να μετατρέψετε ένα αρχείο όπως αυτό σε διαφορετική μορφή.

Περισσότερες Βοήθεια με αρχεία Z

Ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου σε κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα. Επιτρέψτε μου να μάθω τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζετε με το άνοιγμα ή τη χρήση του αρχείου Z και θα δω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω.