Τι είναι ένα αρχείο HPGL;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία HPGL

Ένα αρχείο με επέκταση αρχείου HPGL είναι ένα αρχείο γλώσσας HP Graphics που στέλνει οδηγίες εκτύπωσης σε εκτυπωτές plotter.

Σε αντίθεση με άλλους εκτυπωτές που χρησιμοποιούν κουκκίδες για τη δημιουργία εικόνων, συμβόλων, κειμένων κ.λπ., ένας εκτυπωτής plotter χρησιμοποιεί τις πληροφορίες από το αρχείο HPGL για να σχεδιάσει γραμμές στο χαρτί.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο HPGL

Για να δείτε την εικόνα που θα δημιουργηθεί στον plotter, μπορείτε να ανοίξετε τα αρχεία HPGL δωρεάν με το XnView ή το HPGL Viewer.

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε αρχεία HPGL με το PaintShop Pro του Corel, το ABViewer, το CADintosh ή το ArtSoft Mach. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συνηθισμένα είναι αυτά τα αρχεία για τους plotters, η μορφή HPGL υποστηρίζεται πιθανότατα στα περισσότερα παρόμοια εργαλεία.

Δεδομένου ότι πρόκειται για αρχεία μόνο για κείμενο, μπορείτε επίσης να ανοίξετε ένα αρχείο HPGL χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Το Notepad ++ και το Notepad των Windows είναι δύο δωρεάν επιλογές. Το άνοιγμα ενός HPGL με αυτό τον τρόπο θα σας επιτρέψει να αλλάξετε και να δείτε τις οδηγίες που συνθέτουν το αρχείο, αλλά δεν θα μεταφράσει τις εντολές σε μια εικόνα ... θα δείτε μόνο τα γράμματα και τους αριθμούς που συνθέτουν το αρχείο.

Αν έχετε εγκατεστημένο πρόγραμμα που προσπαθεί να ανοίξει το HPGL, κάντε κλικ, αλλά δεν είναι αυτό που θέλετε, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής του προεπιλεγμένου προγράμματος για μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου για την αλλαγή της εφαρμογής προορισμού.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο HPGL

Το HPGL2 σε DXF είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για Windows που μπορεί να μετατρέψει HPGL σε DXF , μια μορφή εικόνας AutoCAD. Εάν αυτό το εργαλείο δεν λειτουργεί, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με τη δοκιμαστική έκδοση του HP2DXF.

Πολύ παρόμοια με αυτά τα δύο προγράμματα είναι η ViewCompanion. Είναι δωρεάν για 30 ημέρες και υποστηρίζει επίσης τη μετατροπή του HPGL σε DWF , TIF και σε μερικές άλλες μορφές.

Το πρόγραμμα HPGL Viewer που ανέφερα πριν από αρκετές παραγράφους δεν μπορεί μόνο να ανοίξει ένα αρχείο HPGL αλλά και να το αποθηκεύσει σε JPG , PNG , GIF ή TIF.

Το hp2xx είναι ένα δωρεάν εργαλείο για τη μετατροπή των αρχείων HPGL σε μορφές γραφικών στο Linux.

Μπορείτε να μετατρέψετε ένα αρχείο HPGL σε μορφή PDF και σε άλλες παρόμοιες μορφές χρησιμοποιώντας το CoolUtils.com, έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων που εκτελείται στον περιηγητή σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε λήψη του μετατροπέα για να το χρησιμοποιήσετε.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία HPGL

Τα αρχεία HPGL περιγράφουν μια εικόνα σε έναν εκτυπωτή plotter χρησιμοποιώντας κωδικούς και αριθμούς χαρακτήρων. Ακολουθεί ένα παράδειγμα ενός αρχείου HPGL που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο εκτυπωτής πρέπει να σχεδιάσει ένα τόξο:

ΑΑ100,100,50;

Όπως μπορείτε να δείτε σε αυτόν τον οδηγό αναφοράς HP-GL, AA σημαίνει Arc Absolute , που σημαίνει ότι αυτοί οι χαρακτήρες θα δημιουργήσουν ένα τόξο. Το κέντρο του τόξου περιγράφεται ως 100, 100 και η γωνία εκκίνησης ορίζεται ως 50 μοίρες. Όταν αποστέλλεται στον plotter, το αρχείο HPGL θα έχει πει στον εκτυπωτή πώς να σχεδιάσει το σχήμα χρησιμοποιώντας μόνο αυτά τα γράμματα και τους αριθμούς.

Εκτός από το σχεδιασμό ενός τόξου, υπάρχουν άλλες εντολές για να κάνετε πράγματα όπως να σχεδιάσετε μια ετικέτα, να ορίσετε το πάχος της γραμμής και να ορίσετε το πλάτος και ύψος χαρακτήρων. Άλλοι μπορούν να φανούν στον οδηγό αναφοράς HP-GL που συνδέονται με τα παραπάνω.

Οι οδηγίες για το πλάτος γραμμής δεν υπάρχουν με την αρχική γλώσσα HP-GL, αλλά για την HP-GL / 2, τη δεύτερη έκδοση της γλώσσας του εκτυπωτή.